Τεχνικές και εξοπλισμός για φωτογράφηση άγριας ζωής και σπορ

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
30,252
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ανοιγω το νημα αυτό για να συζητάμε τυχον προβλήματα και τεχνικές που αφορουν την φωτογράφηση άγριας ζωής,

Ενα απο τα συνηθέστερα προβλήματα που συναντά ενας φωτογραφος άγριας ζωής ειναι οτι συνήθως φωτογραφίζει σε αντίξοες καιρικές συνθηκες , στα βιντεο που ακολουθουν παρουσιάζεται ενα απο τα βασικά προβλήματα : heat distortion (που δυστυχώς δεν μπορει να κανει και πολλα πράγματα )

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εδω περιγράφεται και η αρνητική συμμετοχή του Lens Hood κατι που δεν ειχα ξαναδιαβάσει

Τεχνικές για πιο εύκολη φωτογράφιση πουλιών (Birds In Flight)

Πιο καλά κάδρα από τις προηγούμενες ειδικά οι δύο τελευταίες αλλά θέλει καθάρισμα ο θόρυβος ή χαμηλότερο ISO έστω και με κίνδυνο να σου βγει κάποια κουνημένη
Δεν έχουν ψηλό ISO. π.χ η τελευταία είναι με 1/800sec f6,3 ISO:560
Για δες την, έκανα λίγο manual denoise

_DSC8118.jpg

• Love
  • Like
Reactions: Simos.I and gkpapad
Τα πρόσωπα έχουν πολύ θόρυβο και χάνεται η λεπτομέρεια , το ίδιο είχα δει και στα πουλιά , ίσως είναι η συμπίεση από το αρχείο που ανεβάζεις. Είναι το ίδιο που βλέπεις εδώ και στο πρωτότυπο αρχείο ? Αν όχι πρόσεξε πως κάνεις το downsize.

Τα πρόσωπα έχουν πολύ θόρυβο και χάνεται η λεπτομέρεια , το ίδιο είχα δει και στα πουλιά , ίσως είναι η συμπίεση από το αρχείο που ανεβάζεις.
Πως να το ανεβάζω το αρχείο;

H πλατφόρμα επιτρέπει μεγάλες ανάλυσης για λεπτομέρεια αρχεία με διάσταση πάνω από 4000px στη μεγάλη πλευρά και μέγεθος αρχείου μεγαλύτερα και 4-5 Mb . Πολλοι φωτογράφοι όμως δεν θέλουν να ανεβάζουν αρχεία σε τέτοια ανάλυση για θέματα copyright και χαμηλώνουν αισθητά την ανάλυση με κάποιο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί δικούς του αλγόριθμους.

Εγω χρησιμοποιώ το free Fastone πολλές φορές , έχει 2-3 μεθόδους για downscale και resize έτοιμα μεγέθη ή βάζεις δικό σου.

η default ρύθμιση για downsize δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Για δες την, έκανα λίγο manual denoise

View attachment 249991

Σαφώς καλύτερη τώρα , από ότι είδα ήταν μια χαρά το αρχείο σε μέγεθος, στα σκοτεινά είναι εύκολο να δεις θόρυβο ακόμα και σε χαμηλά ISO . Εμενα να φανταστείς μου κακοφάνηκε σε iPad που τις είδα.

H πλατφόρμα επιτρέπει μεγάλες ανάλυσης για λεπτομέρεια αρχεία με διάσταση πάνω από 4000px στη μεγάλη πλευρά και μέγεθος αρχείου μεγαλύτερα και 4-5 Mb . Πολλοι φωτογράφοι όμως δεν θέλουν να ανεβάζουν αρχεία σε τέτοια ανάλυση για θέματα copyright και χαμηλώνουν αισθητά την ανάλυση με κάποιο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί δικούς του αλγόριθμους.

Εγω χρησιμοποιώ το free Fastone πολλές φορές , έχει 2-3 μεθόδους για downscale και resize έτοιμα μεγέθη ή βάζεις δικό σου.

η default ρύθμιση για downsize δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.
Όλες μου οι φωτό είναι RAW αρχεία. που κάνω την βασική επεξεργασία με το Adobe RAW και τις αποθηκεύω JPEG σε μέγιστη ανάλυση. Μετά χρησιμοποιώ το PS όπου κάνω κάποιες μικροδιορθώσεις και ακολούθως αποθηκεύω συνήθως σε 3500px την μεγάλη πλευρά

• Like
Reactions: kbouk
Όλες μου οι φωτό είναι RAW αρχεία. που κάνω την βασική επεξεργασία με το Adobe RAW και τις αποθηκεύω JPEG σε μέγιστη ανάλυση. Μετά χρησιμοποιώ το PS όπου κάνω κάποιες μικροδιορθώσεις και ακολούθως αποθηκεύω συνήθως σε 3500px την μεγάλη πλευρά
Μια χαρά είναι το workflow που ακολουθείς. Ενα check πριν ανεβάσεις με το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα χρήσιμο. Εδω με λίγο denoise έστρωσε το αρχείο μια χαρά.

Κοιτάζω την προηγούμενη σειρά που ανέβασες και είναι πιο καθαρές οι φωτό.

Βαλε την ιδια στο Flickr να δουμε αν θα εχει διαφορα.

Ιδιες ακριβως ειναι οι αποχρωσεις δεν εχουν καμια αλλαγη απο το ενα στο αλλο. Νομιζω δεν εχεις καποιο θεμα

Σημαντικο να συγκρινεις σε σωστο μονιτορ.

Εγώ τα βλέπω στο iPad 12.9 που έχει καλιμπραρισμενη οθόνη και είναι αρκετά πιστά τα χρώματα.

Ισως να διαβάζει όμως αλλιώς την εφαρμογή στο Flickr και στο Firefox , εξαρτάται και σε τι χρωματικό χώρο τις έχει ανεβάσει , αν είναι SRGB ή Adobe RGB

Ή διάφορα που βλέπω είναι εμφανής , το κίτρινο στα γυαλιά και το μπλε στη σημαία κάνει μπαμ

Όπως κι ναναι αυτό δεν ηταν το θέμα μας . Στη λεπτομέρεια πάνω κάτω ίδιες φαίνονται.

Ειναι λογικο να αυξησει θορυβο γιατι (Τασο διορθωσε με αν κανω λαθος) εχει σηκωσει την εκθεση στα shadows για να "φερει" το σκληρο κοντραστ απο πισω που εχει.

Μια χαρα ειναι παντως και στις δυο πλατφορμες,

Καμερα φακος ?

Last edited:
Ειναι λογικο να αυξησει θορυβο γιατι (Τασο διορθωσε με αν κανω λαθος) εχει σηκωσει την εκθεση στα shadows για να "φερει" το σκληρο κοντραστ απο πισω που εχει.

Μια χαρα ειναι παντως και στις δυο πλατφορμες,

Καμερα φακος ?
Nikon Z6II + Tamron 50-400 Z

• Like
Reactions: Kosh
Τωρα μια χαρά είναι με την αποθορυβοποιηση που έγινε σε αυτή που ξανανεβηκε και εδώ και στο Flickr

Όλη η σειρά όμως (σε αντίθεση με την πρώτη που ανέβηκε) είχε λίγο πολύ το ίδιο θεματακι στο θόρυβο παρότι τα κάδρα ήταν καλύτερα

πιθανώς να ήταν υπό εκτεθειμένο το RAW και στην επεξεργασία ανεβάζοντας την έκθεση τα σκοτεινά ήθελαν να γίνει πιο σωστή αποθορυβοποίηση

Το περίεργο ήταν ότι το προσέξα εγώ που δεν είμαι καθόλου μυγιάγγιχτος στο θόρυβο μιας και τραβώ με crop μηχανή , με λίγο ζουμ στο κεντρικό θέμα το βλέπεις

IMG_4220.jpeg

Είναι και ο λόγος που δεν αφήνω την S1R μου να υποεκθεσει αλλά αυτή έχει και πενταετίας αισθητήρα υψηλής ανάλυσης

Από σύγχρονη FF μηχανή , με καλό φως (ειδικά αυτή η φωτό που βάζω) και χαμηλό ISO 800 ακόμα και με σκοτεινό φακό περίμενα σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Ισως να δοκιμάσεις για τέτοια θεματολογία σποτ φωτομέτρηση ώστε το κεντρικό σου θέμα να είναι πιο σωστά εκτεθειμένο.

Τωρα μια χαρά είναι με την αποθορυβοποιηση που έγινε σε αυτή που ξανανεβηκε και εδώ και στο Flickr

Όλη η σειρά όμως (σε αντίθεση με την πρώτη που ανέβηκε) είχε λίγο πολύ το ίδιο θεματακι στο θόρυβο παρότι τα κάδρα ήταν καλύτερα

πιθανώς να ήταν υπό εκτεθειμένο το RAW και στην επεξεργασία ανεβάζοντας την έκθεση τα σκοτεινά ήθελαν να γίνει πιο σωστή αποθορυβοποίηση

Το περίεργο ήταν ότι το προσέξα εγώ που δεν είμαι καθόλου μυγιάγγιχτος στο θόρυβο μιας και τραβώ με crop μηχανή , με λίγο ζουμ στο κεντρικό θέμα το βλέπεις

View attachment 250019

Είναι και ο λόγος που δεν αφήνω την S1R μου να υποεκθεσει αλλά αυτή έχει και πενταετίας αισθητήρα υψηλής ανάλυσης

Από σύγχρονη FF μηχανή , με καλό φως (ειδικά αυτή η φωτό που βάζω) και χαμηλό ISO 800 ακόμα και με σκοτεινό φακό περίμενα σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Ισως να δοκιμάσεις για τέτοια θεματολογία σποτ φωτομέτρηση ώστε το κεντρικό σου θέμα να είναι πιο σωστά εκτεθειμένο.
Λοιπόν για να δούμε μία από τις φωτό με άλλες ρυθμίσεις στο Adobe Raw. Νομίζω εντόπισα το θέμα..
αυτή όπως την είχα ήδη ανεβάσει αρχικά_DSC8054.jpg

και αυτή με λιγότερο detail sharpening (αντί για 70 sharpening/ 80 detail η αρχική),
στο 25/15 (Adobe RAW). Υπόλοιπη επεξεργασία μόνο auto levels.

_DSC8054_1.jpg