Τεχνικά χαρακτηριστικά / εξαρτήματα ενος ενισχυτή

Nickbmw

Established Member
22 February 2014
208
Άλλο ένα θέμα ξεκινάει από μένα, προσπαθώντας να πέσω στα βαθιά με το καλημέρα.. :smash:

Από 15 χρονών είχα τρέλα με τα hifi, αλλά ποτέ δεν έκανα το "όνειρο" πραγματικότητα με καλά εξαρτήματα, πέραν ενός αξιουπρεπούς ενισχυτή που τον έχω χρόνια. Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι η τεχνολογία στους δικάναλους ενισχυτές, ελάχιστα έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, και αναρωτιέμαι, προσφέρει κάτι παραπάνω (ηχητικά) ένας καινούριος ενισχυτής σε σχέση με έναν δεκαετίας;

Κατασκευαστικά τι πρέπει να κοιτάμε σε έναν ενισχυτή, όταν τον βλέπουμε ανοικτό; Μετασχηματιστή; Πυκνωτές;

Πχ. ο Yamaha A-S500 έχει πολύ καλή βαθμολογία από το whathifi και καλές κριτικές από χρήστες, και κοιτώντας τον μέσα βλέπω αυτό :
tumblr_ma79da3Iy01rtozqqo1_500.jpg

Αντίστοιχα κοιτώντας τον Sony μου μέσα,βλέπω αυτό :

post-13264-0-92750700-1372613413.jpg

Aυτό που σίγουρα βλέπω, είναι ότι ο Sony έχει διαφορετικό μετασχηματιστή, τοροειδές. Είναι καλύτεροι οι μετασχηματιστες αυτοί πχ από τον αντίστοιχο που έχει ο Yamaha;

Ψύκτρες;

Γενικά σε τι πέφτει το ματι σας όταν βλέπετε ανοικτό ενισχυτή;

Το δικό μου μάτι πάντως πέφτει στον μετασχηματιστή και στους πυκνωτές -ήτοι, στην τροφοδοσία. Βέβαια μιλάω για φωτό όπως αυτές που πόσταρες, όπου δεν φαίνονται λεπτομέρειες, ΣΥΝ ότι τις λεπτομέρειες δεν θα είχα τα φόντα να τις αξιολογήσω. Επίσης εκτιμώ τις μίνιμουμ καλωδιώσεις.

Σημειώνω ότι αυτά που προσέχω εγώ, στους class D ενισχυτές δεν πολυπαίζουν αν δεν κάνω λάθος.

Κι εγώ αυτά είναι τα μόνα που ξέρω να δω.. γι'αυτό και ρωτάω, μήπως υπάρχει κάποιος γνώστης εδώ πρόθυμος να μας ανοίξει τα μάτια :)

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να παίξει καλά ένα μηχάνημα, η ποιότητα των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται είναι, γι'αυτό και θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα παραπάνω :)

Κι εγώ αυτά είναι τα μόνα που ξέρω να δω.. γι'αυτό και ρωτάω, μήπως υπάρχει κάποιος γνώστης εδώ πρόθυμος να μας ανοίξει τα μάτια :)

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να παίξει καλά ένα μηχάνημα, η ποιότητα των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται είναι, γι'αυτό και θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα παραπάνω :)

Η ποιότητα των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται δεν φτάνει από μόνη της. Για μένα τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η σχεδίαση και μετά τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν.

Μέτρια σχεδίαση με τα καλύτερα εξαρτήματα θα ακουστεί χειρότερα από καλή σχεδίαση με μέτρια εξαρτήματα.

Τελικά, πώς κρίνουμε κατασκευαστικά έναν ενισχυτή;Πώς τον συγκρίνουμε με έναν άλλο; Η τροφοδοσία είναι το πιο εύκολο κομμάτι, αλλά μετά..;