Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μέσω wifi | Απαιτήσεις

Kyros_G

Established Member
13 January 2013
164
Καλησπέρα.

Ειμαι εξαιρετικά φρέσκος στο θέμα του media sever, έχω ήδη ρίξει πολύ διάβασμα αλλά οι απορίες είναι ακόμα πολλές.
Μία από αυτές περιγράφεται στον τίτλο του θέματος.

Έστω λοιπόν ότι στήνω έναν media server (π.χ. HP microserver), τον οποίο συνδέω με gigabit ethernet στο modem/router.
Από το router τωρα, θέλω να streamάρω ασύρματα (μέσω wifi) μουσική και ταινίες, είτε στο λαπτοπ είτε σε κάποιον media player.

Εντάξει, υποθέτω ότι με mp3 / flac κανονικης ανάλυσης / sd video δεν θα υπάρχει κάποιο θέμα.

Αλλά με μουσικά αρχεία υψηλής ανάλυσης και HD ταινίες τι γίνεται; Επαρκεί το wifi;
Ξέρω οτι υπάρχουν διάφοροι τύποι (b,g,n) αλλά δεν ξέρω τι αντιπροσωπεύουν σε επιδόσεις.
Τι θα πρέπει να προσέξω κατά την αγορά του νέου modem/router στα specs του wifi ώστε να μπορώ να κάνω την δουλειά μου;

Σχετικα με το θεμα αρχεια βιντεο και bandwidth, δες λιγο αυτο το thread που εχουμε συζητησει εκτενως http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/101784-%CE%9C%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%B1-bluray-streams-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-Gigabit-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF

Γενικα παντως το ασυρματο streaming δεν το προτεινει κανεις. Αν δεν υπαρχει τροπος να το αποφυγεις τοτε τουλαχιστον τσεκαρε (με ενα λαπτοπ, ενα κινητο κτλπ) οτι το σημειο που θα ειναι στημενος ο player εχει καλη καλυψη. Επισης, για να μεγιστοποιησεις την ταχυτητα σου, προσπαθησε να εχουν οπτικη επαφη το ασυρματο ρουτερ με τον player.

Το wifi b εχει μεγιστο bandwidth 11mBits/sec (δηλαδη 11/8= 1,375 MByte/sec), το g 54mbits/sec και το n (αναλογα με την υλοποιηση του εως 600 νομιζω). Υποψιν ομως οτι αυτες οι ταχυτητες ειναι για συνολικο up-/download. Επισης εξαρταται απο τι δεκτη εχεις. Δηλαδη ακομα και αν το ρουτερ σου ειναι σουπερ-ντουπερ-γουαου 600 και ο δεκτης σου (το στικακι που εχεις καρφωσει πανω στον media player) ειναι 54αρι, τοτε θα δεις (εως) 54. Επισης, ολες αυτες οι μεγιστες ταχυτητες ειναι θεωρητικες και μειωνονται παρα πολυ ειδικα οταν παρεμβαλλονται τοιχοι ή πατωματα. Επισης, στην Ελλαδα λογω της αντισεισμικης προστασιας, οι δομες του σπιτιου "κοβουν" ακομα πιο πολλοι σημα σε σχεση π.χ. με την αμερικη, που πολλα σπιτια εχουν τοιχους σχεδον "χαρτινους".
Επισης, σημασια εχει η συνεργασια του hardware, δηλαδη ποσο καλα "παιζουν μαζι" ο δεκτης με τον πομπο (θα δουλεψουν σιγουρα, απλα δεν ξερουμε ποσο καλα). Ενας καλος τροπος να δοκιμασεις το στησιμο του δικτυου σου θα ηταν να βαλεις το λαπτοπ εκει που θα ειναι ο Player και να δοκιμασεις να αντιγραψεις ενα αρχειο απο το nas σου. Η ταχυτητα που θα δεις κατα την αντιγραφη θα ειναι (μεσες ακρες) και το bandwidth που εχεις διαθεσιμο.

Ολα αυτα τα εγραψα για να σε αποθαρρυνω απο το να χρησιμοποιησεις wifi, ειδικα για μεγαλα αρχεια :) Αν θες να αγορασεις εξοπλισμο, φροντισε να ειναι σιγουρα wifi n και εχουν γραφτει τα καλυτερα λογια για τον asus rt-66 black diamond σχετικα με τη δυναμη σηματος και τις ταχυτητες που προσφερει. Ειναι ακριβουτσικο ομως (γυρω στα 130 ευρω απο γερμανικο αμαζον).

Εγώ πάντως έχω ρούτερ n στον πάνω όροφο. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται κι ένα nas zyxel 310. Στον κατω όροφο έχω ένα repeater και ποιο πέρα ένα media player όπου εχω πάνω ένα access point ως client. Βλέπω χωρίς προβλήματα και 1080p. Μια στο τόσο όμως θέλει επανεκκίνηση το repeater.

Ολα αυτα τα εγραψα για να σε αποθαρρυνω απο το να χρησιμοποιησεις wifi, ειδικα για μεγαλα αρχεια :) Αν θες να αγορασεις εξοπλισμο, φροντισε να ειναι σιγουρα wifi n και εχουν γραφτει τα καλυτερα λογια για τον asus rt-66 black diamond σχετικα με τη δυναμη σηματος και τις ταχυτητες που προσφερει. Ειναι ακριβουτσικο ομως (γυρω στα 130 ευρω απο γερμανικο αμαζον).

Και πολύ καλά έκανες γιατί κι εγώ πριν προβώ σε κάποια κίνηση, θέλω να έχω ακούσει όλες τις απόψεις.
Το router που μου προτείνεις είναι σκέτο router απ' ότι είδα. Σε modem/router τι προτείνεις;;

Εγώ πάντως έχω ρούτερ n στον πάνω όροφο. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται κι ένα nas zyxel 310. Στον κατω όροφο έχω ένα repeater και ποιο πέρα ένα media player όπου εχω πάνω ένα access point ως client. Βλέπω χωρίς προβλήματα και 1080p. Μια στο τόσο όμως θέλει επανεκκίνηση το repeater.

Ωπ, εδώ είμαστε! Παίζει και στο δικό μου σενάριο αυτό (κάποιες φορές δλδ να χρεαστεί να streamάρω και στον από κάτω όροφο) και θέλω λίγο να με διαφωτίσεις:
- μπορείς να μου δώσεις μοντέλα modem/router και repeater που χρησιμοποιείς;
- και αν μπορείς λίγο να μου εξηγήσεις το "ένα media player όπου εχω πάνω ένα access point ως client". Ειχε ο media player σου ενσωματωμένο wifi δέκτη ή του έβαλες εσύ; Και πως;

Το router μου είναι το Draytek Vigor 2710n. Για repeter έχω ένα access point της tp link (801ND version 2). To media player δεν εχει wifi. Έτσι έβαλα ένα άκόμη access point που λειτουργεί ως client, δηλαδή παίρνει ασύρματα και δίνει σε lan.

Το router μου είναι το Draytek Vigor 2710n. Για repeter έχω ένα access point της tp link (801ND version 2). To media player δεν εχει wifi. Έτσι έβαλα ένα άκόμη access point που λειτουργεί ως client, δηλαδή παίρνει ασύρματα και δίνει σε lan.

:a0210: