Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

Καθόλου τυχαίο ότι λέει παρακάτω, με την γενικότερη αγορά να έχει φτάσει στον πάτο και τις πωλήσεις του Brand επίσης, δυσκολεύουν τα πράγματα. ''Panasonic will have the same fate as Olympus? Probably not….but a restructure program might be started soon…''

https://www.mirrorlessrumors.com/panasonic-will-have-the-same-fate-as-olmypus-probably-not-but-a-restructure-program-might-be-started-soon/
 
Οντως θαναι ενδιαφερον το επομενο βημα της Πανυ.



Αν και ειμαι λιγο απογοητευμενος που εχει αφησει καπως την αγορα των καμερων . Καποτε μεσουρανουσε με την varicam μετα εγκατελειψε εντελως , εχει ανακαμψει καπως με την EVA1 αλλα ....θα περιμενα περισσοτερα ή μαλλον μικροτερα σχηματα απο τα κτηνη που εχει (LT, 35 και Pure) ως επαγγελματικες καμερες για να γραφουν 4k.

Μιλαμε για εταιρεια κολοσσο τωρα που ομως πλεον δινει περισσοτερη εμφαση στο FF hybrid cine.
 
Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

Μια νέα φήμη κυκλοφορεί οτι μπορεί να φτιαξει σύστημα APSC - L (το είχαν αποκλείσει παλαιότερα σε συνέντευξη πριν από τις εξελίξεις με την Olympus) , μάλιστα λένε οτι τους πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση η Sigma που δεν είναι μέχρι σήμερα ευχαριστημένη από τις πωλήσεις του συστήματος L.

Δικη μου άποψη είναι καλύτερα να εστιάσει στην τελειοποίηση του DFD ή στην υλοποίηση ενός PDAF συστήματος. Δεν νομίζω οτι το σύστημα L χρειάζεται crop σύστημα για να καθιερωθεί στην αγορά. Η τελευταία της μηχανή S5 είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις που κυκλοφορούν σήμερα σε υβριδικο πακέτο για τα χρήματα της και με εξαιρετικο μέγεθος/βάρος ως σώμα για FF.

Και αν κάποιος θέλει crop L σύστημα υπάρχει και η LEICA με την σειρά TL and CL.
 
Κωστα η Sigma πιεζει για crop πιθανον και επειδη εχει αρκετους φακους ηδη ετοιμους και για να αλλαξει λιγο το τοπιο με s35( apsc δηλαδη) καμερες προς το πιο σινε.

Πιθανον να μην ειχε και η ιδια την αποκριση που ειχε με την δικια της FP και θα στραφουν προς τα εκει.

Αυτο βεβαια ισως σημανει κανα μαντατα για το Μ43.
 
Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

Αν γίνει τέτοια κίνηση από Panasonic σίγουρα θα αφήσει πίσω την εξέλιξη του m43 ειδικά στο βίντεο που ρίχνει η ίδια το βάρος.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά και κακα μαντάτα για το m43 αν το καλοσκεφτούμε, σίγουρα θα υπάρξει μια εταιρία από τη συνεργασία Olympus και JIP , η εταιρία αυτή από εκεί που θα είχε ένα συγκεκριμένο πελατολόγιο από μεριά Olympus που θα έτρωγε και μείωση ίσως αν δεν το κάλυπτε επαρκώς η νέα εταιρία θα έχει άμεσα και το πελατολόγιο της Panasonic να διαχειριστεί και να αυξήσει έσοδα με τα κατάλληλα προϊόντα πάντα Μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν και άλλοι μικροί ή μεγάλοι 40 και βάλε κατασκευαστές φακών κ.α. στο m43 οπότε θα υπάρχει ανάγκη για σωματα και εξέλιξη. Με λίγα λόγια θα τους κάτσει λουκούμι τυχόν υποχώρηση της Panasonic σε μοντέλα.

Αυτο μπορεί να λειτουργήσει και τούμπαλιν όμως , η Panasonic να μην μπει στο crop ποτέ για να απορροφήσει το πελατολόγιο της Olympus
 
Κωστα η Sigma πιεζει για crop πιθανον και επειδη εχει αρκετους φακους ηδη ετοιμους και για να αλλαξει λιγο το τοπιο με s35( apsc δηλαδη) καμερες προς το πιο σινε.

Πιθανον να μην ειχε και η ιδια την αποκριση που ειχε με την δικια της FP και θα στραφουν προς τα εκει.

Αυτο βεβαια ισως σημανει κανα μαντατα για το Μ43.

Μόνο και μόνο ότι η Panasonic έβγαλε FF σύστημα ήταν δεδομένο ότι θα υποχωρούσε η εξέλιξη του m4/3 και ότι δεν το εμπιστεύεται πλήρως, ανεξάρτητα από ότι δήλωνε η ίδια, καμία εταιρία που έχει 2 συστήματα δεν δίνει την ίδια βάση και στα 2, μάλιστα το μικρότερο σύστημα τρώει συνήθως σκόνη, τα παραδείγματα πολλά, από την sony, την Canon άλλα και την Nikon. Γνώμη μου είναι ότι το m4/3 δεν έχει και πάρα πολύ χρόνο ζωής, με τις φτηνές FF που σε λίγο καιρό θα γεμίσει ο τόπος άλλα τα κινητά που κάνουν επέλαση και βελτιώνονται κυριολεκτικά μέρα με την μέρα, δεν βλέπω μέλλον στο m4/3 Και αυτό το δείχνουν και οι πωλήσεις....τώρα αν η Panasonic βγάλει APSC - L νομίζω θα είναι η ταφόπλακα του m4/3 από την πλευρά της Panasonic....έχουμε να δούμε πολλά ακόμα, άλλα την εξέλιξη δεν την σταματάει κανένας, όπως χάθηκαν οι Compact Και μπαίνουν στην αφάνεια σιγά σιγά και οι μηχανές 1 ίντσας, το τοπίο δείχνει ότι μάλλον πλησιάζει και η ώρα του m4/3, δεν νομίζω βέβαια ότι θα εξαφανιστεί στην αγορά απλά θα παραμείνει σε ρόλο κομπάρσου και για λίγους ρομαντικούς που έχουν επενδύσει εκει.

Υ.Γ. Το σύστημα L της panasonic το είχαμε επισημάνει εξαρχής ήταν δεδομένο ότι δεν θα πήγαινε καλά στην μορφή και τις τιμές που ήρθε, με την S5 όμως, τον νέο κιτ φακό και την νέα σειρά πιο μικρών και οικονομικών φακών ίσως αλλάξει την κατάσταση, ίσως δεν θα ήταν και κακή ιδέα και ένα σύστημα crop με πιο μικρά και φτηνά σώματα άλλα με τους ίδιους φακούς, αυτό κάνει ήδη και στο e-mount η Sony και κρίνεται σχετικά επιτυχημένο το μοντέλο της, δεν συμφέρει καμία εταιρία να έχει 2 διαφορετικά mount, και η Canon λογικά θα εγκαταλείψει το m mount. Στο όλο θέμα δεν χωράει φυσικά το m4/3 και αν κάποιος θέλει να επενδύσει εκει ας κάνει λίγο πίσω μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
 
Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχει καμία σημασία τι πιστεύεις εσυ Νίκο ή εγώ. Το γεγονός είναι ότι το σύστημα m43 δεν θέλει καμία απολύτως ανάπτυξη γιατί είναι ανεπτυγμένο σε υπερθετικό βαθμό, είναι πλήρες από φακούς (το πιο πλήρες της αγοράς) και ελάχιστες τρύπες υπάρχουν. Αυτά που γράφεις για τις άλλες εταιρίες με τα δίπλα τριπλά συστήματα φυσικά και ισχύουν αφού συντηρούσαν κάποιες μέχρι πρότινος Dslr συστήματα ενω η Sony μπήκε στον χορό πριν λίγα χρόνια και δεν μπορούσε να υποστηρίξει ταυτόχρονα και το crop σύστημα της. Το κάνει όμως και αυτό σιγά σιγά.

Η ανάπτυξη λοιπόν στο m43 τα επόμενα χρόνια αφορά αποκλειστικά και μόνο την εξέλιξη των σωμάτων και απαιτεί ελαχιστο κόστος σε έρευνα αφού ήδη ενσωματώνουν όλες τις τεχνολογίες των mirrorless σε υπερθετικό βαθμό και απόδοση. Το μόνο που λείπει για να απογειώσει αποδόσεις (γιατί οι φακοί σκίζουν από ανοιχτά διαφραγματα) σε σώμα που θα απευθύνεται στο 80% της ζήτησης της αγοράς είναι η πρόοδος στους αισθητήρες με νέα τεχνολογία και η ενσωμάτωση οποιασδήποτε εξέλιξης σε αυτούς άμεσα σε αισθητήρα m43 (κάτι που δεν είναι σίγουρο αν δεν υπάρχει δυνατός παίχτης που να εγγυηθεί πωλήσεις).
Δευτερευόντως και η ενσωμάτωση κάποιων ΑΙ τεχνολογιών (από τα κινητά) όπως το χεράτο hires κλπ. που είναι μεν ημίμετρα αλλά κάνουν σούπερ δουλειά ήδη στα κινητά με μικρότερους αισθητήρες και μπορούν να κάνουν παπάδες και με αισθητήρες μεγαλύτερους.

Απλα πράγματα λοιπόν και για να το κάνω πιο σαφές αυτό που έγραψα πιο πάνω ρωτάω εγώ τώρα. Ας πούμε θεωρητικά οτι υπήρχε σήμερα αισθητήρας έτοιμος που σε m43 σώμα έδινε 50Stop DR και σε FF έδινε 52stop , ή αντίστοιχα είχε γάλα απόδοση σε θόρυβο σε ISO 1.000.000 και σε FF σε ISO 1.500.000 ενω ταυτόχρονα μια μηχανή m43 είχε φορεμένο και ένα software από κινητά που να βελτιωνει κατατι το ρηχό βάθος πεδίου για τους αλκοολικούς σε αυτό (όχι το bokeh γιατί αυτό οφείλεται στα οπτικά και εκεί υπάρχουν m43 φακοί με εξαιρετικοί απόδοση) , θα υπηρχε λόγος να αγορασει κάποιος FF ή ΜF σύστημα ?

Αυτο που είναι σημαντικό λοιπόν είναι να υπάρχει ΜΙΑ τουλάχιστον εταιρία με βαρύτητα στο όνομα που να τρέχει ελάχιστα το σύστημα και να ενσωματώνει ανα τριετία ΟΛΕΣ τις εξελίξεις που έχουν μαζευτεί σε εξέλιξη αισθητηρων και software. Ελάχιστο κόστος απαιτεί αυτό και έξυπνες κινήσεις όπως π.χ. εξαιρετικο service για την τεράστια εγκατεστημένη βάση χρηστών.
 
Last edited:
Να σου απαντήσω, όχι δεν θα υπήρχε λόγος να πάρεις FF αν μπορούσε μια m4/3 μηχανή να κάνει αυτά που ανέφερες, το θέμα είναι ότι θέλουμε δρόμο για να φτάσουμε ακόμα εκει. Εδώ ακόμα όλοι τους βάζουν τραγελαφικές οθόνες 3 ιντσών λες και είμαστε στο 2007. Ας ξεκινήσουν για αρχή να βάζουν π.χ. οθόνες 4 iντσών Amoled με gorilla glass, υψηλή ανάλυση, 120hz και φωτενότητα που να φτάνει τα 800nits και βλέπουμε για τα υπόλοιπα. Επίσης μην ξεχνάς το βίντεο μια μηχανή FF δίνει θόρυβο και βάθος πεδίου που δεν μπορείς με software να το έχεις αυτό από μια μηχανή m4/3.

Υ.Γ. Για το m4/3 αυτό που περιγράφεις δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου ή κατά πόσο θα οδηγήσει νέο κόσμο στο σύστημα, η εικόνα που παίρνω από γνωστούς φίλους κλπ. είναι ότι αρκετός κόσμος αρχίζει και είτε εγκαταλείπει το σύστημα είτε χτίζει και ένα δεύτερο με μεγαλύτερο αισθητήρα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το m4/3 και δεν βοήθησε καθόλου και η Olympus Με τις μηχανές που έβγαλε ή δεν έβγαλε τα τελευταία χρόνια, σε παρόμοια κατάσταση και η Panasonic, με κομμένες σειρές, μοντέλα με τρανταχτές ελλείψεις, χοντράδες κλπ.
 
Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

Το θέμα του βαθους πεδίου εγω το έχω λυσει και με τους φακους 1.2 αναγκάζομαι να κλείσω διάφραγμα ακομη και εκει που θέλω ρηχό βαθος. Μου ειναι πολύ πιο σημαντικό να έχω αμεσα διπλάσιο βάθος πεδιου μεγάλο με τον φακό να αποδίδει το μεγιστο IQ , οχι οπως στο FF που θα πρεπει να το κλεισω καμποσο για να παρω ακρα της προκοπης ή σε macro να θέλω διαφραγματα που να φθανεις σε difractιοn ορια. Εγω αλλά και πολλοι αλλοι χρήστες θέλουμε το μικρότερο δυνατό συστημα που θά εχει ολα τα υπάρχοντα υπέρ του m43 και οτι εξτρα μπορει να ρουφηξει απο την τεχνολογια του μελλοντος ωστε να καλύψει οποιο χασμα υπάρχει με τους μεγαλύτερους αισθητηρες.

Αν μια εταιρια ερχοταν απο το μελλον και εβαζε ενα πολυστρωματικό αισθητηρα και ενα σουπερ επεξεργαστη στο σώμα της ΕΜ1.3 τι θα μου ελειπε ?

Ολα τα υπολοιπα λυνονται τόσο σε φωτό και βιντεο με αισθητηρες νεας τεχνολογιας. Δες τι κανει στα κινητα η Samsung που τρεχει τις εξελιξεις με τους νεους αισθητηρες και δεν μιλώ για την ανάλυση , εκει ειμαστε υπερκαλυμμενοι , οι αναλύσεις των 40 και βαλε Mpx είναι για πολύ λιγους.
 
Δεν συμφωνώ με την αυτή την λογική Κώστα και το έχω ξαναπεί. Το να σκάσω 1.000+ ευρώ για κάθε γκουμούτσα f1,2 φακό που στην ουσία ακυρώνει την όλη λογική του συστήματος m4/3 για να έχω ρηχό βάθος πεδίου (ή λίγο καλύτερα άκρα), κάτι που θα το έκανα σχετικά εύκολα και πιο οικονομικά με μια FF Και έναν απλό f1,8 prime φακό, δεν το βρίσκω σωστό και δεν βοηθάει σε κάτι πέρα ότι μένω στο σύστημα m4/3 o κόσμος να χαλάσει και μέχρι τελικής πτώσεως, κάτι που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Σκέψου ότι στα επίσημα λεφτά που κάνει κάθε ένας f1,2 prime της Olympus αγοράζεις FF μηχανή και φακό prime f1,8.....δεν είναι τυχαία και η προσφορά που τρέχει τώρα η Olympus που ουσιαστικά σου χαρίζει είτε το σώμα είτε τον φακό, ακόμα και έτσι πολύ θα ήθελα να ξέρω πόσος κόσμος θα το αγοράσει το σετ....

Το μεγάλο πρόβλημα για μένα στο σύστημα m4/3 είναι ότι και οι 2 κατασκευαστές (και κυρίως η Olympus) υπερκοστολογεί τα προϊόντα της σε σημείο υπερβολής, εντάξει είναι ένα σημείο των καιρών αυτών, άλλα η Olympus το πάει στα άκρα, δεν είναι τυχαίο ότι με το που βγαίνει ένα προϊόν της σχεδόν αμέσως παίζουν προσφορές ή βγάζει πακέτα σαν αυτό της em1II...δεν ξέρω την λογική πίσω από αυτό, είναι ποτέ δυνατών π.χ. να πάει κάποιος να δώσει 700 ευρώ για να πάρει την νέα em10IV??? Ούτε μια στο εκατομμύριο, η ίδια χάνει με αυτά που κάνει, βάλτην εξαρχής 500 ευρώ που τόσο κάνει πάνω κάτω και θα πουλήσεις μια χαρά και στην συνέχεια και φακούς κλπ. Η ίδια διώχνει και αποθαρρύνει τον κόσμο.

Υ.Γ. Τα ίδια σε μικρότερο βαθμό και η Panasonic Που δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει την G9 παλιότερα και στο Amazon κλπ. έφτασε μια περίοδο με τα cashback να την παίρνεις με 700 ευρώ, την στιγμή που κάποιος άλλος πριν την είχε πάρει 1.200+ ευρώ, και απαξιώνεις το προιόν σου, και κοροϊδεύεις τους καταναλωτές και δεν σέβεσαι αυτούς που σου έσκασαν τα χρήματά τους...βάλτην εξαρχής 900 ευρώ και κράτα τα την εκει με μόνο μικροεκπτώσεις μέχρι εκει....δεν είσαι ψιλικατζίδικο.
 
Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

δεν ζήτησα να συμφωνήσουμε, αυτο ελειπε

μιλάμε αλλωστε τελείως αλλη γλώσσα μιας και εγώ αναφέρομαι σε συνολική αποδοση ενος φωτεινου φακού ευρους 1000-2000 ευρω στα ανοιχτα διαφράγματα (ειτε FF είτε μ43) ενώ εσυ το βλέπεις αποσπασματικά απο τα ισοδύναμα του DOF

end off topic
 
Όσοι πάνε full frame ,κυρίως ψάχνουν 3 πράγματα.
Μεγάλη δυναμική περιοχή, καλό low light/high ISO (ειδικά σε κινούμενο θέμα) και ρηχό βάθος πεδίου.

Αν ζητάς κάτι άλλο, ψάχνεις αλλού...

Αυτά τα έχεις στο καλύτερο βαθμό μόνο σε FF.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Όσοι πάνε full frame ,κυρίως ψάχνουν 3 πράγματα.
Μεγάλη δυναμική περιοχή, καλό low light/high ISO (ειδικά σε κινούμενο θέμα) και ρηχό βάθος πεδίου.


Ολοσωστος.

Πως τοπαθαμε και συμφωνησαμε ? :flipout:


Ομως αυτα αν τα θες πας και σε πιο μεγαλο φορμα.

Μεσαιο στην φωτογραφια

65mm στο βιντεο


Κλπ.

Εγω πχ ποτε δεν καταλαβαινα γιατι καποιοι σκηνοθετες επεμεναν να τραβουν σε s16 οταν ειχαν μπατζετ για 35mm.

ειναι θεμα αισθητικης μερικες φορες.

Που εχουν ή που δεν εχουν.
 
Μα όλοι αυτό δεν κυνηγάμε?? Καλύτερο dynamic range, καλύτερο iso, μεγαλύτερη ανάλυση ίσως άλλα και ρηχό βάθος πεδίου κάποιοι?? Αυτός δεν είναι ο σκοπός? Οσο τα μειώνεις αυτά αρχίζουν και οι συμβιβασμοί ή οι πατέντες για να καλύψουν τις τρύπες (computerized photography, πανάκριβοι βαριοί και φωτεινοί φακοί για να καλύψουν την αδυναμία του αισθητήρα κλπ.)...παλιότερα ο βασικός λόγος που δεν πηγαίναμε οι περισσότεροι αν όχι όλοι σε FF ήταν το κόστος και ο όγκος, τώρα όμως βλέπουμε υλοποιήσεις FF σε γήινες τιμές και σώματα που είναι μαζεμένα, π.χ. η νέα Panasonic S5 και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα, η νέα sony φημολογείται ότι θα έχει μέγεθος σειράς Α6ΧΧΧ.
 
Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

Ο αισθητήρας δεν βελτιωνει τα άκρα στα ανοιχτά διαφραγματα , ούτε βελτιωνει το bokeh , ούτε το coma, ούτε το fritzing, ούτε τη βινιετα , ούτε όλο το CA ( άντε τα δυο τελευταία μαζί με τα γεωμετρία τα μειωνει ένας καλός επεξεργαστής αλλά με επίπτωση στην οξυτητα) , αυτά ακόμη και το 2020 είναι στοιχεία των οπτικών και θα συνεχίσουν να είναι λογικά

αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που δίνουν βαρος στα φωτεινά οπτικά αν ζητάς optimum απόδοση σε ανοιχτά διαφραγματα , αυτά είναι υπεύθυνα και για το κόστος συνήθως με πανάκριβα οπτικά στοιχεία εσωτερικά για να μειώσουν τα aberrations, σε FF αν θες optimum απόδοση θα πληρώσεις και θα κουβαλήσεις , κανόνας απαράβατος.

Αντίθετα DR και απεριόριστο ISO λύνονται αύριο το πρωί με εξέλιξη των αισθητηρων. Αν σήμερα είχαμε τον αισθητήρα της επόμενης δεκαετίας ελαχιστοι θα είχαν ανάγκη FF και με μια ίντσα μια χαρά θα ήταν για DR/ θόρυβο.

Αρα δεν ζητάν όλοι τα ίδια πράγματα ή τέλος πάντων τα ζητάνε με την δικη τους οπτική
 
Last edited:
Είναι γεγονός ότι δεν ζητάνε όλοι τα ίδια, για αυτό άλλωστε υπάρχουν τόσα συστήματα.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Σωστά, αλλά και για αυτο το ρίχνουν όλοι οι κατασκευαστές στις FF και συνεχώς αυξάνονται τα μερίδια τους...ότι και να λέμε εμείς η να υποστηρίζουμε η αγορά δείχνει την τάση να εξαλείψει η να μειώσει τος crop μηχανές και να αυξήσει τις FF, σε αυτο το πλαίσιο κινείται και η Panasonic και καλά κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι το m4/3 αργοπεθαίνει με πολύ χαμηλά μερίδια πωλήσεων και από τους 2 κυρίους κατασκευαστές.Ο κόσμος θέλει FF και αυτο του προσφέρουν οι εταιρίες...απλά πράγματα.
 
Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

Ο κόσμος λοιπόν που θέλει FF θα αναγκαστεί να βλέπει από τους κατασκευαστές των εταιριών λύσεις σε φακούς όπως οι δυο νέοι Canon 600mm και 800mm/f11 και να κοιτάζει τέτοιες αγορές για να κρατηθεί το βάρος και το κόστος σε χαμηλά επίπεδα με σύστημα FF για συγκεκριμένες εφαρμογές.

Αν δεν υπήρχαν τα crop συστήματα και ειδικά το m43 καμία εταιρία και ειδικά η Canon δεν θα τόλμαγε να βγάλει στην αγορά τέτοιου είδους φακούς με τόσο σκοτεινά διαφράγματα. Αλλά μιας και είναι τηλεφακοί με αναλογία βάθους πεδίου σε m43 300mm-400mm/f5.6 που βλέπουν οτι κινούνται πολύ καλά στα crop συστήματα (έχοντας και άλλα χαρακτηριστικά συνδιαστικά) το τολμούν. Βέβαια στα crop δεν χάνεις κάμποσα στοπ στην φωτομέτρηση και βασίζεσαι στον αισθητήρα για να καλύψεις τη διαφορα στα ISO. Ολα λοιπόν είναι θέμα αναγκών και επιλογών.

Τα crop συστήματα υπηρετούσαν και υπηρετούν πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς που ζητά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εμείς δεν πρέπει να πέφτουμε τόσο εύκολα στην παγίδα των κατασκευαστών που σπρώχνουν τον κόσμο στο ακριβότερο και βαρύτερο FF με τη δικαιολογία οτι το κάτω κομμάτι της αγοράς έχει καλυφθεί από την αγορά των κινητών που είναι μια τελείως διαφορετική αγορά.

Σε λίγα χρόνια η εξέλιξη των αισθητήρων νομοτελειακά θα γίνει όσο και αργά να τρέξουν τα πράγματα, τα υπόλοιπα περιφερειακά (οθόνες, EVF κλπ) συν πλην θα μπουν σε όλα τα συστήματα, θα βρεθούν πολλοί από όσους σήμερα σπεύδουν να ακολουθήσουν το ρεύμα αγοράζοντας FF, στα χέρια τους με ένα ακριβό και βαρύ σύστημα που στην ουσία δεν θα το χρειάζονται.

Να το προσομοιάσω όλο το παραπάνω σενάριο ως την εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια με τα laptop και τα ipad , οι περισσότεροι παλιά είχαμε ένα ισχυρό επαγγελματικό laptop 1.5-3 κιλών στην τσάντα μας (ή ένα desktop σπίτι γραφείο) τόσο για τη δουλειά μας όσο και για να κάνουμε τα βασικες προσωπικές εργασίες μας, ήρθε όμως η εποχή που η εξέλιξη σε επεξεργαστή και οθόνες εφερε την ίδια υπολογιστική ισχύ στα tablet (π.χ. IPad Pro) και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό αφού κάποιες εργασίες γίνονται ακόμη και ταχύτερα από δυνατά desktop. Σήμερα λοιπόν αρκετοί αντικαθιστούμε το laptop μας με ένα ελαφρύ ipad/tablet στην τσάντα μας για μεγάλο ποσοστό των προσωπικών και επαγγελματικών αναγκών μας και επιστρέφοντας στην βάση μας το συνδέουμε και με μια οθόνη , ποντίκι κλπ. να κάνουμε τα υπόλοιπα. Με την συνδρομή και ανάπτυξη του software σε λίγα χρόνια θα είναι ο κανόνας της αγοράς και πρώτη επιλογή ενός νέου χρήστη.

τα αντίστοιχα Ιpad υπάρχουν ως προϊόν στην φωτογραφική αγορά σήμερα αλλά είναι πίσω σε εξέλιξη , είναι τα crop συστήματα από 1 ιντσα έως APSC, απλά η καρδιά του συστήματος (ο αισθητήρας) έχει μείνει μια δεκαετία πίσω σε εξέλιξη και λείπει μια εταιρία όπως η Apple να τρέξει σε υπερθετικό βαθμό τις εξελίξεις, να ενώσει ολα τα περιφερειακά και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο παντοδύναμο βολικό σύνολο σε Hardware/software τόσο σε φωτό και βίντεο που θα κάνει τη δουλειά μας και το χόμπι μας πολύ πιο ευχάριστα. Η αντίστοιχη εξέλιξη στο FF θα ακουμπά το ανώτερο στρώμα , τον επαγγελματία που έχει απόλυτη ανάγκη το FF ή σήμερα δουλεύει με MF σύστημα κ.ο.κ
 
Last edited: