Technics SL-1300G

εύκολη δουλειά ακόμα και για τους Έλληνες μαστόρους
Πόσο μάλλον για κοτζάμ Panasonic....για την οποία δεν είναι δύσκολο, ούτε τεχνικά αλλά ούτε και οικονομικά να φτιάξει καλύτερους βραχίονες.
Εδώ επανασχεδίασε και έφτιαξε από την αρχή τα μοτέρ, τα σασί, τους πλίνθους, γιατί να κωλώσει στους βραχίωνες;
Μου φαίνεται αναντίστοιχο με την υπόλοιπη φιλοσοφία της κατασκευής, βέβαια έχουμε δεί πολλά κουλά.
Τέλος πάντων θεωρίες είναι όλα αυτα, θα μάθουμε κάποια στιγμή που θα πάει.....

• Like
Reactions: vlad66
για μάζες και ΣΣ κουβέντα πάντως... σαν να αγνοεί την "διαδικασία"...
άλλος ένας reviewer με βάθος γνώσεων......
Υπολογισε , 12γρ το headshell της JELCO (LP Gear) , 9-11 γρ η GRADO , η μαζα του βραχιονα οση ειναι, και ενδοτικοτητα 20 cu .........................
ισως (μαλλον) κατω απο 7 Hz ..... χαμηλη, αλλα οχι τραγικη. H GRADO στο Technics headshell ισως παιζει καλυτερα , αλλα ποτε δεν εισαι σιγουρος με αυτα.

Last edited:
για μάζες και ΣΣ κουβέντα πάντως... σαν να αγνοεί την "διαδικασία"...
άλλος ένας reviewer με βάθος γνώσεων......

Δεν ξέρω αν αγνοεί τη διαδικασία αλλά σε ένα βίντεο 15 λεπτών προτίμησε να επικεντρώσει στο πως ακούγονται και όχι στα τεχνικά.
Εδώ που τα λέμε αν το ριχνε στα τεχνικά οι περισσότεροι θα το παραταγαν το βίντεο ή θα πήγαιναν κατευθείαν στο ζουμί.....που είναι το πως ακούγονται.

Δεν ξέρω αν αγνοεί τη διαδικασία αλλά σε ένα βίντεο 15 λεπτών προτίμησε να επικεντρώσει στο πως ακούγονται και όχι στα τεχνικά.
Εδώ που τα λέμε αν το ριχνε στα τεχνικά οι περισσότεροι θα το παραταγαν το βίντεο ή θα πήγαιναν κατευθείαν στο ζουμί.....που είναι το πως ακούγονται.
θα μπορούσε να πει ότι η ΣΣ ήταν "εκεί" (στα τόσα Hz) , να μας δώσει να καταλάβουμε ότι ασχολήθηκε με την ενδοτικότητα της (κάθε) κεφαλής...
αυτός μου έδωσε την εντύπωση ότι χαμπάρι δεν έχει για κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο!
μπορεί να βγει μηχάνημα χειρότερο από κάποιο άλλο αν δεν ταιριάζει η ενδοτικότητα με την μάζα (στο άτυχο 1ο , σε σχέση με το τυχερό 2ο)

Υπολογισε , 12γρ το headshell της JELCO (LP Gear) , 9-11 γρ η GRADO , η μαζα του βραχιονα οση ειναι, και ενδοτικοτητα 20 cu .........................
ισως (μαλλον) κατω απο 7 Hz ..... χαμηλη, αλλα οχι τραγικη. H GRADO στο Technics headshell ισως παιζει καλυτερα , αλλα ποτε δεν εισαι σιγουρος με αυτα.
θα μπορούσε να μας πει γιατί άλλαξε το headshell της Technics με αυτό της JELCO....

πέρα από την μικρότερη ενεργό μάζα (όπου αυτή βολεύει)
Η ενεργος μαζα του βραχιονα στο 1200G δεν ειναι σιγουρο (αν δεν το πουνε οι ιδιοι) οτι ειναι μικροτερη επειδη ο σωληνας ειναι απο μαγνησιο.
Υπαρχουν τροποι ελεγχου της μαζας, οπως πχ το παχος του τοιχωματος του σωληνα, το βαρος του κολαρου κλπ.
Ενα παραδειγμα, ο 9ιντζος Jelco SA750D εχει ενεργο μαζα 13.48 γρ χωρις headshell (συμφωνα με τη Jelco) , και ο 12ιντζος SA750L εχει 10.96 γρ.
Η Jelco , λεει οτι στον D το κολαρο του βραχιονα ειναι μπρουντζινο και στον L ειναι αλουμινενιο.

• Like
Ενα παραδειγμα, ο 9ιντζος Jelco SA750D εχει ενεργο μαζα 13.48 γρ χωρις headshell (συμφωνα με τη Jelco) , και ο 12ιντζος SA750L εχει 10.96 γρ.
Μια διορθωση, οι πιο πανω μαζες δινονται ΧΩΡΙΣ ΚΕΦΑΛΗ και οχι χωρις headshell (y)

• Like
Πόσο μάλλον για κοτζάμ Panasonic....για την οποία δεν είναι δύσκολο, ούτε τεχνικά αλλά ούτε και οικονομικά να φτιάξει καλύτερους βραχίονες.
Εδώ επανασχεδίασε και έφτιαξε από την αρχή τα μοτέρ, τα σασί, τους πλίνθους, γιατί να κωλώσει στους βραχίωνες;
Μου φαίνεται αναντίστοιχο με την υπόλοιπη φιλοσοφία της κατασκευής, βέβαια έχουμε δεί πολλά κουλά.
Τέλος πάντων θεωρίες είναι όλα αυτα, θα μάθουμε κάποια στιγμή που θα πάει.....
Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Technics κατασκευάζει κορυφαία (σε κάθε κατηγορία τιμής) πλατό που όλα μα όλα πάσχουν στον βραχίονα. Ένας FR64 του '78 είναι μακράν καλύτερος, απλούστερος και ηχητικά ανώτερος βραχίονας...

• Like
Οχι μονο στον SME , το μαγνησιο δεν εχω ξανακουσει να μπορει να λυγισει και να σχηματιστει ( σε σχημα S για παραδειγμα ) οπως το αλουμινιο ή αλλα μεταλλα.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Technics κατασκευάζει κορυφαία (σε κάθε κατηγορία τιμής) πλατό που όλα μα όλα πάσχουν στον βραχίονα. Ένας FR64 του '78 είναι μακράν καλύτερος, απλούστερος και ηχητικά ανώτερος βραχίονας...
Σχεδον ολοι οι σοβαροι βραχιονες του '78 ειναι καλυτεροι απο ολους τους μετριας τιμης σημερινους ;) και επισης δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απο τους πλειστους πανακριβους σημερινους.
Σημερα ενας FR64 θα κοστιζε πολλα λεφτα ......... βλεπε IKEDA IT-407 για παραδειγμα , απο τους "πρωην FR " ..................

Last edited:
Σχεδον ολοι οι σοβαροι βραχιονες του '78 ειναι καλυτεροι απο ολους τους μετριας τιμης σημερινους ;) και επισης δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απο τους πλειστους πανακριβους σημερινους.
Σημερα ενας FR64 θα κοστιζε πολλα λεφτα ......... βλεπε IKEDA IT-407 για παραδειγμα , απο τους "πρωην FR " ..................
Έριξα μια ματιά το πρωί στο ebay και είδα 1-2 κάπου στο χιλιάρικο....

(Από αύριο το ebay θα με ταράξει στα email για fidelity research) :LOL:

Δυστυχώς το μόνο που δέχεται εξωτερικούς βραχίονες είναι το SL1000....:mad:
Mακάρι να έβγαινε καμμιά έκδοση του 1200G χωρίς βραχίονα....

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Θα συμπεριελάμβανα και τα σοβαρά πλατώ του παρελθόντος.
(τουλάχιστον τα πλατώ που δύνανται να έχουν service στις ημέρες μας και ευτυχώς τα περισσότερα αξιόλογα έχουν).

• Like
Δυστυχώς το μόνο που δέχεται εξωτερικούς βραχίονες είναι το SL1000....:mad:
Mακάρι να έβγαινε καμμιά έκδοση του 1200G χωρίς βραχίονα....
μην περιμένεις κάτι τέτοιο..
ένα 1200G χωρίς βραχίονα θα "κανιβάλιζε" τις πωλήσεις του SL1000 , το οποίο (1000) αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
επίσης θα έπεφταν και οι πωλήσεις του 1200G με βραχίονα.. χώρια του ότι θα είχανε πρόβλημα με την τιμή πώλησης...
πόσο πιο φθηνά να το έδιναν;;
το αφήνουν όπως έχει και όποιος θέλει αλλάζει τον εργοστασιακό βραχίονα.. πολύ πιθανό να ταιριάζει ότι armbase κυκλοφορεί για τα παλιά SL για ότι βραχίονα βάλει ο νους.
(πάντα στις 9" και εκεί είναι η μεγάλη διαφορά με το 1000. εκείνο θα πάρει ότι θες σε μήκος)

• Like
(τουλάχιστον τα πλατώ που δύνανται να έχουν service στις ημέρες μας και ευτυχώς τα περισσότερα αξιόλογα έχουν).
Συμφωνώ (y)

• Like
Reactions: dinos
Συμφωνώ (y)
Εγώ όχι και τόσο.
Είχαν καλύτερα υλικά τα παλαιότερα χρόνια;
Καλύτερη ποιότητα κατασκευής;;
Καλύτερη ακρίβεια περιστροφής;;
Καλύτερα ηλεκτρονικά;;
Δεν νομίζω.. καλύτερες τιμές είχαν.
Και ειδικά στα DD τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά σήμερα απ'ότι 30-40 χρόνια πρίν.

Εγώ όχι και τόσο.
Είχαν καλύτερα υλικά τα παλαιότερα χρόνια;
Αρκετα που σημερα δεν χρησιμοποιουν λογω κοστους. Ακομη και στις κεφαλες ειχαν boron & titanium tube cantilevers, ceramic headshells, ruby bearings.......
Καλύτερη ποιότητα κατασκευής;;
Εξ'ισου καλη (micro seiki, saec, audiocraft, stax, Kenwood, Luxman........)
Καλύτερη ακρίβεια περιστροφής;;
Σου εδειξα τις μετρησεις του πικαπ μου μετα το σερβις , και σιγουρα υπηρχαν και καλυτεροι απο το "Flintstone" :ROFLMAO:
Καλύτερα ηλεκτρονικά;;
Οπως πιο πανω.....
Δεν νομίζω.. καλύτερες τιμές είχαν.
Αναλογικα , δυστυχως δεν ειχαν ........... χαχαχα
Και ειδικά στα DD τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά σήμερα απ'ότι 30-40 χρόνια πρίν.
Σκεψου τι υπηρχε τοτε σε DD πικαπ απο micro seiki, Luxman, Kenwood, Nakamichi . Ακομη και οι "χαμηλοτερες κατηγοριες" των Pioneer, Technics, Denon, Nivico μονο απο το 1000 ρι της Technics απειλουνται (κι'αν). Και αυτα, μονο απο Ιαπωνια .Προσθεσε Thorens, Linn, Ariston, ασχετα αν δεν ηταν DD.
Αυτα (imo) ηταν πικαπ . Αυτα σημερα ειναι αυτα με πενταψηφιες εως και εξαψηφιες τιμες.........

Last edited: