Τα καλύτερα ψυχεδελικά άλμπουμ!

Blue Cheer: Vincebus (αρκετα Hard Rock) Gandalf: Gandalf

SRC: SRC The Electric Prunes: I had too much to dream

Morisson Hotel (και παλι οι Doors) Small Faces:Ogden's Nut Gone Flake

Εστω μονο για το She's a Rainbow οι Rolling Stones με το Their Satanic Magesties Request

Bartok_Kubelik_orfeo_IL.gif

πάντως όντως έχετε ξεφύγει . Δεν υπάρχει δίσκος κλασσικής μουσικής που να ανήκει στην ψυχεδέλεια , όπως δεν ανήκουν και ο Γιάννης Χρήστου ( εμένα μούρχεται βαρύ να τον χαρακτηρίσω ψυχεδελικό , σαν να μειώνω τον μεγαλύτερο Ελληνα συνθέτη και να τον υποβιβάζω σε γ' κατηγορίας τσικό ...)
και φυσικά ούτε το Smile ....

Re: Απάντηση: Τα καλύτερα ψυχεδελικά άλμπουμ!

Δεν υπάρχει δίσκος κλασσικής μουσικής που να ανήκει στην ψυχεδέλεια , όπως δεν ανήκουν και ο Γιάννης Χρήστου ( εμένα μούρχεται βαρύ να τον χαρακτηρίσω ψυχεδελικό , σαν να μειώνω τον μεγαλύτερο Ελληνα συνθέτη και να τον υποβιβάζω σε γ' κατηγορίας τσικό ...)

Aυτό ξεκινάει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση περί του "Τι εστί σύγχρονη λόγια μουσική"... μια μουσική εξαιρετικά συγκεκριμένη και με καθορισμένη δομή για το εκπαιδευμένο αυτί..... και ταυτόχρονα χαώδης εως και ενοχλητικά "random" για το απαίδευτο.

Δεν έβαλα τον Χρηστου στην κατηγορία της ψυχεδέλειας, από αφέλεια, ούτε και τον θεωρώ ψυχεδελικό, έχει τύχει να μελετήσω κάποιες παρτιτούρες του και με εντυπωσιάζει πολύ ο τρόπος που γράφει.

Εβαλα πολύ συγκεκριμένα αυτό το έργο του.... το οποίο ενώ ως δομή είναι τακτικότατο, ως ηχόχρωμα αλλά και κυρίως, ως διάθεση αξίζει να βρίσκεται σ'αυτό το thread. ΙΜΗΟ έτσι? :grandpa:

Πάντως δε θεωρώ ότι η ψυχεδέλεια ταυτίζεται με την "τριτη κατηγορία"... και συμφωνώ ότι ο Χρήστου ήταν μάλλον ο χαρισματικότερος Έλληνας συνθέτης για τον οποίο μπορούμε να περηφανευόμαστε.

Last edited:
Για να γίνω περισσότερο κατανοητός.... Ψυχεδέλεια είναι το να γράφεις μουσική που ξεπερνάει τα όρια του σουρρεαλισμού μέσα από την απόλυτη ελευθερία... εν είδει αυτόματης γραφής... ? Ή ίσως το να μεταμορφώνεις γνωστές τυπικές φόρμες με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν να χάνουν τον έλεγχο (ως αντίληψη), ενώ στην πραγματικότητα υπακούν σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο μεν, ακατανόητο από το ανθρώπινο αυτί, καθορισμένο δε pattern?

Εγώ θα έλεγα ότι αμφότερα αξίζουν να ορίζονται ως ψυχεδελικά.... τι λέτε?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα καλύτερα ψυχεδελικά άλμπουμ!

Aυτό ξεκινάει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση περί του "Τι εστί σύγχρονη λόγια μουσική"... μια μουσική εξαιρετικά συγκεκριμένη και με καθορισμένη δομή για το εκπαιδευμένο αυτί..... και ταυτόχρονα χαώδης εως και ενοχλητικά "random" για το απαίδευτο.

Δεν έβαλα τον Χρηστου στην κατηγορία της ψυχεδέλειας, από αφέλεια, ούτε και τον θεωρώ ψυχεδελικό, έχει τύχει να μελετήσω κάποιες παρτιτούρες του και με εντυπωσιάζει πολύ ο τρόπος που γράφει.

Εβαλα πολύ συγκεκριμένα αυτό το έργο του.... το οποίο ενώ ως δομή είναι τακτικότατο, ως ηχόχρωμα αλλά και κυρίως, ως διάθεση αξίζει να βρίσκεται σ'αυτό το thread. ΙΜΗΟ έτσι? :grandpa:

Πάντως δε θεωρώ ότι η ψυχεδέλεια ταυτίζεται με την "τριτη κατηγορία"... και συμφωνώ ότι ο Χρήστου ήταν μάλλον ο χαρισματικότερος Έλληνας συνθέτης για τον οποίο μπορούμε να περηφανευόμαστε.

για μένα το επόμενο βήμα είναι ο χαρακτηρισμός του Καζαντζίδη ως ροκ .:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα καλύτερα ψυχεδελικά άλμπουμ!

για μένα το επόμενο βήμα είναι ο χαρακτηρισμός του Καζαντζίδη ως ροκ .:flipout:

Δεν ξέρω γι'αυτό, πάντως πρέπει να σου πω ότι πάντοτε χαρακτήριζα τον Haendel ως ποπ για την εποχή του.... :antlers:

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα καλύτερα ψυχεδελικά άλμπουμ!

Δεν ξέρω γι'αυτό, πάντως πρέπει να σου πω ότι πάντοτε χαρακτήριζα τον Handel ως ποπ της εποχής του.... :antlers:

λες γι αυτό ο Adorno να θεωρούσε πως το μεγαλύτερο μέρος τη μουσικής του δεν πρέπει να εκτελείται καν ; :BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα καλύτερα ψυχεδελικά άλμπουμ!

λες γι αυτό ο Adorno να θεωρούσε πως το μεγαλύτερο μέρος τη μουσικής του δεν πρέπει να εκτελείται καν ; :BDGBGDB55:

Eγώ συμφωνώ μαζί του απόλυτα, για μένα πέρα από κάποια κομμάτια του Μεσσία που είναι αριστουργηματικά, η μουσική του μου ακούγεται βαρετή και επαναλαμβανόμενη... αλλά δεν είμαι και μουσικολόγος για να τον αφορίσω κιόλας..... :flipout::flipout::flipout:

YΓ.... Είχε και την ατυχία να ζήσει την ίδια εποχή με κάποιον κύριο Bach.... οπότε η ζωη στη σκιά ήταν αναποφευκτη...

Last edited: