Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

E καλά αυτά τα σχόλια είναι ο πασατέμπος των forum ... καταλήγουν να κλείνουν τα νήματα διαβάζοντας ατελείωτα VS με επιχειρήματα εκατερωθεν, οι επιλογές είναι πάρα πολλές πλέον και αυτό είναι ευχάριστο όσο και αν δυσκολεύει αυτούς που ασχολούνται με specs και θέλουν να έχουν το μηχανάκι τελευταίας γενιάς που τα κάνει ολα , σε ένα εξάμηνο και αυτό θα έχει ξεπεραστεί...

Συμφωνώ Κώστα, το θέμα είναι ότι νιώθω σαν να κάνει ''πίσω'' η Olympus, η PL9 δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να είναι, η em5II έχει μείνει υπερβολικά πολύ καιρό χωρίς αντικαταστάτη τις εποχές που ζούμε, η pen F πάνω κάτω τα ίδια, η em10III έκανε βήματα μπροστά άλλα και πίσω και γενικά δεν τόλμησε το κάτι παραπάνω η Olympus εκει. Ετσι μας έμεινε η em1II, Κορυφαίο σώμα άλλα ήδη δυο χρόνια στην αγορά και μέσα σε αυτά τα χρόνια εμφανίστηκαν πολλές μηχανές σε αυτά τα χρήματα που κάνει πιο δύσκολη την επιλογή της Em1II, δεν είναι δύσκολο λοιπόν να ερμηνεύσεις τα κακά αποτελέσματα της Olympus. Πρέπει να το πάρει πιο σοβαρά και πιο επιθετικά νομίζω ειδικά τώρα που και η Panasonic το έριξε σε FF.

Νομίζω ότι η oly θα έπρεπε να χτυπήσει το niche που θέλει μικρά "πακέτα" με πολύ καλή/άριστη ποιότητα εικόνας. Προσωπικά θα πλήρωνα πολλά για ένα σώμα που ΔΕΝ θα μπορούσε να βγεί σε FF ή APS/C λόγω μεγέθους/βάρους, αλλά θα είχε προηγμένο αισθητήρα με κέρδος 1-1,5 στοπ (έναν BSI ή οργανικό ή οτιδήποτε άλλο), κορυφαία σταθεροποίηση, αδιαβροχοποίηση, καλό EVF και "σπαστή" οθόνη. Με δυό λόγια μια μηχανή που δεν προσπαθεί να κονταροχτυπηθεί με τις FF αλλά τις χτυπάει (ή συμπληρώνει) εκεί που πονάνε...

Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Νομίζω ότι η oly θα έπρεπε να χτυπήσει το niche που θέλει μικρά "πακέτα" με πολύ καλή/άριστη ποιότητα εικόνας. Προσωπικά θα πλήρωνα πολλά για ένα σώμα που ΔΕΝ θα μπορούσε να βγεί σε FF ή APS/C λόγω μεγέθους/βάρους, αλλά θα είχε προηγμένο αισθητήρα με κέρδος 1-1,5 στοπ (έναν BSI ή οργανικό ή οτιδήποτε άλλο), κορυφαία σταθεροποίηση, αδιαβροχοποίηση, καλό EVF και "σπαστή" οθόνη. Με δυό λόγια μια μηχανή που δεν προσπαθεί να κονταροχτυπηθεί με τις FF αλλά τις χτυπάει (ή συμπληρώνει) εκεί που πονάνε...

Συμφωνώ Απόλυτα, Χαλίφης στην θέση του Χαλίφη δεν μπορείς να γίνεις, δυστυχώς μετωπική με FF μηχανές δεν μπορείς, γνώμη μου είναι ότι το έχει ρίξει πολύ στο PRO η Olympus τόσο σε σώματα όσο και σε φακούς και δεν ξέρω αν θα της βγει, ας δώσει βάση εκει που δεν μπορεί να την χτυπήσει κανένας που είναι το μικρό μέγεθος και βάρος των φακών/σωμάτων....με μηχανές και φακούς μπαζούκας μπλέκεις επικίνδυνα στα χωράφια των FF και χάνεις από τα αποδυτήρια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Το σώμα που περιγράφεις Δημήτρη θα είναι η ΕΜ5 ΙΙΙ ή μάλλον πιο σίγουρα η νέα PenF II . Η υπάρχουσα Penf έχει ήδη το καλυτερο jpeg σε OLYMPUS , της λείπει η αδιαβροχοποιηση που θα την πάρει λογικά καταργώντας τελειως την σειρά 5 και αναβαθμίζοντας την παλιά Penf με πολλά καλούδια της ΕΜ1Χ αλλά αφαιρώντας της τον σπορ χαρακτήρα. Το μοντέλο αυτό πιστευω ότι θα βγει κανενα 6 μηνο μετά από την ΕΜ1Χ σε τιμή στη σημερινή που έχει η ΕΜ5ΙΙ,Penf.

Αλλά μια εταιρία δεν μπορεί να πουλάει μόνο πασατέμπο, θα το κλείσει το μαγαζί και δεν θα την πέρνει κανεις σοβαρά, γιαυτο βγαζεις κορυφαίο μοντέλο, ακριβό μεν αλλά με προδιαγραφές να μπει στο ρινγκ και να ανταγωνιστεί τον Γολιάθ, κερδίζεις έτσι εντυπώσεις και στην πράξη πουλάς μετά πιο εύκολα τον πασατέμπο.

Καλά κάνει και βγάζει κορυφαία μοντέλα και φακούς, άλλα όχι μόνο αυτά...νομίζω η Olympus ξέχασε κάπως τους απλούς χρήστες.
Για την Pen f ναι έχει κορυφαίο Jpeg άλλα και σοβαρές ελλείψεις, και στην τιμή των 1.200 ευρώ δεν δικαιολογούνται (απουσία αδιαβροχοποίησης, απουσία 4Κ βίντεο, απουσία υβριδικής εστίασης, δεν έχει ΕΥΕ AF, μικρό σκόπευτρο κλπ.), δυστυχώς μοιάζει παρωχημένη πλέον, κοντεύει τα 3 χρόνια στην αγορά (η em5II 4 χρόνια στην αγορά) και θέλει επειγόντως ανανέωση ή έστω μια πολύ γενναία έκπτωση.

Υ.Γ. Νομίζω και το Ibis της είναι αυτό που είχε η πρώτη em5 και η em1 και όχι αυτό της em5II

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Η PENF είναι παρεξηγημένο μοντέλο, αν την πάρεις πολύ δυσκολα την πουλάς, πίστεψε έχει πάνω της ολα χρειάζεσαι για να φωτογραφίσεις με ψυχή όχι με specs (αν και εμένα δεν μου λείπει τίποτε απολύτως αν δεν χρειαστει να τραβήξω σπορ). Πήρε 200 πάνω τον τελευταίο μήνα, το σώμα πριν 1 χρόνο περίπου στο χιλιάρικο ήταν. Όσους ξέρω οτι την έχουν δεν την πωλούν, έχω φτασει 2-3 φορές να την δώσω όχι γιατί δεν μου κάνει αλλά γιατί δεν δουλεύω την ΕΜ1.2 όσο την έχω :slapface: είναι υπερβολή να κρατώ δυο ακριβά σωματα, όμως η μια αλληλοσυμπληρωνει την άλλη, αν ήταν στεγανή θα έτρωγε χώμα η ΕΜ1.2 με συνοπτικές διαδικασίες αφού δεν κάνω χρήση σε ολα όσα προσφέρει. Το ίδιο θα συμβεί και με την ΕΜ1Χ σε υπερθετικό βαθμό γιαυτό και γράφω οτι το μοντέλο αυτό ως κράχτης θα λειτουργησει κυρίως.

Δεν διαφωνώ Κώστα, το θέμα είναι πως πείθεις κάποιον να αγοράσει μηχανή 3ετίας με σοβαρές ελλείψεις για την εποχή με κόστος 1.200 ευρώ και μικρό αισθητήρα. Δυστυχώς ζούμε την εποχή των Specs και αν θες να επιβιώσεις πρέπει να ακολουθήσεις αυτό το δρόμο, όλα αυτά που ανέφερα φαίνονται και από τις σημαντικές μειώσεις κερδών της Olympus που αντανακλά την όλη κατάσταση, για μένα το είπα θέλουν σχεδόν όλες οι μηχανές της Olympus σημαντικές μειώσεις τιμών ή νέα καλά εξοπλισμένα μοντέλα άμεσα κιόλας. Ας ελπίσουμε η νέα em1X να δώσει το έναυσμα για την αντεπίθεση της Olympus και να ξαναδούμε σώματα σαν την πρώτη em5 και em1 που ήταν αιώνες μπροστά από τον ανταγωνισμό και ''έφτιαξαν'' όλη την αγορά των Mirrorless.

. Ας ελπίσουμε η νέα em1X να δώσει το έναυσμα για την αντεπίθεση της Olympus και να ξαναδούμε σώματα σαν την πρώτη em5 και em1 που ήταν αιώνες μπροστά από τον ανταγωνισμό και ''έφτιαξαν'' όλη την αγορά των Mirrorless.

Ακριβώς αυτο πρέπει να κάνει και το ξέρει πολύ καλά , περιμένουμε πως και πως !!

Όχι έτσι όπως το γράφει εννοεί ότι θα τραβά με ταχύτητα κλείστρου 1/60 , το readout ήδη της ΕΜ1.2 είναι 1/60.

Όχι έτσι όπως το γράφει εννοεί ότι θα τραβά με ταχύτητα κλείστρου 1/60 , το readout ήδη της ΕΜ1.2 είναι 1/60.

1) It’s confirmed it can take 80MP images
2) It works at 1/60s
3) It works perfectly with people too if they stand reasoneably still.

Τι να σου πω δεν διευκρινίζεται, ο απλός άνθρωπος (εγώ) καταλαβαίνει ταχύτητα κλείστρου...

Το ζητούμενο είναι αν και πως θα λειτουργεί η σταθεροποίηση εκεί, και τι περιορισμούς θα έχει το χεράτο Vs τριποδάτου.
Χεράτο hires πάντως τραβούν και οι Pentax, με κάποιους περιορισμούς. Αν θυμάμαι καλά dynamic hires το ονομάζουν.

Για να κάνω τον δικηγόρο του φημολογούμενο σώματος πάντως. Aν δεν ανακοινωθούν τα τελικά specs δεν μπορούμε να κρίνουμε ούτε την τιμή ούτε το μέγεθος.

Για ΑΝ έχει για παράδειγμα χεράτο hires με σταθεροποίηση, global shuter, μεγάλη οθόνη, 10bit 60p video, τεράστια μπαταρία και καλή συνδεσιμότητα τότε το "μεγάλη" και "ακριβή" είναι σχετικά. Όταν πχ η Νikon διαφημίζει το νέο atomos V για το νέο της σώμα, πείτε μου πόσο φορητή και φθηνή είναι πλέον με αυτό κουμπωμένο πάνω. Όλα αυτά - αν ισχύσουν - θέλουν χώρο όχι μόνο για να... χωρέσουν, αλλά και για αποτελεσματική παθητική ψύξη και μεγάλη μπαταρία, δεν γίνεται να χωρέσουν σε μικρό ακάθρεπτο σώμα και να είναι αξιόπιστα.

Όσο για την ποιότητα εικόνας, μια χαρά είναι η ποιότητα με 4/3 αισθητήρα, εδώ τα κινητά πλέον βγάζουν αξιοπρεπείς φωτογραφίες. Σίγουρα μια FF dslr, ακόμα και μια 6D που αναφέρθηκε και έχω, είναι ένα κλικ παραπάνω, αλλά όχι πάντα, με σημαντικό αβαντάζ το κόστος φακών και αξεσουάρ για την ίδια "ποιότητα" αρχείου, όσο σχετικό και υπολειμενικό μπορεί να είναι το ουσιαστικό "ποιότητα".

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους focal reducers ειδικά για το βίντεο που κλείνουν κάπως την ψαλίδα με το FF, και πλέον υπάρχουν αξιοπρεπείς επιλογές με χαμηλό κόστος.

Το θέμα είναι να ξέρουμε τι θέλουμε και τι ζητάμε για τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ χρήση. Ακόμα και ένας - δυο συγκεκριμένοι φακοί μπορεί να οδηγήσουν κάποιο προς ένα σύστημα. Γιατί παρατηρώ ότι πολλοί εύκολα βαπτίζουν την μία ή την άλλη σαν την "καλύτερη", τσουβαλιάζοντας τα πάντα.

Υ.Γ Για το long exposures που γράψατε, διαφωνώ εν μέρη ότι μπορείς πάντα να καταλάβεις το μέγεθος του σένσορα. Και στην αστροφωτογράφιση τα ίδια. Πρέπει να ξέρεις πολύ καλά τον εξοπλισμό σου ανεξαρτήτως σώματος για να χρησιμοποιήσεις την καταλληλότερη τεχνική και να πετύχεις πολύ καλό αποτέλεσμα. Γιατί εκτός από το iso και το δυναμικό εύρος παίζουν ρόλο η ψύξη του σένσορα, dark current/thermal noise, FPN κ.α. Οπότε με το Χ σώμα μπορεί να συμφέρει να χρησιμοποιήσει μικρότερους χρόνους με μεγάλο iso, με το Υ σώμα το ανάποδο, με το Ζ πολλαπλές λήψεις κ.ο.κ. Και αν αναφερόμαστε σε long exposures τη μέρα με πολλά στοπ ND, ακόμα και το φίλτρο υπερύθρων του αισθητήρα παίζει ρόλο αν θες το μαύρο να βγει μαύρο και όχι ματζέντα, εκτός και αν έχεις irnd που είναι πανάκριβα.

Παραθέτω τις παραπάνω σκέψεις ως παραδείγματα. Είναι πολύ καλό να έχουμε επιλογές και πλέον αυτές είναι πάμπολες. Πριν 7-8 χρόνια ήταν πολύ πιο περιορισμένες.

Αν το 1/60s αναφέρεται σε μεγεγιστο μικρό χρόνο κάθε λήψης θεωρώ οτι η μηχανή αν διατηρήσει τις 8 λήψεις σύνθεσης θα έχει μάλλον global shutter (μέχρι την ταχύτητα 1/60s τουλάχιστον) για να έχει τόσο μεγάλο readout 8Χ60=480s . Eπισης εντυπωσιακό είναι και το νούμερο των 80 MPx που σημαίνει οτι ο αισθητήρας μεγαλώνει, ποσο θα εξαρτηθεί αν κρατηθεί η συμπίεση του αρχείου στο 2.5Χ όπως στην ΕΜ1.2 οπότε μιλάμε για 32αρη αισθητήρα, πιθανολογώ οτι δεν θα έχει τέτοιας ανάλυσης αισθητήρα αρα θα κάνει μικρότερο downsabling.
Δεν ξέρω τεχνικά αν με τόσο μεγάλο readout εξαφανιστεί τελειως και το rolling shutter, εκτός και αν το global shutter έχει σημαντικοϋς περιορισμούς.

Αν τα παραπάνω ισχύουν η μηχανή αποκτά τρομερή χρηστικότητα και ανάλυση. Για να δούμε αν επιτέλους ξεκολλήσουμε από τα γνωστά και τετριμμένα, βέβαια τέτοια φημη είχε βγει και πριν την κυκλοφορία της ΕΜ1.2 οπότε αν δεν το διαβάσω επίσημα κρατώ μικρό καλάθι.

Last edited:
Κώστα, μάλλον εννοεί τα 80Mp που είναι το pixelshift RAW απο 20Mp αισθητήρα .. και νομίζω η Panasonic G9 βγάζει και το jpeg σε 80Mp όχι όπως η Ε-Μ1ΙΙ που το μικραίνει ..

Ακόμα δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να είναι αυτό το 1/60 αλλά ας κάνουμε υπομονή ..

Πάντως μεγάλη βλακεία που δεν βγάζει τα 8 ξεχωριστά αρχεία και τα συγχωνεύει In_camera .. θα μπορούσαν να γίνουν παπάδες με κατάλληλο σοφτγουερ στο PC ..

H Pentax στο χεράτο pixelshift δεν καταφέρνει και πολλά .. να δούμε ..

Ηλία είμαι σίγουρος οτι αν τα αρχεία είναι αξιοποίησιμα όπως για άλλες εφαρμογές HDR, bracketing θα μπορεί να τα δώσει, αλλά θα ήθελα αυτό να γίνεται κατεπιλογη του χρήστη γιατί ειδαλως θα γεμίζουμε κάρτες χωρίς λόγο , π.χ. στη δημιουργία αυτόματου focus stacking με 8 καρέ τα δίνει μαζί με το jpeg, στη δημιουργία αυτόματου HDR στη μηχανή δίνει το βασικό RAW μόνο αλλά έχει και δεύτερη λειτουργία για τράβηγμα πολλαπλών καρέ και σύνθεση στον Η-Υ. Μίξη των ανωτέρω λειτουργιών θα ήταν επίσης εφικτό π.χ. HDR με Hires σε στατικό θέμα με τρίποδο ή Hires με αυτόματο focus bracketing 8Χ8=64 καρέ.

Για εμένα που έχω δουλεψει αρκετά το υπάρχον hires της OLYMPUS κυρίως στην ΕΜ1.2 έχω διαπιστώσει οτι η λειτουργία με καλούς φακούς είναι εξαιρετικη για να πάρεις έξτρα ανάλυση, αποφυγή moire και artifacts ενω σίγουρα βελτιώνει και τον θόρυβο στο αρχείο στα δικά μου μάτια. Δεν βλέπω όμως άλλες διαφορες π.χ. σε βάθος χρώματος , πιο έντονο contrast, πολύ καλύτερη διαχείρηση φωτεινών σκοτεινών κλπ. Βελτίωση στο DR , χρωμα, ακόμη πιο πολύ στον θόρυβο θα απογειώσει τη λειτουργία.

Μέχρι τώρα όλες αυτές τις βοηθητικές λειτουργίες τις είχαμε ως συμπληρωματικές των επιδόσεων ενός αισθητήρα αλλά μελλοντικά θα έρθει η στιγμή που ο επεξεργαστής /οι επεξεργαστές των μηχανων θα είναι η καρδιά του συστήματος όπως είναι στους υπολογιστές.

Kώστα νομίζω εκ παραδρομής έγραψες 480sec; Μπερδεύητκα λίγο. Λογικά ή 1/480 εννοείς, ή 8/60, το 1ο αν το 1/60 είναι ο χρόνος ολόκληρης της λήψης, το 2ο αν είναι μόνο ενος καρέ. Σωστά;

Σωστά Νίκο ευχαριστώ για τη διόρθωση.

Που ημουν πριν μερικά χρόνια : γκριπ σε ΕΜ1.2 και Ε3/Ε5 (ίδια σωματα)

5oYxeEm_d.jpg

DvygaFl_d.jpg

Και οι διαφορες με το νέο σώμα ΕΜ1Χ , στην πράξη το νέο επαγγελματικό σώμα θα είναι σε ύψος ακριβώς ισοδύναμο με μια Panasonic G9 με γκριπ , ελαφρως φαρδύτερο κατά 1 εκ (ας ελπίσουμε αυτό να μεταφραστεί και σε μεγαλύτερη οθόνη), και με μικρότερο πάχος.

506ffefdbfd52b2f8706a71a37d63d73734275044539d348439f6bcc34ffcbe5.jpg