φίλε μου, δεν μπορείς να την πείσεις. Η μετατόπιση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας προς τα άκρα είναι γεγονός που θα μας συνοδεύει για κάμποσα χρόνια. Η δε Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα αυτόνομο φαινόμενο. Η μετατόπιση στα άκρα προηγήθηκε - προς τα αριστερά - και η φύση επειδή δεν ανέχεται τις ανισορροπίες το διόρθωσε εμφανίζοντας ένα καινούργιο ακραίο μόρφωμα για να ισορροπήσει τα 2 άκρα.
Επέτρεψέ μου να σου δώσω 1-2 παραδείγματα.
1. Δες την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Κυρίαρχη ιδεολογία για χρόνια ήταν η αριστερή. Με τον καιρό η ιδεολογική πρωτοκαθεδρία μετατράπηκε και σε συστημική. Οι φοιτητικές παρατάξεις - υπαλληλίσκοι των κομμάτων τους - επέβαλλαν την άποψή τους ακόμη και για θέματα επιστημονικά.... Ο γιος μου - πρωτοετής φοιτητής στη Νομική Αθηνών - μου διηγήθηκε προχθές ότι 5 (δεν κάνω λάθος.... ο αριθμός είναι ακριβής 5) φοιτητές Αριστερής παράταξης εισέβαλλαν σε αίθουσα που ήταν ο καθηγητής και 150 φοιτητές και διέκοψαν το μάθημα διότι...... (βάλε εσύ ότι δικαιολογία θες ...)
Εξεδίωξαν τους φοιτητές και τον καθηγητή τους ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΑΝ.... Κατάλαβες γιατι το φαινόμενο "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" δεν μας προέκυψε απο το πουθενά; Η κοινωνία και μάλιστα το πιο προχωρημένο της κομμάτι - οι φοιτητές - έχουν συνηθίσει με την ιδέα ότι μπορώ να κάνω ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ αν έχω την κατάλληλη κομματική τοποθέτηση.
2. Παράδειγμα ΥΠΑΤΙΑ. (το αναφέρω όχι επειδή το θεωρώ το χαρακτηριστικότερο, αλλά επειδή είχα πληροφόρηση λόγω σπουδών του γιου). Κάποια Μ.Κ.Ο. επειδή ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕ, κουβάλησε απο την Κρήτη μερικούς ταλαίπωρους μετανάστες και τους εγκατέστησε στο σπίτι του παππού της (Μέσα στη Νομική Αθηνών). Πρυτάνεις, και γενικά όργανα του Πανεπιστημίου άφαντα... Γιατί; για να μη τους κατηγορήσουν σα φασίστες και ρατσιστές. Και παρακολουθεί άναυδη η κοινωνία το κράτος να διαπραγματεύεται με τους καταληψίες το πόσες τουαλέτες θα έχει ο χώρος που θα καταλύσουν. Και ύστερα απορούμε με το γιγάντωμα των θλιβερών φαινομένων της Χρυσής αυγής.
Μόνος σου πιο πάνω το είπες καταπληκτικά. Με το "χαζοπείραμα" που περιέγραψες. Η χρυσή αυγή απο κάποιους τοποθετήθηκε στο κέντρο.... Μην απορείς. Η ίδια η φίλη σου είναι στο κέντρο και νομίζει οτι και η Χρυσή Αυγή ( που ψήφισε

είναι εκεί...
Και κάποιοι άλλοι την τοποθέτησαν Αριστερα. Για σκέψου λίγο το γιατί; Μήπως - λέω εγώ τώρα - μήπως επειδή οι διαφορές των 2 άκρων είναι δυσδιάκριτες;
Σε μια κοινωνία που έχει μεγαλώσει με το - κατά τη γνώμη μου - φασιστικό σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", φίλε μου τι περιμένεις.
Κλείνοντας, συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις του πρώτου σου post, σκέψου όμως μηπως ο τιλος του thread θα έπρεπε να είναι :
"Ταχύρρυθμα μαθήματα δημοκρατίας"
Αποστόλης
Η εσύ ο γιος σου λέτε ψέματα. Επίσης είστε και υβριστές.
Στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει κυριάρχη ιδεολογία. Δεν μπορεί να υπάρξει, διότι δεν κυβερνάτια ένα πανεπίστημιο βασει της ιδεολογίας. Την ίδια φυσική μαθαίνει και ένας φοιτητής αναρχικός και ένας φοιτητής ακροδεξιός. Δεν μπορεί ο ένας να επιβάλλει κάτι στον άλλο λόγω ιδεολογίας.
Πάμε παρακάτω. Τα πανεπιστημια διοικούνται από το σύλλογο φοιτητών. Κάθε πανεπιστημιο έχει έναν τέτοιο σύλλογο. Αυτός ο σύλλογος δεν μπορεί επ ουδενί να επιβάλλει σε κάποιον καθηγητή τι θα διδάξει. Παράδειγμα, σε κάποιο πανεπιστήμιο στην κρήτη (γοουγλαρε το αν δε με πιστεύεις) ένας καθηγητής διατύπωσε την άποψη πως ο Μαρξ ήταν υπέρ των ελεύθερων σχέσεων. Η άποψη αυτή ήταν αντιεπιστημονική, διότι πουθενά στα συγγράμματα του ο Μαρξ δεν έκανε λόγο για τέτοια πράγματα.
Τώρα, επειδή όπως είπα ή ασχετος είσαι ή ο γιος σου στα λέει όπως θέλει, στη νομική αθηνών (στον καιρό μου τουλάχιστον) πρώτο κόμμα ερχόταν πάντα η ΔΑΠ (έφτανε να έχει αυτοδυναμία) και δεύτερο η πασπ. Με το μυαλό σου, εσύ ποιος λες να είχε παρε δωσε με τους καθηγητές; Οι δαπιτοπασπίτες ή οι κνίτες;
Για το θέμα που ανέφερες. Αν ερχόταν κάποιος και μου έλεγε ότι ξέρεις ήμασταν 150 και μας έδιωξαν 5, θα ντρεπόμουν για του λόγου του. Επίσης, μάλλον ο γιος σου δεν σου είπε ότι υπάρχει ένα μπιποργανο που λέγεται γενική συνέλευση του συνόλου των φοιτητών. Αυτή αποφασίζει "δράσεις" ή και εκδίδει ψηφίσματα, βάσει ψήφων. Η γσ για χ,ψ λόγους, δημοκρατικά, αποφάσισε πως δεν θα διεξαχθεί μάθημα. Οι φοιτητές. Αν ο γιος σου είχε διαφορετική άποψη, να πήγαινε να ψήφιζε, όπως πηγαίνουν άλλα πρόβατα και ψηφίζουν δαπ και πασπ μπας και πάνε μύκονο(δεν ξέρω αν πάνε ακόμα, στον καιρό μου πηγαίνανε). Οπότε δεν μπουκάραν με το έτσι θέλω, απλά εφαρμόσαν μια απόφαση που ελήφθη δημοκρατικά. Και η οποία καλλιστα, μπορεί να ανακληθεί στην επόμενη γενική συνέλευση.
Συμπέρασμα. Δεν κάνει κανείς ότι θέλει. Τώρα να με συγχωρέσει η αφεντιά σου, αλλά φαντάζομαι να θεωρείς και εσύ πως μπορούν ελεύθερα να εισακουστούν όλες οι απόψεις μέσα στο πανεπιστήμιο και πως κάθε ένας είτε είναι θεατρική ομάδα, είτε είναι αναρχικοί μπορούν να έχουν το στέκι τους. Και στο λέω, με πάσα ειλικρίνεια, ποτέ καμιά μειοψηφική ομάδα, δεν ενόχλησε κανένα μάθημα.
Πάμε τώρα για το τι πρέπει να απσχολεί το γιο σου. Να του πεις (αν δεν το ξέρει) πως η ανεργία στους νέους έφτασε σήμερα στο 56%. Οπότε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το λιγότερο που πρέπει να τον απασχολεί είναι αν οι αναρχικοί φοράνε μαύρα ρούχα και οι κνίτες παίρνουν καλούς βαθμούς χωρίς να πατάνε στα μαθήματα (ήμασταν φυτουκλάκια). Αυτό που θα πρέπει να τον απασχολεί είναι πως θα βρει μια μπιπημένη δουλειά (εκτός και αν έχει μέσο) και αν θα μπορέσει με τη μπιπημένη δουλειά που θα βρει αφενός μεν να θρέψει την οικογένεια του και αφετέρου δε αν έχει ελεύθερο χρόνο, να δει καθόλου την οικογένεια του.
Βέβαια δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα πρέπει να διαπιστώσει τι στο καλό έχει πάει στραβά και δεν μπορεί να βρει δουλειά. Όταν λοιπόν κοιτάξει γύρω του χώρες όπως Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία που εκεί η ανεργία στους νέους έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, αλλά και στις ΗΠΑ όπου οι μόνες δουλειές που ανοίγουν είναι τα κολλέγια και part-times (φαντάσομαι θα έχεις ακουσει για τη φούσκα των κολλεγιακών δανείων, τα οποία κοστίζουν κατά ΜΟ 100 χιλιάρικα συνολική αποπληρωμή), θα διαπιστώσεις πως μάλλον δε φταίει ουτε το ΚΚΕ, ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε (ωραίο βιβλίο του Μπογιόπουλου να το διαβάσεις).
Κλείνοντας, όταν θεωρείς πως το σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" είναι φασιστικό, άρα θεωρείς φασίστα εμένα που το αποδέχομαι, σου έχω νέα. Εσύ είσαι φασίστας και ανίδεος.
Το σύνθημα αυτό περικλείει την ανάγκη και την επιθυμία του εργαζόμενου να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή προσφέροντας τα περισσότερα που μπορεί στην οικογένεια του. Αν εσύ θεωρείς φασισμό την αναγκη του εργαζόμενου να δουλέψει, να αμοίβεται ικανοποιητικά και να προσφέρει ένα πιάτο φαί στην οικογένεια του και ένα σπιτάκι, τότε συγγνώμη σε λυπάμαι και εσένα, αλλά περισσότερο λυπάμαι το γιο σου, γιατί τον ποτίζεις με δηλητήριο. Γιατί αυτό το σύνθημα εκφράζει την αγάπη για την ίδια τη ζωή που έχει ο εργαζόμενος, αλλά που οι καπιταλιστές με τη στήριξη των αστικών κομμάτω του τη στερούν μέσω της ανεργίας, της μείωσης μισθών κλπ...