Τα καλύτερα ουϊσκυ δεν είναι σκωτσέζικα...

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
Γιορτές έρχονται για να ξέρουμε τι αγοράζουμε...:ernaehrung004:

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Αμερικάνικο το καλύτερο ουίσκι σε όλο τον κόσμο

Οι Σκωτσέζοι πέρασαν δεύτεροι, ενώ το τρίτο καλύτερο είναι ινδικό!

TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του Jonathan Βrown

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009






Ήταν κάποτε το ποτό που λάτρευαν οι διψασμένοι καουμπόηδες και το έκανε διάσημο ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην ταινία «Ο μεγάλος ύπνος». Στη συνέχεια, η ποτοαπαγόρευση έστρεψε την Αμερική προς το λιγότερο απαιτητικό μπέρμπον.
Όμως τώρα το ράι, το ουίσκι από σίκαλη, επιστρέφει και μάλιστα αναδεικνύεται στο κορυφαίο του κόσμου.

Η έκδοση του 2010 της «Βίβλου του Ουίσκι» (Whisky Βible), το βιβλίο για τα ουίσκι που κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Βρετανία, χαρακτήρισε το Sazerac Rye 18 ετών από το Κεντάκι ως το καλύτερο που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά. Ξεχώρισε ανάμεσα σε 3.850 ουίσκι, στα οποία περιλαμβάνονταν το Αrdbeg Supernova από το νησί Άιλα των Εβρίδων, το πιο «καπνιστό» ουίσκι που έγινε ποτέ και το οποίο κυριαρχούσε τα τρία τελευταία χρόνια στα βραβεία.

Ο συγγραφέας της «Βίβλου του Ουίσκι», ο Τζιμ Μάρεϊ, γράφει για το Sazerac Rye 18 ετών, η απόσταξη του οποίου γίνεται στο ιστορικό αποστακτήριο Βuffalo Τrace, ότι η ποιότητά του «έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα ύψη». «Κερδίζοντας όλους τους άλλους τύπους ουίσκι στον κόσμο, το Sazerac 18 ετών έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ για τα ουίσκι από σίκαλη», λέει ο Μάρεϊ.

Ενώ το αμερικανικό αποστακτήριο κατέλαβε την επίζηλη πρώτη θέση με συνολική βαθμολογία 97,5 στα 100, την τρίτη θέση πήρε το Αmrut Fusion από την Μπανγκαλόρ της Ινδίας με 97 βαθμούς στους 100. Ο Μάρεϊ εγκωμίασε τη «μυστικιστική πολυπλοκότητά του», αναγνωρίζοντας έτσι τη δεύτερη πιο πολυάνθρωπη χώρα στον κόσμο ως σημαντική παραγωγό ουίσκι.

Η αμφισβήτηση
Η έλευση του ινδικής παραγωγής Αmrut, το οποίο κοστίζει 34 στερλίνες, λιγότερο από το μισό της τιμής του Sazerac Rye (89 στερλίνες) ή του κορυφαίου σκωτσέζικου Αrdbeg Supernova (95 στερλίνες), επιβεβαιώνει μια αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Σκωτίας στη διεθνή αγορά του ουίσκι. (Το γιαπωνέζικο μολτ Υoichi αναγορεύθηκε πέρυσι το καλύτερο στον κόσμο από το «Whiskey Μagazine»). Ο Μάρεϊ επισημαίνει πως «εξακολουθεί να υπάρχει μια περιφρονητική στάση σε μερικούς κύκλους πως, αν το ουίσκι δεν είναι φτιαγμένο στη Σκωτία, τότε για κάποιο λόγο δεν είναι σωστό ουίσκι. Όμως κυκλοφορούν πολλά σκωτσέζικα ουίσκι που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου καλά. Ας ελπίσουμε πως η άφιξη του ινδικού ουίσκι θα αφυπνίσει τους Σκωτσέζους. Αν αυτοί οι τύποι στην Μπανγκαλόρ μπορούν να παράγουν εξαιρετικό, παγκοσμίου επιπέδου ουίσκι, τότε γιατί δεν μπορούν τα σκωτσέζικα αποστακτήρια; Συχνά η απάντηση είναι πως τα αποστακτήρια δεν δίνουν τη μεγάλη προσοχή που χρειάζεται στα βαρέλια που επιλέγουν, πως η παραγωγή του ουίσκι έχει γίνει θέμα αριθμών γι´ αυτά».

Το ουίσκι ράι φτιάχνεται από χυλό που αποτελείται κατά 51% από σίκαλη- σε σύγκριση με το πιο γλυκό και γεμάτο μπέρμπον, που παράγεται από καλαμπόκι. Τα σκωτσέζικα ουίσκι περιέχουν κριθάρι και βύνη.

Απο το in.gr
 
312_1601021-350-haig.jpg


Μετά το χάος.
Και μην μου πείτε για μαλτ έχουμε πιει τόνους κι απ αυτά.
 
Last edited by a moderator:
Ας πιεί κανένα Santory 50 ετών ο τύπος, αν μπορεί να το βρεί και όταν
συνέλθει ας έρθει να μας πεί ποιό είναι το καλύτερο ουίσκι!
Ερασιτέχνης!!!! -bye-
 
Απάντηση: Re: Τα καλύτερα ουϊσκυ δεν είναι σκωτσέζικα...

ΚΟΡΥΦΑΙΟ....ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ 4,600 ΜΟΝΟ 4,200 ΕΥΡΩ.

Αυτα ειναι... hi end!!! Δεν ειναι για μας..

Εμεις...Πανιωνιοι! Δηλαδη κοκκινο και μαυρο!!!:ADFADF1:
 
Re: Απάντηση: Τα καλύτερα ουϊσκυ δεν είναι σκωτσέζικα...

312_1601021-350-haig.jpg


Μετά το χάος.
Και μην μου πείτε για μαλτ έχουμε πιει τόνους κι απ αυτά.
Μαζι σου .....κι εγω και η γυναικα μου...:ernaehrung004:
 
Το παλιο HAIG....με το "νεο" δεν εχουν καμια σχεση!
Κατι τετοια @@@@@ στα υπογεια στα μανιατικα...καποτε,πολυ ρουφηγμα!...:flipout:
Προσεχετε τη πινετε...στα μαγαζια...ενα π.χ. HAIG νοθευετε ευκολα...ενα WOODFORD π.χ. οχι!
Και αυτο γιατι το πινουν λιγοι.
 
Έχω δοκιμάσει ένα σορό μάρκες και τελικά κατέληξα στο Chivas!

Δεν το αλλάζω με κανένα!!

chivasregal.jpg
 
Το παλιο HAIG....με το "νεο" δεν εχουν καμια σχεση!
Κατι τετοια @@@@@ στα υπογεια στα μανιατικα...καποτε,πολυ ρουφηγμα!...:flipout:
Προσεχετε τη πινετε...στα μαγαζια...ενα π.χ. HAIG νοθευετε ευκολα...ενα WOODFORD π.χ. οχι!
Και αυτο γιατι το πινουν λιγοι.
Εννοείται φίλε μου μιλάμε είτε για σπίτι αγορασμένο από συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, είτε σε γνωστά μαγαζιά.
Αλλιώς βολευόμαστε με Γκλενφιντιχ 12άρι :ernaehrung004:
Αυτό που λες είναι μπέρμπον αν δεν κάνω λάθος.