Τα woofers του ηχείου μου νέκρωσαν

nikS68

Senior Member
26 February 2007
633
Και ξαφνικά, ύστερα από πολλά χρόνια που με συντρόφευαν,
σταμάτησα να τα ακούω.
Τα 2 woofers από το 1 ηχείο μου σταμάτησαν να παράγουν ήχο.
Μόνο το tweeter ακούγεται.
Θέλω να το ανοίξω μήπως δω κάτι προφανές (πχ. κανένα καλώδιο κομμένο) και το κολήσω.
Δεδομένου όμως ότι δεν το έχω ξανακάνει, μήπως θα ήταν καλύτερα να το πάω σε κάποιο τεχνικό?
Από την άλλη όμως με τρώει να το ανοίξω. Εσείς τι με συμβουλεύετε?

Και δεν αρχίζεις από τα βασικά….
Τα ηχεία έχουν δύο εισόδους rca από πίσω για διενίσχυση, διπλοκαλωδίωση? Μήπως λείπει η γέφυρα που ενώνει τις εισόδους hi/low.
Όταν λες ότι σταμάτησαν ξαφνικά… έπαιζες δυνατά μουσική εκείνη τη στιγμή ?

Είναι λίγο δύσκολο να κάηκαν και τα 2 μαζί.

Η κακή σύνδεση ή ζημιά στο κρός μου κάνει.

Δοκίμασε πάντως την ανάρτηση με το χέρι να δεις αν έχει την ίδια ελαστικότητα με αυτά που λειτουργούν.

Αν τα έχεις ζεματίσει μπορεί να είναι και τελείως κολλημένα.

1) Τα βασικά τα τσέκαρα. Έβγαλα το καλώδιο από τον ενισχυτή, το ξανάβαλα (ακόμη κι αντεστραμμένο - το κόκκινο στο μαύρο -) άλλαξα τα καλώδια (δεξί ηχείου σε αριστερό) αλλά μπα!
Θα τα δοκιμάσω και στις εξόδους για το 2ο ζευγάρι, αλλά δε νομίζω...

2) Η ανάρτηση δείχνει να είναι οκ.

Δεν έπαιξαν δυνατά τελευταία (τουλάχιστον όχι από εμένα).
Δεν ξέρω πότε συνέβη. Απλά προχθές το διαπίστωσα.

Πρέπει να δεις το κρος.
Πιθανότατα να έχει τελειώσει... κάποια αντίσταση.
Μερικές "σπάνε" στα δύο...

Δεν έχω ιδέα πώς ανοίγουν.
Υπάρχουν μόνο κάτι σαν βίδες (στρογγυλές) γύρω-γύρω από τα 2 γουφερ αλλά ακόμα και να τις ξεβιδώσω δεν είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξει.
Μάλλον θέλει ειδικό κλειδί.

Τα ηχεία είναι αυτά, σε περίπτωση που μπορεί να με διαφωτίσει κάποιος.
http://www.acoustic-energy.co.uk/About_AE/Product_history/ae209.asp

Μάλλον θα πρέπει να πάρω τον Βιντεορυθμό, πράγμα που θέλω να αποφύγω γιατί ποιος ξέρει τι θα χρεώσει για ένα παλιό σχετικά ηχείο...

Απλά είπα να σε προτρέψω να κοιτάξεις άλλη μια φορά πίσω από το ηχείο εκεί που είναι τα βύσματα. Μη τυχών και γγένει το πλαστικό καπάκι μαζί με τα βύσματα.
Οι βίδες των woofer λογικά είναι torx / allen

multitec_3_4.gif

Θα βρεις αντίστοιχο εργαλείο εύκολα.

Last edited:
για ζημια στο cross μου φαίνεται τραβηγμένο γιατι στο 99% των περιτπώσεων σε σειρά με τα woofers βρίσκεται μόνο ενα πηνίο που σπάνια παθαίνει κάτι. Σε κακή επαφή θα προσανατολιζόμουνα, είτε απο τις γέφυρες της διπλωκαλωδίωσης είτε από τα φισάκια στα καλώδια των woofers

Απάντηση: Re: Τα woofers του ηχείου μου νέκρωσαν

Απλά είπα να σε προτρέψω να κοιτάξεις άλλη μια φορά πίσω από το ηχείο εκεί που είναι τα βύσματα. Μη τυχών και γγένει το πλαστικό καπάκι μαζί με τα βύσματα.
Οι βίδες των woofer λογικά είναι torx / allen

multitec_3_4.gif

Θα βρεις αντίστοιχο εργαλείο εύκολα.

Το πλαστικό καπάκι με τα βύσματα στο πίσω μέρος είναι μια χαρά.
Δλδ αν ξεβιδώσω τις βίδες, θα έχω πρόσβαση στο εσωτερικό του ηχείου λες? Απλά να δω θέλω αν έχει ξεκολήσει κάτι.

Ας το θέσουμε διαφορετικά…
Προσωπικά θα προσπαθούσα να τα ανοίξω (πολύ προσεκτικά) να ρίξω μια ματιά.

Απάντηση: Re: Τα woofers του ηχείου μου νέκρωσαν

Ας το θέσουμε διαφορετικά…
Προσωπικά θα προσπαθούσα να τα ανοίξω (πολύ προσεκτικά) να ρίξω μια ματιά.

Αν εννοείς ν' ανοίξω το πλαστικό καπάκι, το ξεβίδωσα.
Άρχισα να το τραβάω προς τα έξω αλλά σταμάτησε.
Έβρισκε αντίσταση από μέσα (προφανώς από καλώδια που ήταν αρκετά κοντά).

Αν εννοείς να το ανοίξω από το μπροστινό του μέρος, αυτό ακριβώς θέλω να κάνω κι εγώ. Απλά, δεν ξέρω αν ξεβιδώνοντας τις βίδες γύρω από τα γουφερ, θα ανοίξει.

Τελικά το πήγα σε τεχνικό και μου είπε ότι έχουν κοπεί οι συνδέσεις των γουφερ (και στα 2 γούφερ) μάλλον επειδή ζορίστηκαν (είπε). Δεν έχει καεί.
Τώρα τι σημαίνει αυτό ακριβώς και αν συμβαίνει συχνά και αν μου λέει μ@λ@κίες ... δεν ξέρω.
Περιμένω να μου πει το κόστος που δε θα είναι πολύ (απ' ότι μου ξαναείπε ...).
Τώρα, τι να του πω κι εγώ? Προγραμματιστής Η/Υ σπούδασα ...

Re: Απάντηση: Τα woofers του ηχείου μου νέκρωσαν

Τελικά το πήγα σε τεχνικό και μου είπε ότι έχουν κοπεί οι συνδέσεις των γουφερ (και στα 2 γούφερ) μάλλον επειδή ζορίστηκαν (είπε). Δεν έχει καεί.
Τώρα τι σημαίνει αυτό ακριβώς και αν συμβαίνει συχνά και αν μου λέει μ@λ@κίες ... δεν ξέρω.
Περιμένω να μου πει το κόστος που δε θα είναι πολύ (απ' ότι μου ξαναείπε ...).
Τώρα, τι να του πω κι εγώ? Προγραμματιστής Η/Υ σπούδασα ...

άρα έχεις τεχνικό προσανατολισμό. δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να πιάσεις το κατσαβίδι, απλά να έχεις λίγο το ζιζάνιο μέσα σου και τιποτα αλλο. να είσαι σίγουρος ότι κανένας δεν προσέχει το μηχάνημά σου όσο εσύ.

Ε δε νομίζω να σε γδάρει, ήδη σου ειπε ότι δεν ειναι κατι σοβαρό. Θα κολλήσει τα σημεία με το πρόβλημα και θα στο παραδώσει.