Re: Tado smart thermostat
Επίσης είχα χρησιμοποιήσει έναν παρόμοιο θερμοστάτη, τον Salus iT500 ο οποίος και αυτός αποτελούταν από μία κεντρική πλακέτα για τις συνδέσεις των καλωδίων, τον θερμοστάτη και το bridge για να συνδέεται στο ίντερνετ αλλά είχα πολλά προβλήματα με το συγκεκριμένο.
1) Αρχικά το κουτάκι των καλωδίων είχε ένα πολύ ανεπαισθητο buzzing το οποίο όμως ήταν άκρως εκνευριστικό. Η Salus μου είπε ότι αυτό το κουτάκι δεν είναι σχεδιασμένο να βρίσκεται μέσα στο σπίτι αλλά κοντά στο μπόιλερ/καυστήρα οπότε λίγος θόρυβος ήταν φυσιολογικός κάτι που για εμένα που είμαι και λίγο ευαίσθητος σε τέτοιους θορύβους ήταν απλά ανυπόφορο.
2)Επίσης πολλές φορές ενώ έδινα εντολή μέσω του κινητού να ανάψει το καλοριφέρ, η εντολή δεν πέρναγε με αποτέλεσμα να πρέπει να ανοίγω πολλές φορές την εφαρμογή και να δίνω την εντολή για να ανοίξει/κλείσει μέχρι να την πάρει. Είχα φτάσει σε σημείο να πηγαίνω πλέον να κοιτάω κάθε φορά τα φωτάκια της πλακέτας για να δω αν όντως η εντολή πέρασε κάτι που ακυρώνει το όλο concept του ιντερνετικού θερμοστάτη.
3) Ενώ και ο salus είχε ένδειξη μπαταρίας ποτέ δεν μου έδειξε ότι έπρεπε να την αλλάξω με αποτέλεσμα να αλλάζω μπαταρίες χωρίς να ξέρω αν αυτό ήταν η πηγή διάφορων προβλημάτων σύνδεσης που αντιμετώπιζα.
4) Και τελευταίο πολλές φορές είχε τύχει ενώ άναβε το καλοριφέρ και πριν καν πιάσει την κατάλληλη θερμοκρασία να κλείνει και να ξανανοίγει μόνος του χωρίς κανέναν προφανή λόγο.
Όπως βλέπετε δεν είχα καλή εμπειρία από ιντερνετικούς θερμοστάτες οπότε θα ήθελα να ξέρω σε όσους χρησιμοποιούν τον tado αν είχαν τίποτα παρόμοια ή άλλα προβλήματα σαν και αυτά που αντιμετώπισα. Δεν θέλω να δώσω περίπου 250 ευρώ που βλέπω ότι κοστίζει και να έχω πάλι τα ίδια. Όποιος μπορεί να με διαφωτίσει θα ήμουν υπόχρεος.
Στράτος
θα προσπαθησω να σου απαντησω τις ερωτησεις οσο μπορω. Πρωτα απο ολα να σου πω οτι και εγω απο siemens raa 30_26 προερχομαι και δουλεψε μια χαρα το tado. Θα πρεπει να παρεις συνολικα εναν tado thermostat, ενα extension kit (ωστε να μπορεις να ελεγχεις και το boiler) και μια bridge. Στο λεω ετσι, διοτι στο tado thermostat starter kit αλλα και στο extension kit ΝΟΜΙΖΩ οτι συμπεριλαμβανεται η bridge, οποτε ισως να βρεθεις με 2 bridges. Τεσπα, μικρη διαφορα στο κοστος οποτε το ξεπερναμε.
1. buzzing δεν υπαρχει. Το μονο που ακους (ή τουλαχιστον ετσι ειναι σε εμενα) ειναι ενα "κλακ" (βασικα πρεπει να εισαι ακριβως διπλα για να το ακουσεις) οταν δινει εντολη να λειτουργησει η θερμανση. Οταν την κλεινει, δεν ακους τιποτα.
2. τετοιο θεμα επισης δεν εχω. Θελει λιγο προσοχη ομως μηπως υπαρχει θεμα με την αποσταση. Για ποσο μεγαλο σπιτι μιλαμε; Η μονη περιπτωση που ισως να υπαρξει θεμα με τις εντολες ειναι αν το ανοιγοκλεισεις καποιες φορες μεσα σε δευτερολεπτα οποτε ΙΣΩΣ να μην πανε ολες οι εντολες. Σε φυσιολογικη χρηση ομως δεν θα εχεις προβλημα.
3. ενδειξη μπαταριας εχει, σου στελνει email οταν νιωθει οτι πεφτουν οι μπαταριες, ενω τα animation του θερμοστατη γινονται πιο "κοφτά" και γρηγορα οταν πεφτουν οι μπαταριες. Γενικα, θα το καταλαβεις. Μια φορα τον χρονο φτανει να αλλαζεις παντως.
4. αν ειχες θεσει επιθυμητη θερμοκρασια π.χ. τους 20C και αυτος εκλεινε στους 19C, ναι κατι δεν πηγαινε καλα. Στον tado εχω δει π.χ. να εχω θεσει τους 19 και οταν φτανει στους 18.8 να κλεινει, επειδη γνωριζει οτι υπαρχει "δυναμικη" να αυξηθει η θερμοκρασια ακομα και με τον διακοπτη off.
Σε γενικες γραμμες ειμαι ευχαριστημενος απο την επιλογη μου. Δυο σημεια θελουν μονο προσοχη. Το ενα ειναι οτι το καλοκαιρι, βγαζε τις μπαταριες. Σε εμενα, σε ενα δωματιο που εχει ΠΟΛΥ ζεστη το καλοκαιρι, ξεχασα τις μπαταριες μεσα, εχυσαν υγρα και μετα εσπασε ενα κομματι πλαστικο και αναγκαστικα να αγορασω καινουριο. Το δευτερο ειναι οτι η εταιρεια εχει κανει μια παραξενη στροφη και προσπαθει να γινει συνδρομητικη. Εχει φαει παρα πολυ κραξιμο και παλευει συνεχως να φερει τους παλιους χρηστες στην version3, η οποια (νομιζω) οτι ειναι συνδρομητικη. Αρνουμαι πεισματικα να κανω το update της εφαρμογης, αφου αλλωστε οτι θελω το εχω.
Οταν εβαλα τον πρωτο tado υπηρχαν ελαχιστοι smart θερμοστατες και ακομα λιγοτεροι που επετρεπαν να ελεγχεις και boiler, τωρα υπαρχουν παρα πολλες επιλογες. Ειναι καλη οντως η tado, αλλα δες μηπως μπορεις να κανεις τη δουλεια σου και με αλλη εταιρεια. Σιγουρα να δεις και τους nest.