Λέει 2 στοπ μέσω quad Bayer pixel structure..
Αυτό που κάνουν τα κινητά;
Εκεί όμως ξεκινάνε με 48αρη αισθητήρα που βγάζει qbp 12mpx φωτό.
Εδώ με τον 20αρη τι θα κανου;
Εκτός αν είναι 80αρης ουσιαστικά.
Λοιπον νομίζω πως έχεις δίκιο.
Εριξα λίγο μελέτη και νομίζω ότι οι κατασκευαστές κινητών εν μέρη<κλέβουν> ενω στα φωτογραφικά δεν πιανει το κόλπο

Στην πραξη διαφημίζουν τον quad αισθητήρα των κινητών μεγαλύτερο μετρώντας τα υπο pixel ως ανάλυση δηλ. X 4.0 ενώ αντίθετα οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών αναφέρουν στα specs την παραγώμενη τελική ανάλυση του quad αισθητηρα
ειναι πιθανον λοιπον ο νέος IMX472 Stacked BSI Live MOS Quad 22αρης 4/3 αισθητήρας της Sony (με τελική ανάλυση 20Mp) που προορίζεται για φωτογραφικες μηχανές και όχι για κινητά να αναφέρεται ως 20αρης που ειναι το τελικό bined παραγώμενο αρχείο (ενω ειναι native resolution 80Mpx).
Αυτο δικαιολογεί και την μεγάλη ποσότητα των σημείων εστίασης (1053) στην ΟΜ-1 που λογικά δεν ειναι σε ξέχωρο φιλτρο πάνω στον αισθητήρα αλλά pixel του ιδιου του αισθητήρα που δουλευουν και ως Phase Detect αλλα και σε Contrast mode. H βελτίωση της εστίασης σε ακρίβεια , ταχυτητα και παρακολουθηση του θεματος θεωρώ πως είναι ο βασικός λόγος χρήσης του quad αισθητήρα απο την ΟΜ ,
αν μπειτε στα site που ψηφιζουν οι χρηστες Olympus μεταξυ δεκα περίπου χαρακτηριστικών στην πρώτη δημοσκόπηση έμειναν πέντε και στην δευτερη για το ποιο θεωρουν ως πιο απαραιτητο και κρισιμο για την νέα μηχανή η επιλογή <More reliable AF subject identification and trackingη> έρχεται πρώτη.
Υπάρχουν και αλλες εναλλακτικές λειτουργιες ενός Quad αισθητηρα π.χ. η χρηση του ως dual HDR (1/2 the 80MP or 40MP can be underexposed to protect highlights) , αυτο δεν το ειδαμε πουθενα να το αναφέρουν στα specs αφου θα σημαινε αυξηση του DR και όχι του θορύβου που διαβάσαμε
Η βελτίωση στον θόρυβο για 2 στοπ νομίζω ειναι ραδιοαρβυλα και μπορω μονο να την καταλάβω συνδιαστικά με χρήση της ΗΗΗR τεχνολογίας που σιγουρα θα πηρε πάνω της απο το γρηγορότερο διαβασμα του stacked αισθητηρα. Τα 2 στοπ που γραφτηκαν θα εχουν μεταφράσει λανθασμενα τα 2 βηματα που ανεβασαν το max ISO κάτι που δεν αποτελεί κριτήριο απόδοσης
σιγα μην εβγαλε τα ματια της η Sony και τους έδωσε m43 αισθητήρα με απόδοση FF

Last edited: