Λοιπόν είχα την ευκαιρία ή άλλως μου κάνανε την τιμή:
Μετά του σχετικού καφέ βεβαίως...
Τι έχουμε εδώ ?
Μιά νεαρή κοπέλλα, Ελληνίδα, που το λέει η περδικούλα της.
Καταστρώνει και παρουσιάζει ένα δίσκο, with a little help from her friends, που ακούγεται αλλιώς....
αν τον ακούσεις χωρίς να έχεις "εσωτερική πληροφόρηση" ίσως να μην γυρίσεις ιδιαίτερα το κεφάλι. Καλά κομμάτια, στα όρια της ποπ, (της ψαγμένης τουλάχιστον) έως τα άδυτα του απροσδιόριστου είδους.
Με άποψη, ηχητική και συνθετική, ενορχηστρωτική και παρουσίαση.
Η κοπέλα παίζει και κιθάρα, αλλά άστο καλύτερα, ας έπαιρνε έναν επαγγελματία κιθαρίστα. Στο πρώτο κομμάτι γελούσα με το ερασιτεχνικό παίξιμο, αλλά μετά το δεύτερο με την "άποψη" και το 3ο 4ο κάτι άλλαξε.
Η κοπέλα έχει σιγουριά, τα τραγούδια της είναι ΣΟΒΑΡΑ, αλλά θλιμένα, και gloomy που λεν οι άγγλοι και δεν θα με στείλουν στο ταμείο.
Αλλά.... η φωνή... Τι μοιάζει? PJ, Pattie? ίσως... Janis Ian, Carole King, Carly Simon ? Με τίποτα...
Nico ? ας μην είμαστε υπερβολικοί... Μarianne ? χμμμ γιατί όχι...
Φυσικά ας κρατάμε στο μυαλό μας ότι δεν είμαστε "εσωτερικώς" πληροφορημένοι...
Μέχρι που σκάει το μυστικό.
Η βαθμολογία τσιμπάει ένα ένα 2αράκι, 3αράκι και από το 5-6 εκτινάσσεται.
Μετά ανοίγεις το παλ υποψίας τυρκουάζ εξώφυλλο. Η καταγωγή είναι σχεδόν τεχνηέντως κρυμμένη. Αντ αυτής βλέπεις ξεκάθαρα, κάτι ελληνικά ονόματα, Ilias, Kotsos κλπ αλλά και πληθώρα ξένων, και ένα ύποπτα αμερικάνικο master στα φημισμένα Sterling Studios της ΝΥ καθώς και μιά αναφορά και ευχαριστίες στους Calexico...
Όπως και νάχει κάποια στιγμή η ελληνική καταγωγή έχει αποκαλυφθεί και μαζί μ αυτήν η αξία του δίσκου έχει εκτιναχθεί.
Γρίφος...
Πως προέκυψε στα καλά καθούμενα το 2008 αυτός ο δίσκος ?
Κάθεται επάξια δίπλα σε οποιαδήποτε αντίστοιχη διεθνή παραγωγή και όχι μόνο.
Αρκεί να είσαι όπως έλεγε και ο μεγάλος Benny Goodman......IN THE MOOD...
εγώ δυστυχώς δεν είμαι.
αυτό όμως δεν θα υποβιβάσει επ ουδενί την αξία του δίσκου και φυσικά της κοπέλας και μπράβο της...
Φυσικά υπάρχει συνέχεια...με άκρως ενδιαφέροντα πράγματα και άλλο ένα κορίτσι που ακούει στο όνομα Ολγα Κουκλάκη....
Τόσο που να ρωτάς?
Ρε στραβός είν ο γιαλός ή .....
αλλά περί Κουκλάκη later this year....
Όσοι είστε πάντως στην κατάλληλη διάθεση, τολμήστε.
Μόνικα με κεφαλαίο Μ.