Είμαι σίγουρος οτι το έγραψες για καλό, απλά μου έκατσε κάπως βαρύ. Ισως κακώς που το ανέφερα.
Επειδή λοιπόν δεν το παίρνω στραβά ..
επι του θέματος και μια που αναφέρθηκα σε λάθη - ανακρίβειες.
- "Until a couple of years ago, when CMOS technology became easier to produce, ... "
Εεε οχι και 2 χρονια !!. H εξελιγμένη CMOS τεχνολογία γενικώς έχει γίνει κοινός τόπος (εννοώ οτι πολλες εταιρίες την γνωρίζουν καλά) 10-20 χρονια. Στου δε αισθητήρες πάνω από 5 που ή μοναδική κάποτε Canon απέκτησε συντροφιά.
- "In fact, many (myself included) still consider the output of a CCD sensor at its base sensitivity superior to that of a CMOS sensor in terms of color reproduction and detail ..."
Είναι κάτι που συχνά γραφεται αλλά δεν το βρίσκω γενικά σωστό είναι όμως μερικά σωστό αν συγκρίνουμε με την ιδιομορφία των Canon να βγάζουν περισσότερο ηλεκτρικό θόρυβο στο βασικό ISO.
Oσον αφορά το χρώμα, είναι ατοπο να θεωρούμε οτι παίζει σημαντικό ρόλλο το αν ενας αισθητήρας είναι CCD η CMOS.
Τον κυριώτερο ρόλλο τον παίζουν τα χρωματικά φίλτρα (που είναι ανεξάρτητα απο CCD/CMOS) μετά το υλικό και συνταγή της φωτοδιόδου (και αυτο δεν αλλάζει απο CCD σε CMOS) και επίσης ρόλλο παίζει το "optical crosstalk" το ποσοστό δηλ των φωτονίων που πέφτουν σε ενα πίξελ αλλα καταλήγουν στο διπλανό. Σε αυτό το τελειταίο ισως παίζει ρόλλο η διαφορετική κατασκευή των CCD αλλά είναι πολύ μικρός παράγοντας.
Νομίζω η διαφορά σε χρωματική ποιότητα (αν υπάρχει) είναι θέμα συνταγής (άλλη της Kodac που ήταν κύριος προμηθευτής CCD, άλλη της Fuji που χρησιμοποιούν οι Γιαπωνέζοι).
Και επίσης πολύ σημαντικό οτι ζούμε πλέον την εποχή του κυνηγιού της απόδοσης σε χαμηλό φωτισμό και ενας τρόπος για καλύτερη αποτελεσματικότητα στην πρόσληψη φωτός είναι το "αδυνάτισμα" των Bayer φίλτρων ώστε να μπλοκάρουν λιγότερο φως.
- a CMOS sensor outputs a digital signal directly.
Αυτό δεν ισχύει για τις Canon και ούτε για Nikon D3/D3s/D700 ούτε για τους Panasonic 12Mp
- "Today, the difference between CMOS and CCD is negligible for most intents and purposes."
Θα έλεγα οτι σήμερα οι CMOS ανώτεροι σε όλα (ισως παίζει ρόλλο και το οτι έχει σταματήσει η εξέλιξη στους CCD). Και στο θέμα του θορύβου σε ψηλά ISO ήταν εξαρχής Καλύτερη π.χ. η Canon (σύγριση Nikon D70 vs Canon 20D ..).
- More on the topic of CCD vs. CMOS sensors, and their technological peculiarities and differences, can be found at this link.
Eεε αυτό παραείναι ... να δίνεις ως απόδειξή το μαρκετίστικο λινκ μια εταιρίας που βγάζει μόνο CCD (τουλάχιστον την εποχή που γράφτηκε, τωρα ίσως έχουν και CMOS στην DALSA).
- The Super-CCD sensor uses pixels that are octagonally shaped, and that are arranged diagonally (that is at 45°). This way, more and larger pixels can be fit onto the sensor’s surface than with a regular CCD sensor that uses rectangular pixels in vertical and horizontal arrangement.
Δεν παίζει κανένα ρολο οσον αφορά την πυκνότητα και το "χαμένο χώρο" το αν είναι σε γωνία 45° τα πίξελ ειναι φανερό με την πρώτη ματια.
Επιπλέον τα πιξελ είναι πάντα ορθογώνια (αλλιώς η καλωδίωση γίνεται πολύ συνθετη και αυξάνει σε μηκος, κατι πού κακό για την μεταφορά σήματος). Αυτό που το τμημα μάρκετινγκ της Fuji έδειξε στο γράφημα είναι το σχήμα των μικροφακών.
-When it first hit the market, the Super-CCD did indeed provide better image quality than regular CCDs,
Το μόνο που αλλάζει με την κλίση 45° είναι η βελτιστοποίηση σε απόδοση οριζόντιων/κάθετων γραμμων στα τσαρτ ανάλυσης ομως είναι εις βάρος την ανάλυσης σε γωνίες κοντα στις 45°
-This has the huge advantage that Foveon sensors deliver images with better and more accurate color reproduction than regular Bayer pattern sensors,
Μια διευκρίνηση. Το καλύτερο χρώμα είναι μια δυνατότητα του Foveon μόνο στο βασικό ISO και στα καλοφωτισμένα σημεία. Και αλλο η δυνατότητα άλλο η υλοποίηση απο π.χ. την Sigma. Για να βγεί αυτό το καλό χρώμα θα πρέπει να γίνει και σωστός χρωματικός μετασχηματισμός κατι που αποβαίνει σε βάρος του θορύβου*. Οi υλοποιήσεις της Sigma πολλές φορές δεν το κάνουν αυτό για να μην έχουν υπερβολικό θόρυβο ..
Στις μελέτες που παρουσίασαν οι εφευρέτες του Foveon ο καλός χρωματικός μετασχηματισμός ειχε κατι συντελεστές κοντα στο 8,0 σε συγκριση με το πολύ 2,5 που έχουν οι Bayer με τα πιο αδύνατα φίλτρα. Αυτό το 8,0 ισοδυναμεί με σχεδον 3πλάσιο χρωματικό θόρυβο σε σχέση με Bayer ..