Tascam DV-RA1000 και RA1000HD

Την κατηγορία την επισκέφτομαι συχνά, ωστόσο σπάνια ποστάρω. Και τούτο κυρίως διότι δεν αντέχω τις ατέλειωτες "κόντρες" που δημιουργούνται σ' αυτήν, "σήμα κατατεθέν" της άλλωστε.

Τα δυο μηχανάκια (!) της επικεφαλίδας, που με απασχόλησαν προήλθαν από ένα review που διάβασα στο τεύχος Μαρτίου του TAS (The Absolute Sound), το οποίο υπογράφει ο Steven Stone και αναφέρεται σε ένα DSD Recorder, το MR-1000 της Korg, το οποίο μάλιστα το ονομάζει:
"The Analog-to-Digital missing link"

Το μηχανάκι είναι ένα Audio Recorder, το οποίο γράφει σε υψηλή ανάλυση (Sony DSD), στο σκληρό του δίσκο και με το συνοδευτικό του πρόγραμμα σου επιτρέπει να περάσεις τις εγγραφές σε CD, αφού βέβαια τις "κατεβάσεις" σε ανάλυση 44.1 kHz PCM. Ταυτόχρονα, σου επιτρέπει και ενδιάμεσο κατέβασμα όχι στους 44.1 αλλά στους 256 kHz, πράγμα που κατά τον reviewer, διατηρεί αρκετή από την αρχική υψηλή ανάλυση του DSD.

Ο Steve Stones μάλιστα υποστηρίζει πως το MR-1000 είναι το πρώτο και ως τώρα το μόνο prosumer (από το "pro-fessional" και το "con-sumer") προσιτό μηχάνημα που κάνει αυτή τη δουλειά, εξ ού και ο τίτλος του άρθρου.

Επειδή θυμόμουνα πως η Tascam είχε φτιάξει κάτι τέτοιο πριν μερικά χρόνια πριν, είπα να το τσεκάρω.

Ιδού τί ανακάλυψα:

http://www.tascam.com/products/dv-ra1000.html

http://www.tascam.com/products/dv-ra1000hd.html

Το πρώτο ΔΕΝ έχει σκληρό και στην Ελλάδα κάνει κοντά στα 1150 ευρώ (τιμή ΕΛΙΝΑ). Γράφει σε CD και DVD-/+R σε υψηλή ανάλυση μέχρι 192kHz/24bit και DSD.

Το δεύτερο είναι πιο εξελιγμένο, με βασική διαφορά την ύπαρξη σκληρού στα 60 GB και κάνει περίπου τα διπλά.

Κατ' εμέ είναι ότι καλύτερο για εγγραφές πραγματικά Hi-End, ειδικά αν κάποιος σκέφτεται να περάσει τα βινύλια του σε ψηφιακούς δίσκους.

Αυτό που μένει να ερευνηθεί είναι εάν οι γραμμένοι δίσκοι DVD παίζουν σε σύγχρονα DVD Players. Πολύ φοβούμαι πως ότι γράψεις σε DSD αναπαράγεται μόνο από το ίδιο το μηχάνημα, και σίγουρα όχι από SACD player, άλλωστε το μέσον είναι διαφορετικό και μη αναγνωρίσιμο από ένα SACD player.

Φυσικά, δεν το θεωρώ ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού το ίδιο το μηχάνημα μπορεί να τα αναπαράγει, αλλά αν έπαιζαν και σε άλλα, τότε θα ήταν θεός.

Πώς τα κόβετε;
 
Last edited:
Αυτό που μένει να ερευνηθεί είναι εάν οι γραμμένοι δίσκοι DVD παίζουν σε σύγχρονα DVD Players.

Δεν παίζουν, άλλωστε, αυτές οι μηχανές δεν φτιάχτηκαν για αυτήν τη δουλειά. Πάντως, ίσως να είναι νωρίς για κάτι τέτοιο, (εκτός κι αν είναι πολύ αργά για το ίδιο το SACD)...
 
Δεν παίζουν, άλλωστε, αυτές οι μηχανές δεν φτιάχτηκαν για αυτήν τη δουλειά. Πάντως, ίσως να είναι νωρίς για κάτι τέτοιο, (εκτός κι αν είναι πολύ αργά για το ίδιο το SACD)...

Συμφωνώ, εφ' όσον έχει χρησιμοποιηθεί DSD για την εγγραφή.

Αν όμως χρησιμοποιήσεις PCM υψηλής ανάλυσης, π.χ. 192kHz/24bit, ή πιο χαμηλό?

Δεν θα παίζουν σε DVD-V/DVD-A players?

Κάποτε, πριν 4-5 (ίσως και παραπάνω) χρόνια είχε μια σειρά άρθρα το HiTECH, αν θυμάμαι καλά, που με εγγραφέα DVD υπολογιστή και κάποιο προγραμματάκι, πρότεινε μια "μαγκιά", πώς μπορείς δηλαδή να γράψεις ήχο υψηλής ανάλυσης σε φορμά DVD-V, αλλά σε PCM με 88.2kHz/24bit, στο οποίο - έλεγε - πως πρέπει να προσθέσεις και ένα απλό αρχείο VIDEO_TS, για να είναι αναγνωρίσιμο από το player (έστω μια φωτογραφία, π.χ.).

Δεν ξέρω αν δίσκοι DVD-/+R, γραμμένοι σε ένα από τα παραπάνω μηχανάκια, με ηχητικό περιεχόμενο σε PCM, είναι συμβατοί με απλά ή universal DVD Players.
 
Νομίζω και εγώ ότι DSD στον υπολογιστή δεν μπορούμε ούτε να διαβάσουμε ούτε να παίξουμε…
Για άλλα αυτά βέβαια ευθύνεται η sony.. ή οποία κρατά αρκετά κλειστό το DSD SACD. Μου φαίνεται λίγο παράλογο να μην μπορούμε ούτε να εξάγουμε τον ήχο ούτε να τον αναπαράγουμε με κάποιο Player.

Αλλά από όσο καταλαβαίνω υπάρχει ζήτημα προστασίας του forma. Και για αυτό δεν κυκλοφορούν SACD readers για PC. (δεν ξέρω εάν με τα πρώτα PS3 που υποστήριζαν SACD- αν θυμάμαι καλά- υπήρχε κάποια δυνατότητα).

Τέλος, αν θυμάμαι καλά από την εποχή που διάβαζα τις προδιαγραφές του DSD, η μετατροπή από DSD σε PCM δεν είναι lossless. Το οποίο σημαίνει ότι αναγκαστικά θα χάσουμε πληροφορία στην όποια μετατροπή. (Να σημειώσω ότι δεν είναι δύσκολο, ακόμα και μία διαίρεση να θες να κάνεις, εάν το αποτέλεσμα έχει πολλά δεκαδικά ψηφία…. Πάει το Lossless).