Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Αυτό ακριβώς, πριν αρχίσουμε να γράφουμε ειρωνίες καλό είναι να ενημερωνόμαστε τι πραγματικά συμβαίνει με το κάθε μοντέλο.
Προσωπικά δεν ειρωνεύτικα, το ξέρω ότι έχουν σπάσει αρκετές em5III, και για αυτό ενίσχυσαν το σώμα της OM5 από κάτω, άλλα από όσο ξέρω το θέμα δεν λύθηκε 100%. Θεωρώ ότι είναι καθαρά θέμα έκπτωσης στην ποιότητα κατασκευής που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Olympus/OM ειδικά στα φτηνά/ midrange μοντέλα. Αντίθετα την Om1 που είχα πιάσει για λίγο μου είχε φανεί τανκ...

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,302
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όχι δεν διορθώθηκε , η ίδια ιστορία είναι. Δεν άλλαξε ούτε οαχυνε η βάση , ούτε βαθυναν οι βίδες ούτε μπήκε από.πισω κάτι άλλο, τις άνοιξαν και τις συγκτιναν. Θέλει τελείως άλλη κατασκευή .

Απλά το θέμα έχει γίνει ευρέως γνωστό και κανείς νέος χρηστης δεν τολμά να την κρεμάσει απο κλιπ πλέον. Γι'αυτό και έχουν μειωθεί τα συμβάντα.

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
99,242
Εκεί ψηλά.....
Θεωρώ ότι είναι καθαρά θέμα έκπτωσης στην ποιότητα κατασκευής που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Olympus/OM ειδικά στα φτηνά/ midrange μοντέλα.

Ελλειψη τεχνογνωσιας ειναι .

Θελει επενδυσεις και πολυ χρονο για να πας σε νεα υλικα που να αντεχουν οσο τα μεταλλικα και να προσφερουν το μειωμενο βαρος που ολοι θελουν στην αγορα.

Εχει η ΟΜ τετοιο οραμα ?

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Δηλαδη πιστευεις οτι αν ειχαν επιτελους εξελιξει εναν αισθητηρα μετα απο Χ χρονια και ειχαν προσφερει κατι νεοτερο απο τα ιδια και τα ιδια που πασαρουν τα τελευταια χρονια θα κραταγε τον καταναλωτη ενα συνθετικο σωμα ?

Μιλαμε για καμερα που θες να την μεταφερεις ευκολα μαζι σου οποτε το χαμηλο βαρος ειναι το ζητουμενο. Αλλο αν η επιλογη των συνθετικων ηταν αστοχη, η canon στους νεους φακους RF αντικαταστησε τα μεταλλικα βαρελια με πλαστικα αρα δεν ειναι θεμα υλικου αλλα τεχνογνωσιας και επιλογης ανα χρηση
Μιλάμε για πολύ μικρά σώματα, και όλο μέταλλο να είναι άντε να χάσεις 30-50-70γρ. σιγά την διαφορά, το ξαναλέω πως η Fuji τα βγάζει με όλο μέταλλο τόσο φακούς όσο και σώματα?
Η Canon βγάζει σώματα και φακούς FF που είναι τεράστιοι, αν ήταν όλο μέταλλο καήκαμε, έπρεπε να είσαι παλαιστής για να τα σηκώνεις, οποτε προφανώς καλά έκανε και εξέλιξε νέες τεχνολογίες για να ρίξει το βάρος.

Προφανώς αν είχαν εξελίξει έναν νέο αισθητήρα ή κάποια καινοτόμο τεχνολογία δεν θα επηρέαζε το συνθετικό σώμα, άλλα οι Olympus μηχανές δεν είναι επι το πλεστον επαγγελματικά εργαλεία, ο κόσμος που τις αγοράζει τους αρέσει η αισθητική τους, ο χαρακτήρας τους, η αίσθηση του να πιάνεις κάτι μικρό και ποιοτικό, είναι χομπίστες με λίγο λόγια που τους αρέσει και το κάπως εκλεπτισμένο και ρετρό. Ε δεν πας λοιπόν σε ένα τέτοιο κοινό και τους παρουσιάζεις συνθετικά σώματα, ε δεν γίνεται πως να το κάνουμε, όπως δεν το κάνει και η Fuji. Για δες π.χ. και τις Leica όλο μέταλλο σώματα και φακούς, ας τις βγάζανε με συνθετικά υλικά να δεις τι θα γινόταν...
Όχι δεν διορθώθηκε , η ίδια ιστορία είναι. Δεν άλλαξε ούτε οαχυνε η βάση , ούτε βαθυναν οι βίδες ούτε μπήκε από.πισω κάτι άλλο, τις άνοιξαν και τις συγκτιναν. Θέλει τελείως άλλη κατασκευή .

Απλά το θέμα έχει γίνει ευρέως γνωστό και κανείς νέος χρηστης δεν τολμά να την κρεμάσει απο κλιπ πλέον. Γι'αυτό και έχουν μειωθεί τα συμβάντα.
Α δεν το ήξερα αυτό, νόμιζα ότι το είχαν ενισχύσει το σώμα της OM5. Πάντως όσο είχα την em5III ο βασικός μου υμάντας για κουβάλημα κούμπωνε στην βίδα από κάτω, ε δεν τον έβαλα ποτέ από φόβο, ειδικά όταν είχα πάνω τον 12-100. Τώρα στην em10IV τον βάζω τον υμάντα αυτόν, δεν έχω παρατηρήσει κάποιο θέμα.

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,302
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
.......
Α δεν το ήξερα αυτό, νόμιζα ότι το είχαν ενισχύσει το σώμα της OM5. Πάντως όσο είχα την em5III ο βασικός μου υμάντας για κουβάλημα κούμπωνε στην βίδα από κάτω, ε δεν τον έβαλα ποτέ από φόβο, ειδικά όταν είχα πάνω τον 12-100. Τώρα στην em10IV τον βάζω τον υμάντα αυτόν, δεν έχω παρατηρήσει κάποιο θέμα.
Μα δεν εχει θεμα η πλαστικη σειρα 10 παραδοξως ουτε και οι παλιες μικρες Pen που δεν ηταν φουλ μεταλλικες , Κανε ενα τεστ πιασε τον ιμαντα και τραβα τον ελαφρα να δεις αν τεντωνεται η βαση

θεμα κακης αρχικης σχεδιασης ηταν του συγκεκριμενου μοντελου ΕΜ5ΙΙΙ/ΟΜ5 και οχι τεχνογνωσιας λογω αλλαγης υλικων

Καλα μην το ξεφτιλιζεις και εσυ ομως και βαζεις στην ΕΜ10 κρεμαστα τον βαρυ 12-100/4 , οχι τιποτε αλλο αμα σπασει θα κλαις τον φακο

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,302
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Last edited:
  • Like
Reactions: b_bil2

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Και μια διαρροη φωτο που κανεις δεν ξερει αν ειναι αληθινη και μοιαζει πολυ στην παλια φιλματη ΟΜ1 με τον επιλογεα της PenF εκει που ηταν ο μοχλος χρονομετρησης

View attachment 245349View attachment 245350
Ομορφη φαίνεται αν είναι αληθινή η φώτο, άλλα από grip που είσαι και φαν, άστα να πάνε!!

b_bil2

AVClub Addicted Member
18 June 2006
1,468
Άρα πάει σε εντελώς ρετρό μοντέλο , χωρίς καθόλου γκριπ ; Μάλλον θα το δίνει στα έξτρα σίγουρα , ωραία φαίνεται, επιτέλους κάτι καινούργιο απο την OM !

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
99,242
Εκεί ψηλά.....
Προφανώς αν είχαν εξελίξει έναν νέο αισθητήρα ή κάποια καινοτόμο τεχνολογία δεν θα επηρέαζε το συνθετικό σώμα, άλλα οι Olympus μηχανές δεν είναι επι το πλεστον επαγγελματικά εργαλεία, ο κόσμος που τις αγοράζει τους αρέσει η αισθητική τους, ο χαρακτήρας τους, η αίσθηση του να πιάνεις κάτι μικρό και ποιοτικό, είναι χομπίστες με λίγο λόγια που τους αρέσει και το κάπως εκλεπτισμένο και ρετρό. Ε δεν πας λοιπόν σε ένα τέτοιο κοινό και τους παρουσιάζεις συνθετικά σώματα, ε δεν γίνεται πως να το κάνουμε, όπως δεν το κάνει και η Fuji. Για δες π.χ. και τις Leica όλο μέταλλο σώματα και φακούς, ας τις βγάζανε με συνθετικά υλικά να δεις τι θα γινόταν...

Δεν ειναι το ιδιο κοινο εκεινο της Leica και της OM ομως. Ακριβως επειδη η ΟΜ δεν μπορει να γινει Leica θα πρεπε να ρισκαρει σε αλλα πεδια. H Leica εχει το κοινο της δεν την παιρνει για αλλαγη πλευσης γιατι θα καταληξει σαν την Pentax.

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Μα δεν εχει θεμα η πλαστικη σειρα 10 παραδοξως ουτε και οι παλιες μικρες Pen που δεν ηταν φουλ μεταλλικες , Κανε ενα τεστ πιασε τον ιμαντα και τραβα τον ελαφρα να δεις αν τεντωνεται η βαση

θεμα κακης αρχικης σχεδιασης ηταν του συγκεκριμενου μοντελου ΕΜ5ΙΙΙ/ΟΜ5 και οχι τεχνογνωσιας λογω αλλαγης υλικων

Καλα μην το ξεφτιλιζεις και εσυ ομως και βαζεις στην ΕΜ10 κρεμαστα τον βαρυ 12-100/4 , οχι τιποτε αλλο αμα σπασει θα κλαις τον φακο
Λόγω βάρους τον έχω δώσει τον 12-100, αν και υπάρχουν φορές που μου λείπει. Είμαι σε mood πλέον εντελώς ελαφρύ και Stealth!! Για αυτό τον λόγω έδωσα και όλα τα FF που είχα (Nikon Z5/Z6II Κλπ.)....είμαι με φακούς τώρα τον Panasonic 12-32, Panasonic 35-100, Olympus 17mm, Olympus 45mm...και οι 4 φακοί μια σταλιά, χωράνε κυριολεκτικά σε μια τσέπη και οι 4!! Αυτό για μένα είναι και το τεράστιο πλεονέκτημα του m43 και ο λόγος που ότι και αν αγοράσω πάντα στο τέλος καταλήγω πίσω σε m43!!

• Like
Reactions: kbouk

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,302
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ομορφη φαίνεται αν είναι αληθινή η φώτο, άλλα από grip που είσαι και φαν, άστα να πάνε!!

Θα δουμε αν ειναι καταρχην αληθινη η φωτο και τι χειριστηρια διαθετει.

Δεν θα ηθελα ποτε στην κατοχη μου ενα σωμα ρετρο οπως και πριν εγραψα με μειωμενη λειτουργικοτητα και χωρίς ροδέλες που δεν θα μπορείς να κάνεις τις βασικές ρυθμίσεις που κάνει ένα σύγχρονο σώμα. Αυτή ήταν και η ένσταση μου στα πρώτα ρετρό σώματα της Fuji όπως και στις Νικον DF, ZF

Ομως η καθημερινή μου m43 μηχανή για χρήση δρόμο , φωτο πόλης , αρχιτεκτονικό , τοπίο κλπ. που δεν έχω απαιτήσεις να καλύπτει σπορ, BIF , μυστήρια κλπ. εκτός από σωστή λειτουργικότητα θελω να έχει μερικά χαρακτηριστικά που τα έχω δυστυχώς μόνο στην PenF.

Ποια είναι αυτά ? Ομορφη σχεδίαση σε στιβαρό μεταλλικό ή μαγνησίου σώμα που να με ευχαριστεί όταν το κρατώ και φωτογραφίζω και χωρίς να με κουράζει σε βάρος όπως ένα σώμα FF. Και να έχει κάτι πολύ βασικό, πολύ καλά jpeg όσο το δυνατόν παραμετροποιησιμα από εμένα ώστε να μην ασχολουμε εντατικά με την επεξεργασία όταν δεν έχω χρόνο. Ειδικά στο Α/M.

Για το γκριπ βρισκεις λυσεις, θεωρω θα υπαρχει οπως και την PenF κατι ομορφο προσθετο , ετσι ηταν και το προσθετο στις παλιες ΟΜ3-ΟΜ4ti (δεν εννοω το winder), ή καποιες μισές δερμάτινες θήκες που ταιριάζουν αρμονικά με την ρετρό φιλοσοφία και αυξάνουν κατατι το πιάσιμο.

1736573623340.jpeg

Αλλωστε αυτή τη μηχανή όπως και η PanF δεν θα προορίζεται για χρήση βαριών φακών για σπορ, BIF κλπ. και νομίζω γιαυτό θα λανσάρουν και τη νέα σειρά στεγανών μικρών μονοεστιακων φωτεινών φακών σε f1.4 μάλλον προερχόμενων από τις πατέντες της Sigma . H Sigma έχει πατενταρει μια σειρά F1.4 MFT lenses, τους 10mm, 14mm, 20mm, 30mm και 40mm και η Olympus/ΟΜ ήδη έχει,προσθέσει τον 20mm/1.4 pro στην γκάμα τη. Θα ακολουθήσουν και κάποιοι ακόμη από αυτές τις πατέντες πιθανόν πρώτος ο 14mm/1.4

Τι μου λείπει στην PenF και θα ήθελα να τα έχει το νέο σώμα για να είναι σχεδον τέλειο για εμένα ?

1.- Καταρχήν τη στεγανότητα γιατί θέλω να δουλεύω το καθημερινό μου σώμα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το νέο σώμα δείχνει αυτό να το καλύπτει. Και αν ο μοχλός κάτω αριστερά είναι πραγματικότητα θα δίνει και τα παραμετροποιησιμα JPEG της PenF που είναι κάτι που ζητάμε εδώ και χρόνια πολλοί χρήστες της εταιρίας.

2.- το AF της είναι μέτριο παλιάς τεχνολογίας αξιόπιστο μόνο σε SAF , θα πρέπει να ενσωματωθεί το σύγχρονο AF των PDAF σε SAF και CAF και αν είναι δυνατόν αυτό που δίνει ο αισθητήρας της ΟΜ1 και ας περιορίσουν τις ριπές στις συνήθεις των 10-15fps . Δεν χρειάζεται δεύτερη κάρτα , μεγάλα buffer κλπ.

3.- η παλιά PenF είχε ενσωματωμένο hires σε τρίποδο. Ενα νέο στεγανό σώμα πάνω από την ΟΜ5 θα ήθελα να έχει και χεράτο hires. Στις φήμες γράφουν για νέο αισθητήρα , δεν νομίζω να συμβεί γιατί θα πυροβολήσουν την ΟΜ1.2.

4.- Φρέσκος επεξεργαστής να βελτιστοποιεί τον αισθητήρα με όσες ηλεκτρονικές λειτουργίες μπορούν να μπουν χωρίς να κόψει πωλήσεις από την ΟΜ1.2 (θα ήθελα π.χ. το ND /GD φίλτρο της αλλά όχι τις ριπές της)

5.- Το νέο μενού και λίγο πιο απλά να κάνω τις ρυθμίσεις - παραμετροποιησεις των jpeg στο πεδίο έξω με τις ροδέλες κάτι που βελτιώθηκε κατατι στην κουτσουρεμένη απομίμηση της PenF , την ΕP7

6.- Θύρα USB για φόρτιση και έλεγχο και συμβατότητα με τα προγράμματα της εταιρίας για tethering και αποθήκευση των μνημών ρυθμίσεων (κάτι που έκοψαν στην ΕΜ5ΙΙΙ και OM5 κάτι απαράδεκτο ενώ το είχε η παλιά ΕΜ5ΙΙ)

7.- στο βίντεο δεν έχω απαιτήσεις , ας βάλουν τα βασικά.

8.- την μεγάλη μπαταρία της ΟΜ1 ή της ΟΜ1.2

9.- τα βασικά σε EVF/οθονη ώστε να είναι λειτουργική η μηχανή

10.- Να γράφει Olympus μπροστά όπως και στην PenF -bye-

Last edited:

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,302
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οι φήμες τρέχουν στο 43rumors chat , πριν ένα μήνα βγήκαν αυτά που πριν λίγες μέρες ανέβηκαν και στο 43rumors ως επίσημες φήμες

1736715668606.png
Πριν ένα μήνα επίσης είχε γράψει :

New Om3 is coming in February. The OM1III is testing in Costa Rica to be ready in September. All old small primes had been redesigned to be WR and better. The OM system is still alive.. New 50-200 2.8-4 is ready.

Σήμερα ο ίδιος έγραψε :

New camera based on OM1 features is coming named OM3 with 13 differents colors profiles (I think) 2 cinematics video profiles metal construction. Colors profiles would be like film stimulation of fuji. Also New 17 1.8 and 25 1.8 are coming and the new 100-400mm

Και επειδή κουβέντα γίνεται για την εργονομία των ρετρό σωμάτων ας δούμε με μια ματιά τις διαφορετικές απόψεις των τριών κατασκευαστών (Fuji, Nikon, Olympus) . Οπως βλέπουμε η Olympus στην PenF έβαλε τα λιγότερα ρετρό χειριστήρια , απουσιάζουν τα χειριστήρια ταχύτητας κλείστρου και ISO που βάζουν συνήθως οι άλλοι κατασκευαστές στα δικά τους. Και είχε ροδέλες για αυτές τις επιλογές. Τον μόνο απευθείας έξτρα κυκλικό επιλογέα που δεν είχε σε άλλα δικά της σώματα ήταν για την έκθεση που σου έδινε τη δυνατότητα να βάλεις σε άλλη ροδέλα το ISO ώστε να ελέγχεις και τις τρεις βασικές παραμέτρους μαζί με το διάφραγμα άμεσα και γρήγορα . Ηταν και είναι φουλ εργονομική η PenF από χειριστήρια. Και με παραμετροποιησιμα σε λειτουργία πολλά κουμπιά. Δεν νιώθω να μου λείπει τίποτε που να μην μπορώ να αναθέσω και να ελέγξω άμεσα και γρήγορα.

Είχε επίσης επιπλέον έξτρα ροδέλα πίσω για να αλλάξεις καμπύλες , βινιέτα, ψεύτοθόρυβο και φυσικά πειράγματα σε χρωματική παλέτα στο προφίλ που έχεις επιλέξει. Φοβερά καλά μελετημένο σώμα για να παραμετροποιησεις τα jpeg σου είτε από πριν είτε και εκείνη τη στιγμή έξω στο πεδίο.

1736750271638.png

Ελπίζω στο νέο σώμα η φιλοσοφία να είναι η ίδια και να έχουν φτιάξει ένα λειτουργικό ρετρό σώμα και όχι απλά να το κάνουν για τις εντυπώσεις.

Πάντως καλό είναι ότι άκουσαν τις δύο απαίτησεις που υπήρχαν από πολλούς χρήστες που δεν εστιάζουν μόνο σε wildlife και δράση που είχε ρίξει το βάρος της με την σειρά ΟΜ1 και την εξέλιξη των τηλεφακών :

1.- να παρουσιάσουν κάτι παρόμοιο σε σχεδίαση , ποιότητα σώματος , παραμετροποιήσιμο jpeg με την PenF αλλά στεγανό

2.- και την απαίτηση να δούμε στεγανούς μικρούς μονοεστιακους φακούς και στην φθηνή μη pro σειρά κάτι που ήταν σήμα κατατεθέν της εταιρίας και στο παλιό 4/3 σύστημα στην σειρά HG φακών (ελπίζω εκτός από επιπλέον τσιμούχες στην μικρή φθηνή σειρά f1.8 ή σε νέα σειρά f1.4 να δούμε βελτιώσεις όπως έγιναν και στον 12-40ΙΙ, δηλ. μεγαλύτερη ταχύτητα μοτέρ και επιστρώσεις στο εμπρός κρύσταλλο για CA π.χ. Ο 17αρης/1.8 ήταν πολύ ευαίσθητος σε χρωματικές εκτροπές )

Last edited:

b_bil2

AVClub Addicted Member
18 June 2006
1,468
Οι φήμες τρέχουν στο 43rumors chat , πριν ένα μήνα βγήκαν αυτά που πριν λίγες μέρες ανέβηκαν και στο 43rumors ως επίσημες φήμες

View attachment 245472
Πριν ένα μήνα επίσης είχε γράψει :

New Om3 is coming in February. The OM1III is testing in Costa Rica to be ready in September. All old small primes had been redesigned to be WR and better. The OM system is still alive.. New 50-200 2.8-4 is ready.

Καινούργια OM1-III τον Σεπτέμβριο;
Πολύ γρήγορα δεν αλλάζουν ή κάνω λάθος , μετά από 1.5 χρόνο !
Εκτός και αν βάλει καινούργιο αισθητήρα στην OM-3 και Γιαυτο θα αλλάξουν OM1-II !

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,302
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Βασίλη φήμες είναι όλα αυτά. Αν επαληθευτούν οι πρώτες ίσως έχουν βάση και οι επόμενες που έχει δώσει ο συγκεκριμένος.

Ξέρουμε ότι όταν το έγραψε ο Petr Bambousek ήταν σε ταξίδι στην Costa Rica , μπορεί όντως να την είχε μαζί του για ένα αρχικό τεστ . Είναι από τους πιο γνωστούς OM ambassadors για wild life και μια νέα μηχανή με τέτοια χαρακτηριστικά σιγουρα θα περάσει από τα χέρια του για εξαντλητική δοκιμή , διορθώσεις κλπ. Λογικά εκεί στην νέα ναυαρχίδα θα πρώτοδούμε και μια αναβάθμιση στον αισθητήρα, η G9II ήδη έχει υψηλότερης ανάλυσης αισθητήρα.

Εγω περιμένω με αρκετή αγωνία να δω τι θα φέρει από νέα σώματα στο τραπέζι η ΟΜ D.S. , μέχρι τώρα ότι έχει παρουσιάσει από όταν ανέλαβε την εταιρία είναι τα σώματα που είχε η Olympus και απλά τα έχει αναβαθμίσει κρατώντας στην πράξη το ίδιο σώμα ως κέλυφος (σειρά ΕΜ10, σειρά ΕΜ5 , σειρά ΟΜ1).

Περιμένω να δω μια δική της πρόταση , όχι μόνο σχεδιαστικά αλλά και αναφορικά με το target group που αυτή θα απευθύνεται. Γιατι δεν ασχολούνται όλοι με wild life,σπορ - δράση , macro κλπ. , εκεί δηλαδή που έχει ρίξει το βάρος τα τελευταία χρόνια για να προμοτάρει το σύστημα ως πιο κατάλληλο.

Προσωπικα θέλω να δω ένα όμορφο μικρό καλοσχεδιασμένο και πλήρες από ηλεκτρονικές λειτουργίες m43 σώμα , με καλό AF που να είναι ευχάριστο για urban photography (δρόμο, αρχιτεκτονικό κλπ.) , πακέτο με 2-3 μικρούς στεγανούς φωτεινούς φακούς. Να αντικαταστήσει κάποια στιγμή την PenF μου που έχω μόνιμα στην τσάντα μου με 2-3 μικρά πανάλαφρα φακουδάκια.

Μακαρι να είναι αυτή η ΟΜ3 ή όπως αλλιώς το ονομάσουν.

Last edited:
  • Like
Reactions: b_bil2 and cacau

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,194
Αθήνα
...Προσωπικα θέλω να δω ένα όμορφο μικρό καλοσχεδιασμένο και πλήρες από ηλεκτρονικές λειτουργίες m43 σώμα , με καλό AF που να είναι ευχάριστο για urban photography (δρόμο, αρχιτεκτονικό κλπ.) , πακέτο με 2-3 μικρούς στεγανούς φωτεινούς φακούς...
Αυτό θα ήθελα κι εγώ αλλά και οι περισσότεροι χρηστες m4/3 που έχουν βαρεθεί να βλέπουν "κτήνη" για πουλάδες και λοιπούς φωτογράφους wild life. Αν περιμένουν οι OMDήδες να επιζήσουν μόνο με τέτοιο πελατολόγιο, ζήτω που καήκανε. Θα έπρεπε να είναι πιο υποψιασμένοι όταν βλέπουν τις e-pl και την panny 100D να ξεπουλάνε...

• Like
Reactions: guzzi

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,302
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αυτό θα ήθελα κι εγώ αλλά και οι περισσότεροι χρηστες m4/3 που έχουν βαρεθεί να βλέπουν "κτήνη" για πουλάδες και λοιπούς φωτογράφους wild life. Αν περιμένουν οι OMDήδες να επιζήσουν μόνο με τέτοιο πελατολόγιο, ζήτω που καήκανε. Θα έπρεπε να είναι πιο υποψιασμένοι όταν βλέπουν τις e-pl και την panny 100D να ξεπουλάνε...
Νομίζω ότι το ρετρό σώμα που είδα σήμερα σε καθαρή φωτό είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλεις και έχει ήδη πιο πάνω ανέβει σε screenshot κακής ποιότητας . Μια εξέλιξη της ΟΜ5 αλλά με ένα touch από PenF .

Είναι πολύ όμορφο και δείχνει μικρό τόσο όσο για να είναι και λειτουργικό. Δεν έχω δει την πίσω πλευρά. Στην πάνω πλευρά έχει πολλά κουμπιά , τα περισσότερα στις θέσεις και στην μορφή που ήταν στα παλιά ρετρό σώματα αλλά εξυπηρετούν πλέον νέες ηλεκτρονικές λειτουργίες όπως και στα άλλα σώματα της εταιρίας.

Δεν έχει γκριπ (δεν ξέρω αν υπάρξει πρόσθετο) αλλα εχει τον επιλογέα profile της PenF και ίσως να βγει σε πακέτο με τον νέο στεγανό 17αρη όπως είχαν κάνει με την PenF. Αν έχουν καταφέρει στην νέα μηχανή να ενώσουν κάποια απο τα καλά στοιχεία της ΟΜ51/ΟΜ5 και της PenF θα είναι το τέλειο σώμα για εμένα και πιστεύω και για πολύ κόσμο που αναζητά τέτοιο ιδαιτερο σώμα.

Η μεγάλη αγωνία που είχα με την νέα εταιρία είναι αν θέλουν και αν μπορούν να σχεδιάσουν κάτι ιδιαίτερο συνεχίζοντας την παράδοση που είχε η Olympus να παρουσιάζει προϊόντα που ξέφευγαν από το συνηθισμένο. Τελικά φαίνεται πως το δοκίμασαν και ελπίζω η συνταγή να είναι η σωστή ώστε να τους δώσει καύσιμο να συνεχίσουν . Το σώμα θα ανακοινωθεί τέλος Φλεβάρη και τον Μάρτη θα παραδίδεται. Μιλάμε βέβαια για premium σώμα σε premium τιμή.

Έρχονται ταυτόχρονα και οι νέοι στεγανοί φακοί , ο 17αρης/1.8 και ο 25αρης/1.8

Εχω αρχίσει να γεμίζω κουμπαρά.

Last edited:
  • Like
Reactions: guzzi

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,194
Αθήνα
Ορίστε και η πίσω πλευρά:

...Μοιάζει πολύ με την ΟΜ5 συν ένα επιπλέον κουμπί, ίσως joystick? Αν και μάλλον δεν έχει φοβερή σημασία, αφού μπορείς να αλλάζεις λειτουργίες - π.χ. η "δική μου" ΟΜ5 ανάβει με το ένα χέρι. Αν το εμπρός λεβιέ είναι για τις ρυθμίσεις jpeg, μάλλον δεν θα χρειαστεί να εξαντλήσω την πενταετή εγγύηση της μικρής μου - παρότι οι φήμες λένε για τιμή γύρω στα 1500 μόνο σώμα... :cry:

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809

...Μοιάζει πολύ με την ΟΜ5 συν ένα επιπλέον κουμπί, ίσως joystick? Αν και μάλλον δεν έχει φοβερή σημασία, αφού μπορείς να αλλάζεις λειτουργίες - π.χ. η "δική μου" ΟΜ5 ανάβει με το ένα χέρι. Αν το εμπρός λεβιέ είναι για τις ρυθμίσεις jpeg, μάλλον δεν θα χρειαστεί να εξαντλήσω την πενταετή εγγύηση της μικρής μου - παρότι οι φήμες λένε για τιμή γύρω στα 1500 μόνο σώμα... :cry:
1.500 μόνο το σώμα??? Ε όχι βρε φίλε, αν ισχύει καλά κρασιά, ελπίζω απλά να είναι φήμες....

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,194
Αθήνα
Κι εγώ το ελπίζω... ...Εν τω μεταξύ, κάποιοι παρατήρησαν πτώση τιμών/προσφορές στις ΟΜ5...

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,302
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
H ΟΜ5 πουλιέται τώρα στα 800 ευρώ , καλή τιμή για στεγανό σώμα , αν θυμάμαι καλά είχε ξεκινήσει στα 1200ευρω

Η PenF είχε ξεκινήσει επίσης στα 1200 ευρώ.

Εχει και άλλες αλλαγές επάνω στο layout. O μπροστινός μοχλός είναι για ρυθμίσεις χρωματικών προφίλ. Θα έχει μπόλικα για φωτο και καναδυο εξειδικευμένα για βίντεο.