(Τεχνικό) Σημα προς εν/τη ακουστικών!

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,746
Αθήνα
Εδώ και καιρό οταν συνδέω τους ενισχυτές ακουστικών μου με το κυριως συστημα παιρνω σημα απο το tape out του προενισχυτή μου! Θεωρούσα πως όλα ηταν καλά αλλά έκανα λάθος!
Μάλλον ο προ μου παρέχει ενα μικρό κέρδος στο σημα στην εξοδο tape με αποτέλεσμα σε κάποιες ηχογραφήσεις να έχω μια σχετική παραμόρφωση όταν ακουω με ακουστικά! Τόσο καιρό νομιζα πως αυτή η παραμόρφωση ισως και να ειναι λογική μιας και ο DAC μου δινει σημα 2,7volt στην εξοδο και όχι 2 οπότε θεωρουσα μάλλον οι εν/ες ακουστικών μου δεν μπορουν να δεχτουν αυτό το 0,7ν χωρις να παραμορφώσουν σε κάποια peaks, πράμα που τελικά δεν ειναι ετσι γιατι μόλις δοκίμασα να πάρω σημα κατευθειαν απο τον DAC δεν ειχα καθόλου παραμόρφωση πουθενα. Για αυτό συμπέρανα πως ο προ δινει κέρδος στην tape-out φαντάζομαι πως δεν κάνω λάθος ναι;;;

To θέμα τώρα ειναι πως μπορώ να έχω μόνιμα τον εν/τη ακουστικών μου συνδεδεμένο στον DAC -ειδικά τον Ο2 που χρησιμοποιώ πιο πολύ και δεν εχει pre out- χωρις να χρειάζεται να βαζοβγάζω καλώδια;;
Ουτε και τον Ε9 -που έχει pre-out- θέλω να παρεμβάλω αναμεσα στον DAC και στον προενισχυτή μου!
Εχετε καμια ιδέα;

Έχει γίνει επιλογή του χαμηλότερου κέρδους στους ενισχυτές;
Ο O2 απ´ότι βλέπω έχει διακόπτη και αν θυμάμαι καλά και ο Ε9 πρέπει να έχει επιλογή για το κέρδος.

μικρό κέρδος και έχεις παραμόρφωση στα ακουστικά?
πως γίνεται?

Το εξήγησα στο πρώτο ποστ... μάλλον ο προενισχυτης δίνει κάποιο κέρδος ακόμα στην tape-out

μου φαίνεται παράξενο να παραμορφώνει τόσο.
Οι είσοδοι έχουν συνήθως μεγάλο περιθώριο για overload. Το 0.7 δεν είναι τόσο σημαντικό.
Εκτός αν είναι πολύ παλιός προ της εποχής πριν βγούν τα cd

Καλά δεν παραμορφώνει κ συνέχεια.. σε κάποιες εξάρσεις...
Αλλά κ πάλι όταν έπαιξα κατευθείαν από τον DAC είχα πολύ καλύτερό αποτελεσμα

Απάντηση: Re: (Τεχνικό) Σημα προς εν/τη ακουστικών!

μου φαίνεται παράξενο να παραμορφώνει τόσο.
Οι είσοδοι έχουν συνήθως μεγάλο περιθώριο για overload. Το 0.7 δεν είναι τόσο σημαντικό.
Εκτός αν είναι πολύ παλιός προ της εποχής πριν βγούν τα cd

Από ότι κατάλαβα ο DomieMic65 λέει πως προενισχυτής του ενδέχεται να έχει κέρδος στην tape out.

Ο O2 με κέρδος 2,5 και τροφοδοτούμενος από μπαταρίες (+/-9V) με σήμα 2Vrms είναι ήδη κοντά στο όριο:
Τα 2Vrms μεταφράζονται σε +/-2.83V.
Με κέρδος x2,5 o τελεστικός καλείται να δώσει στη έξοδό του 7V άρα απομένει ένα περιθώριο της τάξης των 2V
Αν δεν είναι ειδικού τύπου ο τελεστικός (rail to rail out), όταν η τάση εξόδου πλησιάζει την τάση τροφοδοσίας
από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει να παραμορφώνει.
Τα ίδια ισχύουν και όταν τροφοδοτείται με AC απλά σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται τα περιθώρια και
αυξάνεται ανάλογα η τάση του σήματος εισόδου που δεν εισάγει παραμόρφωση.

Για έναν προενισχυτή με ένα στάδιο ενίσχυσης δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί προηγείται το ποτενσιόμετρο οπότε
μπορεί να εισαχθεί εξασθένηση πριν από το στάδιο κέρδους. Όμως για έναν προενισχυτή ακουστικών δύο σταδίων
πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή του τρόπου λειτουργίας του πρώτου σταδίου (κέρδος και τάση λειτουργίας)
ώστε να υπάρχει μεγάλο περιθώριο (headroom) και να είναι δύσκολο να κλιπάρει/παραμορφώσει ο ενισχυτής
με μία πηγή υψηλής εξόδου.

Μία λύση είναι να φτιαχτεί ένας εξασθενητής με δύο αντιστάσεις ανά κανάλι ο οποίος θα παρεμβάλλεται μεταξύ
tape-out και ενισχυτή ακουστικών ώστε να μειώνεται το σήμα εισόδου από την tape-out και να μην υπεροδηγείται
το πρώτο στάδιο του ενισχυτή ακουστικών.

Δηλαδή αν αφαιρέσω τις μπαταριές και τον χρησιμοποιω με το τροφοδοτικο του πιθανώς να μην υπάρχει πρόβλημα; Βέβαια κ ο Ε9 που δεν έχει μπαταριές παραμορφώνει..

Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική επεξήγηση...

Η περίπτωσή του να φτιαχτεί ένας επιλογέας που θα μπει ανάμεσα στον DAC και στον προενισχυτη δεν ενδείκνυται;

Δηλαδή αν αφαιρέσω τις μπαταριές και τον χρησιμοποιω με το τροφοδοτικο του πιθανώς να μην υπάρχει πρόβλημα; Βέβαια κ ο Ε9 που δεν έχει μπαταριές παραμορφώνει..

Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική επεξήγηση...

Η περίπτωσή του να φτιαχτεί ένας επιλογέας που θα μπει ανάμεσα στον DAC και στον προενισχυτη δεν ενδείκνυται;

Σχετικά με την πρώτη απορία, δοκίμασε το να ακούσεις αν έχει ήδη μετασχηματιστή. Ο E9 μπορεί να έχει υψηλότερο κέρδος ή χαμηλότερη τάση τροφοδοσίας και να παραμορφώνει.

Για τη δεύτερη, και αυτό γίνεται. Και ένα Υ (από ένα RCA σε δύο) ενδεχομένως να κάνει τη δουλειά.

Αυτό βέβαια εισάγει κάποιες συνδέσεις παραπάνω ανάμεσα στον DAC και στον προ αλλά δεν ξέρω κατά πόσο κ η λύση με τις αντιστάσεις είναι ιδανική... μιας κ μέχρι τον εν/τη ακουστικών θα παρεμβάλλεται κ ο προ και οι αντιστάσεις και οι συνδέσεις... δεν ξέρω... τι λες;
Κ πάλι ευχαριστώ...

Τις συνδέσεις ό,τι και να κάνεις δεν τις γλιτώνεις.
Ο εξασθενητής θα μπει στην tape out ώστε να μειωθεί το πλάτος του σήματος και να μην υπεροδηγείται ο ενισχυτής ακουστικών (αν είναι αυτό το πρόβλημα στη συγκεκριμένη σύνδεση).
Έτσι θα μπορείς να ακούσεις οποιαδήποτε πηγή από τα ακουστικά και δε θα χρειάζεται να επιλέγεις μεταξύ προ ή ενισχυτή ακουστικών.

Με το μετασχηματιστή το δοκίμασες;

οχι ακομα... με μετ/στη ΚΑΙ μπαταριες ναι ετσι τον χρησιμοποιουσα οσο τον ειχα στο κανονικό συστημα... χωρις μπαταριες οχι ακομα .. σημερα δεν εχω χρονο ... αυριο... :)

Στην περίπτωσή του Υ ανταπτορα δεν υπάρχει ζήτημα σε σχέση με το τι "βλέπει" η έξοδος του DAC;

Διαβάζω το νήμα και απορώ... εάν έχει κέρδος περισσότερο το Line out είναι πρόβλημα του Densen και καλό είναι να το πας στην αντιπροσωπεία του... ο τρόπος σύνδεσης ενισχυτών ακουστικών είναι στο tape out...

Στην περίπτωσή του Υ ανταπτορα δεν υπάρχει ζήτημα σε σχέση με το τι "βλέπει" η έξοδος του DAC;

Το DAC θα βλέπει την αντίσταση εισόδου του προ (22Κ) και του ενισχυτή ακουστικών (10Κ) μαζί με τη συνολική χωρητικότητα καλωδίου και εισόδων παραλληλισμένα (~7Κ παράλληλα με τη συνολική χωρητικότητα) αλλά δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα οδήγησης. Ποιότητας μπορεί.

Διαβάζω το νήμα και απορώ... εάν έχει κέρδος περισσότερο το Line out είναι πρόβλημα του Densen και καλό είναι να το πας στην αντιπροσωπεία του... ο τρόπος σύνδεσης ενισχυτών ακουστικών είναι στο tape out...

Χρήστο αν τελικά έχει κέρδος η tape out του προενισχυτή δεν είναι βλάβη αλλά θέμα σχεδίασης. Κανονικά θα πρέπει να μην έχει καθόλου κέρδος.

Με ένα πολύμετρο έστω και φτηνό και τον υπολογιστή/cd μπορεί να διαπιστωθεί αν τελικά ο προενισχυτής έχει κέρδος ή όχι στην tape out.

Λοιπον Κυριοι μάλλον το θέμα λύνεται όταν αφαιρέσω τις μπαταρίες απο τον Ο2 και τον συνδέσω στο ρευμα! Αντιθετα στον Ε9 σε σημεια υπάρχει μια ελαφρά παραμορφωση... βεβαια ο Ε9 έχει line out και θα μπρουσα να τον παρεμβάλω αναμεσα στον DAC και στον προεν/τη αλλά μάλλον δεν θέλω να το κάνω...

Tonal και πάλι σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές!!!!!