TDA7293 x 4 kit!...info!

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,346
Samos!
Παιδες πριν λιγες μερες μουρθαν δυο τετοια κιτακια! ...Αλλα δεν λενε τιποτα σχετικα με τροφοδοσια κτλ..

http://cgi.ebay.com/350W-Mono-TDA72...emQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3ca8667636

Για πειτε τι νομιζεται οτι χρειαζεται?..Λεει οτι θελει +-30volts...Για βοηθηστε τι Μ/Σ να παρω?..σκεφτομαι ξεχωριστους ΜΣ για το καθε καναλι.. 2χ22v / 500VA θα φτανει για το καθε καναλι η οχι?..χρειαζεται να προσεξω κατι εκτος απο την καλη ψυξη? α και το σημαντικοτερο, τι Watt RMS πιστευεται οτι θα δωσει?Θελω να φτιαξω εναν ενισχυτη καπου 2χ 300watt για καθαρα ψυχολογικους λογους!!!

καθε σχολιο ευπροσδεκτο!...:grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: TDA7293 x 4 kit!...info!

κανενας?:ADFADF1:

Ε είναι και χρονιάρες μέρες..

Μια χαρά είναι ο 2χ22 βολτ, θα πάρεις σε λειτουργία περίπου 29 βολτ, σε πλήρη ισχύ 5% πιο κάτω - ανάλογα το πόσο καλός είναι ο μετ/τής. Μπορείς να πάς άνετα και σε 2χ25 βολτ, το τσιπ δουλεύει μέχρι τα 50.

500 VA ανά κανάλι είναι αρκετά, στο τέρμα μπορεί να "καμφθεί" λίγο, με 600 είσαι και εκεί εντάξει, αν πρέπει να παίζει ώρες ολόκληρες τέρμα ( σε κανένα .. πανηγύρι-γιορτή), 800 για να μη ζεσταίνεται. Εκεί βέβαια θέλει και ψύξη με .. τυφώνα.

Σε κανονική οικιακή χρήση και ο 500 θα τεμπελιάζει στο 99,99% του χρόνου λειτουργίας του.

Βαττ δύσκολο, δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει κάνει με τα 4 ο τύπος (παράλληλα, γέφυρα κλπ). Με δεδομένο ότι στα +- 30 βολτ βγάζει το 1 110βαττ/4 ωμ (με 10% βέβαια, με 1% υπολογίζω έτσι στον 'αέρα" καμιά 80-90, άρα μάλλον αλήθεια λέει ο πωλητής: 350 βαττ.

Ψύξη, μέχρι 20 βαττ κατά μέσο όρο ανά τσιπ συνεχώς με ψύκτρα 1,5 C/W για το κάθε ένα.

Οι υπολογισμοί για το μετ/τή είναι αυθαίρετοι, στο datasheet δεν έχει καμπύλες απόδοσης, υπολογίζω με 60% που είναι το σύνηθες για τάξη ΑΒ.

Εγώ θα του έβαζα 2χ22/500VA σο κανάλι και πολύ θα του ήταν (για ψυχολογικούς λογους: αφού βγάζει 300 τόσα, να μην τα έχουμε ρεζέρβα?) . Δεν ξέρω τη χρήση που θα κάνεις εσύ, γι' αυτό δες στην αρχή του μηνύματος.

Αντε να περασουνε οι γιορτες να μαθω τιμες για ΜΣ....Βασικα αγοραζω απο Μαρκιδη και ειμαι αρκετα ικανοποιημενος..Υπαρχει κανα αλλο μαγαζι που να μπορω να παραγκειλω ΜΣ σε ισως καλυτερες τιμες?η απευθειας σε καποιον που τυλιγει?..

Οι ψηφιακοί έχουν υψηλότερη απόδοση από τους συμβατικούς και μπορεί να δουλέψει και με μικρότερους μετασχηματιστές.Ρώτα τον Κινέζο τι μετασχηματιστή προτείνει αυτός.
Και άλλαξε τον αρχαίο τελεστικό 5532 με κάποιο καλύτερο νεώτερο.

Μπαα ο κινεζος το μονο που μου πε ειναι οτι θελει +-30 βολτ και 350va ..τιποτα αλλο..παντως για 70ευρω ολα μαζι καλα δε ειναι?..τον θελω μονο και μονο για να τον φτιαξω.Οχι για κατι συγκεκριμενα..για "Ψυχολογικους λογους!" !!!.. εχω και δυο ψυχτρακλες απο εναν επαγκελματικο που νομιζω οτι θα ναι ταμαμ!!! τον 5532 με ποιον λες να τον αλλαξω?

ο αρχαίος 5532 μπορεί να παίζει καλύτερα από πολλούς νεώτερους.

Το θέμα είναι στα πόσα ομ θα δουλέψεις και πως είναι συνδεδεμένα τα 4 ολοκληρωμένα που φαίνονται στην πλακέτα.
Εάν είναι και τα 4 παράλληλα σε ένα κανάλι όπως φαίνεται τότε μπορείς να ανεβάσεις άνετα 50 βολτ άρα να βγάλεις μεγάλη ισχύ. Άρα τότε θες 2*36βολτ μετασχηματιστή. Είναι αμαρτία αν δουλεύεις στα 8 ομ πχ να μην το ανεβάσεις εκεί πάνω.
Εάν τα βάζει ανά δυο παράλληλα και μετά στη γέφυρα πρέπει να μην ανέβεις πάνω από 40 βολτ για 8 ομ πάντα άρα θες ένα μετασχηματιστή 2*28 βολτ.
Γιατί δεν τον κάνεις παραγγελία και να έχει όλες αυτές τις τάσεις με λήψεις άρα να κάνεις ότι γουστάρεις αλλά να προβλέψεις και ένα μελλοντικό σχέδιο?

Ρε παιδια αμα σας φωτογραφισω την κατω μερια της πλακετας μπορειτε να καταλαβετε αν ειναι παραλληλα η γεφυρα?..κοιτα τα ηχεια μου ειναι ολα 8ωμ αλλα θα θελα να μπορει να οδηγησει και 4ωμ χωρις να τρεμει η ψυχη μου! Αμα ριξετε μια ματια και δω μπας και βγει τιποτα.... http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db2-58db76ec2404d5bb5738d0bd8f31cb3c.htm?cm_cat=0

Last edited:
Οκ τα έχει ανά δυο παράλληλα και μετά γέφυρα. Η μεταξοτυπία είναι λάθος. Στη μέση της πλακετας που λέει in gnd είναι στην πραγματικότητα η έξοδος. Μην ανέβεις πάνω από 40 βολτ σε καμία περίπτωση. Καλό είναι να κάνεις τον μετασχηματιστή όπως σου είπα και να έχεις την δυνατότητα και για κάτι μεγαλύτερο.

Πολύ στο περίπου καμιά 150 με 180 στο 8 και καμιά 250 στα 4 με τρομερή ψύξη γιατί θα ζεματάει.
Θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει πολύ παραπάνω αφού θα μπορούσε να βγάλει στην έξοδο περίπου 40 βολτ RMS αλλά τα ρεύματα του ic δεν θα μπορούσαν ποτέ να καλύψουν τέτοιες στάθμες.
Μην κολλάς όμως στην ισχύ γιατί είναι ωραίος ενισχυτής και θα δεις ότι είναι και τρομερά δυνατός.

Βρηκα οτι ειχα στριμωγμενο καπου εναν 2χ28v 500va torroid που αναθεμα αν θυμαμαι γιατι τον ειχα παρει...παιζει να κανω καμια δοκιμη η θα τα καψω ολα?..Μια ερωτηση , μη κραξετε, με ποιον τυπο βρισκουμε τι volts παιρνουμε μετα την γεφυρα? Δηλαδη ο 2χ28v τι +- θα δωσει??
Οσον αφορα τις ψυκτρες θα τις μετρησω,ισως βγαλω και φωτο,και θα σας πω να μου πειτε αν κανουν..στα ματια μου κανουν και παρα κανουν αλλα μια δευτερη γνωμη ειναι χρησημη παντα!!!
Τις εβγαλα απο εναν interM R500 Reference
Απο αυτον δηλαδη:
R500PLUS.jpg

Speck Sheet: http://www.inter-m.net/0729_update/spec_sheet/R-150_300_500PLUS_SPEC_NEW.pdf

Tι στον κορακα..250WRMS ειναι και αυτος και τρανζιστορατος..Λογικα μου κανουν..

Εάν τα βάζει ανά δυο παράλληλα και μετά στη γέφυρα πρέπει να μην ανέβεις πάνω από 40 βολτ για 8 ομ πάντα άρα θες ένα μετασχηματιστή 2*28 βολτ.
Γιατί δεν τον κάνεις παραγγελία και να έχει όλες αυτές τις τάσεις με λήψεις άρα να κάνεις ότι γουστάρεις αλλά να προβλέψεις και ένα μελλοντικό σχέδιο?

Κατσε τι δε καταλαβα?..
αν λοιπον εχω 2χ28v τοτε συμφωνα με τον τυπο του kokar εχω: (28x1.14)-1.4 = 30.52v ...??
H μηπως ειναι (28x1.4) - 1.14 = 38v ??

οπα !
ο δαίμονας του τυπογραφείου χτύπησε ξανα!!!!
το ρίζα 2 δεν είναι 1,14 όπως έγραψα αλλά 1,41 ! :slapface:

Vout = (28.1,41) - 1,4

Last edited:
Θα έχεις περί τα 38 βολτ. Τσάμι!!!!!!
Όσο για την ψήκτρα δεν χρειάζεται να φοβάσαι αφού αν ζεσταθούν θα γίνει αργά και θα το καταλάβεις.

Ω να βρασω... Μου ανοιξες την ορεξη τωρα...αρα μαλλον πρεπει να βαλω καποια στιγμη μπροστα το project του μεγαλου ηχειου δαπεδου που λαχταραω τοσα χρονια...παλι λεφτα θα ξοδεψω... Κλαψ...