Τεχνικά ζητήματα και ανάλυση ειδικών λειτουργιών m4/3 σωμάτων και φακών

Re: Φακοί για m4/3

Δεν το έχω ακούσει για τον συγκεκριμένο, αλλά ο κιτ 14-42 πρώτης γενιάς (ίσως και 2ης), έχει ένα θέμα με κάποιο καλώδιο που τσακίζει μετά από κάμποση χρήση με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ίδια συμπτώματα με αυτά που αναφέρεις. Βρίθει το internet από σχετικές αναφορές http://andyflorint.blogspot.de/2013/05/broken-lens-olympus-mzuiko-digital-14.html. Έχω έναν που αγόρασα εν γνώσει μου "πακέτο" με μια E-PL1 και τον έχω για έκτακτες ανάγκες - δουλεύει έως τα 18. Η επισκευή του κιτ δεν συμφέρει, αλλά ο 9-18 κάνει κάμποσα λεφτά. Δες κι αυτό https://www.mu-43.com/threads/9-18mm-lens-error.30686/

Δεν το έχω ακούσει για τον συγκεκριμένο, αλλά ο κιτ 14-42 πρώτης γενιάς (ίσως και 2ης), έχει ένα θέμα με κάποιο καλώδιο που τσακίζει μετά από κάμποση χρήση με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ίδια συμπτώματα με αυτά που αναφέρεις. Βρίθει το internet από σχετικές αναφορές http://andyflorint.blogspot.de/2013/05/broken-lens-olympus-mzuiko-digital-14.html. Έχω έναν που αγόρασα εν γνώσει μου "πακέτο" με μια E-PL1 και τον έχω για έκτακτες ανάγκες - δουλεύει έως τα 18. Η επισκευή του κιτ δεν συμφέρει, αλλά ο 9-18 κάνει κάμποσα λεφτά. Δες κι αυτό https://www.mu-43.com/threads/9-18mm-lens-error.30686/

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, είδα ότι το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 200 ευρώ....να πω την αλήθεια δεν νομίζω να τον φτιάξω, στα 9mm έως και τα 14mm που με νοιάζει κυρίως δουλεύει μια χαρά, δεν αξίζει να δώσω αυτά τα χρήματα απλά για το 18mm....με λίγα λόγια θα τον κάνω τον φακό 9mm-14mm. Σε βίντεο δουλεύει οκ μέχρι τα 18mm....και πάλι ευχαριστώ!!

Σωστός, έτσι κι αλλιώς για πάνω από τα 14 υπάρχουν όλοι οι κοινοί κιτ και πολλοί άλλοι φακοί. :2thumb22sup:

Σωστός, έτσι κι αλλιώς για πάνω από τα 14 υπάρχουν όλοι οι κοινοί κιτ και πολλοί άλλοι φακοί. :2thumb22sup:

Ας ελπίσω μόνο να συνεχίζει να δουλεύει έστω και έτσι!!!! Πάντως ψάχνοντας το Internet βρήκα κάμποσους που έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με μένα και δυστυχώς είναι δαπανηρή η επιδιόρθωση του, πολλές φορές και πάνω από 200 ευρώ...σε σημείο που ίσως δεν αξίζει να επισκευαστεί και απλά τον κρατάς και όσο αντέξει...

Τεχνικά ζητήματα m43 φακών

Ενα πολϋ ενδιαφέρον νήμα για τις διαφορές στην αδιαβροχοποίηση ανάμεσα σε OLYMPUS και Panasonic : https://www.mu-43.com/threads/minor...-lens-mount-β€”-does-yours-do-the-same.89571/

Ο προβληματισμός ξεκίνησε απο καποιους που έβλεπαν ρινίσματα πλαστικοϋ στη μοντούρα της OLYMPUS μηχανής τους μετά απο χρήση στεγανοϋ φακού Lumix. Θα προσπαθήσω να επιβεβαβαιωσω τα κάτωθι μετρημένα στοιχεία αν βρώ ένα ηλεκτρονικό παχύμετρο. Αν κανείς έχει φακούς στεγανούς Lumix μπορεί να συνεισφέρει.

Μεταφέρω απο το νήμα ένα γρήγορο συμπέρασμα:

The Panasonic sealing ring lies just within the outer edge of the Panasonic mount faceplate (52.64 < 52.85), as it should.
The Olympus sealing ring lies just within the outer edge of the Olympus mount faceplate (53.48 < 54.3), as it should.
The Olympus sealing ring lies outside the Panasonic mount faceplate (53.48 > 52.85).
The Panasonic sealing ring partially crosses the countersunk holes of the Olympus mount retaining screws (52.64 - 52.0 = 0.64, sealing ring width > 0.64/2 mm).
Point 3 suggests that an Olympus lens on a Panasonic body is almost certainly not a weather-sealed combination.
Point 4 suggests that a Panasonic lens on an Olympus body is quite possibly not a weather-sealed combination, and is one which may cause damage to the lens sealing ring over time as it scrapes across the screw holes.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ενα πολϋ ενδιαφέρον νήμα για τις διαφορές στην αδιαβροχοποίηση ανάμεσα σε OLYMPUS και Panasonic : https://www.mu-43.com/threads/minor...-lens-mount-β€”-does-yours-do-the-same.89571/

Ο προβληματισμός ξεκίνησε απο καποιους που έβλεπαν ρινίσματα πλαστικοϋ στη μοντούρα της OLYMPUS μηχανής τους μετά απο χρήση στεγανοϋ φακού Lumix. Θα προσπαθήσω να επιβεβαβαιωσω τα κάτωθι μετρημένα στοιχεία αν βρώ ένα ηλεκτρονικό παχύμετρο. Αν κανείς έχει φακούς στεγανούς Lumix μπορεί να συνεισφέρει.

Μεταφέρω απο το νήμα ένα γρήγορο συμπέρασμα:

The Panasonic sealing ring lies just within the outer edge of the Panasonic mount faceplate (52.64 < 52.85), as it should.
The Olympus sealing ring lies just within the outer edge of the Olympus mount faceplate (53.48 < 54.3), as it should.
The Olympus sealing ring lies outside the Panasonic mount faceplate (53.48 > 52.85).
The Panasonic sealing ring partially crosses the countersunk holes of the Olympus mount retaining screws (52.64 - 52.0 = 0.64, sealing ring width > 0.64/2 mm).
Point 3 suggests that an Olympus lens on a Panasonic body is almost certainly not a weather-sealed combination.
Point 4 suggests that a Panasonic lens on an Olympus body is quite possibly not a weather-sealed combination, and is one which may cause damage to the lens sealing ring over time as it scrapes across the screw holes.

Κώστα ίσως είναι ασχετο,δεν έχω στεγανό σύστημα αλλά έχω διαπιστώσει ότι στην em 10 τόσο ο 20άρης όσο και ο15άρης panasonic κουμπώνουν ποιο δύσκολα και ποιο σφικτά από τους olympus,μήπως τελικά έχουν ελάχιστη διαφορά οι δυο φίρμες μεταξύ τους,το έχει διαπιστώσει κάποιος άλλος;

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Κώστα ίσως είναι ασχετο,δεν έχω στεγανό σύστημα αλλά έχω διαπιστώσει ότι στην em 10 τόσο ο 20άρης όσο και ο15άρης panasonic κουμπώνουν ποιο δύσκολα και ποιο σφικτά από τους olympus,μήπως τελικά έχουν ελάχιστη διαφορά οι δυο φίρμες μεταξύ τους,το έχει διαπιστώσει κάποιος άλλος;

Ναι το έχω διαπιστώσει και εγώ, π.χ. ο Panasonic 12-60 και ο panasonic 25mmf1,7 πάνω στην Panasonic G7 κουμπώνουν νεράκι ενώ πάνω στην Olympus em10II πρέπει να το ζορίσεις λιγάκι....πρέπει να έχουν κάποια πολύ μικρή διαφορά τα 2 Mount....το έχω ακούσει και από άλλους, δεν ξέρω αν είναι θέμα τύχης βέβαια....

Έτσι εξηγείται, μου το κάνει και εμένα ο 20αρης, κουμπώνει στην Ε-Μ10 πιο σφικτά από τον 12-50 που έχει και αδιαβροχοποίηση.

Μέσω Tapatalk

Απάντηση: Φακοί για m4/3

Δεν νομϊζω, συμφωνα με αυτους που κανανε τις μετρήσεις η μοντουρα των Panasonic φακών ειναι εξωτερικά ελαφρως μικρότερη και γιαυτο το λάστιχο στους στεγανούς φακοϋς της πεφτει πανω στις 4 βίδες που έχει στην μεση η μοντούρα της OLYMPUS μηχανής , αν δεν υπαρχει το λάστιχο κανονικα θα κουμπώνουν πιο ευκολα. Θα ριξω μια ματια στον 35-100/2.8 οταν βρω χρονο, δεν εχω αλλο στεγανό Panasonic για την ωρα.
Αν καποιος φακος κουμπώνει δυσκολα περνάμε το δαχτυλο μας καπου στο προσωπό μας όπου υπαρχει φυσικό λάδι επιδερμίδας (συνήθως δίπλα απο την μύτη) και στη συνεχεια το απλώνουμε στην μοντούρα της μηχανής και θα δείτε ο φακος μπαίνει πολύ πιο εϋκολα.

Φυσική λίπανση... :flipout:

Κάπως χοντρά μας τα λένε οι κύριοι, νομίζω ότι να υπήρχε πραγματικό πρόβλημα κάποιοι επαγγελματίες θα το είχαν βγάλει στον αέρα προ πολλού..

Φυσική λίπανση... :flipout:
ναι και δουλευει πολυ καλά αυτό το tip...

Κάπως χοντρά μας τα λένε οι κύριοι, νομίζω ότι να υπήρχε πραγματικό πρόβλημα κάποιοι επαγγελματίες θα το είχαν βγάλει στον αέρα προ πολλού..

μολις κοιταξα την μοντουρα της ΕΜ5 και ΕΜ1.2 που εχω με ενα χάρακα και απο κεντρο βιδας στο απεναντι κεντρο ειναι περιπου 4.9-5.0εκ ενω η απόσταση απο έξω ακρη βιδας σε απεναντι εξω ακρη βιδας στα 5.2εκ περιπου, ελεγξα στο περίπου (δεν εχω προχειρο παχυμετρο) τρεις στεγανους φακους, ο Lumix 35-100/2.8 εχει διαμετρο 5.1εκ πριν το λαστιχο, ο mzuiko 60/2.8 5.2εκ και ο mzuiko 7-14/2.8 5.3εκ, αρα οντως το λαστιχο του 35-100/2.8 πεφτει μεσα στις βιδες αλλα μαλλον οριακά το ιδιο συμβαινει και με του mzuiko 60/2.8 , αυτος που φαινεται να μην επηρεαζεται ειναι ο mzuiko 7-14/2.8.
ολα αυτα βεβαια δεν εχουν νοημα αν η βιδες ειναι καλα σφιγμενες γιατι δεν προεξεχουν απο την μοντουρα του σωματος οποτε δεν μπορουν να προκαλεσουν φθορα στα λαστιχα, απο την αλλη ενα λαστιχο εχει την ιδιοτητα να βυζαινει και να καλυπτει ακόμη και μικρες κοιλοτητες οπως ειναι οι βιδες οποτε παρατεταμενη τριβή μπορεί να δωσει μελλοντικά φθορά, αν μαλιστα κανεις χαιδεψει την μοντουρα της μηχανης θα αισθανθει την βίδα στο δαχτυλό του ακόμη και να μην προεξέχει, έτσι την <αισθάνεται> και το λάστιχο, σε πόσο καιρό μπορει να δώσει κατι τέτοιο φθορά στην αδιαβροχοποίηση εξαρτάται απο την τριβή σε κάθε κουμπωμα φακού και την ανθεκτικότητα του λάστιχου.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

ποστάρω εδώ μια φωτογραφία που έχει εμφανίσει στο κέντρο κάτι περίεργους κύκλους... είναι τραβηγμένη με την panny gx80 + oly 17mm f1.8.
Μέχρι τώρα είχα προβλήματα με την EM1 και τον Panasonic 7-14 με το γνωστό θέμα που εμφανίζει μωβ κύκλους (purple fringing - το κάλυψε ο kbouk νωρίτερα στο thread αυτό). Είχα και άλλες φωτογραφίες με παρόμοιο πρόβλημα με πρασινομπλε κύκλους. Ξέρω ότι τα φώτα είναι πολλά και οι μηχανές ζορίζονται σε τέτοιες καταστάσεις αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιους κύκλους... υπάρχει κάποιο αντίστοιχο θέμα flare / ασυμβατότητας με φακούς olympus σε σώματα panasonic; ή πιστεύετε είναι κάποιο ghosting θέμα;

P1000330.jpg

Re: Panasonic GX80/85 Φωτογραφία

Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο σε φωτογραφία.
Τι ρυθμίσεις είχες iso κτλ.
Μια πιθανή εξήγηση που δίνω είναι να είχε κάποιο λέρωμα ο φακός και επηρέασε τι διάχυση του φωτός.
Επίσης οι κύκλοι είναι συμμετρικοί άρα η ίδια αιτία τους προκαλεί.
Χρωματικά πάντως υπάρχει μια ανομοιομορφία στο αριστερό σε σύγκριση με το δεξί μέρος αυτής και στον Επιτάφιο τα φώτα έχουν καεί.

ισως καμια παλιοδουλεια απο καποιο τσαχπινικο χερουβειμ??:flipout:

...οκ, καποιο στοιχειο κανει ανακαθρεφτισμο,
οι κυκλοι ειναι απο τα φωτα στον επιταφιο
περιεργο...

Απάντηση: Re: Panasonic GX80/85 Φωτογραφία

Αντανάκλαση των φώτων του επιταφίου όπως είπε ο partisan στο πισω οπτικό στοιχείο του φακού, δεν το χω ξαναδεί σε prime φακό OLYMPUS και ειδικά σε Panasonic σώμα, το αναποδο έχει συμβεί, εϊναι αλήθεια ότι όσο η τεχνολογϊα των δϋο εταιριών προχωρά σε βελτιώσεις στα σώματα και στους φακούς τοσο αυξάνονται τα προβλήματα ασυμβατότητας ή μη υποστήριξης των νέων τεχνικών (pro capture, focus stacking, dual Ibis κλπ.), ο φακός φόραγε φίλτρο? σε τι διαφραγμα τραβήχθηκε ?

Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

ποστάρω εδώ μια φωτογραφία που έχει εμφανίσει στο κέντρο κάτι περίεργους κύκλους... είναι τραβηγμένη με την panny gx80 + oly 17mm f1.8.
Μέχρι τώρα είχα προβλήματα με την EM1 και τον Panasonic 7-14 με το γνωστό θέμα που εμφανίζει μωβ κύκλους (purple fringing - το κάλυψε ο kbouk νωρίτερα στο thread αυτό). Είχα και άλλες φωτογραφίες με παρόμοιο πρόβλημα με πρασινομπλε κύκλους. Ξέρω ότι τα φώτα είναι πολλά και οι μηχανές ζορίζονται σε τέτοιες καταστάσεις αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιους κύκλους... υπάρχει κάποιο αντίστοιχο θέμα flare / ασυμβατότητας με φακούς olympus σε σώματα panasonic; ή πιστεύετε είναι κάποιο ghosting θέμα;

Είχες φίλτρο στο φακό; Οι κύκλοι είναι αντανακλάσεις των φώτων του επιτάφιου και μάλιστα κατοπτρικές (ανεστραμμένες). Το έχω παρατηρήσει σε κακής ποιότητας φίλτρα. Αν δεν είναι αυτό μάλλον θα είναι διαδοχικές αντανακλάσεις μεταξύ των 2 πρώτων στοιχείων του φακού. Δες τη δομή του φακού πχ εδώ http://www.four-thirds.org/en/microft/single.html .

Παραείναι κακό το αποτέλεσμα . Συνήθως αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό σε φακούς που φορούν χοντρά φίλτρα χωρίς παρασολέιγ και σε τηλεφακούς που έχουν πολλά οπτικά στοιχεία (π.χ. στον 70-200 2.8 VR ΜΚΙ της ΝΙΚΟΝ) σε πλάι κόντρα φως χωρίς το παρασολέιγ . Αλλά σε μια εστιακή απόσταση συνηθισμένη και σε prime φακό των 400 ευρώ μου φαίνεται περίεργο...

Καλησπέρα και χρόνια Πολλά. Θα ήθελα μια μικρή βοήθεια καθώς έχω πάλι ένα θέμα με έναν φακό. Ποιο συγκεκριμένα με τον φακό Panasonic 25mmf1,4 έχω θέματα στα διαφράγματα από f1,4 έως και f2,8....ενώ εστιάζει κανονικά η εικόνα είναι εντελώς θολή, τον έχω δοκιμάσει σε 3 μηχανές και κάνει το ίδιο και στις 3. Ακόμα και σε Manual focus παραμένει το ίδιο θέμα. Ενώ στην οθόνη/σκόπευτρο δείχνει μια χαρά με το που τραβήξεις την φώτο είναι εντελώς θολή σαν να μην είναι σωστά εστιασμένη...το φαινόμενο δεν συμβαίνει αν κλείσεις το διάφραγμα σε f3,5. Ηθελα να ρωτήσω αν σας έχει τύχει κάτι τέτοιο σε κάποιο φακό? Ο φακός δεν είναι ούτε χτυπημένος ούτε τίποτα. Εχει ακόμα εγγύηση και θα τον πάω στην αντιπροσωπεία, παρεμπιπτόντως γνωρίζετε που πρέπει να τον πάω για Service?

αυτο που περιγράφεις ειναι πάρα πολύ περίεργο, δεν έχω δει ποτε φακό που να βλέπεις σε ακάθρεπτη στο EVF ή στην LCD εστιασμένο το θέμα και ανεστίαστο να βγαίνει όταν τραβάς, δηλ. ο φακός παρουσιάζει back focus/front focus και αυτο μόνο όταν πατάς το κλείστρο. Κατευθείαν για service στην Intertech αφού έχεις εγγύηση.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

αυτο που περιγράφεις ειναι πάρα πολύ περίεργο, δεν έχω δει ποτε φακό που να βλέπεις σε ακάθρεπτη στο EVF ή στην LCD εστιασμένο το θέμα και ανεστίαστο να βγαίνει όταν τραβάς, δηλ. ο φακός παρουσιάζει back focus/front focus και αυτο μόνο όταν πατάς το κλείστρο. Κατευθείαν για service στην Intertech αφού έχεις εγγύηση.

Ευχαριστώ για την απάντηση, πήρα ήδη τηλέφωνο και τους εξήγησα το πρόβλημα και ο υπάλληλος περιέργος!!! το είχε ξανασυναντήσει το ίδιο πρόβλημα στον ίδιο φακό, μου είπε κάτι ότι υπάρχει μια μικρή μετακίνηση κάποιου εσωτερικού στοιχείου όταν πατάς το κλείστρο και χοντρικά βγαίνει θολή η φώτο, θέλει service ο φακός και καλύπτετε από εγγύηση.