Καλημέρα επίσης!Φίλτατε, καλημέρα!
Συμφωνώ εν μέρει. Μου είναι δύσκολο να αγνοήσω τους prime. Σε περιπτώσεις όπως πορταίτα, τοπία, ακόμα και φωτογραφία δρόμου είναι εκπληκτικοί. Πρόσφατα χρησιμοποίησα μόνο prime (28mm,85mm)σε γιορτή του νηπιαγωγείου και δεν είχα κανένα θέμα στο καδράρισμα (με την D80).
Δέν μιλάμε για χρήματα. Μιλάμε για το πώς μπορεί κάποιος ερασιτέχνης να καλύψει ΑΡΙΣΤΑ τις ανάγκες του, χρησιμοποιώντας στο 90% των περιπτώσεων ένα μόνο σώμα κι έναν καί μόνο φακό με το μέγιστο διαθέσιμο ζούμ, τα καλύτερα κι ακριβότερα της κατηγορίας. Κι αυτό με το FF δέν νομίζω πώς γίνεται ακόμη. Στο μέλλον... ίσως και νά... αλλά τότε θα μιλάμε για πολύ περισσότερο βάρος.Δεν απαξιώνω τελείως τους zoom(ακριβούς ή όχι). Δίνουν λύσεις σε πολλές περιπτώσεις (δράση μακριά, ζώα) αλλά με κόστος το βάρος (και τα χρήματα).
Δέν θεωρώ τον εαυτό μου φωτογράφο, παρά την ενασχόλησή μου με το σπόρ απ' το 1981 και τις κάποιες χιλιάδες φίλμς που έχω τραβήξει.Επίσης, νομίζω ότι σε εμποδίζουν να βρεις τη γωνία λήψης που θα είναι ιδανική για σένα, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να βγαίνουν συνηθισμένες. Δεν το "ψάχνεις" καθόλου, απλώς τραβάς.Οπότε ερχόμαστε στο ζήτημα του τι είδους φωτογράφος είσαι. Σε ταξίδι, αν απλώς θέλεις να καταγράψεις αυτά που βλέπεις γύρω σου (είτε Κίνα είτε ορεινή Κορινθία) και με μια compact ή ακόμα και με κινητό, κάνεις τη δουλειά σου. Μέτρια μεν, αλλά την κάνεις.
Μάλλον εννοείς ένα επι ενάμισυ μέτρο.Για εκτυπώσεις νομίζω πως οι ψηφιακές μηχανές DX είναι αρκετές για τις διαστάσεις που αναφέρεις.Έχει τύχει να εκτυπώσω στις ίδιες περίπου (όχι 100x105) , κανένα παράπονο ή πρόβλημα.
Άριστα. Μου αρέσει. Ασχολήθηκα κάποτε, αλλά στην επαρχία που βρισκόμουν, τα πράγματα με το roll film 120 πρίν καμμιά 25αριά χρόνια, ήταν πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα. Τόσο στην αγορά όσο και στην εκτύπωση.Βέβαια, τελευταία ασχολούμαι με το μεσαίο φορμά και τις εκτυπώσεις που δίνουν τα αρνητικά 6x6. Αν ξέρεις τι κάνεις, τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτικά.
Δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε απολογία για τις επιλογές σου.
Πάντως μου κάνει εντύπωση το πόσα άτομα μέσα σε αυτό το φόρουμ έχουν σύστημα 6Χ6 ή 6Χ7. Πρέπει να είμαστε πάνω από 5 (δηλ. εγώ, ο AlexTheodin, o ncups, o send, o kosh με KIEV 88 αν θυμάμαι καλά, ο Billy the kid και ο Αστέρης Συλλόπουλος με την HORSEMAN VHR). Ίσως είναι κι άλλοι....
+ 1 ακόμη με 6Χ6. Ανενεργό όμως πλέον παρά την πλήρη λειτουργικότητα της μηχανής. Αποτελεί απλώς ένα έκθεμα του ραφιού που υπάρχουν και κάποιες απ' τις μηχανές που πέρασαν απ' τα χέρια μου.Πάντως μου κάνει εντύπωση το πόσα άτομα μέσα σε αυτό το φόρουμ έχουν σύστημα 6Χ6 ή 6Χ7. Πρέπει να είμαστε πάνω από 5 (δηλ. εγώ, ο AlexTheodin, o ncups, o send, o kosh με KIEV 88 αν θυμάμαι καλά, ο Billy the kid και ο Αστέρης Συλλόπουλος με την HORSEMAN VHR). Ίσως είναι κι άλλοι....
Δέν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα φίλε ncups...
Απεναντίας, νομίζω πως έχουμε πολλά κοινά που μας ενώνουν.
Πάντως μου κάνει εντύπωση το πόσα άτομα μέσα σε αυτό το φόρουμ έχουν σύστημα 6Χ6 ή 6Χ7. Πρέπει να είμαστε πάνω από 5 (δηλ. εγώ, ο AlexTheodin, o ncups, o send, o kosh με KIEV 88 αν θυμάμαι καλά, ο Billy the kid και ο Αστέρης Συλλόπουλος με την HORSEMAN VHR). Ίσως είναι κι άλλοι....
Έχω την πανάρχαια και πάμφθηνη για την εποχή της, Lubitel 2.Ποιά μηχανή έχεις Γρηγόρη;
Νομίζω ότι στην παρέα με το μεσαίο είναι και ο pan-bal και ο cacau
Η συζήτηση crop format ή FF είναι πολύ ιδιέτερη. Θα συμφωνήσω με τον Γρηγόρη στο εξής, οτι το crop είναι αρκετό για τις περισσότερες περιπτώσεις, σε ελάχιστες καλύτερο (τελε- και μάλλον βίντεο όπως λέει ο Γιάννης Σπύρου) και μερικές πιο εύχρηστο (όπως τα ταξίδια).
Το παν είναι ποσο σημαντική είναι για σενα η θυσία του FOV. Για τους περισσότερους πολύ μικρή. Για μερικούς πολύ μεγάλη. Εγώ μόλις αποκτήσω την οικονομική δυνατότητα (ελπίζω σύντομα) θα κάνω την κίνηση στο FF διότι βρίσκω συνεχώς οτι στο πλάνο μου λείπει ο χώρος δεξιά και αριστερά (και λιγότερο το πάνω κάτω) σε μια ορισμένη απόσταση απο το θέμα με συγκεκριμένο εστιακό μήκος. Θέλω την προοπτική που δίνει ο 50αρης πχ, χωρίς να περιορίζομαι απο το ισοδύναμο FoV ενός 80αρη. Και ακόμα χειρότερα στα πιό ευρυγώνια που η διαφορά ειναι τρομακτική. Και επειδή χρησιμοποιώ συχνά το 35αρι το βλέπω συνεχώς και αναγκάζομαι να προσαρμοστώ κάθε φορά σε αυτήν την στενότητα.
το crop format ειναι και πολυ χρησιμο σε μακρο.
Το καδρο 4/3 ειναι πολυ καλυτερο για πορτρετα τις περρισοτερες φορες ΙΜΗΟ.
Και εγω τωρα τελευταια εχω πολλες φορες μαζι μου μονο τον 25μμ/φ2.8 (50μμ στο ΦΦ) και αυτος ο περιορισμος νομιζω μονο καλο κανει, γιατι σε αναγκαζει να σκεφτεσαι δημιουργικα.
Ο all-arround zoom ειναι βολικος αλλα και εκει πρεπει να συμβιβαζεσαι με το μεγαλο DOF
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.