Τα mp3 και η δύναμη της συνήθειας...

Κοίτα...
Αν αποδεδειγμένα κάτι δημιουργεί διαφορά στον ήχο ακόμη και σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του κάποιοι το παραβλέπουν και απαιτούν να το ακούσουμε για να βγάλουμε συμπεράσματα...
Ακόμη και αν αυτό το κάτι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης (το κινητό μου έχει χώρο 24Gb π.χ.)

Αν από την άλλη εμείς ακούμε κάτι, οι ίδιοι κάποιοι απαιτούν και δέχονται μόνο επιστημονική εξήγηση...

Πιάσε τον Shaolin και κούρευτον να το πω; Ότι μας συμφέρει να το πω; Δεν ξέρω...

Κοίτα...
Αν αποδεδειγμένα κάτι δημιουργεί διαφορά στον ήχο ακόμη και σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του κάποιοι το παραβλέπουν και απαιτούν να το ακούσουμε για να βγάλουμε συμπεράσματα...
Ακόμη και αν αυτό το κάτι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης (το κινητό μου έχει χώρο 24Gb π.χ.)

Αν από την άλλη εμείς ακούμε κάτι, οι ίδιοι κάποιοι απαιτούν και δέχονται μόνο επιστημονική εξήγηση...

Πιάσε τον Shaolin και κούρευτον να το πω; Ότι μας συμφέρει να το πω; Δεν ξέρω...

ΕΣΥ άσε τον σαολιν και φτιάξε τον προ και κάνα ουζο να γουστάρουμε Αγιες μἐρες έρχονται !!!

ΕΣΥ άσε τον σαολιν και φτιάξε τον προ και κάνα ουζο να γουστάρουμε Αγιες μἐρες έρχονται !!!

O Τζινέζος εδέησε και έστειλε τα τροφοδοτικά, ο Mr Dact έχει έρθει εδώ και κάτι μήνες, οι μετασχηματιστές τυλίχτηκαν, καλώς εχόντων των πραγμάτων και καλλιτέχνη θέλοντος θα έχω τα κουτιά μέχρι το Σαββάτο και θα στήνω λέμεεεε!

Και μετά έλα να βάλουμε δίπλα του μουπουθρί για να γελάσουμε...
Έχεις τα τροπάρια της Κασσιανής πρόχειρα σε μουπουθρί μιας και έρχονται άγιες μέρες; :flipout:

Φυσικά και με βολεύει! Καλά, δεν ξέρεις, δε ρωτάς κιόλας! Πουλάω εμπιθρήφωνα στην Ομόνοια, είμαι εκείνος ο μουστάκιας δίπλα στον πακιστανό κουλουρτζή στη γωνία της 3ης Σεπτεμβρίου.
εμενα γιατι λες οτι με βολευει?ειμαι ο πακιστανος με τα κουλουρια μηπως κ δεν το ξερω?εξυπνακια:violent-smiley-030:
απαντας μονο οτι σε συμφερει.

Δεν εννοώ αυτό με το οποίο αρπάχτηκες, μην αρπάζεσαι. Απλώς, αρκετοί χαϊφιντελίστες απορρίπτουν το MP3 για διαφόρους λόγους, χωρίς να γνωρίζουν. Το βόλεμα έχει να κάνει ας πούμε με το ότι κάποιος έχει τόσο ισχυρά στερεότυπο περί της "αγνότητας" του CD ή του βινυλίου και δεν ξέρω τί άλλο, που αν του μιλήσεις για mp3 θα σε κοιτάξει με απαίχθεια. Άλλος, ακόμη και δημοσιογράφοι -που υποχρεούνται να γνωρίζουν, αλλά έχουν μαύρα μεσάνυχτα, (εκτός αν τους φωτίσει ο μέντορας, τώρα που πήγε εκεί - και ο νοών νοείτω)- μπερδεύουν τη μια συμπίεση με την άλλη, ίσως επειδή αυτό νομίζουν ότι συμφέρει στους διαφημιζομένους. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις...

εγω να σου πω τοτε οτι δεν ειμαι χαιφιντελιστας.ειμαι ηχοληπτης,ειμαι μουσικος και γενικα τα ψαχνω διαφορετικα τα πραγματα.δεν βιαζομαι να χαρακωσω κατι αν δεν ακουσω πρωτα..και φυσικα να τονισω οτι ακουω και εγω mp3,και δυσκολα καταλαβαινω τα 320αρια αρκετες φορες.αν ακους μουσικη που την ξερεις κ την ακους συχνα ,ισως καταλαβεις καποιες διαφορες,καποιες φορες.απλα εχουν και αυτα τον σκοπο της υπαρξης τους.τα πιο κατω ομως απο 320 ακουγονται.

Άλλο η συμπίεση της δυναμικής περιοχής του/των οργάνων με κομπρέσσορ, και τελείως άλλο πράγμα η απωλεστική συμπίεση για τη μείωση του όγκου των αρχείων.
Πιστεύω πως όλοι μας καταλαβαίνουμε γιατί πράγμα μιλάμε.

Και ετσι σκ@τ@ που τα έχουν κάνει σε κάτι τελευταίες ηχογραφήσεις, θα προτιμούσα μια διανομή σε 320 mp3 και ακομπρεσάριστη, παρά το χάλι που πληρώνουμε σε CD.....

Τώρα αν ακούω την διαφορά από ασυμπίεστο wav σε 320pm3?
Ναι, στο δικό μου σύστημα την ακούω σε blind test, ακόμη και σε άγνωστα κομμάτια. Σε σύστημα που δεν γνωρίζω τον ήχο του, θα πρέπει να κάνω δοκιμή Α/Β....

Ο αλγόριθμος MP3, όπως όλοι οι lossy αλγόριθμοι, φέρνει διαφορετικά αποτελέσματα για διαφορετικό πρωτογενές υλικό.

Δεν είναι το ίδιο το να προσπαθείς να συμπιέσεις ένα κομμάτι το οποίο περιέχει μόνο μια ακουστική κιθάρα, με το να προσπαθείς να συμπιέσεις ένα τραγούδι heavy metal.

Εννοείται ότι το δεύτερο είναι τραγικά πιο απαιτητικό, και οι διαφορές όσο πέφτει το bitrate τόσο πιο ακουστές.

Αλλά, IMHO στα 320kbit το MP3 είναι αυτό που λένε "acoustically transparent", δηλαδή πρακτικά lossless. Αυτό για την περισσότερη μουσική. Σίγουρα υπάρχουν κομμάτια τα οποία θα ζορίσουν τον αλγόριθμο, και ίσως έχουν ακουστές διαφορές.

Ο αλγόριθμος MP3, όπως όλοι οι lossy αλγόριθμοι, φέρνει διαφορετικά αποτελέσματα για διαφορετικό πρωτογενές υλικό.

Δεν είναι το ίδιο το να προσπαθείς να συμπιέσεις ένα κομμάτι το οποίο περιέχει μόνο μια ακουστική κιθάρα, με το να προσπαθείς να συμπιέσεις ένα τραγούδι heavy metal.

Εννοείται ότι το δεύτερο είναι τραγικά πιο απαιτητικό, και οι διαφορές όσο πέφτει το bitrate τόσο πιο ακουστές.

Αλλά, IMHO στα 320kbit το MP3 είναι αυτό που λένε "acoustically transparent", δηλαδή πρακτικά lossless. Αυτό για την περισσότερη μουσική. Σίγουρα υπάρχουν κομμάτια τα οποία θα ζορίσουν τον αλγόριθμο, και ίσως έχουν ακουστές διαφορές.

+600.

Και γω μιλάω για μουσική με "γεμάτο" περιεχόμενο και όχι μια φωνή και 2-3 όργανα.....

Εγώ από την άλλη δεν νομίζω ότι παίζεται θέμα 'αλλοίωσης' σε μουσική Heavy Metal.
Είναι έτσι από μόνο του :music-smiley-006:

Να 'αλλοιωθεί' τι ακριβώς ?

χαχα!!!!ελα ντε?με τοση βαβουρα εκει μεσα!ισως να ηταν και καλυτερο!στα 320 ομως ρε παιδια...δεν εχει τοση διαφορα.ειναι τετοιες οι διαφορες που αν κανεις ενα eq ψιλοσυνερχεται το πραγμα.το κακο που παραμενει και ακουγεται πολυ ακομη και στα 320αρια ειναι στην στερεοφωνικη εικονα.Και εννοειται οτι αλλο πραγμα η συμπιεση του κομπρεσορα και αλλο η απωλεστικη συμπιεση.δεν ειπε κανεις οτι ειναι το ιδιο πραγμα.το κοινο τους σημειο ειναι ομως οτι εχουμε περιορισμο στην δυναμικη περιοχη.στη μια περιπτωση την χειριζομαστε εμεις στην αλλη το μηχανακι που φτιαχνουμε τα mp3.το θεμα ειναι οτι το οπως και να εχει το πραγμα,το mp3 δεν φτιαχτηκε για να προσφερει ηχο για ακροασεις αναφορας,ουτε για να μας οδηγησει στην απολυτη ακουστικη εμπειρια.ειναι και παραμενει ενας τροπος αποθηκευσης μεγαλου ογκου μουσικης σε μικροτερο χωρο απο οτι τα αλλα αρχεια και με την σειρα της ερχεται και η πιο γρηγορη και ευκολη ανταλλαγη και διακινηση αυτων μεσω του διαδυκτιου.αυτος ηταν ο σκοπος και ετσι θα παραμεινει.

... Και εννοειται οτι αλλο πραγμα η συμπιεση του κομπρεσορα και αλλο η απωλεστικη συμπιεση.δεν ειπε κανεις οτι ειναι το ιδιο πραγμα.το κοινο τους σημειο ειναι ομως οτι εχουμε περιορισμο στην δυναμικη περιοχη....

Αν δεν τρελαθώ σήμερα, δε θα τρελαθώ ποτέ...

τα καρναβαλια περασαν.δεν τα προλαβες.οπωτε αστο για την πρωτομαγια καλυτερα.οταν λεω κοινο σημειο δεν εννοω οτι ειναι ο κοινος σκοπος τους.ειναι ομως κατι που συμβαινει.με αλλο τροπο στην μια περιπτωση με αλλο στην αλλη.αν παλι δεν καταλαβαινεις τι λεω και τι εννοω ,ειναι ισως θεμα κακης διατυπωσης.αλλα πραγματικα δεν θα ηθελα το κακο σου.ζητω συγνωμη λοιπον.μην τρελαινεσαι.

παρατηρηστε το.δοκιμαστε να ακουσετε φιλτραροντας σημεια σε ολο φασμα συχνοτητων ωστε να ακουτε αποκλειστικα συγκεκρημενες συχνοτητες και συγκρινεται ετσι.

O Κώστας έχει βάλει και σχετικά Images στην δεύτερη σελίδα.

Αλλά, να υπενθυμίζω και το αρχικό κείμενο του νήματος, το οποίο το θεωρώ εύστοχο.

Αυτό που περιγράφεις δεν είναι συμπίεση της δυναμικής περιοχής.

Είναι αποτέλεσμα της συμπίεσης με ψυχοακουστικά κριτήρια, και υποδεικνύει έλλειψη bandwidth.
ασε το bandwidth.εγω μιλαω για τις δυναμικες του σηματος.με ολους αυτους τους αλγορυθμους το σημα αλλαζει δυναμικη συμπεριφορα.αλλες φορες ειναι πολυ ακουστο, αλλες οχι.

Φυσικά και αλλάζει ο ήχος, αλλά αυτό είναι άμεσα εξαρτώμενο από το διαθέσιμο bandwidth (a.k.a. bitrate του MP3).

Άλλες φορές αυτό επαρκεί και δεν έχουμε ακουστές διαφορές, και άλλες δεν επαρκεί..

Αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω ακούσει αλλοιώσεις στην δυναμική περιοχή του σήματος.

Ούτε το noise floor αλλάζει, ούτε το peak του σήματος. Αυτά καθορίζουν την δυναμική περιοχή.