Τεχνικά χαρακτηριστικά ηχείων. Τι να προσέξω

statik

Senior Member
22 May 2008
456
Γεια σας
Ηρθε η ώρα να αλλαξω ηχεια. Εχω ΗΧΕΙΑ CRYSTAL AUDIO TWIN V6 2 ΚΟΛΩΝΕΣ 3 ΔΡΟΜΩΝ (2 Χ 150W), Imp. 40 ohm, Freg.Resp.30-20000 Hz. 15ετίας
Γραφω τα χαρακτηριστικά διοτι δεν εχω ιδέα τι πρέπει να προσεξω. Πειτε μου τι σας λενε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , τι πρεπει να προσέξω και να κοιτάω απο εδώ και πέρα.
Ενδιαφερωμαι για μουσική Jazz και κλασική.
Επίσης εχω εναν ενισχυτή Υamaha dsp-595a (5.1) που δεν θελω να των αλλαξω.
Τελος να ρωτησω τα καλωδια παιζουν μεγαλο ρολο στο τελικό αποτελεσμα ?
View attachment 110763

Last edited:
Τα Ohm δείχνουν την αντίσταση του ηχείου. Τα Hz δείχνουν τις συχνότητες που μπορεί να αναπαράγει το ηχείο. Το νούμερο 150 δείχνει τα watt σε RMS που μπορεί να διαχειριστεί το ηχείο.

Ο Yamaha που έχεις στα 8 Ohm αποδίδει 65 watt στο κανάλι. Άρα στα 4 Ohm θα φτάνει οριακά τα 100 watt. Επίσης το τροφοδοτικό του είναι περίπου στα 300 W. Αυτά σημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος ενισχυτής είναι μικρός για τα ηχεία που έχεις, οπότε δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τις δυνατότητες τους. Άρα θα πρέπει να κοιτάξεις για μικρότερα ηχεία.

Επίσης ο dsp-595a είναι ένας ενισχυτής κατασκευασμένος για home cinema. Όπως καταλαβαίνεις το ατού του δεν είναι η κλασική μουσική.

Για μένα τα ηχεία. Πιστεύω ότι είναι ο σημαντικότερος κρίκος σε όλη την αλυσίδα. Είναι αυτά που μετατρέπουν το ρεύμα σε ήχο.

Ποιο ειναι πρωτευoν. Ο ενισχυτής ή τα ηχεια? (τουλαχιστον για εμενα που εχω τα παραπανω)Πηγη cd player, digital flac

ΧTZ όπως ο παρακατω?
http://athensproaudio.gr/hi-fi-el/enisxites-proenisxites/power-amplifiers/xtz-class-ap100-black.html

Αυτός που λέτε είναι ο τελικός της XTZ,
υπάρχει και ο ολοκληρωμένος http://athensproaudio.gr/hi-fi-el/e...tegrated-amplifiers/xtz-class-a100-d3-el.html

Re: Απάντηση: Τεχνικά χαρακτηριστικά ηχείων. Τι να προσέξω

Ποιο ειναι πρωτευoν. Ο ενισχυτής ή τα ηχεια? (τουλαχιστον για εμενα που εχω τα παραπανω)Πηγη cd player, digital flac

ΧTZ όπως ο παρακατω?
http://athensproaudio.gr/hi-fi-el/enisxites-proenisxites/power-amplifiers/xtz-class-ap100-black.html

Αυτός που έβαλες είναι τελικός. Σκεφτόμουν τον ολοκληρωμένο. που έχει και passthrough.

Από την στιγμή που μιλάμε για συνέργεια, και τα δύο είναι σημαντικά. ΑΛΛΑ από την στιγμή που τα ηχεία έχουν τις μεγαλύτερες παραμορφώσεις, τότε ναι η επιλογή των ηχείων είναι πιο σημαντική.

Εσένα τα ηχεία που έχεις , σου αρέσουν? Αν ναι, τότε πάς για αλλαγή ενισχυτή.

Χώρος 50τμ
Επισκεφτηκα ενα καταστημα B&O και επαθα πλάκα με το παρακατω ηχείο
http://www.beoplay.com/products/beoplaya9#at-a-glance
το οποιο εχει και εμσωματωμενο ενισχυτή.
Η μουσική που άκουγα προερχοταν απο ενα ταμπλετ με ασυρματη μετάδοση. Η ποιοτητα ηταν καλυτερη! απο το δικό μου υπάρχων οπως το εχω περιγράψει παραπάνω.
Αφου σκεφτηκα να παρω αυτο να ξεμπερδευω . Ελα ντε ομως που εχει 2100.-
Οποτε λεω με αυτα τα λεφτα και λιγοτερα να παρω οτι καλυτερο μπορω απο ηχεια και ενισχυτή (αν χρειαζεται).
Κυρια πηγη θα ειναι mp3,Flac,CD σε κλασσικη και τζαζ.
Για το XTZ που μου προτεινατε , επειδη ειναι παλιο μοντελο 2011, μηπως εχει βγει κατι αντιστοιχο αλλο με ιδιες δυνατοτητες και με εμφαση σε φηφιακα αρχεια?

50 τμ αλλά περίπου σε πόσα θα παίζει το σύστημα; υπολόγισε από πίσω τοίχο μέχρι την θέση ακρόασης και min την απόσταση μεταξύ των ηχείων, στο περίπου.

Απάντηση: Re: Τεχνικά χαρακτηριστικά ηχείων. Τι να προσέξω

Κανενα αλλο, για αυτο θελω την βοηθεια σας

Harbeth, Spendor, Proac, PMC, Sonus Faber, Audio Physic, Zingali, Allegretto V4 , Κάποιο ηχείο της Geometric Harmony. Βέβαια, κανένα από αυτά δεν πρόκειται να καλύψει τον αρκετά μεγάλο χώρο σου επαρκώς, αλλά ακούγοντάς τα θα πάρεις μια ιδέα τί περίπου παίζει....

50 τ.μ.;
Ηχείο με 10άρι γούφερ το λιγότερο και αρκετά λίτρα καμπίνα.
Ας είναι και λιγάκι ευαίσθητο,θα σε βοηθήσει πιο πολύ στην επιλογή ενισχυτικού.

Οπως λενε και οι προλαλησαντες με ενα σετ ενισχυτη-ηχειων θα παρεις καλυτερο αποτελεσμα σε αυτα τα χρηματα απο τα b&o.
Για ενισχυτη δες και στις αγγελιες υπαρχει ενας krell kav 300i με κατι λιγοτερο απο 700 ευρω. Στα χρηματα αυτα σε καινουριο δεν πλησιαζεις την κατηγορια του. Παραδειγμα αναφερω υπαρχουν πολλα αξιολογα μηχανηματα στις αγγελιες.
Απο κει και περα θα επαιρνα τον ενισχυτη παραμασχαλα ( μια κουβεντα ειναι αυτη) και θα ελιωνα στις ακροασεις σε οσα περισσοτερα καταστηματα μπορουσα. Μεχρι να βρεις κατι που πραγματικα σε εκφραζει στα προσωπικα σου ακουσματα.
Η συνηθης διαδικασια ειναι να καταληξεις πρωτα στα ηχεια και μετα σε ενισχυτη που τα αξιοποιει. Απλα με εναν ενισχυτη τετοιων οδηγικων ικανοτητων σε προσιτη τιμη, θα σου μεινει αρκετο budget και θα μπορεις να επιλεξεις οποιο ηχειο σου αρεσει χωρις να σε περιοριζει η μικρη του ευαισθησια η η χαμηλη αντισταση (σε λογικα πλαισια παντα).
Σε καθε περιπτωση καλο ειναι να ακουσεις το συνδυασμο ενισχυτη - ηχειων διεξοδικα πριν τα βαλεις στο σαλονι σου. Και ο,τι ρεστα μεινουν αγοραζεις και ενα εισαγωγικο dac για να αξιοποιησεις την ψηφιακη σου δισκοθηκη.

Αν χρειάζεσαι τις ψηφιακές δυνατότητες κλπ νέα καλούδια πάρε μόνο καινούργιο ενισχυτή εφοδιασμένο με όσο το δυνατόν περισσότερα.

Για 50 τ.μ. και σε λογική τιμή, Monitor Audio Silver 10. Καμία σχέση με την προηγούμενη σειρά Silver, και τα 10άρια είναι τρίδρομα με δύο 8άρια γούφερ για τα μπάσα και αρκετά ευαίσθητα (88,5 db μετρημένα). Μόνο προσέχεις τα ρευματικά αποθέματα του ενισχυτή και είσαι κομπλέ για όλα τα μουσικά είδη.