Tamron 50-400mm F/4.5-6.3 Di III VC VXD test σε σωμα Z mount

Να ρωτησω και εγω με την σειρά μου αν μπορει να διαπιστωσει κανεις αν η σταθεροποιηση ειναι τελικα συνδιαστικη με αυτη του σωματος , εχει δυνατοτητα ρυθμισης και περιορισμου σε αξοινες π.χ. για panning και ποσο επιδραστικη ειναι πραγματικα σε στοπ απο το 50mm εως και τα 400mm
Η επίσημη απάντηση από την εταιρεία Tamron σε email που έστειλα για αυτό το θέμα

Screenshot 2025-03-22 074323.png

θετικό ότι συνεργάζονται. Βεβαια δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες πως γίνεται αυτό (δηλαδή πόσους άξονες ρυθμίζει το σώμα κι πόσους ο φακός) . Περίεργο που δεν έχει ο φακός κάποιο κουμπί να απενεργοποιεί / ενεργοποιεί το OIS και πρέπει να μπαίνεις μέσα στο μενού να το κάνεις

Υπαρχει κάποια ρύθμιση στο σώμα για να περιορίζεις τους άξονες ?

θετικό ότι συνεργάζονται. Βεβαια δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες πως γίνεται αυτό (δηλαδή πόσους άξονες ρυθμίζει το σώμα κι πόσους ο φακός) . Περίεργο που δεν έχει ο φακός κάποιο κουμπί να απενεργοποιεί / ενεργοποιεί το OIS και πρέπει να μπαίνεις μέσα στο μενού να το κάνεις

Υπαρχει κάποια ρύθμιση στο σώμα για να περιορίζεις τους άξονες ?
Όχι. Δεν υπάρχει. Μόνο στην έκδοση για Sony υπάρχει φυσικό κουμπί πάνω στον φακό.

Η επίσημη απάντηση από την εταιρεία Tamron σε email που έστειλα για αυτό το θέμα

View attachment 249241

Eτσι συμβαινει παντα παντως στα συνεργαζομενα συστηματα σταθεροποιησης.

Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να κλεισεις το κουμπι του φακου στο off αν για καποιο λογο θες να συγκρινεις πχ ποσο ανεβαινει η σταθεροποιητικη αποδοση αν δουλευουν μαζι και ποσο καλα.

Eτσι συμβαινει παντα παντως στα συνεργαζομενα συστηματα σταθεροποιησης.

Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να κλεισεις το κουμπι του φακου στο off αν για καποιο λογο θες να συγκρινεις πχ ποσο ανεβαινει η σταθεροποιητικη αποδοση αν δουλευουν μαζι και ποσο καλα.
Δεν εχει κουμπι ο φακος για το VC (μονο το μοντελο για Sony)

• Wow
Reactions: Kosh
Καλά κλικ να έχεις ντοκτορ.Κοίταξα τα χαρακτηριστικά του φακού και είδα πως είναι 1.2 κιλά.Έπαθα ίλιγγο!!!

• Like
Reactions: Music matters...
ελαφρυς ειναι γι αυτο που ειναι... που να δεις κατι κτηνη που κοιτουσα πριν λιγες μερες πχ τον canon ef 600 f4 ενος συναδελφου (4 Κgr ) κι εναν EF 400 2,8 (6 Kgr) !!!
Oνειρεμενοι φακοι και πανακριβοι βεβαια...οσο κοστιζει το αμαξι μου :p

• Like
Reactions: gkpapad
ελαφρυς ειναι γι αυτο που ειναι... που να δεις κατι κτηνη που κοιτουσα πριν λιγες μερες πχ τον canon ef 600 f4 ενος συναδελφου (4 Κgr ) !!!

Ενταξει ρε συ αυτον τον φακο δεν τον συγκρινεις με τετοια κτηνη αλλα με φακους οπως ο sigma Sports 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS που ζυγιζει 2.5kg ) η Sigma παντα στα μοντελα sports μοιραζε βαρoς με απλα .....

Παντως ειναι ενδιαφερον οτι και οι δυο φακοι αν και πολυ διαφορετικοι κοστιζουν περιπου το ιδιο !!! με αναλογια 1000€/kg ;)

η συγκεκριμένη στα 323mm

Και επειδή μόνο φωτό βάζεις (καλά κάνεις έτσι πρέπει χαχ) πες μας πως σου φάνηκε στα λίγα κλικ που έκανες μαζί του μέχρι στιγμής ?
Έτσι μια πρωτη εντύπωση.

Τώρα να πω ότι έχω μείνει ευχαριστημένος από την λεπτομέρια του φακου?
Δε νομίζω ότι μπορώ να το πω.

Attachments

• DSC_0405.jpg
    DSC_0405.jpg
    1.8 MB · Views: 33
  • DSC_0413.jpg
    DSC_0413.jpg
    1.3 MB · Views: 35
  • DSC_0422.jpg
    DSC_0422.jpg
    2 MB · Views: 29
  • DSC_0425.jpg
    DSC_0425.jpg
    1.2 MB · Views: 29
  • DSC_0448.jpg
    DSC_0448.jpg
    508 KB · Views: 28
  • DSC_0115.jpg
    DSC_0115.jpg
    2.8 MB · Views: 31
  • DSC_0125.jpg
    DSC_0125.jpg
    2.4 MB · Views: 30
  • DSC_0176-2.jpg
    DSC_0176-2.jpg
    344.5 KB · Views: 30
  • DSC_0279.jpg
    DSC_0279.jpg
    1.8 MB · Views: 25
  • DSC_0337.jpg
    DSC_0337.jpg
    1.3 MB · Views: 29
  • Like
Reactions: kbouk
Τώρα να πω ότι έχω μείνει ευχαριστημένος από την λεπτομέρια του φακου?
Δε νομίζω ότι μπορώ να το πω.

Γιατί το λες ; Προσωπικά δε βλέπω κάτι περίεργο στις παραπάνω. Δεν είμαι ο πιο απαιτητικός βέβαια, θέλω απλώς να είναι κεντραρισμένος σωστά ένας φακός, τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, για πες τις σκέψεις σου.

• Like
Reactions: aspromavros
Γιατί το λες ; Προσωπικά δε βλέπω κάτι περίεργο στις παραπάνω. Δεν είμαι ο πιο απαιτητικός βέβαια, θέλω απλώς να είναι κεντραρισμένος σωστά ένας φακός, τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, για πες τις σκέψεις σου.

Δε ξέρω συγκεκριμένα να στο προσδιορίσω, απλά νομίζω θα τον περίμενα πιο sharp. Ίσως λάθος μου να περιμένω κάτι παραπάνω από έναν super zoom.
Ίσως έχει και αυτός τα κουμπιά του για να δώσει λίγο ακόμα καλύτερη απόδοση από τα παραπάνω πρόχειρα/πρώτα δείγματα (τα περισσότερα στα 400mm.. οκ, ίσως παίζει κάποιο ρόλο), αλλά γενικά δε ξέρω, περίμενα κάτι παραπάνω.

Δε ξέρω δηλαδή το κατα πόσο θα μπορέσει να δώσει μια τέτοια λεπτομέρεια (στο φτέρωμα του... πρόχειρο δείγμα τυχαίο στο λινκ) σε ένα πουλί που θα βγάλω και ίσως και σε τοπίο σε θέμα ευκρίνειας / αντίθεσης κλπ να μη δώσει αυτό που περιμένω... τον βρίσκω λίγο φλατ.

Ίσως επειδή φωτογραφίζω με 24-70 f4 S και 105 μάκρο που έχουν πολύ λεπτομέρεια να μου χτύπησε απότομα η πτώση απόδοσης. (ναι, οκ, δε συγκρίνω standart zoom και macro με τον super zoom, απλά λέω τί μπορεί να συμβαίνει)

Δε ξέρω συγκεκριμένα να στο προσδιορίσω, απλά νομίζω θα τον περίμενα πιο sharp. Ίσως λάθος μου να περιμένω κάτι παραπάνω από έναν super zoom.
Ίσως έχει και αυτός τα κουμπιά του για να δώσει λίγο ακόμα καλύτερη απόδοση από τα παραπάνω πρόχειρα/πρώτα δείγματα (τα περισσότερα στα 400mm.. οκ, ίσως παίζει κάποιο ρόλο), αλλά γενικά δε ξέρω, περίμενα κάτι παραπάνω.

Δε ξέρω δηλαδή το κατα πόσο θα μπορέσει να δώσει μια τέτοια λεπτομέρεια (στο φτέρωμα του... πρόχειρο δείγμα τυχαίο στο λινκ) σε ένα πουλί που θα βγάλω και ίσως και σε τοπίο σε θέμα ευκρίνειας / αντίθεσης κλπ να μη δώσει αυτό που περιμένω... τον βρίσκω λίγο φλατ.

Ίσως επειδή φωτογραφίζω με 24-70 f4 S και 105 μάκρο που έχουν πολύ λεπτομέρεια να μου χτύπησε απότομα η πτώση απόδοσης. (ναι, οκ, δε συγκρίνω standart zoom και macro με τον super zoom, απλά λέω τί μπορεί να συμβαίνει)

Μάλλον δεν είμαι ο κατάλληλος γιατί πραγματικά μεταξύ των δικών σου και εκείνης του link δε βλέπω κάποια διαφορά ως προς τη λεπτομέρεια. Θεωρώ πως με παρόμοιο φως το οποίο είναι σημαντικό για να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα μιας επιφάνειας και επεξεργασμένο αρχείο RAW, όπως πιθανολογώ πως είναι και εκείνο του link, δε θα υπάρχει δραματική διαφορά.

• Like
Reactions: aspromavros
Καταρχήν ανεξαρτήτως ποιότητας κρυστάλλων, δεν είναι φωτισμένα τα περιστέρια, είναι στη σκιά με flat light , ενώ το δείγμα του άλλου το χτυπά ο ήλιος απο τα πλάγια τονίζοντας όλες τις πτυχές των φτερών δίνοντας αυτήν τη τρισδιάστατη υφή...
Ναι, δεν αντιλέγω, ούτε κάνω σύγκριση με το περιστέρι μου κλπ, έβγαλα και κάποιες άλλες φωτό πλήν όσων ανέβασα εδώ και έτσι σαν αίσθηση μου άφησε ότι δε θα μπορεί να αποδόσει τό ίδιο καλά με την παραπάνω σε ίδιες συνθήκες (μακάρι να κάνω λάθος).

Μάλλον δεν είμαι ο κατάλληλος γιατί πραγματικά μεταξύ των δικών σου και εκείνης του link δε βλέπω κάποια διαφορά ως προς τη λεπτομέρεια. Θεωρώ πως με παρόμοιο φως το οποίο είναι σημαντικό για να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα μιας επιφάνειας και επεξεργασμένο αρχείο RAW, όπως πιθανολογώ πως είναι και εκείνο του link, δε θα υπάρχει δραματική διαφορά.

Ίδια απάντηση με από πάνω στον evanfotis. :)

Και η φωτό του αλλου αν τη μεγεθύνεις ειναι σε πολλά σημεία ανεστίαστη κλπ , απλά η αντιληπτική αντίθεση που δίνει την αίσθηση ευκρίνειας προέρχεται από τον σκληρό φωτισμό από πολύ πλαϊνό σημείο προς το θέμα τονίζοντας όλες τις πτυχές.

Και η φωτό του αλλου αν τη μεγεθύνεις ειναι σε πολλά σημεία ανεστίαστη κλπ , απλά η αντιληπτική αντίθεση που δίνει την αίσθηση ευκρίνειας προέρχεται από τον σκληρό φωτισμό από πολύ πλαϊνό σημείο προς το θέμα τονίζοντας όλες τις πτυχές.

Σωστό, δηλαδή και το μάτι είναι εκτός.

Ναι, τό είδα και εγώ αλλά είναι κάτι που το βλέπω συχνά σε παρόμοιες λήψεις πουλιών κλπ. Ετσί όντως λειτουργεί στο μυαλό, όπως το λες αλλά όταν κοιτάω πόσο καλά έχει γράψει στο φτέρωμα, τα εστιασμένα κομμάτια κοιτάω, άσχετα που έχει και ανεστίαστες περιοχές.