Τελικα μονο το μεγεθος μετραει?

canon εχω τωρα(400d)αλλα καποια στιγμη θα την αλλαξω στο μελλον,και μαλλον θα καταληξω σε μια λυση σαν τη d90+18-105 vr,οτι αναλογο κυκλοφορει τοτε σε σωμα.

Αλλα του χρονου,μετα που θα γυρισω απο το στρατο.

Αντί να αλλάζεις σύστημα δεν είναι καλύτερο να προσθέσεις κάποιον μεσαίο τηλεφακό στη δική σου; Ή να πάρεις κανέναν καλό στάνταρ ζουμ;

Τις λυσεις που μου προτεινετε τις εχω σκεφτει και εγω για να πω την αληθεια.

Απλα θα ηθελα κατι λιγο καλητερο σαν ποιοτητα κατασκευης συνολικα,ενα λιγο πιο καλοκατασκευασμενο σωμα με καλητερο κρατημα(εχω και χερουκλες:D)κτλ.

Εχει και πανω απο 30000 ληψεις η μηχανη,δε ξερω μηπως καποια στιγμη χαλασει το κλειστρο και θελει αλλαγμα,και μου εχουν πει αν θυμαμαι καλα απο την κανον γυρω στα 115 ευρω.

Απλα απ'οτι εχω δει και ο 18-105 vr της νικον ειναι αρκετα καλος φακος με βολικο ευρος ζουμ,με καλη συνολικα οπτικη αποδοση,και σε κανον δε ξερω τι παρομοιο να κοιταξω.Ειναι αυτος ο sigma βεβαια,ο οποιος δειχνει καλη περιπτωση.Δε θελω να αλλαζω φακους.Θελω να εχω εναν και να μην τον βγαζω απο τη μηχανη.

Θα δω βεβαια,επειδη πρεπει να μπω στρατο απο τον καινουριο χρονο,οταν απολυθω και ξεκινησω δουλεια ξαναεξεταζω την φαση και βλεπω.

30.000! Καλά, πώς φωτογραφίζεις εσύ? Ένα καρέ χρειάζεται και καλό. Δεν θα πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα τραβώντας κατά ριπάς.

Στη 350D ζήτημα εάν είχα 9.000 λήψεις (τη χρησιμοποιούσα 2,5 χρόνια) και στη 40D (1,5 χρόνο) μετά βίας έχω φτάσει τις 7.000...

Η αληθεια ειναι οτι τραβαω πολλα καρε συνηθως,αλλοτε γιατι μου αρεσει,αλλοτε γιατι δεν εχω τριποδο,αλλοτε γιατι το autofocus δεν ειναι και τοσο ακριβες(και δυστυχως δεν ειναι σπανιο αυτο με τον εξοπλισμο μου),αλλοτε γιατι θελω κατι να πετυχω ακριβως και δε καθεται με την πρωτη,συν βεβαια το πιο σημαντικο,οτι δεν εχω και μεγαλη εμπειρια+το οτι ειναι τζαμπα.Πρεπει να το βελτιωσω λιγο αυτο οπωσδηποτε.

Βεβαια εγω τραβαω jpeg και καποιες φορες τραβαω και ξανατραβαω καποια θεματα για να ρυθμισω το κοντραστ,τα χρωματα κτλ καπως καλητερα κτλ.

Αλλα επειδη το εχω σκεφτει και εγω,ειναι πιο πολυ η ελλειψη εμπειριας+το οτι δεν ειναι σαν το φιλμ,που θα ειχα μπει αναγκαστικα στη λογικη του να προσεχω παρα πολυ.

Αυτή η ευκολία όμως, το "τσάμπα είναι" τελικά μήπως μας κάνει χειρότερους φωτογράφους; Δοκίμασε να φωτογραφίζεις για λίγο με τον φακό στο χειροκίνητο. Θα δεις ότι ο παραπάνω χρόνος που κάνεις τελικώς οφελεί τις φωτογραφίες σου, γιατί σε βάζει και σκέφτεσαι περισσότερο το κάδρο σου. Για το κόντραστ κλπ, να τραβάς πάντα σε raw + jpeg και είσαι άρχοντας.

Προφανως αυτη η ευκολια αν δε χρησιμοποιηθει με το σωστο τροπο φερνει πολλες φορες αντιθετα αποτελεσματα.Βεβαια αυτο ηταν που μου αρεσε εξ'αρχης και με εκανε να ασχοληθω,το οτι βλεπω αμεσως τι τραβηξα και μπορω να το ξανατραβηξω και αλλες φορες.Αλλα ειναι γεγονος οτι πρεπει να ειμαι πιο προσεκτικος και πιο σκεπτικος οπως ανεφερς και εσυ,να μην τραβαω πριν να το σκεφτω καλα και να κανω προσεκτικα τη συνθεση,να προσεξω την εκθεση,την εστιαση,να ειμαι σταθερος κτλ.

Ο φακος που εχω εχει manual focus αλλα ειναι λιγο δυσκολο στη χρηση,και το σκοπευτρο της μηχανης μου επισης δε βοηθαει και τοσο σ'αυτη τη διαδικασια.

Οσον αφορα την εκθεση,χρησιμοποιω 99,9 προτεραιοτητα διαφραγματος,και στην αυτοματη εστιαση το κεντρικο σημειο,εκτος και αν χρειαστει για καποιο λογο και επιλεξω καποιο αλλο σημειο στο καδρο απο αυτα που εχει η μηχανη μου.

Δοκίμασε να πάρεις έναν παλιό 50/1.8 ή έναν 135/2.8 και να τον φορέσεις με αντάπτορα στη μηχανή σου... Βέβαια είναι μην σου μπει το μικρόβιο.

Εγω βασικα δε θελω να εχω πανω απο ενα φακο,θελω να εχω ενα φακο με λιγο μεγαλητερο ζουμ στο τελε απο τον 18-55 is που εχω.

Τωρα δε ξερω στο μελλον,πιθανως να μπω και εγω στο τρυπακι αυτο,αλλα γενικα θα ηθελα λιγο να το αποφυγω,καλητερα σκεφτομαι να ακολουθησω το δρομο του"παν μετρον αριστον",και στη φωτογραφια,και στα ηχοσυστηματα,και στο αυτοκινητο οταν παρω κτλ.

Βεβαια ποτε δε ξερεις πως τα φερνει ο Θεος,οποτε βλεπουμε!

παντως μια αλλη επιλογη ειναι να παρεις δευτερο σωμα, και να εχεις στη μια τον κανονικο και στην αλλη το τελε:))

Να πω και γώ κάποιες εμπειρίες μου στα διάφορα σημεία που αναπτύξατε που μέχρι πριν 5 χρόνια ήμουν κολλημένος με τις κλασικές Single Lens Reflex κάμερες.

Πιστεύω πολύ δύσκολα θα χρειαστεί κάποιος κάτω από 24 εκτός αν θέλει ειδικό εφέ παραμόρφωσης Κάποτε είχα και 22mm τον πούλησα (στην αρχή με το μικρόβιο που λέτε λιγουρευομουνα και fisheye 8mm). Το πρώτο που θα κοίταγα θάταν το f (όχι τόσο για την φωτεινότητα γιατί είμαστε Ελλάδα και δόξα το θεώ ήλιο έχουμε αλλά για βάθος πεδίου).
Πέρασα 12 χρόνια σε Αγγλία και Γαλλία σαν φοιτητής (’81-´93) και αυτά που είδα ήταν: Δύο σώματα χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν στην μία ασπρόμαυρο και στην άλλη έγχρωμο. Άλλοι πάλι είχαν ένα σταθερό 35mm (πλησιάζει το φακό του ματιού μας περισσότερο απ’ότι ο στάνταρ 50mm) και στο άλλο σώμα ένα ζουμ της αρεσκείας τους η ένα στάνταρ τηλεφακό. Για πορτραίτα στάνταρ focal length θεωρούσαν το 135mm. Βέβαια κουβαλάγαν τσάντες παρασταντάκια (άσε τις μεταλλικές) κτλ λες και ήταν ρεπόρτερ πολέμου και εννοείται τα δύο σώματα κρεμασμένα στο λαιμό για να μην ψάχνουν συνέχεια μέσα στις τσάντες (η χαρά του φυσιοθεραπευτή). Τότε τα ζουμ σπάνια κατέβαιναν κάτω από 5.6 τα (πανάκριβα ίσως) ήλιο είχε σπάνια όποτε η ανέβαζες iso με ότι αυτό συνεπάγεται (400 ήταν στάνταρ).
Γιάννη εγω αν ήθελα ένα φακό μόνο θάβαζα μίνιμουμ 35 για να μπορέσω μετά να ανεβώ πάνω από 100. Sigma και Tamron μην τους υποτιμάς καθόλου.

Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι το κόστος είχε ένα καλό σκεφτόσουνα το φως και τι θέλεις να κάνεις ανάλογα με την εμπειρία σου (εγώ για νά το κατεβάσω είχα ένα φωτόμετρο) δεν πυροβόλαγες σαν φωτορεπόρτερ αθλητικών γεγονότων. Βέβαια τώρα είμαι με το μέρος της ψηφιακής που βλέπεις και διορθώνεις άμεσα αλλά η αγωνία και χαρά μέχρι να πάρεις τις φωτό από το εμφανιστήριο βοήθαγε στο να πορωθείς.

Γι’αυτό ξεκίνησα το thread αγοράζεις μικρό μέγεθος (φορητότητα) θυσιάζοντας δημιουργία?
Καλός πολίτης

Πιστεύω πολύ δύσκολα θα χρειαστεί κάποιος κάτω από 24 εκτός αν θέλει ειδικό εφέ παραμόρφωσης Κάποτε είχα και 22mm τον πούλησα (στην αρχή με το μικρόβιο που λέτε λιγουρευομουνα και fisheye 8mm).
Καλός πολίτης

Πολύ δύσκολα; Χο, χο, χο.... εδώ μέσα υπάρχουν πολλοί wide angle junkies. Κι εγώ, κι ο Τάσος, κι ο Βασίλης κι ο Πώλ και τόσοι ακόμη. Όχι τόσο επειδή θέλουμε να τα χωρέσουμε όλα, αλλά διότι πολλές φορές η δημιουργικότητα απογειώνεται με τον ευρυγώνιο, ακόμη και χωρίς το εφέ του. Έχω 17-35 πάνω σε FF και καλοβλέπω τον 14άρι που μόλις πήρε ο Τάσος, διότι πολλές φορές νιώθω να ασφυκτιώ. Π.χ. αυτή http://www.shutterstock.com/pic-39039349/stock-photo-waterfalls-in-edessa-greece.html κι αυτή http://www.shutterstock.com/pic-39050074/stock-photo-edessa-city-greece-the-waterfalls.html είναι με υπερευρυγώνιο και ήθελα λίγο παραπάνω εύρος για αναπνέι κάπως το θέμα ή ακόμα καλύτερα να μπορώ να δείξω και το σημείο όπου πέφτει το νερό.

Περίπου το 12-15% του συνόλου των λήψεών μου είναι με ευρυγώνιο πλάνο κάτω από 20 (πραγματικό, όχι Χ 1,5).

Καλημερα.

Παιδια δε χρησιμοποιω ποτε λειτουργια ριπης(συνεχομενων ληψεων),απλα πολλες φορες τραβαω το ιδιο θεμα ξανα και ξανα.

Δυο σωματα τωρα να κουβαλαω...εδω βαριεμαι να κουβαλαω το τριποδο...