ΤΑ...ΜΠΑΟΥΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΑΚΟΜΑ...

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Δεν τα βλέπεις σε εκθέσεις,πολύ δύσκολα θα ακούσεις πλέον να γίνεται κουβέντα γι' αυτά,ακόμα πιό δύσκολα θα βρείς χομπίστα να τα έχει συμπεριλάβει στο σύστημά του.

Τι είναι;

Είναι κάτι μεγάλα κι ανοικονόμητα κουτιά,που άν τα δεί η σύζυγος,ούτε σε διαζύγιο δεν θα προλάβει να προχωρήσει,γιατί θα έχει πάθει ήδη εγκεφαλικό.

Ναί μιλάμε για ηχεία,αγαπητοί συμπάσχοντες και αναξιοπαθούντες συναγωνιστές.Οι νεώτεροι,πάω στοίχημα,ούτε κάν θα ξέρουν ότι υπάρχουν τα μεγάλα αυτά ηχεία.

Μιλάμε,για την διάσημη παλιότερα,σειρά Classic της Spendor.Πιθανά λίγοι,να γνωρίζουν τα μικρά της σειράς,που έλκουν καταγωγή απο τα περίφημα BBC monitors.Αλλά επιμένω,ελάχιστοι έχουν δεί απο κοντά ή πολύ περισσότερο έχουν ακούσει τα μεγάλα της σειράς.

Κάποιοι πιθανότατα θα αναρωτηθούν:Ε και τι έγινε,που δεν τα έχω ακούσει;

Εγινε αγαπητοί...Μιλάμε,ότι είναι ανοικονόμητα και μοιάζουν σαν να τα έχουμε ανεβάσει απο την...αποθήκη του πατέρα μας,αλλά παίζουν όσο λίγα μουσική.

Πρόσφατα,έχει ανανεωθεί αποκτώντας ένα επιπλέον γράμμα το R,αλλά εγώ θα σας μιλήσω για την παλιά σειρά.Πιθανά η νέα να είναι καλύτερη ή ισάξια,αλλά δεν το ξέρω.Δεν είχα την τύχη να τα ακούσω.

http://www.spendoraudio.com/HTML/classic.html

Εχω όμως την τύχη,δυό φίλοι να έχουν τα παλιότερα SP 1/2 και τα SP 100.Τα έχω ακούσει με απίθανους συνδυασμούς.Μικρούς,φθηνούς αλλά ζόρικους ολοκληρωμένους.Αρχαία μονομπλόκ με λάμπες.Αυτοσχέδιους λαμπάτους.Με χαϊεντάδικα ή ημιχαϊεντάδικα σέτ προ-τελ σε τρανζίστορ.

Ποτέ δεν σε απογοητεύουν,δεν σε κουράζουν,δεν γίνονται στρυφνά απαιτόντας μόνο καλύτερες παρέες.Χαίρεσαι ν' ακούς την φωνή της Αλεξίου,να τραγουδάει με πάθος και λυγμό,μόνο για σένα.Το μπάσσο τους,δεν αστειεύεται μέχρι τα 50 και 40 περίπου Hz που κατεβαίνουν,ενώ κι η σκηνή είναι μεγάλη,με καθαρά διαγραμμένη την θέση οργάνων και τραγουδιστών.Εδώ δεν ακούς Hi Fi κι...αέρηδες,ακούς μουσική που παλεύει να σε φέρει πολύ κοντά στο συμβάν.Δυναμικά και ρυθμό που σε παρασύρει,παθιάρικα ή μελαγχολικά να σου σηκώνεται η τρίχα,ανάλογα τι μουσική βάζεις.Δεν λένε όχι σε τίποτα.Σπάνιο αυτό στα σημερινά ηχεία.Παράλληλα σου την "λένε".για τον ενισχυτή που τα συνοδεύει.Παίζουν ωραία και καλά,αλλά εκεί που νομίζεις,ότι ακούς αυτά,αλλάζεις ενισχυτή κι ακούς κάτι το πολύ διαφορετικό.

Το μόνο που ζητούν,είναι σωστό στήσιμο σε κατάλληλες-ακόμα και ξύλινες φθηνές- βάσεις, μεγάλο χώρο και να σε...κοιτούν κατά πρόσωπο.

Ενδειχτικά τιμές εδώ
http://images.google.gr/imgres?imgu...prev=/images?q=spendor+sp+1/2&hl=el&sa=G&um=1

Μαζί μ' όσους ενδιαφερθούν,θα ήθελα κι εγώ να ακούσω,τι κάνει η νέα σειρά αυτών των ηχείων.Αν υπάρχουν εδώ,διαθέσιμα για ακρόαση,σίγουρα θα πάω σύντομα.

http://images.google.gr/imgres?imgu...prev=/images?q=spendor+sp+100&hl=el&sa=G&um=1

http://images.google.gr/imgres?imgu...endor+sp+100&ndsp=20&hl=el&sa=N&start=20&um=1

Attachments

• 01.jpg
    01.jpg
    24 KB · Views: 190
  • 16232110FV.jpg
    16232110FV.jpg
    36.9 KB · Views: 148
  • spendor_S100.jpg
    spendor_S100.jpg
    23.7 KB · Views: 190
Last edited:
Δεν πανε να παιζουνε παπαδες και αρχιμανδριτες μαζι,δεν βλεπονται δυστυχως.Μονο για καμμια αγροικια με αναλογη επιπλωση.Χαθηκε ο κοσμος λιγο να τα σουλουπωσουν

Εγώ έχω τα SP 2/3E...
Θυμάμαι όταν τα πρωτο άκουσα η απόφαση μου να τα πάρω ήταν ακαριαία!!
Που να ακουγα και τα 1/2 πόσο μάλλον τα 100... απλά τότε δεν είχα την δυνατότητα να τα πάρω ούτε τον χώρο να τα βάλω... πόσο μάλλον τώρα :) ...
Να φανταστείτε οτι είχα πάει για ακρόαση των 3/5 που τότε έβγαιναν σε "απλά" και se και είχα αποφασίσει να πάρω τα απλά γιατί ο ήχος τους μου ακουγόταν γενικότερα πιο φυσικός. Ομως την ώρα που άκουγα τα μικρά ήρθε τυχαία κάποιος πελάτης και είπε οτι ήθελε να ακουσει τα 2/3 οπότε έμεινα και εγώ.... και αυτό ήταν!!! Εσκασα σχεδόν τα 2πλάσια (για να μην πω παραπάνω) χρηματα απο ο,τι είχα υπολογήσει και τα πηρα... Δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή!!
Απο τα ηχεια αυτά ακους μουσικη και ξεχνας το hifi. Μπαναλ έκφραση αλλά έτσι είναι.
Στην έκθεση άκουσα πολλά ηχεία και ομολογώ κάποια απο αυτά με βάζουν στον πειρασμό να βάλω το χερι στην τσεπη (ATC, PMC) όμως απο την άλλη όποτε γυρισω στο σπιτι και κάτσω να ακουσω μουσική τεινω να τα ξεχάσω...
Οσον αφορά τις άλλες σειρες της Spendor οταν ακουσεις την SP απλά τις ξεχνάς...
Σε σχεση με τις SP...E vs R δεν ξέρω τι να πω μάλλον (απο όσο άκουσα στην εκθεση) η R είναι κάπως πιο "μοντερνα" ηχητικά χωρις απαραίτητα να το λέω αυτό ως πλεονεκτημα...

Σε σχεση με την τοποθέτηση τους στον χωρο εχω να πω οτι στον μικρό μου τωρινό χωρο (στον οποίο νόμιζα οτι δεν θα "παίζουν" αλλά τελικά "παίζουν" μια χαρά) έχω καλύτερα αποτελέσματα όταν τα έχω στραμενα προς το μερος μου και όχι να κοιτουν ευθεια μπροστά...

Πάντως αν τυχων οργανωθει κάποια ακρόαση των μεγάλων (1/2 ή κυριως των 100) θα ήθελα να είμαι!!!!

Πως να τα σουλουπωσουν Πέτρο;

Παίζουν έτσι,γιατί είναι φτιαγμένα έτσι...
Αν το κάνουν θα είναι άλλα ηχεία.

Πάντως λέγεται και γράφεται,ότι ηχεία με στενή μπάφλα δεν παίζουν(σε σχέση με την φαρδιά) και φαίνεται να εμπεριέχει ισχυρή δόση αλήθειας.Οχι βέβαια ότι μόνο γι' αυτό παίζουν. Παρόμοιας "φιλοσοφίας" είναι τα Harbeth κι αρκετά μεγάλα ATC.

Last edited:
Re: Απάντηση: ΤΑ...ΜΠΑΟΥΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΑΚΟΜΑ...

Δεν πανε να παιζουνε παπαδες και αρχιμανδριτες μαζι,δεν βλεπονται δυστυχως.Μονο για καμμια αγροικια με αναλογη επιπλωση.Χαθηκε ο κοσμος λιγο να τα σουλουπωσουν

Με όλο το θάρος... αν θες να φτιάξεις ντεκορ παιρνεις B&O... δεν λέω οτι ειναι όμορφα αλλα εμενα δεν με νοιάζει καθόλου το πως φαινονται... με έχουν "ταξιδέψει" τόσο που η "μουρη" δεν μου λέει τίποτα!!! Αν τα "σουλούπωναν" πιθανως δεν θα ήταν αυτά που ειναι... ηχητικά εννοώ!!
Ασε που απο κοντά σαφως και δειχνουν την ποιότητά τους....

Εχμ, ναι, φέρνουν λίγο σε πλυντήρια πάνω σε βάση. Άμα παίζουν όμως δεν πα να φαίνονται όπως θέλουν.Σίγουρα είναι πιό όμορφα από κάτι τεχνοκρατικά γλυπτά/φουτουριστικά τέρατα/το σιντί του Ρόμποκοπ από την Κίνα (ξέρετε τι εννοώ). Αλήθεια, πόσο πάει το μαλλί; με τον Densen DM10 θα ταίριαζαν;(όχι ότι ψάχνομαι για ηχεία, αλλά να, ποτέ δεν ξέρεις).:D

Εχμ, ναι, φέρνουν λίγο σε πλυντήρια πάνω σε βάση. Άμα παίζουν όμως δεν πα να φαίνονται όπως θέλουν.Σίγουρα είναι πιό όμορφα από κάτι τεχνοκρατικά γλυπτά/φουτουριστικά τέρατα/το σιντί του Ρόμποκοπ από την Κίνα (ξέρετε τι εννοώ). Αλήθεια, πόσο πάει το μαλλί; με τον Densen DM10 θα ταίριαζαν;(όχι ότι ψάχνομαι για ηχεία, αλλά να, ποτέ δεν ξέρεις).:D

Αγαπητέ συντοπίτη, που δεν σε γνωρίζω αν και πολύ θα το ήθελα, ειδικά τα sp100 που κακά τα ψέμματα ήταν το ηχείο πλήρους φάσματος της SPendor, για να παίζει ήθελε ενισχυτή τέρας ισχύος και ποιότητας, και όταν έπαιζε δεν μπορούσε να ανεβάσει αληθοφανείς στάθμες, οπότε είτε έτσι είτε αλλοιώς σε άφηνε με το δάχτυλο στο στόμα.

Απάντηση: Re: ΤΑ...ΜΠΑΟΥΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΑΚΟΜΑ...

Όλα τα λεφτά ο ενισχυτής σου φίλε μου.....
Μόνο που θα ήθελε 2-3 τέτοιους το συγκεκριμένο ηχείο!!!

Έλατε βρε παιδιά, μιά χαρά ηχεία είναι με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και
ήχο. Δηλαδή τι θα προτιμούσατε να ήταν πιό όμορφα στο μάτι αλλά λιγότερο
όμορφα στο αυτί?! Δηλαδή αυτοί που έχουν τα la scala τι να πούν??!!

Re: Απάντηση: Re: ΤΑ...ΜΠΑΟΥΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΑΚΟΜΑ...

Όλα τα λεφτά ο ενισχυτής σου φίλε μου.....
Μόνο που θα ήθελε 2-3 τέτοιους το συγκεκριμένο ηχείο!!!

Ε, καλά, βρίσκω κανα μεταχειρισμένο τελικο DM30, το κοτσάρω στο ηχείο σε διάταξη bi-amping και κάνω παιχνίδι (λίαν υποθετικά πάντα).

Τα SP 1/2 είναι εύκολα ηχεία.Με 40-50 wrms σε μεσαίο χώρο παίζουν πολύ καλά.Tα 100 είναι γενικότερα λίγο πιό απαιτητικά.

Ήταν προς τα μέσα του ’90 όταν πρωτάκουσα τα 2/3.
Τότε είχαν 315.000δρχ.
Ο μισθός μου 129.358δρχ. είχα και τα έξοδα της σχολής…

Έψαχνα ένα ηχείο προς αντικατάσταση των Epos ES 14.
Ο χώρος μου μικρός, μια χαρά ήταν τα Epos αλλά, συμφώνησα με τους γονείς μου να τοποθετήσω το σύστημα στο σαλόνι γιατί οι ιδιοκατασκευές μου, τα «βοδάκια» όπως τα λέγαμε :D, από την εταιρεία ηχείων… EDA (ear damage audio, έτσι την είχα «βαπτίσει») δέχθηκαν αλλεπάλληλες επιθέσεις από τις ανιψιές μου και δε μπορούσαν να ανταποκριθούν…

Γύρισα πολλά καταστήματα ήχου τότε, με το που άκουσα τα 2/3, ξεκίνησε μία σχέση που κράτησε έως και το 2007.
Σε συνδυασμό με τον ενισχυτή DM 10, που αναφέρθηκε σε προηγούμενο μήνυμα και πηγή το Copland 266, μου χάρισαν πολύ όμορφες ακροάσεις.
Πολλές ώρες, δίχως την παραμικρή αίσθηση ακουστικής κόπωσης, ανεξάρτητα της μουσικής.
Ίσως, το ότι η εταιρεία έφτιαχνε ηχεία, σχεδιασμένα να λειτουργήσουν ως μεγάφωνα στην καμπίνα που λέγεται χώρος, να ήταν το μυστικό…

Η καλοκατασκευασμένη καμπίνα, ο τρόπος αναπαραγωγής, σε έκαναν να ξεχνούσες τον όγκο τους, το παραλληλόγραμμο κουτί και να τα αντιμετωπίζεις ως ένα ακόμα έπιπλο στο σύνολο των υπόλοιπων που υπήρχαν στο σαλόνι.

Ο ήχος τους «στιγμάτισε» τις μετέπειτα επιλογές μου, είτε ως ακροατή, είτε ως πωλητή…

Eχεις φιλε μου τον DM10?Eνισχυταρα!

Αν μου ταίριαζαν σε όλα τα υπόλοιπα
ευχαρίστως θα τα έβαζα στον χώρο μου.
Όπως και τα κατοστάρια
Δεν ακούω με τα μάτια

-bye-

Re: Απάντηση: ΤΑ...ΜΠΑΟΥΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΑΚΟΜΑ...

Τα SP 1/2 είναι εύκολα ηχεία.Με 40-50 wrms σε μεσαίο χώρο παίζουν πολύ καλά.Tα 100 είναι γενικότερα λίγο πιό απαιτητικά.

Όντως ο άνθρωπος δεν είπε οτι ηθελε ντε και καλά τα 100...
Πιστεύω οτι τα 1/2 ειναι πιο ολοκληρωμένη να το πω; λυση... αν συνυπολογησεις αποδοση, κοστος, μεγεθος, ευκολια τοποθετησης, απαιτησεις απο το συστημα....