Teac - UD-501 PCM & DSD USB DAC

Καλορίζικο και από μένα ...Όντως τα burrbrown αυτά που έχω ακούσει 1792 ,1795 ,και πρόσφατα το 1796 ,είναι ευγενικά ...Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό σε μια σχεδίαση DAC ...Πέρα από το σχετικό στρώσιμο ,πίστεψε με αρκετές ώρες για να βγάλεις ασφαλή αποτελέσματα ...Να πειραματιστεις με διάφορα interconnect cables.
 
Το οτι δεν εχει XMOS δεν σημαίνει κατι. Μια χαρα κατασκευή ειναι, ακούει τα πάντα ολα και σε πολυ καλη τιμη. Με το καλο Θανάση.
 
Το XMOS είναι μια έτοιμη λύση ...Που χρησιμοποιουν τα περισσότερα usb dac σήμερα...Αν θέλεις να ξεχωρίσεις σε σχεδίαση και σε ήχο και έχεις την γνώση και την τεχνολογία αλλά και τους μηχανικούς... προβαίνεις σε δικές σου λύσεις ...Και για μένα ότι δεν εχει XMOS δεν σημαίνει κάτι .
 
Απάντηση: Re: Teac - UD-501 PCM & DSD USB DAC

Βασικά δεν έχω καταλάβει αν από usb πηγαίνει σε i2s ή σε coaxial για να ταήσει το dac (αν τα λέω καλά).

Από την στιγμή που πάει 32/384,φυσικά και είναι i2s.
Η coaxial πάει μέχρι 24/192.

Εκτός αν το κάνει downsampling πριν ταΐσει την spdif.(Που δεν νομίζω,αποκλείεται,η υλοποίηση της usb του είναι overkill από ότι έχω διαβάσει,δεν νομίζω να την χαράμιζαν. )
 
Last edited:
Έλα ντε, σωστό κι αυτό.
O Σταματάκος με μπερδεύει λίγο λέγοντας:

"Ο χειρισμός των σημάτων μέσω USB έχει ανατεθεί σε ένα γενικής χρήσης DSP (για εφαρμογές audio), μια έκδοση του κλασικού TMS320 της Texas ενώ το συμβατικό ψηφιακό interface είναι το CS8422 της Cirrus. Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο, εκτός της υποστήριξης των συμβατικών ψηφιακών εισόδων S/PDIF (ομοαξονικών και οπτικών), προσφέρει και upsampler μέχρι τα 24/192kHz, το οποίο, προφανώς, χρησιμοποιείται τόσο ως... upsampler για sample rates χαμηλότερα των 24/192 όσο και στη θέση του εξασθενητή του εισερχόμενου jitter. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να θέσει εκτός λειτουργίας το upsampler αυτό αν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Ο μετατροπέας που χρησιμοποιείται είναι ο PCM1795 της Burr Brown (ένα ολοκληρωμένο ανά κανάλι σε mono mode προφανώς). To συγκεκριμένο dac μπορεί να χειριστεί σήματα PCM και DSD και μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε “external mode”, έναν ρυθμό λειτουργίας ο οποίος παρακάμπτει τα εσωτερικά ψηφιακά φίλτρα και εξηγεί -κατά πάσα πιθανότητα- το πώς η Teac εξασφαλίζει δυνατότητα streaming μέχρι τα 384kHz όταν ο μετατροπέας που χρησιμοποιεί “ανεβαίνει” μόνο μέχρι τα 200kHz."
- See more at: http://www.avmentor.gr/reviews/teac_ud_501_1.htm#sthash.turQ1w1j.dpuf
 
Όντως μπερδεμένο...
Δηλαδή,σε συγκεκριμένη επιλογή κάνει μόνιμο upsampling;
Αυτό συνήθως έχει κόστος,όπως και το downsampling.

Για αυτό το θέμα,διάβαζα πως το συγκεκριμένο κόστος,μειώνει την ανάλυση κι αυτό μεταφράζεται σε πιο ξεκούραστο άκουσμα.
Το κατά πόσο ισχύει βέβαια...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πάντως από ότι λέει,η αδυναμία δεν είναι στον receiver αλλά στο dac.
Κι όταν υπάρχει ισχυρό receiver πίσω του,αναλαμβάνει αυτό από την στιγμή που απενεργοποιούνται τα ψηφιακά φίλτρα του ντακ.
Όπως το καταλαβαίνω δηλαδή,χρειάζεται πολύ καλή υλοποίηση στο streamer την οποία και έχει για να τα καταφέρνει τόσο ψηλά.
 
Για μένα είναι πολύ καλή περίπτωση το Teac και εάν κρίνω από το μικρό αδερφάκι του, η μουσικότητα, η ισορροπία και ο γλυκός, ζεστός και ξεκούραστος ήχος θα είναι σίγουρα στο μενού του.

Αυτά ισχύουν απόλυτα. Με τα φιλτρα off και upsamling off το ηχητικό αποτέλεσμα είναι μαγικό. Πολύ γεμάτες μεσαίες, πολύ σαφής διαχωρισμός οργάνων, αμέσως αντιληπτό στήσιμο σκηνής και πολύ ευχάριστο άκουσμα χωρίς απώλειες σε ανάλυση. Βάζοντας το φίλτρο sharp ο ήχος άνοιξε μεν αλλά επειδή παίζω με κόρνες πιο πολύ ταιριάζει με το φίλτρο off. Γενικά σε όποιον διστάζει τα μηχανάκια αυτά αξίζουν. Είναι μικρή μεν (και αυτό σχετικό είναι) αλλά σαφής και προ πάντων ακουστή η βελτίωση του ήχου που προσφέρουν έναντι παλιότερων cd players μέχρι και της μέσης κατηγορίας.
 
Δοκίμασε να κάνεις upsample μέσω foodsd σε dsd 128 για τα 44,1 και 48. Ή και μέσω sox σε 352 και 384. Δες τον οδηγό του Σωκράτη για το foobar
 
Για να μην ψάχνεσαι, αυτές οι ρυθμίσεις στο foo δούλεψαν καλά για μένα
 

Attachments

  • foo.jpg
    foo.jpg
    22.4 KB · Views: 248
Για να μην ψάχνεσαι, αυτές οι ρυθμίσεις στο foo δούλεψαν καλά για μένα

Thanks. Προς το παρόν πειραματίζομαι με τα φίλτρα του pcm. Είναι σαφές ότι χωρίς φίλτρο παίζει πιο μαλακά και ξεκούραστα. Με τις κόρνες και τις λάμπες μου το αποτέλεσμα έτσι είναι εξαιρετικό. Να σημειώσω ότι ο χώρος είναι χωρίς χαλιά και ότι έχω klipsch. Ίσως για το λόγους αυτούς βοηθάνε οι κομμένες ψηλές χωρίς ενεργοποιημένο φίλτρο στο ηχητικό αποτέλεσμα. Θα προτιμήσω να ακούω έτσι παρά να βλέπω τις τεχνικές αναλύσεις που παρουσιάζουν του κόσμου τη βρωμιά χωρίς φίλτρο. Εν τέλει αυτό που ακούμε και μας ικανοποιεί μετράει.
 
Αν το στείλεις στο dac σαν dsd τότε έχει πιο πολλά φίλτρα να παίξεις. Η δικιά μου προτίμηση είναι το fir2 κυρίως, ίσως και το 3. Σε pcm έχεις δίκιο για το sharp ούτε σε μένα άρεσε. Από την άλλη άμα χρησιμοποιήσεις το sox και στείλεις 352 ή 384 (ανάλογα με την δειγματοληψία) τότε το dac παίζει χωρίς καθόλου φίλτρα. Δοκιμάζεις και κρατάς ότι σου κάθεται καλύτερα. Πάντως σε δοκιμές που έκανε κάποιος σε ένα blog τις καλύτερες μετρήσεις τις πήρε με upsampling σε dsd και 352 - 384. Το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο σε αρκετές περιπτώσεις και στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα

Και γω με λάμπες είμαι (μόνο στην προενίσχυση όμως) μ έναν υβρυδικό xindak, αλλά όχι κόρνες :p (chario delphinus)
 
Τώρα κατάλαβα τι λες. Θα κάνω δοκιμές. Παίζω με έναν λαμπάτο Xindak. Έβαλα τις μαμά electroharmonix προενισχύτριες και έμεινα μαμάκας. Το σκ@τό αυτό παίζει πολύ καλά. Μα πολύ καλά...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τo sharp ακούγεται πολύ πιο μαλακό από πριν, αλλά πάλι έχω "κορνίλα" από τα παραπάνω πρίμα και την πρόσθετη ανάλυση. Στο off ζωγραφίζει. Ω ναι....