Τα καρναβάλια των χιονοδρομικών...

Στο χιόνι θέλει να οδηγείς με χαμηλές στροφές (1 ταχύτητα πάνω ή και 2 αν έχεις πολλα κυβικά) ώστε να μην υπερβείς το όριο τριβής και αρχίσουν και σπινιάρουν οι τροχοί. Ποτέ δεν πατάμε φρένο δυνατά, φρενάρουμε πολύ προοδευτικά και αν χρειαστεί κατεβάζουμε και μια ταχύτητα για να φρενάρουμε και με τον κινητήρα.

Το Σαββατο που πήγαινα Γιάννενα (από Εγνατία πλέον όλη η διαδρομή) έπιασε να χιονίζει κάπου στην Παναγιά, αρκετά βαρειά, κι αμέσως το έστρωνε. Εγνατία-ξεεγνατία, πήγαινα με 30-35χλμ και 3η. Ακόμη και στο ίσιωμα, με τις ελάχιστες κλίσεις του οδοστρώματος της Εγνατίας, δεν είναι παίξε γέλασε τα πράγματα με το χιόνι. Αλυσίδες κουβαλώ μονίμως όλο τον χειμώνα πίσω, ποτέ δεν ξέρεις. Το περισσότερο που είχα φορέσει ήταν κοντά 80-90χλμ διαρκούς διαδρομής, τα Χριστούγεννα του '98, από την ανηφόρα μετά την Καλαμπάκα μέχρι πριν τη Μπαλντούμα (για όσους ξέρουν την παλιά διαδρομή για Γιάννενα). Στην κατηφόρα μετά την Κατάρα (1650 μ.), που το πατημένο χιόνι είχε γίνει πάγος, ούτε οι αλυσίδες σε έσωζαν, όλο κωλιές και ανάποδο τιμόνι ήμουν (μιλάμε εν μέσω χιονοθύελλας βέβαια). Και ήταν η πρώτη φορά που φορούσα αλυσίδες. Crαsh course...

Οποτε, απλα το αφησα με μια ακρη. Πηγα και το πηρα 3 μερες μετα.

Ηταν σε αυτην την κατασταση:

Μια χαρά το βρήκες Ντίνο. Τι να πουν κι αυτοί που χρειάζονται καμινέτο να λυώσουν τον πάγο..... :flipout:

attachment.php

Attachments

• car.JPG
    car.JPG
    74 KB · Views: 151
Μια χαρά το βρήκες Ντίνο. Τι να πουν κι αυτοί που χρειάζονται καμινέτο να λυώσουν τον πάγο..... :flipout:

Εδω ειναι βαλκανια, οχι Ελβετια :flipout:

Το παραπανω φαινομενο ειναι λογω της υγρασιας που εχει απο την λιμνη λιγα μετρα ποιο διπλα (δεν φαινεται στην φωτο), και φυσικα απο το πολυ κρυο.
Αυτος ειναι παγετος, οχι αστεια

Αλυσίδες κουβαλώ μονίμως όλο τον χειμώνα πίσω, ποτέ δεν ξέρεις.

Τάσο, τί αλυσίδες βάζεις?
δεν έχεις τα γνωστά προβλήματα με σωληνάκια, αισθητήρες abs και σχετικά?

Κοινές, Koenig.
Δεν θυμάμαι να είχα ποτέ προβλήματα, αλλά δεν τις έχω χρησιμοποιήσει και πολύ (πρέπει να έχω καμιά 3ετία) και πάλι οδηγώ θεωρώντας ότι δεν τις φορώ (πχ με τα φρένα κλπ). Πηγαίνω από κύριους οδικούς άξονες, και εάν δεν πέσεις επάνω σε χοντρή χιονόπτωση, τους βρίσκεις καθαρούς, τώρα και εάν έχει αρχίσει να πιάνει χιόνι, λίγη προσοχή χρειάζεται, όχι αλυσίδες.

Απάντηση: Re: Τα καρναβάλια των χιονοδρομικών...

ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ LAND ROVER ΑΝΕΒΑΙΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΑ ΗΜΙΤΡΑΚΤΕΡΩΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΗ 70,000 ΧΛΜ ? ΕΙΧΕ ΣΧΕΣΗ Η ΠΑΛΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 4Χ4? ΚΑΙ ΤΑ ΝΙΒΑ ΤΟ ΙΔΙΟ.

Φίλε μου και γω χωρίς αλυσίδες ήμουν.
Και με ένα ταπεινό φιεστάκι που έτσι κι αλλιώς δεν δέχεται αλυσίδες.
Αλλά με χιονολάστιχα τζιτζιλόνια και χωρίς να κάνω ότι μου 'ρθει... στο σκερβέλο μου.

Παλιά η τροχαία απαγόρευε την διέλευση στους "ανοργάνωτους"...
Τους γύρναγε πίσω χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Τώρα τα μέτρα έχουν χαλαρώσει...

Τα Michellin Alpin που είναι από τα πολύ καλά χιονολάστιχα , έχουν ένδειξη για μέχρι 4mm χιόνι .

Αν ρισκάρετε επειδή έχετε χιονολάστιχα να κυκλοφορείτε σε χιονισμένο δρόμο χωρίς αλυσίδες αλλά όπως λέτε απλά προσεκτικά , τότε φοβάμαι πως ρισκάρετε να είστε ένας από αυτούς στα χαντάκια κύριοι .

Είμαι από την Νάουσα και έχω ανέβει ουκ λίγες φορές στα 3-5 πηγάδια .
Πιστέψτε με έχω δει αρκετά .
Έχω κυκλοφορήσει και με 10 -15 cm (όχι mm) χιόνι ακόμη και μέσα στην πόλη όταν ήμουν νεότερος χωρίς αλυσίδες (με χιονολάστιχα φυσικά).
Ευτυχώς δεν έμεινε κάποιος από τους μπροστά μου σε ανηφόρα , διότι δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω μετά .
Ευτυχώς δεν πάτησε απότομα φρένο κάποιος μπροστά μου φορώντας αλυσίδες διότι δεν θα είχα την ίδια πρόσφυση και τα υπόλοιπα εννοούνται .
Ευτυχώς δεν γλίστρησε κάποιος πεζός (μιας και αποφεύγουν τα πεζοδρόμια λόγω πάγου και περπατούν στην άκρη του δρόμου τέτοια εποχή)με αποτέλεσμα να βρεθεί στην μέση του δρόμου .

Πολλά τα ευτυχώς , δεν νομίζετε ?

ΣΩΣΤΑ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝ.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. ΕΑΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΠΡΟΣΦΥΣΗ ΣΑΣ ΑΠΛΑ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΤΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΣΑΣ Η ΕΣΤΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ "ΚΟΙΛΙΑ" ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΒΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΑΣΦΑΛΤΟ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΦΟΥΣΚΩΜΑ.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. ΕΑΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΠΡΟΣΦΥΣΗ ΣΑΣ ΑΠΛΑ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΤΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΣΑΣ Η ΕΣΤΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ "ΚΟΙΛΙΑ" ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΒΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΑΣΦΑΛΤΟ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΦΟΥΣΚΩΜΑ.

Εκτος αν εχεις runflat, οπου και παιρνεις τον .ουλο

Τα τελευταια χρονια λογω αλλαγης κλιματολογικων συνθηκων δεν πολυχιονιζει στην Ελλαδα και ιδιως στα αστικα κεντρα.

Ετσι οι νεωτεροι οδηγοι εχουν ελαχιστη εμπειρια απο οδηγηση σε χιονι με ασχημα αποτελεσματα οταν παραστει αναγκη.

Τα Michellin Alpin που είναι από τα πολύ καλά χιονολάστιχα , έχουν ένδειξη για μέχρι 4mm χιόνι .

Αν ρισκάρετε επειδή έχετε χιονολάστιχα να κυκλοφορείτε σε χιονισμένο δρόμο χωρίς αλυσίδες αλλά όπως λέτε απλά προσεκτικά , τότε φοβάμαι πως ρισκάρετε να είστε ένας από αυτούς στα χαντάκια κύριοι .

Είμαι από την Νάουσα και έχω ανέβει ουκ λίγες φορές στα 3-5 πηγάδια .
Πιστέψτε με έχω δει αρκετά .
Έχω κυκλοφορήσει και με 10 -15 cm (όχι mm) χιόνι ακόμη και μέσα στην πόλη όταν ήμουν νεότερος χωρίς αλυσίδες (με χιονολάστιχα φυσικά).
Ευτυχώς δεν έμεινε κάποιος από τους μπροστά μου σε ανηφόρα , διότι δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω μετά .
Ευτυχώς δεν πάτησε απότομα φρένο κάποιος μπροστά μου φορώντας αλυσίδες διότι δεν θα είχα την ίδια πρόσφυση και τα υπόλοιπα εννοούνται .
Ευτυχώς δεν γλίστρησε κάποιος πεζός (μιας και αποφεύγουν τα πεζοδρόμια λόγω πάγου και περπατούν στην άκρη του δρόμου τέτοια εποχή)με αποτέλεσμα να βρεθεί στην μέση του δρόμου .

Πολλά τα ευτυχώς , δεν νομίζετε ?

Καλά ο δρόμος για τα πηγάδια είναι για ερπύστριες με τις κλίσεις που έχει.
Τα αλπίν τα είχα παλιά.
Ότι χειρότερο έβαλα...

25 χρόνια καλά τα πήγα.
Μάλλον ήμουν τυχερός όπως και χιλιάδες άλλοι οδηγοί στον πλανήτη που φορούν χειμερινά...

25 χρόνια καλά τα πήγα.
Μάλλον ήμουν τυχερός όπως και χιλιάδες άλλοι οδηγοί στον πλανήτη που φορούν χειμερινά...

Σου εύχομαι να παραμείνεις τυχερός .

Αν και κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα αφήνουμε στην τύχη ..................τουλάχιστον όχι όταν μπορούμε να την ορίσουμε εμείς .

BMW 1100 GS

Φεύγω με ηλιοφάνεια και που***κρύο

στα 5 λεπτά που μπαίνω στην αττική οδό ΣΟΥΠΕΡ χιονόπτωση .. τουλάχιστον 2 εκατοστά χιόνι στον δρόμο ... χέστηκα πάνω μου ... με μηχανή δεν είναι αστεία τα πράγματα

ε λοιπόν η ρουφιάνα με πήγε μια χαρά ( και 9 τρομάρες ) , το abs πήρε φωτιά δεν σταμάταγε δευτερόλεπτο ο άξονας έκανε σαν τρένο από τα σπιναρίσματα του πίσω τροχού , και εγώ ίδρωνα με -5 και έκανα μπράτσα απο το ζόρι να κρατήσω την 250κιλή σκύλα όρθια ... μεγάλες στιγμές ..

εντέλει έφτασα σπίτι και κατανάλωσα μίση φιάλη ουίσκι για να ξεπεράσω το σοκ .....

Απάντηση: Re: Τα καρναβάλια των χιονοδρομικών...

BMW 1100 GS

στα 5 λεπτά που μπαίνω στην αττική οδό ΣΟΥΠΕΡ χιονόπτωση .. τουλάχιστον 2 εκατοστά χιόνι στον δρόμο ... χέστηκα πάνω μου ... με μηχανή δεν είναι αστεία τα πράγματα

ε λοιπόν η ρουφιάνα με πήγε μια χαρά ( και 9 τρομάρες ) , το abs πήρε φωτιά δεν σταμάταγε δευτερόλεπτο ο άξονας έκανε σαν τρένο από τα σπιναρίσματα του πίσω τροχού , και εγώ ίδρωνα με -5 και έκανα μπράτσα απο το ζόρι να κρατήσω την 250κιλή σκύλα όρθια ... μεγάλες στιγμές ..

εντέλει έφτασα σπίτι και κατανάλωσα μίση φιάλη ουίσκι για να ξεπεράσω το σοκ .....

Ναι , αλλά χαλάρωση όμως ?

Κατάσταση νιρβάνα .:D

Περίεργα πράγματα. Τελικά φαίνεται ότι ο νεοπλουτισμός και η φιγούρα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. αλλιώς δεν εξηγείται το εξής: όταν έριξε πολύ χιόνι στη Λάρισα το 1985 ή 1986 έπαψε (φυσικά) η κυκλοφορία και βγαίνανε μόνο τα αυτοκίνητα με αλυσίδες. Το πατρικό μου είναι στην Ηρώων Πολυτεχνείου, από τους πλέον κεντρικούς και καλοπατημένους δρόμους της πόλης και έβλεπα τα αυτοκίνητα που περνούσαν (είχε κοπεί το ρεύμα και δεν είχε τίποτα άλλο να κάνεις). Ε λοιπόν ελάχιστα αυτοκίνητα ΔΕΝ είχαν αλυσίδες, κι αυτό στη Λάρισα που δεν έχει ούτε μία ανηφόρα.

Οι αλυσίδες δεν είναι μονόδρομος ούτε είναι λύση για όλες τις συνθήκες. Το σημαντικότερο είναι σύνεση και γνώση στο πως αντιδρά το αυτοκίνητο στο χιόνι και γιατί και μετά τα χειμερινά λάστιχα. Ακόμα και οι αλυσίδες γλιστράνε...

BMW 1100 GS

Ειδες τι ικανοτητες αποκτα κανεις απο αναγκη και εκρηξη αδρεναλινης?
(Με ποσα χιλιομετρα πηγαινες, αληθεια?)