Τα πάντα για την αγορά και την ποιότητα του βινυλίου

Μολις ηρθε αυτο σε άλμπουμ μαλιστα και βιβλιο των 12 σελίδων για αλλη μια φορα αυτό που ελεγα παιζει ρολο και το συγκρότημα οταν βγαζει επανέκδοση.
Θα δω ποτε θα το ακουσω αν και εδώ παρει και τα δυο προηγούμενα τους έχουν κανει καταπληκτική δουλειά.
Μένει αλλο ενα να παρω από αυτούς το dead winter dead αφιερωμενο τοτε στον πολεμο του σαραγεβου. IMG_20220628_132702.jpg

Αξιολόγηση κατάστασης δίσκου εν μέρει δεν (πρέπει) να υφίσταται.
Αν υιοθετήσουμε το Goldmine Standard του Discogs, ως αυτό που έχει επικρατήσει.
Ο δίσκος ως media, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως τέλειος, αν έστω και ένα μόνο σημείο του δεν είναι τέλειο.
Μια άλλη παρανόηση αφορά τον οπτικό έλεγχο στον οποίον αναφέρονται πάρα πολλοί πωλητές, ως μέτρο αξιολόγησης, με τη δικαιολογία πως δεν μπορούν να έχουν ακούσει όλους τους δίσκους τους πριν τους πουλήσουν.
Και παραθέτω:

Near Mint (NM or M-)

A nearly perfect record. A NM or M- record has more than likely never been played, and the vinyl will play perfectly, with no imperfections during playback. Many dealers won't give a grade higher than this implying (perhaps correctly) that no record is ever truly perfect. The record should show no obvious signs of wear.

Όπως βλέπουμε όμως, η ακουστική αξιολόγηση είναι απολύτως απαραίτητη και προτάσσεται μάλιστα της οπτικής.

Very Good Plus (VG+)

Generally worth 50% of the Near Mint value. A Very Good Plus record will show some signs that it was played and otherwise handled by a previous owner who took good care of it.
Defects should be more of a cosmetic nature, not affecting the actual playback as a whole. Record surfaces may show some signs of wear and may have slight scuffs or very light scratches that don't affect one's listening experiences. Slight warps that do not affect the sound are "OK".

Επομένως, όποια ατέλεια ακούγεται κατα την αναπαραγωγή, αυτή πρέπει να κατατάσσει το δίσκο στο Very Good (όπως γράφει παρακάτω)

Στην πραγματικότητα βέβαια ο καθένας δηλώνει ότι θέλει.
Και όλοι οι ασχολούμενοι, θα έχουμε τίς αντίστοιχες εμπειρίες

ΥΓ: Η VG+ κατάσταση όπως περιγράφεται παραπάνω, δεν είναι καθόλου παρακατιανή, και μακάρι λέω εγώ, να ήταν ο κανόνας. Μισή τιμή απο τα ΝΜ, να βλέπεις τις ατέλειες, αλλά να μην τις ακούς , να μην επηρεάζουν την ακρόαση
Σε περιπτωση που εγινε παρανοηση το discogs αξιολογει με very good + και εγω με mint - μιας και ο ενας δισκος απο τους δυο του album δεν εχει παιξει ποτέ και στον αλλο επίσης η μια πλευρα δεν εχει παιξει ποτέ.
Δυστυχως εχει παιξει πολλές φορές και με λάθος βάρος η φθαρμένη βελόνα το Track που με ξετρέλλανε στου Διονυση.
Δεν πειράζει εχει αλλα 3 πολυ καλά κομμάτια και τον πληρωσα στο 1/3 της τιμής "τίμιο".

• Like
Reactions: vlad66
Η τιμή είναι τέλεια.
Ο δίσκος όπως τον περιγράφεις και εφόσον υπάρχουν φθορές που ακούγονται στην αναπαραγωγή του κομματιού, αντικειμενικά θα έπρεπε να είναι VG. Ανεξαρτήτως αν ο υπόλοιπος είναι σαν καινούργιος. Αυτό θέλησα να πώ.
Εφόσον πάντως τα περιγράφει με σαφήνεια ο πωλητής, σκέφτεσαι και πράττεις, έξω απο το τυπικό των αξιολογήσεων.

ΥΓ Με αξιολόγηση ΝΜ έχω αγοράσει απο Ελλάδα και Γαλλία δύο δίσκους που ήταν γρατσουνισμένοι! Ο ένας με αχρηστευμένο ενάμισυ τραγούδι και ο δεύτερος με αχρηστευμένη ολόκληρη πλευρά! (τακ, τακ, τακ, τακ,... ξέρεις).

• Sad
Ειναι κανόνας οποιος δισκος δεν ειναι αγορασμένος σφραγισμένος να πλενεται πριν μπει στο πικάπ.
Δυστυχως οσα χρατς χρουτς εχει το Hey Joe δεν εχουν ολες οι αλλες 3 πλευρες μαζι, (που ουσιαστικα δεν εχουν)
Ολοι οι δισκοι πρεπει να πλενονται ακομη και οι σφραγισμενοι διοτι περιεχουν τα καταλοιπα της κοπης.

• Like
Η τιμή είναι τέλεια.
Ο δίσκος όπως τον περιγράφεις και εφόσον υπάρχουν φθορές που ακούγονται στην αναπαραγωγή του κομματιού, αντικειμενικά θα έπρεπε να είναι VG. Ανεξαρτήτως αν ο υπόλοιπος είναι σαν καινούργιος. Αυτό θέλησα να πώ.
Εφόσον πάντως τα περιγράφει με σαφήνεια ο πωλητής, σκέφτεσαι και πράττεις, έξω απο το τυπικό των αξιολογήσεων.

ΥΓ Με αξιολόγηση ΝΜ έχω αγοράσει απο Ελλάδα και Γαλλία δύο δίσκους που ήταν γρατσουνισμένοι! Ο ένας με αχρηστευμένο ενάμισυ τραγούδι και ο δεύτερος με αχρηστευμένη ολόκληρη πλευρά! (τακ, τακ, τακ, τακ,... ξέρεις).
Αρα σύμφωνα με ότι γράφεις και με ότι έχουμε συζητήσει και με τον mparaxir τελικά οι Γερμανοί του discogs είναι πολύ σωστοί στις αξιολογήσεις των δίσκων τους

γεια σου ρε Δ με τις φωτογραφίες σου... :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
χαχα οχι η αληθεια ειναι το κινητο 7 χρονων αρχιζει και τα παιζει το εχω παρατηρησει που κανει κολληματα και πλεον κατι γινεται με την καμερα δεν βγαζει καλες φωτο

Ολοι οι δισκοι πρεπει να πλενονται ακομη και οι σφραγισμενοι διοτι περιεχουν τα καταλοιπα της κοπης.
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω λίγο.
Αν και ήμουν από τους πρώτους στην παρέα που πήρε πλυντήριο δίσκων και τα σχόλια τύπου να φέρω τα βρώμικα μου για μπουγάδα έδιναν κι έπαιρναν, ήταν μια αγορά που δεν τη μετάνιωσα ποτέ.
Όμως ακόμη και το πιο προσεκτικό πλύσιμο φθείρει κι αυτό το δίσκο.
Κατά την αποσφράγιση αν παρατηρήσω κατι στο εσώφυλλο έχω το blower του αέρα.

• Like
Reactions: mparaxir
Αν και ήμουν από τους πρώτους στην παρέα που πήρε πλυντήριο δίσκων και τα σχόλια τύπου να φέρω τα βρώμικα μου για μπουγάδα έδιναν κι έπαιρναν, ήταν μια αγορά που δεν τη μετάνιωσα ποτέ.
Θα συμφωνησω και εγω με τον δημητρη καινουργιο βυνιλιο δεν μου παει να τον πλυνω εκτος αμα δω κάτι περίεργα και δεν βγαινουν με το βουρτσακι τοτε ναι θα τον πλύνω

Ελα παραπονιαρηδες εβγαλα φωτο ξανα απο της γυναικας το κινητό που ειναι καλύτερο σαν κάμερα View attachment 199496View attachment 199496View attachment 199497View attachment 199498View attachment 199499View attachment 199500
Εντωμεταξυ μιλουσα με δημητρη και του ελεγα. Πριν κανενα μισαωρο με ειχε παρει ο αδερφος της γυναικας μου, διοτι τρια ατομα πηραμε την συγκεκριμένη επανεκδοση.
Μου λεει το ακουσες; οχι του λεω δεν βρηκα ακομα χρόνο γιατί; μου λεει αστα να πανε ειναι θαμμενα τα φωνητικά, του λεω θαμμενα ;η απλα ακούγονται πισω τα φωνητικά; ε μου λεει ποιο πισω αλλα σαν να μην καταλαβαινεις τι λεει, ωχ λεω του απανταω εγω εχω αγορασει τα δυο προηγούμενα και παιζουν μια χαρά τι μπορει να εγινε τωρα δεν ξερω.
Του λεω μολις βρω χρονο θα το βαλω να το ακούσω και θα σου πω.
Εχε πλακα να φαγαμε καμια φόλα

Εντωμεταξυ μιλουσα με δημητρη και του ελεγα. Πριν κανενα μισαωρο με ειχε παρει ο αδερφος της γυναικας μου, διοτι τρια ατομα πηραμε την συγκεκριμένη επανεκδοση.
Μου λεει το ακουσες; οχι του λεω δεν βρηκα ακομα χρόνο γιατί; μου λεει αστα να πανε ειναι θαμμενα τα φωνητικά, του λεω θαμμενα ;η απλα ακούγονται πισω τα φωνητικά; ε μου λεει ποιο πισω αλλα σαν να μην καταλαβαινεις τι λεει, ωχ λεω του απανταω εγω εχω αγορασει τα δυο προηγούμενα και παιζουν μια χαρά τι μπορει να εγινε τωρα δεν ξερω.
Του λεω μολις βρω χρονο θα το βαλω να το ακούσω και θα σου πω.
Εχε πλακα να φαγαμε καμια φόλα
Mη μου λες τέτοια και τον έχω πάρει αλλά-καi γω-δεν τον έχω ακούσει ακομα...

Last edited:
  • Haha
Mη μου λες τέτοια και τον έχω πάρει αλλά-καi γω-δεν τον έχω ακούσει ακομα...
Τι να σου πω οτι μου ειπε εγραψα και εγω δεν εχω βρει χρονο να τον ακούσω αλλα δεν νομιζω.
Εγω πιστευω απλα γιατι ο αδερφος της γυναικας μου κανει κατι βλακειουλες με την εννοια να συγκρίνει μια ηχογράφηση του cd🤣🤣 με βυνιλιο. Δεν πιστεύω να εχει δίκιο γιατι εχω παρει το sirens και το the mountain king και παιζουν πολύ καλά σε ηχο και σε φωνητικά με το δεύτερο απλα να είναι λιγοοο ποιο χαμηλογραμενο απο τον πρωτο

Θα συμφωνησω και εγω με τον δημητρη καινουργιο βυνιλιο δεν μου παει να τον πλυνω εκτος αμα δω κάτι περίεργα και δεν βγαινουν με το βουρτσακι τοτε ναι θα τον πλύνω
τι λέτε ρε,.. πάτε καλά;; :LOL::LOL:

και μόνο τον στατικό που έχουν οι καινούργιοι φτάνει.. κανονικότατο πλύσιμο θέλουν!

• Haha
Τι να σου πω οτι μου ειπε εγραψα και εγω δεν εχω βρει χρονο να τον ακούσω αλλα δεν νομιζω.
Εγω πιστευω απλα γιατι ο αδερφος της γυναικας μου κανει κατι βλακειουλες με την εννοια να συγκρίνει μια ηχογράφηση του cd🤣🤣 με βυνιλιο. Δεν πιστεύω να εχει δίκιο γιατι εχω παρει το sirens και το the mountain king και παιζουν πολύ καλά σε ηχο και σε φωνητικά με το δεύτερο απλα να είναι λιγοοο ποιο χαμηλογραμενο απο τον πρωτο
Εχω το cd 2 φορες,το πρώτο είναι άθλιο και το 2ο με το τελευταίο ριμάστερ πριν μερικά χρόνια φανερά καλύτερο.
Το βινύλιο που πήραμε είναι-υποτίθεται- καινούριο ριμάστερ.
Για να έχουν θάψει τα φωνητικά θα έπρεπε να είναι καινούριο remix,το ριμάστερ απο μόνο του δεν μπορεί να το κάνει αυτό.
Εκτός και αν δεν έχει γίνει από τα ορίτζιναλ μάστερ αλλά από τίποτα κόπιες με άλλη μίξη και μας δουλεύουν...

Εχω το cd 2 φορες,το πρώτο είναι άθλιο και το 2ο με το τελευταίο ριμάστερ πριν μερικά χρόνια φανερά καλύτερο.
Το βινύλιο που πήραμε είναι-υποτίθεται- καινούριο ριμάστερ.
Για να έχουν θάψει τα φωνητικά θα έπρεπε να είναι καινούριο remix,το ριμάστερ απο μόνο του δεν μπορεί να το κάνει αυτό.
Εκτός και αν δεν έχει γίνει από τα ορίτζιναλ μάστερ αλλά από τίποτα κόπιες με άλλη μίξη και μας δουλεύουν...
Ναι καινουργιο ριμαστερ ειδικα για βυνιλιο. Τι να πω εχω περιεργεια θα δω μπας βρω χρονο να το ακούσω

τι λέτε ρε,.. πάτε καλά;; :LOL::LOL:

και μόνο τον στατικό που έχουν οι καινούργιοι φτάνει.. κανονικότατο πλύσιμο θέλουν!
Καλα δεν παμε αυτό ειναι το μονο σίγουρο 🤣🤣. Αλλα οχι βλαδιμηρε και εγω καινουργιο καινουργιο δεν το πλένω και ας εχει στατικό που δεν το ακούς απλα οταν πας να βγαλεις το βυνιλιο περνει μαζι του και το ενα κομμάτι απο τον φελλολαστιχο 🤣🤣.
Δεν παυει το πλύσιμο και αυτο που κανουμε εμείς με το σφουγγάρι να προκαλεί μια φθορά εγω το πιστεύω αυτό

Καλα δεν παμε αυτό ειναι το μονο σίγουρο 🤣🤣. Αλλα οχι βλαδιμηρε και εγω καινουργιο καινουργιο δεν το πλένω και ας εχει στατικό που δεν το ακούς απλα οταν πας να βγαλεις το βυνιλιο περνει μαζι του και το ενα κομμάτι απο τον φελλολαστιχο 🤣🤣.
Δεν παυει το πλύσιμο και αυτο που κανουμε εμείς με το σφουγγάρι να προκαλεί μια φθορά εγω το πιστεύω αυτό
τότε θες ένα τέτοιο: