Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Λέει 2 στοπ μέσω quad Bayer pixel structure..
Αυτό που κάνουν τα κινητά;
Εκεί όμως ξεκινάνε με 48αρη αισθητήρα που βγάζει qbp 12mpx φωτό.
Εδώ με τον 20αρη τι θα κανου;
Εκτός αν είναι 80αρης ουσιαστικά.

Λοιπον νομίζω πως έχεις δίκιο.

Εριξα λίγο μελέτη και νομίζω ότι οι κατασκευαστές κινητών εν μέρη<κλέβουν> ενω στα φωτογραφικά δεν πιανει το κόλπο ;)

Στην πραξη διαφημίζουν τον quad αισθητήρα των κινητών μεγαλύτερο μετρώντας τα υπο pixel ως ανάλυση δηλ. X 4.0 ενώ αντίθετα οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών αναφέρουν στα specs την παραγώμενη τελική ανάλυση του quad αισθητηρα

ειναι πιθανον λοιπον ο νέος IMX472 Stacked BSI Live MOS Quad 22αρης 4/3 αισθητήρας της Sony (με τελική ανάλυση 20Mp) που προορίζεται για φωτογραφικες μηχανές και όχι για κινητά να αναφέρεται ως 20αρης που ειναι το τελικό bined παραγώμενο αρχείο (ενω ειναι native resolution 80Mpx).

Αυτο δικαιολογεί και την μεγάλη ποσότητα των σημείων εστίασης (1053) στην ΟΜ-1 που λογικά δεν ειναι σε ξέχωρο φιλτρο πάνω στον αισθητήρα αλλά pixel του ιδιου του αισθητήρα που δουλευουν και ως Phase Detect αλλα και σε Contrast mode. H βελτίωση της εστίασης σε ακρίβεια , ταχυτητα και παρακολουθηση του θεματος θεωρώ πως είναι ο βασικός λόγος χρήσης του quad αισθητήρα απο την ΟΜ ,

αν μπειτε στα site που ψηφιζουν οι χρηστες Olympus μεταξυ δεκα περίπου χαρακτηριστικών στην πρώτη δημοσκόπηση έμειναν πέντε και στην δευτερη για το ποιο θεωρουν ως πιο απαραιτητο και κρισιμο για την νέα μηχανή η επιλογή <More reliable AF subject identification and trackingη> έρχεται πρώτη.

Υπάρχουν και αλλες εναλλακτικές λειτουργιες ενός Quad αισθητηρα π.χ. η χρηση του ως dual HDR (1/2 the 80MP or 40MP can be underexposed to protect highlights) , αυτο δεν το ειδαμε πουθενα να το αναφέρουν στα specs αφου θα σημαινε αυξηση του DR και όχι του θορύβου που διαβάσαμε

Η βελτίωση στον θόρυβο για 2 στοπ νομίζω ειναι ραδιοαρβυλα και μπορω μονο να την καταλάβω συνδιαστικά με χρήση της ΗΗΗR τεχνολογίας που σιγουρα θα πηρε πάνω της απο το γρηγορότερο διαβασμα του stacked αισθητηρα. Τα 2 στοπ που γραφτηκαν θα εχουν μεταφράσει λανθασμενα τα 2 βηματα που ανεβασαν το max ISO κάτι που δεν αποτελεί κριτήριο απόδοσης

σιγα μην εβγαλε τα ματια της η Sony και τους έδωσε m43 αισθητήρα με απόδοση FF :cool:

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau and evanfotis
Τα ίδια ακριβώς λέγανε και στη παρουσίαση της em5 iii , 2 στοπ διαφορά από την em5 ii , όποτε μη περιμένετε τέτοια απόδοση.
Άλλου στοχεύει η Olympus….όπως το ξέρουμε άλλωστε.

Καλά, κανονικά όλες οι μηχανές με Bayer αισθητήρες κλέβουν, αφού δεν έχουν ισόποσα πράσινα κόκκινα και μπλε πίξελ 4:4:4. Μόνο οι foveon ήταν θεωρητικά σωστοί.

Τα ίδια ακριβώς λέγανε και στη παρουσίαση της em5 iii , 2 στοπ διαφορά από την em5 ii , όποτε μη περιμένετε τέτοια απόδοση.
Άλλου στοχεύει η Olympus….όπως το ξέρουμε άλλωστε.
δεν το θυμάμαι αυτό Γιάννη ,

ο 20αρης αισθητήρας της ΕΜ5ΙΙΙ ήταν ήδη γνωστός από τις ΕΜ1.2/3/Χ , μάλλον θα θυμάσαι την κυκλοφορία της ΕΜ1.2 που είχαν γραφτεί κάτι ανάλογες χαζομάρες σε σχέση με την πρώτη ΕΜ1

οπως και ναναι μια μικρή βελτίωση θα υπάρχει γιατί ο νέος αισθητήρας είναι 5-6 χρόνια πιο σύγχρονος από τον προηγούμενο. Αν και με τα κατάλληλα τρυκ σε κάποιες φωτογραφικές συνθηκες μπορείς να εχεις ακόμη 1-2 στοπ αβάντα είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

Ήδη το ένα στοπ με HHHR (χεράτο HR) ή με την χρήση του ND live το έχω στην ΕΜ1.3 αλλά με αρκετούς περιορισμούς στην χρήση του (κινούμενος στόχος, όριο ταχυτήτων κλείστρου στο ND κλπ.) . Το κρίσιμο σε αυτές τις λειτουργίες δεν ειναι τόσο η λήψη των 16 φωτό σε HHHR (βάζεις μια μεγάλη ταχύτητα κλείστρου και στις τραβάει πριν ανοιγοκλείσεις Βλέφαρο) αλλά ο χρόνος που απαιτεί μετά για το align/ταίριασμα (γύρω τα 10-15δευτερα).

Εκει χρειάζεται σούπερ υπολογιστική ισχύ για να μηδενιστεί ο χρόνος αυτός ή να αφαιρεθεί έξυπνα καθετί κινούμενο μέσα από το κάδρο (κάτι που τα κινητά το εχουν καταφέρει πολύ καλυτερα).

Επειδή ξαναπήρα την Em5 ii, έκατσα και είδα πολλά βίντεο με παρουσιάσεις κλπ …τα ίδια έλεγαν Κώστα!

Προσωπικά δεν με νοιάζει βέβαια…τις Olympus τις συμπαθώ για άλλους λόγους.

Πρώτες φωτο από την Νέα Om-1 Ωραιο σώμα φαίνεται ποιο στιβαρό !

43rumors

Attachments

• 7F76A3AF-4FB2-48E7-8A3F-8D9520FD20CB.png
    7F76A3AF-4FB2-48E7-8A3F-8D9520FD20CB.png
    222 KB · Views: 23
  • 3F587406-CDF8-4F6E-BBC6-6D9FD78626B2.png
    3F587406-CDF8-4F6E-BBC6-6D9FD78626B2.png
    139 KB · Views: 23
  • C2B628AC-1121-4563-B51A-1D69CF841BEA.png
    C2B628AC-1121-4563-B51A-1D69CF841BEA.png
    163.9 KB · Views: 23
Σαν em1iii με αναβολικά είναι, το τμήμα γύρω από το κουμπί του κλείστρου δεν μου άρεσε, σαν στραπατσαρισμένο μοιάζει, λες και είναι χτυπημένη….ας περιμένουμε να δούμε και την ανακοίνωση αν και πλέον τα πάντα έχουν διαρρεύσει….όποτε μάλλον reviews περιμένουμε και επίσημη τιμή.

• Haha
Reactions: b_bil2
Τα βασικό μέλημα είναι η εργονομία σε ένα τέτοιο σώμα και όχι τόσο αν ομόρφυνε , σίγουρα δείχνει ακομα πιο μονολιθική κατασκευη

πρέπει να την κρατήσω στο χερι μου για να μελετήσω τις μικρές διαφορες από την ΕΜ1.3 και αν ειναι προς τη σωστή κατεύθυνση

απο την στιγμή που αυξήθηκε η προδιαγραφή της μηχανής στη στεγανοτητα σε IP53 κάθε αλλαγή πιστευω πως έγινε και με αυτό το κριτήριο, γιαυτο πιστευω έχωσαν τις δυο ροδέλες κατά το ήμισυ εντός του σώματος (αλλά ΕΜ1Χ) , σε παλιότερα σωματα κυρίως η πίσω ροδέλα ΕΜ1, ΕΜ10 που ήταν έξω τελειως από το σώμα , έχανΕ κλικ γιατί η λαστιχένια τσιμουχα της ροδέλας έπιανε ευκολα μάκα και κολαγε

τα υπόλοιπα κουμπια έμειναν λίγο πολύ ως θέση τα ίδια με την ΕΜ1.3 , με εξαιρεση ένα επιπλέον πίσω κουμπι πάνω δεξιά , ίσως λίγο να ψήλωσε το πάνω μέρος για να μπει το μεγαλύτερο σκόπευτρο

βλέπω όμως τα κουμπια να έχουν πιο ιδιαίτερη διακριτή θέση σε ύψος βάθος από το επίπεδο της μηχανής ώστε να μπορεί να το χειριστεί κανεις με γάντια πιο εύκολα ή να το βρει ψηλαφιστά σε σκοτάδι ή όταν εχεις την μηχανή στο μάτι σου

εμενα στην ΕΜ1.3 δεν με πολύ βόλευε το trackpad σαν θέση το ήθελα πιο ψηλά , δεν βλέπω να το άλλαξαν

Last edited:
Πίσω δεν βλέπω σημαντικές διαφορές εκτός από το extra κουμπί και την ροδέλα που χώθηκε στο σώμα. Κατά τα λοιπά, ανεξαρτητοποιήθηκε το κλείστρο από την εμπρός ροδέλα, οπότε μάλλον θα είναι πιο δύσκολο να την γυρίσεις κατά λάθος.

Και μην ξεχνάμε επιβεβαιώθηκε το βασικό που δεν ήταν προφανές (είχε διαρρεύσει βέβαια) ,

ξαναμπηκε φαρδιά πλατιά το όνομα της Olympus στο νέο σώμα σε αντιθεση με τους νέους φακούς που φέρουν πλέον μόνο το ΟΜ system

• Like
Reactions: b_bil2
Screen-Shot-2022-02-14-at-07.40.30.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.40.45.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.40.41.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.40.36.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.42.04.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.41.57.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.41.51.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.41.46.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.41.38-520x1024.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.41.24.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.41.19.png

Screen-Shot-2022-02-14-at-07.41.15.png

Εν ολιγοις....

• Like
Reactions: cacau
Θα με βολευε το HLD 10 που δεχεται και την νεα και μάλλον και την παλια μπαταρία να ειναι συμβατο και με την παλιά ΕΜ1.3 αφου θα εχει σχεδον διγουρα στα κουμπιά και trackpad

θυμίζω ότι το HLD 9 ηταν το γκριπ της ΕΜ1.2 συμβατό και με την ερπόμενη αλλά δεν εχει πανω του το χρησιμο trackpad με αποτέλεσμα η αισθηση της ΕΜ1.3 με το γκριπ σε portrait mode να αλλάζει

ΥΣ

Η ριπη στο μηχανικό κλειστρο και στις 2 μηχανες ιδια θα ειναι (μάλλον, τις εχουν περάσει απο διαφορετικά mode (L-Η)

οι υλοποιησεις του συγκεκριμένου αισθητήρα το υποστηρίζουν , απο εκει και πέρα o συνδιασμός θερμοκρασίας - μεγεθους σώματος, buffer - ταχυτητας διαυλων - μνημων κλπ. μαλλον το περορίζει και δεν θα το δουμε

εκτος αν κρατησουν κάτι για αναβάθμιση να το δωσουν σε κανενα τρίμηνο οπως κανει η Panasonic

Κωστα εσυ που δεν ασχολεισαι με το βιντεο... τι σε κανει να θες τη νεα μηχανη?

Εγω πχ θα την ηθελα κυριως για το 4k 60p 10 bit σε συνδιασμο με τη τρομερη σταθεροποιηση.
δε βλεπω τιποτα wow παντως..

Κωστα εσυ που δεν ασχολεισαι με το βιντεο... τι σε κανει να θες τη νεα μηχανη?

Εγω πχ θα την ηθελα κυριως για το 4k 60p 10 bit σε συνδιασμο με τη τρομερη σταθεροποιηση.
δε βλεπω τιποτα wow παντως..
Κοίτα έβαλαν νέο αισθητήρα, πολύ καλύτερο σκόπευτρο, νέο καλύτερο σώμα, καλύτερη εστίαση, καλύτερη μπαταρία κλπ. προφανώς δεν ανακάλυψαν τον τροχό απλά έβγαλαν ένα ολοκληρωμένο σώμα που υστερεί σε ελάχιστα σημεία και δύσκολα θα γκρινιάξει κάποιος για κάτι πέρα από την τιμή.

Π.Χ. Μόνο το σκόπευτρο να πάρεις που για μένα είναι απαρχαιωμένο πλέον σε όλες τις Em1 αξίζει η μετάβαση από την em1III για τους κατόχους της. Προφανώς βέβαια ο καθένας μας κρίνει διαφορετικά και προσωπικά μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον δείχνω για την μηχανή καθώς το κόστος της είναι πολύ πάνω από αυτά που έχω στο μυαλό μου εγώ άλλα και τις ανάγκες μου.

Γιαννη εδώ και καιρό δεν θέλω κάτι, ειμαι φουλ απο οπτικά (εχω δώσει και αρκετά και μονο ενα τηλεφακό περιμένω) και σαν σώμα η ΕΜ1.3 φωτογραφικά με υπερκαλύπτει , ουτε τα μισά δεν χρειάζομαι απο αυτα που κάνει στην πράξη

Το χεράτο Hires με εβαλε στην ουσία στην πρίζα να αλλάξω και την ΕΜ1.2 σε συνδιασμό ότι η τραμπα μου βγηκε τότε σχετικά φθηνά. Αδουλευτη ειναι ΕΜ1.3 σιγα μην την αλλάξω

Βεβαια η περιέργεια λένε σκότωσε την γάτα και δεν το κρυβω εχω μεγάλη περιεργεια να δώ στην πράξη τις οποιες βελτιώσεις στη νεα ΟΜ-1 .

ελπίδα μου είναι το νεο σώμα να εχει τα περισσότερα απο αυτα που συμπληρωματικά ζητούσαν οι χρήστες m43 ωστε τεχνολογικά να είναι για το σύστημα σημερα κάτι άρτιο που θα αποτελέσει ενα σταθερό βημα προς τα εμπρος ,

αυτη θα ειναι η WOW επιτυχία για την νέα εταιρία θαρρώ , μην πάει στα βράχια πριν καν ξεκινήσει στον χώρο

Απο αυτα που εχω διαβάσει η αναβάθμιση στο EVF και στην μεγαλυτερη κατα 40% ανάλυση της πίσω οθόνης θα ολοκληρωσει φωτογραφικά την ημιτελή αισθηση ευχαρίστησης που εχω τωρα οταν φωτογραφίζω ή οταν κοιτώ / σβηνω φωτό απο την οθονη LCD (λόγω κακής όρασης). Το ζητούσε πολυ κόσμος και έγινε

Θα ειναι ομως το νεο OLED EVF το ιδιο γρηγορο και χωρίς lag ατην παρακολούθηση θεματος οπως το LCD της ΕΜ1.2/3 ? θα δουμε ....

Οι ριπες ηταν ηδη πολυ υψηλες , δεν ειχε νοημα να τις μεγαλωσει. Οι ριπές στην ΕΜ1.3 ομως εχουν ενα αδυνατο σημειο , τον δευτερο καρτοδεκτη που ειναι αργος UHS (I) και ετσι σταματάει και την ταχυτητα του πρωτου που είναι UHS II (στην ΕΜ1Χ ηταν και οι δυο γρηγοροι UHS II ). Δεν περίμενα να βαλει γρηγορες κάρτες CF αλλά η δευτερη θυρα ηταν ζωτικής σημασίας να ακολουθει την πρώτη σε ολα. Και αυτό έγινε.

Το μέγεθος της Χ δεν μου ταιριαζει καθόλου , θα ηθελα ομως να ειχα ολες τις ΑΙ λειτουργιες της Χ βελτιστοποιημένες και τοποθετημένες μέσα στο μικροτερο δυνατόν φουλ εργονομικό & τουμπανο στεγανο / με σταθεροποιηση σωμα. Και αν ειναι δυνατον σε χαμηλότερη τιμή απο της Χ . Αυτό ειναι στην πράξη η νεα ΟΜ-1 , η μιξη δυο κοσμων . Ε και αυτό εγινε.

Το νεο συστημα εστίασης επίσης δειχνει φοβερά αναβαθμισμένο με μια χιλιάδα cross type σημεια , θελω να το δώ στην πράξη , για εμενα ειναι too much αλλά πρεπει να κοιτάμε και το πρακτικό κομμάτι και που απευθυνεται η μηχανή αυτή (σπορ, δραση, BIF κλπ) . Οταν το φως επεφτε μονο οι πολυ φωτεινοι και ακριβοι prime εστίαζαν σχετικά ευκολα και γρηγορα. Τωρα μπορει αυτο να αλλάξει και λόγω των πολλων σημειων εστίασης αλλα και η ευαισθησία εστίασης εχει μεγαλώσει στο - 6EV,

Μεγαλυτερη αναλυση στα αρχεία θα ηθελα αλλά χωρις κανένα απολύτως κόστος σε θόρυβο, DR . Και χωρίς να πέσει η ταχύτητα του σώματος και να ακριβυνει λόγω εξτρα περιφερειακων (μνημες, buffer κλπ)

To αντίθετο μάλιστα (καλυτερος θορυβος ή DR) αν το δίνει ο νέος αισθητήρας χωρις τρυκ θα με ξαναβάλει στην πρίζα της μελλοντικής τραμπας όταν η μηχανή καλοκουρδιστεί με firmware και ισσοροπήσει σε τιμή

ΥΣ
στα υπόλοιπα (εργονομία, σταθεροποιηση , στεγανότητα, προηγμένες ηλεκτρονικές λειτουργίες κλπ ) ηταν ηδη WOW και οι προηγούμενες μηχανές οπότε μην περιμένουμε να ξεχωρίσει η ΟΜ-1 σε ολους τους τομείς

Last edited:
Ψάξε - ψάξε βρήκα κι εγώ την "απλοποιημένη" version του πως δουλεύει ο QBS στα... κινητά. Οπότε μας τα δίνουν εύπεπτα και παραστατικά! Αν οι μηχανικοί λογισμικού της Olympus - συγνώμη της ΟΜ - έκαναν καλή δουλειά, ίσως δούμε Wow αποτελέσματα...