Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

ωωω em10IV, αυτή περιμένω εδώ και καιρό, λογική τιμή και τα 700$ για αρχή, άντε να την δούμε τον Σεπτέμβρη!!!

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

εγω ηλπιζα για PenF II ως αποχεραιτηστήριο τελευταίο σώμα με λογότυπο Olympus :guitarist:

Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

εγω ηλπιζα για PenF II ως αποχεραιτηστήριο τελευταίο σώμα με λογότυπο Olympus :guitarist:

Δύσκολα Κώστα θα ξαναδούμε Pen-f, από όσο ξέρω δεν πούλησε καθόλου καλά, ίσως λόγο και της υπερβολικά υψηλής τιμής που είχε, ακόμα και τώρα την χρεώνουν 1.000 ευρώ. Ιδιαίτερη μηχανή βέβαια.
Εγώ προσωπικά θα ήθελα και μια pl11 με τον 20αρι αισθητήρα και υβριδική εστίαση!! ζητάω πολλά??

Για την em10IV από την άλλη δεν περιμένω πολλά, έχοντας δει και την em5III, λογικά θα είναι ένα redesign της em10III με τον 20αρι αισθητήρα Και ίσως λίγο καλύτερο Ibis στα επίπεδα της em5III και τέλος.....ακόμα και έτσι όμως με ενδιαφέρει!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Η PenF δεν είναι σώμα για τη μάζα και ουτε εκει απευθύνθηκε ποτέ, αν δεν την κρατησεις στα χέρια σου και φωτογραφήσεις με αυτή δεν θα εκτιμήσεις ποτε την ιδαιτερότητα της και θα κρίνεις πάντα με την τιμή. Προφανώς δεν πάς με ένα νέο παρόμοιο σωμα να σαρώσεις πωλήσεις αλλά παρουσιάζεις κάτι που δεν υπάρχει όμοιό του συνεχίζοντας μια παράδοση απο τις παλιές ΟΜ3-ΟΜ4 ti και παρουσιάζοντας ενα εξαιρετικό επετειακό μοντέλο που ίσως να κάνει την έκπληξη τελικά και σαρώσει πωλήσεις αν βελτιώσει καποια χαρακτηριστικά που θελαμε οι κάτοχοι

η παλιά PenF έχει την ποιότητα κατασκευής και την αισθητική μιας Leica, μοναδικά χρωματικά προφιλ με custumatizion πραγματικά που δεν υπαρχει αλλου στην αγορά για να εχεις ετοιμο jpeg. Της έλειπαν 2-3 πραγματάκια για να απογειωθεί

Αν σε μια επανεκδοσή της της εβαζε PDAF, αδιαβροχοποιηση, ελαφρώς καλυτερο EVF και έκοβε ή περιόριζε πολύ το βιντεο, το CAF τις τρελές ριπές κλπ, ειναι για εμένα (και για πολύ κόσμο που εχει ή είχε Penf) το τέλειο φωτογραφικό σώμα, αν μάλιστα του εβαζε και handheld hires θα πουλούσε ζεστο ψωμάκι στο 1500 ευρώ όσο και αν φαίνεται περίεργο. Καμία τύχη δεν θα είχε η ΕΜ1.3 μπροστά του.

Δίκιο έχεις μεν Κώστα, άλλα οι πωλήσεις είναι το Α και το Ω εδώ που φτάσαμε, όσο και αν σου αρέσει η Pen-f δεν πούλησε καθόλου καλά και εδώ που φτάσαμε μας νοιάζουν μόνο οι πωλήσεις. Αν έκοβε το βίντεο όπως λες ούτε μεταξύ συγγενών και φίλων δεν θα πουλούσε. 1.500 ευρώ για σώμα με τέτοιο σχετικά μικρό αισθητήρα και με μέτριο βίντεο και περιορισμένο CAF??? Ούτε για πλάκα...ανεξάρτητα από ότι αρέσει σε εμάς, ένα τέτοιο σώμα που περιγράφεις με τέτοια τιμή δεν έχει καμία τύχη. Μην ξεχνάς επίσης ότι δεν θέλουν όλοι μικρά σώματα, προσωπικά όταν είχα πιάσει την penf μου φάνηκε τόσο μικρή και με τόσο άθλιο κράτημα (για τα δικά μου δεδομένα) που την απέρριψα αμέσως σαν αγορά. (στα λεφτά που ζητούσε).
Πλέον σχεδόν κανένας δεν δίνει 1.500 ευρώ για μηχανή με m4/3 αισθητήρα, το όποιο μέλλον για το m4/3 βρίσκεται στα φτηνά μοντέλα, στις em10IV, pl10 και σε σημαντικές πτώσεις τιμών για τις Em5III Και em1II, δες εδώ ακόμα και εσύ που είσαι φαν του Brand δυσκολεύεσαι να δικαιολογήσεις και να πάρεις π.χ. την em1III με τα χρήματα που ζητάει, σκέψου κάποιον που δεν είναι μυημένος στο Brand.

Y.Γ. Οσον αφορά την Penf, όταν με το σχεδόν 1/3 των χρημάτων βρίσκεις π.χ. Fuji X-E3 με ακόμα πιο μικρό και πιο ελαφρύ σώμα, στιβαρότατο και αυτό, με άριστο αισθητήρα (καλύτερο από της penf), εξαιρετικά Jpeg (ίσως καλύτερα από της olympus Με φοβερά ασπρόμαυρα φίλτρα), με υβριδική εστίαση, πολύ καλό 4κ βίντεο, joystick κλπ... δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί πάτωσε η penf, πως να πουλήσει μόνο επειδή έχει IBIS???

Νικο τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, δεν ενδιαφέρει ολο τον κόσμο το βίντεο. Το βλέπεις και εδώ μέσα ειναι άτομα που δεν συμμετέχουν ποτέ στα νήματα του βίντεο και μολις πιασουν νεα μηχανη αλλάζουν την λειτουργία του κουμπιού βίντεο. Αυτα που γράφεις είναι σωστά αλλά δεν αφορουν αυτο το προιον που εγω αναφέρομαι. Υπάρχουν πολλοι που αγοράζουν πολύ στοχευμένα προιοντα πανακριβα γιαυτο που θέλουν και μόνο και οι εταιρίες βγάζουν χρήμα. Τρανό παράδειγμα η Leica.

Η μια όψη ειναι το φθηνό πασπαρτου σώμα, το τυράκι να μπείς σε ένα σύστημα π.χ. η ΕΜ10IV που μπορει να κάνει σχεδόν τα πάντα να αξιοποιησει ολους τους φακους του συστήματος και να μην στοιχίσει ένα νεφρό. Αλλά αυτό το σώμα έχει και τους περιορισμούς του, είδες πως πέρνεις την παλιά ΕΜ1 παντού και την ευχαριστιέσαι. Γιατί ηταν ένα premium σώμα με συνδιαστικές αρετές. Απο τα σώματα δεν βγαζεις αλλωστε λ7 Νίκο αλλά απο όλο το σύστημα και κυρίως απο τους φακούς. Σιγα μην ψωνιζε ο ερασιτεχνης της σειράς ΕΜ10 πάνω 1-2 μικρά φθηνά φακουδάκια , το πολύ να πάρει ένα μτχ. 12-40/2.8 και τέλος.

Η PenF έχει όμως αλλες τελείως συνδιαστικές αρετές πολύ σημαντικές για συγκεκριμένο κοινό. Το οτι δεν κουμπώνουν στις δικές σου δεν σημαινει ότι δεν κανει καποια πράγματα ιδιαιτερα και μοναδικά. Γιαυτο και ως μτχ. σπάνια την βρίσκεις κάτω απο 600 ευρω σήμερα και σπάνια την πουλάνε όσοι την έχουν. Απλά δεν την προμοτάραν καλά και αν δεν την δουλέψεις κάποιος ισως να μην τα ανακαλύψει ποτέ ή να μην τον ενδιαφέρουν.

Η αλλη όψη λοιπον είναι τα premium σώματα που απευθύνονται σε πολυ συγκεκριμένο κοινό. Η ΕΜ1Χ είναι τέτοιο σώμα, γνώμη μου όμως είναι ότι κακώς επιλέχθηκε και βγηκε σε αυτο το μέγεθος και τιμή για το συγκεκριμένο σύστημα. Η ΕΜ1.2/3 έπρεπε να είναι το max σε μέγεθος και εκει να μπουν οι αρετες της Χ.

Αντίθετα η Pan F γεμίζει τελείως άλλα κουτάκια και είναι για εμένα και για πολλούς χρηστες το καλύτερο φωτογραφικό σώμα που σχεδίασε η Olympus μέχρι σήμερα (παρόλα τα μειονεκτήματά του). Μιλώ πάντα για το φωτογραφικό κοινό της εταιρίας που ήταν και η ραχοκοκκαλία της εταιρίας. Προσωπικά μια χαρά ζυγιζα και pro φακό γιατι το σώμα ειναι βαρύ και μεταλλικο ενώ το γκριπ με την μιση θηκη ήταν οσο ηθελα για καθημερινό σώμα, οι μνημες που εχει 16 δεν υπάρχουν σε καμια μηχανή , τα κουμπιά είναι ολα εκεί που πρέπει. Μπορουσε να βελτιωθεί κιαλλο ειδικά με ενα trackpad στο νεο σώμα. Αλλά αυτο δεν θα το δουμε να συμβαίνει.

Την ΕΜ1.3 δεν την πέρνω (ακομη) γιατι το μονο που μου λειπει πραγματικά ειναι το handheld hires, τα υπολοιπα που εχει η 2 τα χρησιμοποιω αλλωστε max έως 50-60% , αντίθετα μου λειπουν πάρα πολλά απο αυτα που μου εδινε η PenF και αυτα ηθελα να συνδιαστουν σε ένα σώμα και ας ήταν ακριβό.

Y.Γ. Οσον αφορά την Penf, όταν με το σχεδόν 1/3 των χρημάτων βρίσκεις π.χ. Fuji X-E3

Ειναι και αλλος κοσμος ομως το συστημα αυτο.

Πχ ενας που εχει 2-3 φακους MTF γιατι να κοιταξει τωρα να ξαναχτισει ενα συστημα εξαρχης που δεν το λες και δημοφιλες γενικα στις πωλησεις (θυμιζω προσπαφατα η Tarmon ξεκοψε οτι θα βγαλει φακους fujinon ακριβως επειδη δεν υπαρχει ικανη για αυτους εμπορικη ζητηση)

Οποτε το να κοιταξεις να παρεις ενα πιο ξεχωριστο για εσενα σωμα ειναι μια λυση γενικα.

Κανείς (βαρία λέξη) :slapface: σπάνια σοβαρός χρήστης Olympus παίρνει ως μοναδικό του σώμα αλλο crop και χωρίς σταθεροποίηση, μόνο FF και εκεί πρώτα θα κοιτάξει για σώμα με Ibis.

Last edited:
Κοίτα προφανώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τι φακούς έχεις. Απλά αν χτίζεις νέο σύστημα με μικρό σώμα είναι καλύτερη λύση αυτή την στιγμή που μιλάμε η Fuji, ειδικά αν ενδιαφέρεσε και για βίντεο. Τώρα για την Tamron γιατί βγάζει φακούς για crop σώματα mirrorless?? πέρα από 1-2 στην αρχή που έβγαλε δεν έχω δει τίποτα άλλο να κυκλοφορεί, και προφανώς δεν έχει ζήτηση καθώς μην ξεχνάμε ότι η Fuji βγάζει εξαιρετικούς prime φακούς και δύσκολα μπορείς να την χτυπήσεις εκει.

Κώστα ανεξάρτητα από ότι λέμε εμείς το θέμα είναι οι πωλήσεις και η Penf απλά δεν τράβηξε, ναι δεν την βρίσκεις μεταχειρισμένη γιατί ελάχιστοι την πήραν με τα λεφτά που ζητούσε. Οσο και να μην μας αρέσει δεν γίνεται να πουλάς σήμερα μηχανή χωρίς 4Κ βίντεο, είναι ανεπίτρεπτο, προφανώς δεν ασχολούνται όλοι με αυτό, άλλα εξαιρείς ένα τεράστιο κομμάτι τις αγοράς και ρίχνεις ταφόπλακα στις πωλήσεις. Εννοείται ο καθένας μας έχει άλλα γούστα, π.χ. προσωπικά δεν δίνω πάνω 300-350 ευρώ για σώμα που δεν έχει καλό grip.

Ναι την em1 την ευχαριστιέμαι γιατί προσφέρει αρετές που δεν τις βρίσκεις ακόμα και σήμερα σε σώματα με κόστος κάτω από 600-700 ευρώ, καλό grip, ibis, μεγάλο σκόπευτρο, αδιαβροχοποίηση, καλή μπαταρία, καλή εργονομία και άλλα πολλά σε τιμή χώμα. Αλλα στο ξαναλέω αν νομίζεις ότι θα βγει 1.500 ευρώ penf με αυτά που ζητάς και θα πουλήσει και καλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση.

Στα premium σώματα είμαι υπέρ αυτών που έχουν συγκεκριμένη χρήση. Άλλα για φωτογραφική χρήση και αλλα για βίντεοκεντρική χρήση, το γραψα και για τις νέες R5/R6, ναι μόδα το σώμα τωρα που κάνει λίγο απο ολα αλλά τεχνολογικά και πρακτικά οι δυο κόσμοι συγκρούονται όταν υπάρχουν απαιτήσεις και ανεβάζουν υπερβολικά το κόστος σε προιοντα που θα μπορουσαν να είναι πιο στοχευμένα και φθηνά και να ξεχωρίζουν πραγματικά για αυτα που κάνουν πολύ καλά σε ένα απο τους 2 τομείς.

Ισως η ανάγκη της υφεσης της αγοράς αναγκάσει τους κατασκευαστές να το ξαναδούν και να ξαναγυρίσουν στα βασικά , αλλωστε το κοινό που θα μεινει θα είναι πια πολύ συγκεκριμένο.

Κανείς (βαρία λέξη) :slapface: σπάνια σοβαρός χρήστης Olympus πέρνει ως μοναδικό του σώμα αλλο crop και χωρίς σταθεροποίηση, μόνο FF και εκεί πρώτα θα κοιτάξει για σώμα με Ibis.

Σχετικά είναι όλα Κώστα, ξέρεις πόσους γνωστούς έχω (και εδώ μέσα στο Forum) Που το γύρισαν σε fuji σώματα χωρίς IBIS ενώ είχαν πριν Olympus? Ξέρεις και εσύ τον φίλο σου τον Νίκο (pepper)!!!!....όλα συνηθίζονται, προσωπικά και εγώ θέλω το βασικό μου σώμα να έχει IBIS για αυτό έχω την em1 άλλα μην ξεχνάς ότι σιγά σιγά γεμίζουν τον οπλοστάσιό τους και οι υπόλοιποι κατασκευαστές με IBIS ενώ και αρκετοί φακοί έχουν πάνω σταθεροποίηση πλέον. Δεν είναι το IBIS το μόνο κριτήριο, σημαντικό μεν άλλα δεν είναι το παν. Βέβαια σε αυτό που είπες συμφωνώ αρκετά χρήματα δεν υπάρχει περίπτωση να έδινα σε σώμα που δέν έχει IBIS, για αυτό παρόλο που μου αρέσει η Fuji δεν κοιτάζω καν να πάρω π.χ. τις X-T30, X-T2, X-T3 κλπ...με τα λεφτά που ζητάνε χωρίς ibis δεν πας πουθενά.

Με βλέπω να μένω με καιρό με την Em1, θα την αλλάξω σαν βασικό μου σώμα μόνο όταν μπορώ να βρώ έστω και μεταχειρισμένο σώμα μέχρι 500 ευρώ που να προσφέρει όσα η em1 + 4κ και καλύτερο αισθητήρα.

Στα premium σώματα είμαι υπέρ αυτών που έχουν συγκεκριμένη χρήση. Άλλα για φωτογραφική χρήση και αλλα για βίντεοκεντρική χρήση, το γραψα και για τις νέες R5/R6, ναι μόδα το σώμα τωρα που κάνει λίγο απο ολα αλλά τεχνολογικά και πρακτικά οι δυο κόσμοι συγκρούονται όταν υπάρχουν απαιτήσεις και ανεβάζουν υπερβολικά το κόστος σε προιοντα που θα μπορουσαν να είναι πιο στοχευμένα και φθηνά και να ξεχωρίζουν πραγματικά για αυτα που κάνουν πολύ καλά σε ένα απο τους 2 τομείς.

Ισως η ανάγκη της υφεσης της αγοράς αναγκάσουν τους κατασκευαστές να το ξαναδούν και να ξαναγυρίσουν στα βασικά , αλλωστε το κοινό που θα μεινει θα είναι πια πολύ συγκεκριμένο.

Ισχύει μεν απλά μην ξεχνάς ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ενδιαφέρεται πλέον και για βίντεο, έστω και σε μικρότερο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι κατασκευαστές εκει έχουν ρίξει το ενδιαφέρον τους. Αν κάποιος ενδιαφέρεται μόνο καθαρά για φωτογραφία, μπορεί π.χ. και με μια Pentax K3 του 2013 να κάνει άριστα την δουλειά του και να έχει και IBIS ή με την παλιά em1 ή em5II, δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Χρειαζεσαι και διαφωνώ καθετα και οριζοντίως, ποτέ αλλωστε δεν πηγαινω με το ρευμα αλλά μου αρέσει να προβλέπω πράγματα διαβάζοντας τις εξελίξεις και ας μην συμβούν ...

Τη λυση πασπαρτού την κάνουν λίγο πολύ οι ναυαρχίδες κινητών , άρα ειναι πολυ μικρη η πίτα πλεον στον τομέα αυτο. Οι κατασκευαστες θα ψαξουν να δωσουν αλλα ιδαίτερα χαρακτηριστικά οπως αισθητική, στεγανοτητα , σταθεροποιηση πολλων στοπ, αρχεία υψηλής ανάλυσης στο χέρι κλπ. και θα δουμε πιο στοχευμενα προιόντα , όχι πολυεργαλεία

Προιοντα οπως η νέα α7SIII με μικρης ανάλυσης FF αισθητήρα (λενε 12 MPx) γιατι θα βγει ? για να σκίσει στο Low light στο βίντεο για πολυ συγκεκριμένες ανάγκες , μηχανές με 8K, Ιbis και μικρότερο αισθητήρα (οπως οι βιντεοκάμερες) που να γραφουν ακαταπαυστα με εξευπνους codec χωρις καθόλου υπερθέρμανση εσωτερικά και σε RAW προβλέπω θα είναι η μόδα σε 1-2 χρόνια (GH6 κλπ).
Αυτες οι μηχανές εχουν το κοινό τους στο βίντεο δεν θα είναι για ολους. Οπως και μηχανή για τους blogger θέλει καποια ιδαιτερα χαρακτηριστικά, ολες οι εταιρίιες προσπαθουν να φτιάξουν την τελεια μηχανή γιαυτο το κοινό και καμία δεν το κατάφερε ακόμη γιατι φοβουνται να πρωτοτυπήσουν.

Κώστα μιλάς για πανάκριβες μηχανές με περιορισμένο κοινό, ακόμα και η GH6 αν βγει θα κάνει αρκετά χρήματα, αν η αγορά καταντήσει (που εκει το πάει) να βγάζει μηχανές σχεδόν αποκλειστικά στα 1.500 ευρώ και πάνω, καληνύχτα. Για μένα ο μόνος τρόπος να σωθεί και η Olympus Και ο κλάδος είναι φτηνά πλήρη σώματα που θα κάνουν τους χρήστες κινητών να τα επιλέξουν.

Υ.Γ. Ναι βγάζει η sony την A7SIII, άλλα το πιο καλοπουλημένο σώμα της sony σε αυτή την γενιά είναι η Α6400, η Canon m50 για την Canon κλπ....ενώ καλές πωλήσεις κάνουν και οι pl της olympus και οι φτηνές em10, ελάχιστοι αγοράζουν σώματα στα 1.500 ευρώ για αυτό έχει καταρρεύσει και ο κλάδος όλος. Ξέρεις πως θα σωθείς, βγάλε π.χ. την Em10IV με 4Κ, 20αρι αισθητήρα, υβριδική εστίαση, κορυφαίο IBIS, joystick, μεταλλικό σώμα και αδιαβροχοποίηση στα 600 άντε 700 ευρώ και θα δεις πως θα ξεπουλήσει και που θα φτάσουν οι πωλήσεις.

Υ.Γ. Για να στο γράψω αλλιώς θα πάει ένας μέσος χρήστης να αγοράσει ένα καλό κινητό που είναι πολυεργαλείο και κάνει τα πάντα και μετά θα πάει να σκάσει 1.500 ευρώ για να πάρει ένα σώμα που είναι καλό π.χ. μόνο στην φωτογραφία??? δεν υπάρχει καμία περίπτωση, πέρα από ελάχιστους μερακλίδες οι υπόλοιποι θα προσπεράσουν. Τα κινητά έχουν σαρώσει τα πάντα και μόνο με φτηνές μηχανές πολυεργαλεία και super εξοπλισμένες μπορεί ίσως να σωθεί ο κλάδος, αλλιώς θα βλέπουμε τις πωλήσεις να κατρακυλάνε συνεχώς μέχρι να μείνουν 1-2 εταιρίες και τέλος.

Ειμαστε σε αλλο μηκος κυματος, και φυσικά δεν μιλώ αποκλειστικά για το τι θα κάνει για να σωθεί η Olympus αλλά για ένα επετειακο μοντελο με το λογοτυπο Olympus της εταιρίας στο πέτο που του χρονου δεν θα υπάρχει στις νεες μηχανές. Θα έπρεπε να είναι κατι πολύ δυνατό και όχι μια consumer μηχανή ωστε να στηρίξει την πώληση της εταιρίας και να δώσει καποια ελπίδα ότι η νέα εταιρία θα φτιάξει στοχευμένα προιοντα υψηλής τεχνολογίας. Ετσι κρατας τον κόσμο σου και όχι με μια ξαναζεσταμένη ΕΜ10 (που αυτο θα ειναι )

τά μηχανάκια του 500ρικου θα τα καλυπτει η μεταχειρισμενη αγορά των φωτογραφικων και τα κινητα. Οπως ειπε και ο Δημητρης κάπου αλλου και συμφωνώ θα γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω, οι μηχανές θα κατέχονται κυρίως απο τους επαγγελματίες του κάθε είδους και τους ενθουσιώδης ερασιτέχνες τους μερακλήδες -οπως τους είπες - ως προιον ελίτ πλεον, αλλαγες σωμάτων ανα πενταετια , χαμηλοί ρυθμοι ανανεωσης και παραγωγης, αυτοί που θα μεινουν ως κοινό θα ζητουν πολύ συγκεκριμένα και στοχευμένα προιοντα, εγω αυτα προβλέπω, θα δούμε τα επόμενα χρονια αν πέσω μέσα

Μια εκτενής συνέντευξη του Μr Kataoka VP of Global Strategy, Olympus Imaging Division, στο dpreview που μεταξύ άλλων λέει οτι θα συνεχίσουν με τα premium προϊόντα και μετά την πώληση στην JIP , ουσιαστικά θα συμμετέχουν κατά τα λεγόμενα του στο RD και στο σχεδιασμό

We will focus on the high-end market more than ever. High-end cameras and lenses in the ILC lineup. There may be some changes in the product lineup for strategic reasons, but we don’t plan simply to reduce the number of products.

Last edited:
Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Ξαναζεσταμένο φαγητό, αναμενόμενο για την em10-4.
https://www.pttl.gr/olympus-om-d-e-m10-iv-specs-leaked/

Αναμενόμενο, τραγική απλά, είχα μια μικρή ελπίδα ότι θα είχαν βάλει υβριδική εστίαση ή έστω καλύτερο ibis, άλλα δεν.....βασικά είναι η em10III με τον αισθητήρα της em1II που κυκλοφορεί ήδη εδώ και μια τετραετία. Αλλη μια χαμένη ευκαιρία από την Olympus, βέβαια με αυτά που έκανε στην em5III δεν περίμενα τίποτα και εδώ.....κρίμα άλλα με γλιτώνει από έξοδα, θα μείνω με την em1 καμία διετία ακόμα!!!

Υ.Γ. Στην σειρά em10 έπεσε ταφοπλακα με την em10III που την έκανε πλαστική και έκοψε ένα σωρό πράγματα που τα είχε η em10II, τώρα απλά συνεχίζει την ίδια καταστροφική πορεία. Δεν ξέρω πραγματικά τι σκέφτονται και πως περιμένουν να πουλήσουν με τέτοια σώματα.

Ειμαστε σε αλλο μηκος κυματος, και φυσικά δεν μιλώ αποκλειστικά για το τι θα κάνει για να σωθεί η Olympus αλλά για ένα επετειακο μοντελο με το λογοτυπο Olympus της εταιρίας στο πέτο που του χρονου δεν θα υπάρχει στις νεες μηχανές. Θα έπρεπε να είναι κατι πολύ δυνατό και όχι μια consumer μηχανή ωστε να στηρίξει την πώληση της εταιρίας και να δώσει καποια ελπίδα ότι η νέα εταιρία θα φτιάξει στοχευμένα προιοντα υψηλής τεχνολογίας. Ετσι κρατας τον κόσμο σου και όχι με μια ξαναζεσταμένη ΕΜ10 (που αυτο θα ειναι )

τά μηχανάκια του 500ρικου θα τα καλυπτει η μεταχειρισμενη αγορά των φωτογραφικων και τα κινητα. Οπως ειπε και ο Δημητρης κάπου αλλου και συμφωνώ θα γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω, οι μηχανές θα κατέχονται κυρίως απο τους επαγγελματίες του κάθε είδους και τους ενθουσιώδης ερασιτέχνες τους μερακλήδες -οπως τους είπες - ως προιον ελίτ πλεον, αλλαγες σωμάτων ανα πενταετια , χαμηλοί ρυθμοι ανανεωσης και παραγωγης, αυτοί που θα μεινουν ως κοινό θα ζητουν πολύ συγκεκριμένα και στοχευμένα προιοντα, εγω αυτα προβλέπω, θα δούμε τα επόμενα χρονια αν πέσω μέσα

Το θέμα Κώστα δεν είναι να βγάζεις μηχανές στα 1.500 ευρώ και να ζητάς να πουλάς, αν θες να κρατηθείς στην αγορά πρέπει να βγάζεις φτηνές μηχανές άλλα ΚΑΙ πλήρως εξοπλισμένες. Π.Χ. η νέα em10IV (που μόνο em10 δεν είναι) έπρεπε να είναι σε νέα χαμηλότερη σειρά π.χ. em20 με κόστος 300-400 ευρώ το σώμα, η em5III έπρεπε να λέγεται em10IV με κόστος 600-700 ευρώ και η em5III να ήταν ότι η τωρινή em5III άλλα με πλήρως μεταλλικό σώμα, μεγαλύτερο και με υψηλότερη ανάλυση σκόπευτρο, χεράτο High Resolution, 4Κ 60P με slog, μεγαλύτερη και ποιοτικότερη οθόνη, joystick, καλύτερη μπαταρία και ακόμα καλύτερη εστίαση ειδικά σε CAF Και TRacking, Και όλα αυτά γύρω στα 1.000 ευρώ. Μετά Βγάζεις και την Em1III στα 1.400-1.500 ευρώ με όλα τα παραπάνω άλλα με καλύτερη εργονομία, grip, νέο ίσως αισθητήρα, καλύτερο burst/buffer νέες γκατζετιές, ακόμα καλύτερο IBIS Και ακόμα πιο βελτιωμένη εστίαση και μπαταρία....τόσο απλά....έτσι θα κρατηθείς στην αγορά, άλλα όταν χρεώνεις 700 για αυτή την αστεία em10IV, 1.200 για την επίσης αστεία για τα λεφτά της em5III Και 1.900!!!! για την em1III, απλά δεν έχεις καμία τύχη και είσαι στο έλεος του θεού. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν μην μας αρέσει.

Υ.Γ. Οταν π.χ. το κινητό μου το Iphone se (Που δεν είναι καν ναυρχίδα) έχει καλύτερο βίντεο από όλες σχεδόν τις m4/3 μηχανές (εξαιρώ τις panasonic g9, gh5 κλπ.) χωρίς crop, με full readout του αισθητήρα, άψογο dynamic range, άψογη εστίαση, 4Κ60p, εξαιρετικό slow motion, εξαιρετική σταθεροποίηση, άριστη καταγραφή ήχου, άμεσο share και editing μέσα στην συσκευή, οθόνη που δεν έχει καμία μηχανή και βοηθάει στην λήψη βίντεο και ένα σωρό άλλα που δεν τα προσφέρουν οι περισσότερες m4/3 μηχανές καταλαβαίνεις που πάει το πράγμα και γιατί τα κινητά έχουν σαρώσει τα πάντα.

Ξαναζεσταμένο φαγητό, αναμενόμενο για την em10-4.
https://www.pttl.gr/olympus-om-d-e-m10-iv-specs-leaked/

Δεν περίμενα τίποτε διαφορετικό, το έγραψα αλλωστε στα προηγούμενα ποστ, δεν νομίζω να συγκινήσει καποιον κάτοχο m43 η μηχανή αυτή αλλά ούτε και θα φέρει νέο κόσμο στο σύστημα. Ως εισαγωγικό μοντέλο μια χαρά είναι να υπάρχει ως σκαλοπάτι των Πεν αλλά με την πραγματική της τιμή δηλ. το σώμα στο 500ρικο περίπου, εκει αλλωστε θα παγιωθει σε ενα εξάμηνο. Οπως και οι ΕΜ5mkiii και EM1mkiii που παγιωθηκαν στην πιάτσα είτε μέσω προπαραγγελίας είτε μέσω προσφορών είτε off the record στα 1000ευρώ και 1500ευρώ (συν πλήν 5-10%) αντίστοιχα.

Ας βάλω και πιο πλήρη τα χαρακτηριστικά της 20αρας ΕΜ10mkiii > EM10mkiV από το : https://photorumors.com/

Olympus-E-M10-Mark-IV-camera-specification.jpg

Last edited: