Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Εκτός αυτού, για να έχει stacked sensor πρέπει να έχει και τον ανάλογο επεξεργαστή και προφανώς μπαταρία. Στο χιλιάρικο θα βάλω προπαραγγελία! 🤣

Χα χα κι εγω θα παρω δυο αν εχει το stacked sensor.

Η λογικη στην προωθηση των φωτογραφικων προιοντων ειναι σε ολες τις εταιριες μικρες μεγαλες πολυ συγκεκριμενη

Τα mid και pro level μοντελα απευθυνονται κυριως στους υπαρχοντες χρηστες του συστηματατος ή σε advanced users αλλων συστηματων και τα entry level σε νεους χρηστες που ειτε αναβαθμιζονται απο κινητο ειτε θελουν να δοκιμασουν να δουν αν η φωτογραφια/βιντεο ειναι ενα χομπυ που τους ενδιαφερει. Αυτοι δεν θα πανε σε ακριβο κιτ , δοκιμη θελουν να κανουν με ενα εισαγωγικο οικονομικο μοντελο , παλια αυτο το κοινο ξεκινουσε με τις compact , τωρα ξεκινα με τα pro κινητα

Σημερα οι ναυαρχιδες κινητων αλλα και οι καλες compact ξεκινουν απο το χιλιαρικο και ανεβαινουν πολυ οποτε ειναι λογικο η ΟΜ να θελει το κιτ αφενος να εχει ενα ελκυστικο look για το κοινο αυτο (ρετρο καθαρο μικρο σωμα) , να εχει καποια χαρακτηριστικα που να ξεχωριζει (ευκολα χρωματικα προφιλ με το color dial) για jpeg shooters που ειναι οι περισσοτεροι ερασιτεχνες αλλα να κινειται αυστηρα σε λογικα οικονομικα επιπεδα γιατι υπαρχει εντονος ανταγωνισμος και με τις compact 1in και με τις fixed APSC (Richoh, Fuji ..)

Προσφεροντας ενα στεγανο ομορφο κιτ γυρω στο χιλιαρικο με μπολικες ηλεκτρονικες λειτουργιες ως ντε σου θα ειναι κατι εξαιρετικο για ενα ερασιτεχνη και ειδικα οσους θελουν κατι πολυ φορητο στις εκδρομες τους ή στην βολτα τους ακομα και με δυσμενεις συνθηκες (βουνο, παραλια, δρομο) ολο το χρονο. Εκει δεν θελουν να βαλουν σε κινδυνο το καλο κινητο τους αλλα δεν θελουν να κουβαλουν και ενα σκασμο τσαντες.

Η Pen + 14-42 ΙΙΙ σε αυτο το κοινο απευθυνεται αρχικα , οχι στους υπρχοντες χρηστες που θελουν μια PenF II, ενα στεγανο ακριβο καλο pancake για την ΟΜ3 (που θα εβγαινε στο 500αρικο) που θα ανεβαζε τιμη στο κιτ. Θυμιζω τα luxury ακριβα κιτ της PenF με τον μεταλλικο pancake 17αρη κι τον 12αρη ειχαν παει άπατα οταν βγηκαν και η μηχανη κριθηκε αδικα στην αγορα ακομα και απο εμπειρους χρηστες του συστηματος οπως εγω που ειδα τα πλεονεκτηματα της πολυ αργοτερα οταν την αγορασα μτχ. σε χαμηλη τιμη.

Η λογικη λοιπον για τη νεα Pen πιστευω θα ακολουθει αυτη τη διαδρομη
  • σειρα OM Pen (entry level model) ---> σειρα OM3 (αναβαθμιση)
  • Σειρα OM5 ΙΙ (mid level model) ---> OM1 ΙΙ (αναβαθμιση)
Στο σκεπτικο αυτο θεωρω απιθανο να της εβαλαν τον αισθητηρα των ΟΜ1/ΟΜ3 , μπορει ονως να εχει τον νεο επεξεργαστή ωστε να κανει πιο γρηγορα τις ηλεκτρονικες λειτουργιες της ΕP7 και οτι αλλο βαλουν (ενας χρηστης κινητου εχει προσαρμοστει στις ταχυτητες της τεχνολογιας) , δεν ξερω μην εκαναν βεβαια την κουταμαρα να βαλουν σε στεγανο κιτ μονο CDAF εστιαση για να ξεχωριζει απο την ΟΜ5 ΙΙ, εκει θα εχουν πυροβολησει τα ποδια τους.

Ο φακος 14-42 ΙΙΙ μπορει εκτος απο την στεγανοτητα και καποιες νεες επιστρωσεις να εχει και ταχυτερο μοτερ ωστε με τον νεο επεξεργαστη να εκτελει πιο σωστα τις ηλεκτρονικες λειτουργιες του σωματος , κατι αναλογο που εγινε με τον νεο 12-40 ΙΙ.

Υπομονη και σε λιγες μερες θα μας λυθουν οι αποριες μας.

Last edited:
Ρύθμισα την μεγέθυνση στην οθόνη μου ώστε να είναι η άρμωση στα 54mm, για να δω το πραγματικό μέγεθος. Είναι 99% ίδια με την ΟΜ5, ίσως ένα-δυό χιλ. πιο κοντή, και το προσοφθάλμιο εξέχει λιγότερο πίσω. Το γκριπ στοιχειώδες, αλλά επιτέλους ο διακόπτης έναρξης ήρθε αριστερά για να μπορείς να την χειρίζεσαι με το ένα χέρι χωρίς ρυθμίσεις "αλά cacau". Αν δεν κλειδώνει βέβαια, προβλέπω σκηνικά με κατά λάθος short videos κ.λπ. Προφανώς θα βγεί και ολόμαυρη - την βλέπουμε σε "κάτοψη".

Δύο και σήμερα... :ROFLMAO:

• Like
Reactions: b_bil2
Ωριαία φαίνεται πάντως !
Θα βγαίνει και σε μαυρο χρώμα ;

https://www.43rumors.com/first-leaked-images-of-om-system-pen-camera-and-its-beautiful/

Sent from my iPhone using Tapatalk
Θυμίζει στο σουλούπι πολύ τη Fuji X-Pro 1 που είχα.
Μακάρι να βγει σε καλή τιμή, γιατί τώρα η PenF πάει κοντά στο χιλιάρικο στα καλά κομμάτια και δεν λέει καθόλου.

• Like
Reactions: b_bil2
Είναι πανέμορφη και με έναν Panasonic 15mm f/1.7, για να έχουμε και δαχτυλίδι διαφράγματος :P, είναι ταμάμ. Για να δούμε...

Πριν λίγο είδα τις εικόνες που διέρρευσαν. Πολύ όμορφη εμφανισιακά μηχανούλα. Σε όψη, παίζει να ειναι η ομορφότερη μηχανή m4/3 που έχω δει εδώ και πολύ καιρό.

Έχω μεγάλη περιέργεια ωστόσο, να δω τι θα την διαφοροποιεί ουσιαστικά από την Pen F που κυκλοφόρησε πριν 10 χρόνια. Μια side by side σύγκριση στα χαρακτηριστικά τους, θα είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί προσωπικά νομίζω οτι θα δείξει και πόσο λίγη προοδος έχει γίνει τεχνολογικά απο τον Olympus/JIP/OM βραχίωνα παραγωγής τα τελευταία 10 χρόνια :(

Δυστυχώς η OM μέχρι τώρα το μόνο που έχει να επιδείξει ειναι μια σειρά απο rebranding προσπάθειες που ακόμη προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν μέχρι και την τελευταία σταγόνα του R&D της πάλαι ποτέ κραταιάς και σεβάσμιας Olympus.

Ομορφη είναι , εμένα το σκαλοπάτι μπροστά μου θυμίζει πιο πολύ τα πρώτα ρετρό σώματα

Έξυπνη η επιλογή να συμπτήξουν το ΟΝ-ΟFF με τον επιλογέα φωτό βίντεο

Έχω μεγάλη περιέργεια ωστόσο, να δω τι θα την διαφοροποιεί ουσιαστικά από την Pen F που κυκλοφόρησε πριν 10 χρόνια. Μια side by side σύγκριση στα χαρακτηριστικά τους, θα είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί προσωπικά νομίζω οτι θα δείξει και πόσο λίγη προοδος έχει γίνει τεχνολογικά απο τον Olympus/JIP/OM βραχίωνα παραγωγής τα τελευταία 10 χρόνια :(

Δυστυχώς η OM μέχρι τώρα το μόνο που έχει να επιδείξει ειναι μια σειρά απο rebranding προσπάθειες που ακόμη προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν μέχρι και την τελευταία σταγόνα του R&D της πάλαι ποτέ κραταιάς και σεβάσμιας Olympus.

Και τιποτα να μην την διαφοροποιει κατα κυριο λογο (που ειναι και το πιθανοτερο με την πολιτικη της στασιμοτητας των αισθητηρων) παλι θα εχει ενα πελατειακο κοινο.

Μικρο μικρο οσο ειναι . Οσο υπαρχουν πελατες με εξοπλισμο παντα θα ειναι προθυμοι να παρουν κατι ακομα ασχετως αν αυτο διαφοροποιει τον εξοπλισμο τους ουσιαστικα.

Όμορφη η νέα PEN αλλά η PEN-F παραμένει πιο όμορφη (IMO). Θέλω να την δω με τους μικρους prime 17-25-45 για να δω πως θα κάθεται με τους φακούς για να έχουμε πλήρη εικόνα. Επίσης βλέπω τη μηχανή να είναι κοντά στις διαστάσεις της ΟΜ5. Το grip μου θύμισε λίγο την GX80 που είχα παλαιότερα. Μια παρατήρηση... βλέπω να έχουν βάλει πιό απλό Creative Dial από την ΟΜ3, φαίνεται πιο basic.

Η ανακύκλωση της τεχνολογίας είναι ο κανόνας εδώ και καιρό αφού υπάρχει στασιμότητα στους αισθητήρες όπως ανέφερε και o @Kosh. Το κάνει η fuji που βγάζει σχεδόν ίδιες μηχανές XT5 -> XT50 -> XE5, έχει βγάλει ίδιο σώμα με ελάχιστες βελτιώσεις την XT30 I-II-III, πιο παλιά οι XT4-XE4-ΧΜ5 κτλ. Nikon ίδιo αισθητήρα και hardware κατά 95% στις Ζ50,Zfc,Ζ50ΙΙ,Z30 κτλ κτλ. Αλλά εκεί δεν υπάρχει τόση γκρίνια όσο στα m43 στις "ανακυκλώσεις".

Προσωπικά θα ήθελα περισσότερη βελτιωση σε software στην ΟΜ/Olympus. Nikon, Panasonic και φυσικά η πρωτοπόρος Fuji, έχουν προχωρήσει με τα Real time LUT, Profiles κτλ που τα βάζεις εύκολα από το κινητό. Θα ήθελα και στο OM Share να μπουν ίδιες λειτουργίες και για φωτογραφία και βίντεο για δημιουργία και κοινοποίηση και να μην παλεύουμε ώρες από το OM Workspace για ένα preset. Ειδικά επειδη αυτή η μηχανή θα είναι Entry level χρήστες που τους ενδιαφερει το εύκολο και όμορφο jpg.

Μια μέρα έμεινε :)

ΥΓ. Έχει ήδη μπει η ΟΜ5 για πώληση :D

Η υλοποίηση του Creative Dial είναι ακριβώς ίδια με της EP7 μια θέση μόνο επιλογης τόσο για χρώμα όσο.και για μονόχρωμο. Το βρίσκω πολύ πιο σωστό για τον ερασιτέχνη όπως και την προσθήκη του Art στην κεντρική ροδέλα και όχι όπως της PenF που το είχε στο creative Dial και πολλές φορές το έστριβα λάθος.

Το πρόβλημα της ΕP7 που έχει 4 μόνο και 4 χρώμα το λύνει με τα C1 και C2 , άρα θα έχεις συνολικά 12 χρώμα και 12 μονόχρωμα προφίλ, μια χαρά είναι παραπάνω δεν θυμάσαι τι έχεις που.

Δεν νομίζω ότι θα διορθωθεί η επιλεκτική διόρθωση του WB αλλά θα είναι καθολική για κάθε μνήμη όπως στην ΟΜ3 και PenF.

Αυτό.που πρέπει να βελτιώσει από την EP7 είναι να της επιτρέψει την αλλαγή των προφίλ και την επικοινωνία με το OiShare.

Τεχνολογικά πιστεύω αν βάλουν το PDAF και τον ταχυ επεξεργαστη της ΟΜ3 δεν θα έχει καμία σχέση με την PenF και την ΕP7 που ουσιαστικά δεν είχαν στοιχειωδες CAF για φώτο δρόμου όπως και πολλές άλλες λειτουργίες που έβαλαν ακόμα και στην ΕP7 ,

Αν περασουν και το νεο μενου και βελτιωσουν με τον νεο επεξεργαστη την αναγνωριση προσωπου - ματιου θα ειναι μαζι με την στεγανοτητα το σωμα εξαιρετικη επιλογη οχι μονο για ενα νεο χρηστη αλλα και για εμας τους υπολοιπους πιο εμπειροιυς χρηστες m43 και αλλων συστηματων που θελουμε ενα μικρο σωματακι βοηθητικο να του βαζουμε μικρους παναλαφρους prime και να βολταρουμε στην πολη , στην εξοχη , στο ταξιδι

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau