Τάξη Α κι οικολογία.

Αυτο που θελει να πει ο Tsip (αν καταλαβα καλα) δεν ειναι "καψτε τους class A" αλλα "μηπως υπαρχει τιποτα αλλο να τους αντικαταστησει και να δινει ιδια απολαυση, μιας και ειναι ενεργοβοροι;".

Και φυσικα ολες οι ενεργειες που κανει ο καθενας μας σε ατομικο επιπεδο μετρανε, η οικονομια στην ενεργεια δουλευει αθροιστικα. Τις δικαιολογιες οτι αφου οι αλλοι δεν το κανουν γιατι να το κανω εγω δεν τις θεωρω ικανοποιητικες.

Καθε μεγαλη πορεια ξεκιναει με ενα τοσο δα μικρο βηματακι.

sc3l
Αγαπητε δεν σε ρωτησα πουθενα εαν ρωτησες τη νομπελιστρια, και οσο για τη γενοκτονια και οτι αλλο αναφερεις ειναι δικα σου γραφομενα.Οσα γραφονται για την οικολογικη συνειδηση ειμαι απολυτα συμφωνος και συμπρατω με διαφορους τροπους σε αυτη τη σταση ζωης αλλα εχω κουραστει να ακουω για την καταστροφη της φυσης απο τον αμετρο καταναλωτισμο του κοσμου, αλλα στα ψιλα να περναει η πυρινικη μολυνση που τα καταλοιπα της τελειωμο δεν θα'χουν ακομη και οταν ολοι θαχουμε φυγει απο αυτη τη ζωη.Αφου κατασοδομισαμε το πλανητη με τα πυρηνικα τωρα τρεχουμε.

Φιλε μου συμφωνω μαζι σου και σου ζητω συγνωμη...ειδες ομως τι γινεται? Καθε φορα που αναφερεται η λεξη οικολογια, ολοι ριχνουν το φταιξιμο παντου και για τα παντα. Σωστοι ειναι, ομως δεν βγαινει τιποτε ετσι....Για αυτον τον λογο θελω να μιλαω παντα για καλες και κακες πρακτικες, με βελτιωνουν και ως ανθρωπο, γιατι τις πρακτικες τις χρησιμοποιω στην καθημερινοτητα μου.

Δεν συμφωνω ουτε με τις ενοχες ουτε με την προιοντοποιηση του πρασινου, που συμβαινει σιγουρα, αλλα δεν με απασχολει οσο αλλα. Με καλυψε η απαντηση του dinos, λεει πολλα που φυσικα δεν γνωριζα.

τελος βαζω το λινκ της παρουσιασης που ανεφερα στην αρχη (ειναι 12ΜΒ) για να συμβαλω στην γνωση, και μαλιστα απο κορυφαιο επιστημονα. Ειδικα αν υπαρχουν αγρονομοι στην παρεα θα το βρουν πολυ ενδιαφερον. Τα μοντελα παντως ειναι σοκαριστικα.

Το ίδιο ισχύει και για τους ενισχυτές. Αν (ή όταν) φτάσουν οι ενισχυτές κλάσης D να ακούγονται εξίσου καλά με τους τάξης Α, το πρόβλημα θα έχει λύθεί αυτόματα. Μέχρι τότε η παράμετρος "οικολογία" στην κατασκευή ενισχυτών υπάρχει αλλά δεν είναι η κυρίαρχη.

Να ενα καλο ερωτημα...προσωπικα εχω δυο μονοπλοκ class d της flying mole. Σε σχεση με το A-40 του Pass, που γνωριζω πολυ καλα, μου αρεσουν περισσοτερο . Ειδικα το soundstage που ειναι ενα απο τα πλεονεκτηματα ισως του Α-40 ειναι πολυ ποιο ρεαλιστικο στους mole, και η αναλυση του σκοτωνει.

Aγαπητέ tsip, δεν ήθελα να πω ότι εσύ με το μήνυμά σου ανήκεις σε αυτούς που μας δημιουργούν τις ενοχές.
Αν δόθηκε αυτή η εντύπωση, συγγνώμη, δεν ήταν ηθελημένο.
Απλώς δεν μπόρεσα να μην κάνω το συνειρμό...

Για την Α, τα είπαν οι προλαλήσαντες. Να προσθέσω κι εγώ από τη σκοπιά του diy, ότι έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα:

Είναι - κυκλωματικά- η απλούστερη.

Σχεδόν όλες οι καινοτομίες στους ενισχυτές είχαν ως στόχο την απόδοση της τάξης Α χωρίς την κατανάλωσή της.

Παραδείγματα: Krell, Mark Levinson με το πολύπλοκότατο servo ονόματι adaptive bias ή κάτι τέτοιο, παλιότερα οι MC275 που στην κατατεθημένη πατέντα αναφέρεται "παραμόρφωση τάξης Α με κατανάλωση τάξης Β". Οι stasis του pass επίσης.

Έχω κι εγώ έναν D, εδώ και 3 χρόνια, παίζει τουλάχιστον μέτρια. Τον χρησιμοποιώ κυρίως για ταινίες και σαν καλοκαιρινό.

Ούτως ή άλλως, με τις ευαισθησίες που έχουν τα σημερινά ηχεία, η Α θα παραμένει η εξαίρεση. Για 50 βαττ στο κανάλι καταναλώνει εν ηρεμία συνολικά καμμιά 500αριά!

Με 100 βαττ ενισχυτή έχεις ταυτόχρονα και θερμάστρα. Πρέπει να είναι κανείς υπερ το δέον μουσικόφιλος, για να δουλεύει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Last edited:
Re: Απάντηση: Τάξη Α κι οικολογία.

Με 100 βαττ ενισχυτή έχεις ταυτόχρονα και θερμάστρα. Πρέπει να είναι κανείς υπερ το δέον μουσικόφιλος, για να δουλεύει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Βαζει το air condition αν θελει να ακουσει οταν εχει ζεστες,και ετσι επιβαρυνει ακομα παραπανω την κατασταση:D

Προσωπικα οταν διαβαζω την λεξη "οικονομια" στις κατηγοριες της Hi-end , καπως μου καθεται.

Προσωπικα οταν διαβαζω την λεξη "οικονομια" στις κατηγοριες της Hi-end , καπως μου καθεται.

FYI
Η συζήτηση περιφέρεται γύρω από την οικονομία στην ενέργεια με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν σχέση με χρήματα, ούτε με την τσέπη κανενός, μόνο με το περιβάλλον -bye-

FYI
Η συζήτηση περιφέρεται γύρω από την οικονομία στην ενέργεια με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν σχέση με χρήματα, ούτε με την τσέπη κανενός, μόνο με το περιβάλλον -bye-

Α γεια σου !!!!!!!!

Re: ΠΡΟΣΙΤΑ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΣΕ ΤΑΞΗ Α'.

Originally Posted by audiomonitor
Αστειευεστε ελπιζω,γιατι αλλιως παρανοησαμε.
Αν ΟΛΟΙ οι ανθρωποι που εχουν ενισχυτες ταξης Α στην Ελλαδα εχουν ανοικτους του ενισχυτες τους,δεν πλησιαζουν την επιβαρυνση εχει στο περιβαλλον η SUV Πορσε του γειτονα που την χρησιμοποιει ακομα και για να παει στο περιπτερο,και του τζιπ της γκομενας που γυρευει γκομενο στο φαναρι.

Οχι φυσικα, αλλα αυτο επιτρεψε μου δεν ειναι λογικη...

Λογικη ειναι να προσπαθεις να μειωνεις οσο μπορεις τις ενεργειακες σου απαιτησεις.Γιατι αλλαξαμε τους κοινους λαμπτηρες με ενεργειακους? Γιατι αλλαζουμε τις οικιακες μας συσκευες σε ενεργειακα αποδοτικοτερες? Γιατι προσεχουμε την ασκοπη χρηση ενεργειας? Μηπως ολα τα παραπανω φτανουν?Οχι βεβαια.....

Μεσα σε αυτο το πλαισιο λοιπον λεω γιατι να υποστηριζουμε μια ενεργειακα μη αποδοτικη υλοποιηση εν ετη 2009?

Το κακο ξερεις ποιο ειναι? Οτι οποιος ανοιγει τετοια κουβεντα, αυτοματως κατατασετε ως γραφικος (τουλαχιστον η απαντηση σου αυτο μου δειχνει) Γιατι? Για το αυτονοητο..

ps. Ποια ειναι η μπιρμπιλω οεο?

Δεν θα συμφωνήσω, νομίζω και εγώ ότι αυτή είναι απολύτως η λογική όπως λέει ο monitor και όχι μόνο.
Και αυτό γιατί στις άλλες περιπτώσεις όπως λάμπτήρες οικικακές συσκευές, αυτοκίνητα κλπ κλπ εκεί το πρόβλημα είναι καθολικό και όχι εντέλως περιθωριακό. Εκεί το θέμα δεν είναι απλά τεράστιο αλλά συγκριτικά κτηνώδες.

Στα θέματα αυτά όχι μόνο πρέπει αλλά τελικά υπάρχει σωστό size-ing.

Δεν είναι σωστό τη στιγμή που συνολικά καταπινω όχι μόνο καμήλες αλλά και δεινόσαυρους ολόκληρους, την ίδια στιγμή να με απασχολεί ένα και μόνο κουνούπι. Φυσικά κανείς δεν θα ασχοληθεί ποτέ με αυτό πριν να φέρει τα κτήνη σε λογαριασμό. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και δεν το κάνει, είναι απλά ανεδαφικό.

Από την άλλη ένας class D έχει καταφτάσει για να μας δώσει υψηλή ισχύ και μας τον ''δίνουν'' για κάποιες εκατοντάδες watt ως πανάκεια για τα δύσκολα φορτία που είναι σωστά, φοβερά τρομερά κλπ. 'Εστω λοιπόν για 500 watt εξόδου με την εκμετάλευση που πετυχαίνει έστω 80 %
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_amplifier#Class_D
τότε έχω 100 watt σε απώλεια.

Σε ένα 40 watt εξόδου class A με την δική του θερμική απώλεια έχω άλλα 40 ή και 50 watt απώλεια.
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_amplifier#Class_A

Ποιό το τελικό όφελος ;;; Κανένα. Το αντίθετο και μάλιστα στο διπλάσιο.

Για κάθε ενδεχόμενο πάντως υπάρχουν και τα ευκολά φορτία ή μέχρι και κόρνες που είναι εξαιρετικά αποδοτικές. :HTEHETH63:

Να έχουμε υπόψη μας ότι η ισχύς δεν προσδίδεται αλλά απορροφάται από το φορτίο και το μέγεθος αυτής το ορίζουν τα χαρακτηριστικά του φορτίου.

Μήπως για τους λόγους που θέτεις τελικά θα πρέπει να μπανάρουμε κάποια φορτία;;
:idea:

Last edited:

Συμφωνω με ολα οσα λες και ειδικα στο τελευταιο. Οσο κοινη διατυπωση ειναι η δικια σου και του monitor αλλο τοσο ειναι και η δικια μου, δεν λυνεται ετσι το ενεργειακο, αλοιμονο λογικοι ανθρωποι ειμαστε.

Και εξηγουμαι για αλλη μια φορα....δεν βαλθηκα να κανω σταυροφορια κατα των Α (λιγο Ελ απο λιακοπουλο μου θυμιζει αυτο...:flipout:), αυτο που ρωτησα στην αρχη και εν μερη με καλυψαν αρκετα απο τα ποστ ειναι τι παραπανω προσφερουν?, ερωτημα κοινο σε οποιον μη γνωστη ρωτουσε για τον pass οταν ελεγες τι καιει.....τελικα και εσυ αναφερεις μια υπερβολη (d 500 watt) οπως και εγω

Αυτο που με ενοχλει λιγο ειναι οτι μιλαμε για μηχανακια, αρα για τεχνολογια, αρα για εξελιξεις, ε και δεν τις βλεπω. Και αυτο δεν ειναι αλλο ενα καλο ερωτημα? και συνδεεται με την τελευταια σου διαπιστωση, εν μερη βεβαια, γιατι σε κοβω οτι το πας σε :HTEHETH63:

:grinning-smiley-043

Συμφωνω με ολα οσα λες και ειδικα στο τελευταιο. Οσο κοινη διατυπωση ειναι η δικια σου και του monitor αλλο τοσο ειναι και η δικια μου, δεν λυνεται ετσι το ενεργειακο, αλοιμονο λογικοι ανθρωποι ειμαστε.

Και εξηγουμαι για αλλη μια φορα....δεν βαλθηκα να κανω σταυροφορια κατα των Α (λιγο Ελ απο λιακοπουλο μου θυμιζει αυτο...:flipout:), αυτο που ρωτησα στην αρχη και εν μερη με καλυψαν αρκετα απο τα ποστ ειναι τι παραπανω προσφερουν?, ερωτημα κοινο σε οποιον μη γνωστη ρωτουσε για τον pass οταν ελεγες τι καιει.....τελικα και εσυ αναφερεις μια υπερβολη (d 500 watt) οπως και εγω

Αυτο που με ενοχλει λιγο ειναι οτι μιλαμε για μηχανακια, αρα για τεχνολογια, αρα για εξελιξεις, ε και δεν τις βλεπω. Και αυτο δεν ειναι αλλο ενα καλο ερωτημα? και συνδεεται με την τελευταια σου διαπιστωση, εν μερη βεβαια, γιατι σε κοβω οτι το πας σε :HTEHETH63:

Μηχανακια, τεχνολογια, εξελιξεις θέτε, λεμονάδα θέτε ; οκονομία θέτε πορτοκαλάδα θέτε; τι θέτε ;;; :bigcry:

( και με έχω κλέψει και 25 watt απώλεια στο 500αρη της D )

Να ενα καλο ερωτημα...προσωπικα εχω δυο μονοπλοκ class d της flying mole. Σε σχεση με το A-40 του Pass, που γνωριζω πολυ καλα, μου αρεσουν περισσοτερο . Ειδικα το soundstage που ειναι ενα απο τα πλεονεκτηματα ισως του Α-40 ειναι πολυ ποιο ρεαλιστικο στους mole, και η αναλυση του σκοτωνει.

Οk, εσύ έχεις βρει μια λύση που ικανοποιεί και τις ακουστικές σου απαιτήσεις και τις οικολογικές σου ανησυχίες. Κι εγώ έχω ένα συστηματάκι δεύτερο με έναν T-Amp...Συνολικά όμως, κατά μέσο όρο δεν μπορούμε (ακόμα) να πούμε ότι ένας ενισχυτής D είναι ισάξιος ηχητικά με έναν Α.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στις οποίες αναφέρθηκες πραγματοποιούνται αλλά τις αδικείς...Η μια τεχνολογία έχει 5πλάσια ζωή από την άλλη. Δώσ' της τον χρόνο που πρέπει.

Μηχανακια, τεχνολογια, εξελιξεις θέτε, λεμονάδα θέτε ; οκονομία θέτε πορτοκαλάδα θέτε; τι θέτε ;;; :bigcry:

( και με έχω κλέψει και 25 watt απώλεια στο 500αρη της D )

λεμοναδα απο πορτοκαλι θεμε...

δικιο εχετε, παντως αυτο με τα φορτια συνονοματε Βασιλη θα ηταν ενδιαφερον να το αναλυσεις. Και γιατι συμβαινει, οι σκοποι ειναι μονο εμπορικοι?

Εγώ θα θήξω ένα άλλο ζήτημα. Οι ιδιοκτήτες ενισχυτών σε τάξη Α τι ηχεία έχουν; Λόγο ακριβώς της πολύ δύσκολης ψύξης των συσκευών αυτών, το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτήτων έχουν ηχεία υψηλής ευαισθησίας για να μπορούν να φτάνουν ρεαλιστικές στάθμες με τα λίγα βατ των Α. Από την άλλη, class D έχουν αυτοί που χρειάζονται την παραπάνω ισχύ για τις ίδιες στάθμες. Και για να το ποσοτικοποιήσω:

16 βατ σε τάξη Α με 98dB ευαισθησίας ηχείο μας δίνει 110dB max SPL και κατανάλωση ας πούμε 160 watt με 10% απόδοση
σε ηχείο ευαισθησίας 88dB για να πάρουμε 109dB max SPL χρειαζόμαστε 128 watt ακουστικά, και συνεπώς 140 watt κατανάλωσης με 90% απόδοση. Εμένα τα ίδια μου φαίνονται και τα δύο...
Για να μην μιλήσουμε για τις Front Loaded Horns που κυκλοφορούν στην DIY και όχι μόνο, που με 1 watt έχεις ακρόαση και με 10 watt σπας τζάμια...

Απάντηση: Re: ΠΡΟΣΙΤΑ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΣΕ ΤΑΞΗ Α'.

Δεν θα συμφωνήσω, νομίζω και εγώ ότι αυτή είναι απολύτως η λογική όπως λέει ο monitor και όχι μόνο.
Και αυτό γιατί στις άλλες περιπτώσεις όπως λάμπτήρες οικικακές συσκευές, αυτοκίνητα κλπ κλπ εκεί το πρόβλημα είναι καθολικό και όχι εντέλως περιθωριακό. Εκεί το θέμα δεν είναι απλά τεράστιο αλλά συγκριτικά κτηνώδες.

Στα θέματα αυτά όχι μόνο πρέπει αλλά τελικά υπάρχει σωστό size-ing.

Δεν είναι σωστό τη στιγμή που συνολικά καταπινω όχι μόνο καμήλες αλλά και δεινόσαυρους ολόκληρους, την ίδια στιγμή να με απασχολεί ένα και μόνο κουνούπι. Φυσικά κανείς δεν θα ασχοληθεί ποτέ με αυτό πριν να φέρει τα κτήνη σε λογαριασμό. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και δεν το κάνει, είναι απλά ανεδαφικό.

Από την άλλη ένας class D έχει καταφτάσει για να μας δώσει υψηλή ισχύ και μας τον ''δίνουν'' για κάποιες εκατοντάδες watt ως πανάκεια για τα δύσκολα φορτία που είναι σωστά, φοβερά τρομερά κλπ. 'Εστω λοιπόν για 500 watt εξόδου με την εκμετάλευση που πετυχαίνει έστω 80 %
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_amplifier#Class_D
τότε έχω 100 watt σε απώλεια.

Σε ένα 40 watt εξόδου class A με την δική του θερμική απώλεια έχω άλλα 40 ή και 50 watt απώλεια.
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_amplifier#Class_A

Ποιό το τελικό όφελος ;;; Κανένα. Το αντίθετο και μάλιστα στο διπλάσιο.

Για κάθε ενδεχόμενο πάντως υπάρχουν και τα ευκολά φορτία ή μέχρι και κόρνες που είναι εξαιρετικά αποδοτικές. :HTEHETH63:

Να έχουμε υπόψη μας ότι η ισχύς δεν προσδίδεται αλλά απορροφάται από το φορτίο και το μέγεθος αυτής το ορίζουν τα χαρακτηριστικά του φορτίου.

Θα'πρεπε Βασίλη, αλλά δεν είναι πρακτικό.
Μια ισχνή μειοψηφία είναι διατεθειμένη να βάλει π.χ. κόρνες σε σπίτι.
Εδώ ακόμα και στα ΡΑ έχουν εξαφανιστεί.

Η οικονομία ενέργειας είναι τεράστια - το εξηγείς κι εσύ αλλά κι ο Άρης-.
Είναι 10-15 φορές πιο αποδοτικές από τα συμβατικά ηχεία.

Ναι ΟΚ για αυτό υπάρχουν τελικά πολλές ενδιάμεσες κατστάσεις σε ηχείο και ενισχυτή. Νομίζω ότι εκεί είναι και το ωραίο σε αυτό το ας το πούμε και hobby. Είναι σε κάποιους ωραίους και εύηχους συμβιβασμούς. Και για αυτό εμένα μου τη δίνουν κάποια ιδιαίτερα δύσκολα και απαιτητικά ηλεκτροδυναμικά, μου χαλάνε τις παραδοχές.

Επεξηγηματικά πάνω στο θέμα φορτίο που έφιξα, να προσθέσω ότι άμα ένα ηχείο σαν το Wilson puppy μπορεί να παίξει εξαιρετικά με 5 -10 watt-ακια όπως από το Trends που είχε σηζητηθεί και παλαιότερα (μαρτυρία του themiloc και είχα και τη ευκαιρία να ακούσω ο ίδιος) τότε αυτό σημαίνει ότι είναι εφικτό να μιλάμε για ''καλά'' ηχεία, κλασικά ηλεκτοδυναμικά που να μπορούν να οδηγηθούν από μη τερατώδη ενισχυτικά.

Σκέφτομαι τα SUGDEN MASTERCLASS ,ομως με προβληματίζει καί εμένα το γεγονός οτι είναι ενεργοβόρα μηχανήματα .Ακούω περίπου 7 ώρες την εβδομάδα καί μόνο χειμώνα γιατι ο χώρος μου είναι σε σοφίτα καί το καλοκαίρι η ζέστη εκεί ,παρα τις μονώσεις είναι αφόρητη.Για μένα η ζέστη που εκλύεται θα είναι καλοδεχούμενη ,μιάς καί η θέρμανση του καλοριφέρ είναι ανεπαρκής ,ζεσταίνεται αργά καί κρυώνει γρήγορα σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι που βρίσκεται ο θερμοστάτης.Αυτό που θα ήθελα να μου πεί κάποιος με τόσες ώρες λειτουργείας ,πόσο θα είναι η επιβάρυνσή μου στον λογ/σμό της ΔΕΗ;Σημειωτέο οτι μιλάω για τον τελικό τον MASTERCLASS 2Χ 50W.