Ομορφη φαίνεται αν είναι αληθινή η φώτο, άλλα από grip που είσαι και φαν, άστα να πάνε!!
Θα δουμε αν ειναι καταρχην αληθινη η φωτο και τι χειριστηρια διαθετει.
Δεν θα ηθελα ποτε στην κατοχη μου ενα σωμα ρετρο οπως και πριν εγραψα με μειωμενη λειτουργικοτητα και χωρίς ροδέλες που δεν θα μπορείς να κάνεις τις βασικές ρυθμίσεις που κάνει ένα σύγχρονο σώμα. Αυτή ήταν και η ένσταση μου στα πρώτα ρετρό σώματα της Fuji όπως και στις Νικον DF, ZF
Ομως η καθημερινή μου m43 μηχανή για χρήση δρόμο , φωτο πόλης , αρχιτεκτονικό , τοπίο κλπ. που δεν έχω απαιτήσεις να καλύπτει σπορ, BIF , μυστήρια κλπ. εκτός από σωστή λειτουργικότητα θελω να έχει μερικά χαρακτηριστικά που τα έχω δυστυχώς μόνο στην PenF.
Ποια είναι αυτά ? Ομορφη σχεδίαση σε στιβαρό μεταλλικό ή μαγνησίου σώμα που να με ευχαριστεί όταν το κρατώ και φωτογραφίζω και χωρίς να με κουράζει σε βάρος όπως ένα σώμα FF. Και να έχει κάτι πολύ βασικό, πολύ καλά jpeg όσο το δυνατόν παραμετροποιησιμα από εμένα ώστε να μην ασχολουμε εντατικά με την επεξεργασία όταν δεν έχω χρόνο. Ειδικά στο Α/M.
Για το γκριπ βρισκεις λυσεις, θεωρω θα υπαρχει οπως και την PenF κατι ομορφο προσθετο , ετσι ηταν και το προσθετο στις παλιες ΟΜ3-ΟΜ4ti (δεν εννοω το winder), ή καποιες μισές δερμάτινες θήκες που ταιριάζουν αρμονικά με την ρετρό φιλοσοφία και αυξάνουν κατατι το πιάσιμο.
Αλλωστε αυτή τη μηχανή όπως και η PanF δεν θα προορίζεται για χρήση βαριών φακών για σπορ, BIF κλπ. και νομίζω γιαυτό θα λανσάρουν και τη νέα σειρά στεγανών μικρών μονοεστιακων φωτεινών φακών σε f1.4 μάλλον προερχόμενων από τις πατέντες της Sigma . H Sigma έχει πατενταρει μια σειρά F1.4 MFT lenses, τους 10mm, 14mm, 20mm, 30mm και 40mm και η Olympus/ΟΜ ήδη έχει,προσθέσει τον 20mm/1.4 pro στην γκάμα τη. Θα ακολουθήσουν και κάποιοι ακόμη από αυτές τις πατέντες πιθανόν πρώτος ο 14mm/1.4
Τι μου λείπει στην PenF και θα ήθελα να τα έχει το νέο σώμα για να είναι σχεδον τέλειο για εμένα ?
1.- Καταρχήν τη στεγανότητα γιατί θέλω να δουλεύω το καθημερινό μου σώμα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το νέο σώμα δείχνει αυτό να το καλύπτει. Και αν ο μοχλός κάτω αριστερά είναι πραγματικότητα θα δίνει και τα παραμετροποιησιμα JPEG της PenF που είναι κάτι που ζητάμε εδώ και χρόνια πολλοί χρήστες της εταιρίας.
2.- το AF της είναι μέτριο παλιάς τεχνολογίας αξιόπιστο μόνο σε SAF , θα πρέπει να ενσωματωθεί το σύγχρονο AF των PDAF σε SAF και CAF και αν είναι δυνατόν αυτό που δίνει ο αισθητήρας της ΟΜ1 και ας περιορίσουν τις ριπές στις συνήθεις των 10-15fps . Δεν χρειάζεται δεύτερη κάρτα , μεγάλα buffer κλπ.
3.- η παλιά PenF είχε ενσωματωμένο hires σε τρίποδο. Ενα νέο στεγανό σώμα πάνω από την ΟΜ5 θα ήθελα να έχει και χεράτο hires. Στις φήμες γράφουν για νέο αισθητήρα , δεν νομίζω να συμβεί γιατί θα πυροβολήσουν την ΟΜ1.2.
4.- Φρέσκος επεξεργαστής να βελτιστοποιεί τον αισθητήρα με όσες ηλεκτρονικές λειτουργίες μπορούν να μπουν χωρίς να κόψει πωλήσεις από την ΟΜ1.2 (θα ήθελα π.χ. το ND /GD φίλτρο της αλλά όχι τις ριπές της)
5.- Το νέο μενού και λίγο πιο απλά να κάνω τις ρυθμίσεις - παραμετροποιησεις των jpeg στο πεδίο έξω με τις ροδέλες κάτι που βελτιώθηκε κατατι στην κουτσουρεμένη απομίμηση της PenF , την ΕP7
6.- Θύρα USB για φόρτιση και έλεγχο και συμβατότητα με τα προγράμματα της εταιρίας για tethering και αποθήκευση των μνημών ρυθμίσεων (κάτι που έκοψαν στην ΕΜ5ΙΙΙ και OM5 κάτι απαράδεκτο ενώ το είχε η παλιά ΕΜ5ΙΙ)
7.- στο βίντεο δεν έχω απαιτήσεις , ας βάλουν τα βασικά.
8.- την μεγάλη μπαταρία της ΟΜ1 ή της ΟΜ1.2
9.- τα βασικά σε EVF/οθονη ώστε να είναι λειτουργική η μηχανή
10.- Να γράφει Olympus μπροστά όπως και στην PenF