Teleconverter - Αξίζει τον κόπο

kef2566

Established Member
30 June 2006
144
Athens
Φίλοι του Forum θα ήθελα να ρωτήσω πιά είναι η χρησιμότητα των teleconverters ? Η χρήση τους αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα . Είμαι κάτοχος μιας Nikon D90 με φακό Nikon 18-70 AF. Εάν πιστεύεται ότι προσφέρουν κάτι τότε θα προτείνατε κάποιο?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

είναι λύση ανάγκης, χώρου, χρημάτων.
Αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις αγοράζεις άλλο φακό.

από το τίποτα πάντως είναι ...μια λύση.
Αλλοιώνουν ναι. Ακόμα και οι καλύτεροι.

Φίλοι του Forum θα ήθελα να ρωτήσω πιά είναι η χρησιμότητα των teleconverters ? Η χρήση τους αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα . Είμαι κάτοχος μιας Nikon D90 με φακό Nikon 18-70 AF. Εάν πιστεύεται ότι προσφέρουν κάτι τότε θα προτείνατε κάποιο?

Αν το θες για τον φακό που έχεις, το ξεχνάς. Δεν υπάρχει τελεκονβέρτερ που να κάνει στον φακό σου. Οι υπάρχοντες καλοί τελεκονβέρτερς ταιριάζουν μόνο σε φακούς 70-200 VRII f2.8, 300 & 400mm f2.8. Τότε μόνο η πτώση στην ποιότητα είναι ελάχιστη, μικρή ως αμελητέα. Εχω δει οτι ο 70-200 με το x2 TC2iii δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, επίσης το x1.4 δίνει και αυτό ανάλογα αποτελέσματα. Με μικρότερους φτηνούς φακούς μην το διανοηθείς

Ριξε μια ματια στο επισυναπτομενο νημα και τις φωτογραφιες του Kosh, που ειναι τραβηγμενες με teleconverter. Απλα καταπληκτικες.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/87538-HAF-(Hellenic-Air-Force)

Οπως ομως ελεχθει παραπανω, ο φακος πρεπει να ειναι ο καταλληλος.

Αν το θες για τον φακό που έχεις, το ξεχνάς. Δεν υπάρχει τελεκονβέρτερ που να κάνει στον φακό σου. Οι υπάρχοντες καλοί τελεκονβέρτερς ταιριάζουν μόνο σε φακούς 70-200 VRII f2.8, 300 & 400mm f2.8. Τότε μόνο η πτώση στην ποιότητα είναι ελάχιστη, μικρή ως αμελητέα. Εχω δει οτι ο 70-200 με το x2 TC2iii δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, επίσης το x1.4 δίνει και αυτό ανάλογα αποτελέσματα. Με μικρότερους φτηνούς φακούς μην το διανοηθείς

Δεν ταιριάζει κανένας TC στον συκεκριμένο φακό ή γενικά στα μικρά-μεσαία εστιακά μήκη ??.

Κάπου πήρε το μάτι μου οτι η Nikon έχει 2 μοντέλα ένα για μεσαία εστιακά μήκη και ένα για πιο μεγάλα, ισχύει ??.

Μήπως λέγοντας οτι δεν αξίζει να βάλει κανείς TC στον 18-70 εννοείς απλά οτι λόγω του σχετικά μικρου διαφράγματος (f/4.5) θα γίνει πολύ σκοτεινός (f/4.5*2= f/9.0) και θα χάσει την δυνατότητα AF ??.

Διότι ο kef2566 δεν ζήτησε το απόλυτο σε ευκρίνεια, "Εάν πιστεύεται ότι προσφέρουν κάτι" ρώτησε και σε σχέση με ενα μεγάλο κροπ λίγο δύσκολο να μην προσφέρει κάτι (αρκετά) καλύτερο ενας καλός TC.

Αν βοηθάει, να ανεβάσω το απόγευμα κάποια δείγματα με και χωρίς τον TC-20e III φορεμένο στον 70-200 VRII ή αλλού (τον έχω χρησιμοποιήσει αρκετά και στον micro 105/2.8 VR).

Aπλα τον ξεχνας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν ταιριάζει κανένας TC στον συκεκριμένο φακό ή γενικά στα μικρά-μεσαία εστιακά μήκη ??.

Και γενικά στα μικρά εστιακά μήκη και ειδικότερα σε αυτόν τον φακό ακόμα περισσότερο

Κάπου πήρε το μάτι μου οτι η Nikon έχει 2 μοντέλα ένα για μεσαία εστιακά μήκη και ένα για πιο μεγάλα, ισχύει ??.

Οχι.

Μήπως λέγοντας οτι δεν αξίζει να βάλει κανείς TC στον 18-70 εννοείς απλά οτι λόγω του σχετικά μικρου διαφράγματος (f/4.5) θα γίνει πολύ σκοτεινός (f/4.5*2= f/9.0) και θα χάσει την δυνατότητα AF ??.

Και όχι μόνο. Αυτό είναι το ολιγότερο. Η ευκρίνεια θα καταστραφεί, η εικόνα θα βινιετάρει, θα βγουν τόνοι χρωματικών εκτροπων και είναι πάρα πολύ πιθανό τα οπτικά στοιχεία του TC να κοπανήσουν στα οπτικά του φακού και να χαλάσουν και οι δύο.

Διότι ο kef2566 δεν ζήτησε το απόλυτο σε ευκρίνεια, "Εάν πιστεύεται ότι προσφέρουν κάτι" ρώτησε και σε σχέση με ενα μεγάλο κροπ λίγο δύσκολο να μην προσφέρει κάτι (αρκετά) καλύτερο ενας καλός TC.

Η ποιότητα θα χαλάσει τόσο, που ένα κροπ θα δώσει πολύ καλύτερη εικόνα απο ότι το TC.

Τα TC με άλλους φακούς ταιριάζουν περισσότερο, με άλλους λιγότερο και με άλλους είναι καταστροφή. Γενικά ταιριάζουν με τηλεφακούς.