Τελικά, που πάει το λευκό;

dimitra1967

Senior Member
11 December 2008
698
θεσσαλονικη
Εδώ και χρόνια, ψηφίζω λευκό γιατί απλά, δεν πιστεύω σε κανέναν απ τους 300 που τρώνε με χρυσές μασέλες όσο ο λαός υποφέρει. Το θέμα είναι ότι από δω και από κει, ακούω διάφορα για το λευκό. Που πάει τελικά η ψήφος μου;
 
"Η*λευκή ψήφος*ή απλώς*λευκό*(γνωστή και ως*ψήφος διαμαρτυρίας) είναι η*ψήφος*που συχνά εξασκείται με τη χρήση λευκού (κενού) ψηφοδελτίου (εξ ου και η έννοιαλευκό) και αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας κατά του*πολιτικού συστήματος*ή των κομμάτων που υπάρχουν, χωρίς συνήθως να θεωρείται και*άκυρη ψήφος*ή κίνηση αποχής από το*εκλογικό*δικαίωμα.

Στην Ελλάδα η λευκή ψήφος αποκλείστηκε από το σύστημα κοινοβουλευτικής κατανομής (δεν προσμετράται στο σύνολο και μπαίνει στην ίδια κατηγορία με την άκυρη κατά τον υπολογισμό) με τον νόμο 3434 του 2006, πιθανόν για την διευκόλυνση του σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας. Προηγούμενα, το*Ανώτατο Ειδικό*"

Απο wikipedia.

Οπως κατεβαίνεις, απλα παει στην ανακύκλωση.
 
Δικαιωμα σου ειναι, αλλα οσο το ριχνεις σε λευκο, αυτοι οι 300 που λες οτι τρωνε με χρυσες μασελες, θα συνεχισουν να τρωνε, οποτε δεν βοηθας σε κατι.
Γιατι δεν το ριχνεις σε καποιον που δεν ειναι σε αυτους τους 300;
 
Το λευκό και το άκυρο "πριμοδοτούν" με ποσοστά τα κόμματα που τελικά θα μπουν στη βουλή.Αυτή η πριμοδότηση γίνεται αναλογικά σε κάθε κόμμα σύμφωνα με το ποσοστό που έχουν.Σε αυτό το σαθρό εκλογικό νόμο και άσχετα αν είναι μια συνειδητοποιημένη πράξη,εξυπηρετούν ίσως περισσότερο το κόμμα που πάει για τα bonus εδρών....κάπως έτσι το έχω καταλάβει.
 
Το λευκό ειναι υπέρ του πρώτου κόμματος .
Σιγα μην τον άφηναν να παει χαμένη ψήφο ...
Ειναι σαν το μπόνους του πρώτου κόμματος των 50 εδρών ...
 
Δεν είναι μόνο υπέρ του πρώτου,πάει σε όλα,απλά ο πρώτος θα πάρει και το μεγαλύτερο μερίδιο...
 
χαχαχαχαχαχαχα.... τελικά! πάλι δεν λύθηκε η απορία μου... βέβαια, αν υποψιαστώ ότι τόσο καιρό έδινα ψήφο στον Παπανδρεου, Σαμαρα και τώρα, στον Τσιπρα, ε, καλύτερα να μη παω να ψηφίσω!
 
Σε κανένα δεν την δίνεις Δήμητρα από ότι λένε όσοι γράψανε.
Είναι σαν να μη πας καθόλου.
 
Λοιπόν, για να μιλάμε υπεύθυνα, τα λευκά μαζί με τα άκυρα ψηφοδέλτια καταγράφονται (ξεχωριστά τα λευκά και ξεχωριστά τα άκυρα) και δεν προσμετρώνται στον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων. Φυσικά εννοείται δεν αθροίζονται στις ψήφους ΚΑΝΕΝΟΣ κόμματος.
Ωστόσο, επειδή τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα και οι αντίστοιχες έδρες υπολογίζονται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων (και βέβαια θα ήταν μάλλον αδύνατο να γίνει κάτι άλλο, αλλιώς θα έπρεπε να βγάζουμε και "άκυρους" ή "λευκούς" βουλευτές), όσο αυξάνονται τα άκυρα, τόσο αυξάνεται το ποσοστό επί των εγκύρων που λαμβάνει οποιοδήποτε κόμμα για δεδομένες ψήφους. Αυξάνονται τα ποσοστά επί των εγκύρων ΟΛΩΝ των κομμάτων, ωστόσο αυτό πάντοτε και αναγκαστικά βοηθάει λίγο περισσότερο το πρώτο κόμμα (το οποίο λαμβάνει και μπόνους 50 εδρών από το εκλογικό μας σύστημα).
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό με ένα πολύ πρόχειρο, μη ρεαλιστικό και απλοποιημένο παράδειγμα: Έστω ότι ψηφίζουν συνολικά 100 άτομα. Οι 80 ψηφίζουν λευκό και 10 άκυρο, οι 4 Σύριζα, οι 3 ΝΔ, οι 2 το ποτάμι κι ένας το ΚΚΕ (ας υποθέσουμε ότι ουδείς άλλος παίρνει ψήφους - τι να κάνω δεν φθάνουν τα κουκιά και βαριέμαι). Ο Σύριζα κανονικά έλαβε 4 ψήφους σε σύνολο 100 ψηφισάντων (άρα καταρχήν 4%). Ωστόσο, επειδή το ποσοστό του υπολογίζεται επί των εγκύρων είναι 40% (4 από τα 10, άκυρα και λευκά καταμετρώνται χωριστά αλλά δεν προσμετρώνται στα έγκυρα). Το ίδιο όμως ευνοείται και η ΝΔ που με 3/100 ψήφους λαμβάνει 30% επί των εγκύρων. Το αυτό και οι υπόλοιποι. Ευνοούνται αναλογικά με τα ποσοστά τους, επομένως ο μεγαλύτερος ευνοείται λίγο παραπάνω, ο επόμενος λίγο (αναλογικά) λιγότερο κοκ
 
Δημητρα,
ψηφιζω λευκο απο το 1984.

Δεν ξερω ποιος κερδιζει και τι ...
πεφτω λιγακι πιο ηρεμος το βραδυ στο κρεβατι.
Λιγακι πιο συνεπης με τα πιστευω μου. Λιγοτερο προδομενος.

Απο αυτη και μονο την πλευρα, ΔΕΝ ειναι ακυρη ενεργεια.
ΟΧΙ για σενα ! Το τι ειναι για τους αλλους, αστο ... χαθηκε η μπαλα.
 
Πολύ πολύ χοντρά (στην πράξη είναι λίγο πιο σύνθετο το εκλογικό σύστημα, λόγω μονοεδρικών - πολυεδρικών περιφερειών, μπόνους εδρών κλπ), στο παραπάνω παράδειγμα, με 4 ψήφους επί συνόλου εγκύρων 10, ο Σύριζα θα έβγαζε 40% ποσοστό επί των εγκύρων, άρα περί το 40% των βουλευτών (40/100 Χ 300) = 120 βουλευτές συν 50 που είναι το μπόνους του πρώτου κόμματος (το οποίο αφαιρείται καταρχήν από τα κόμματα που δεν πιάνουν το 3% και μετά παίρνει και από τους άλλους) = 170 βουλευτές. Επαναλαμβάνω τα νούμερα είναι πολύ χοντρά, αλλά δεν έχω καμία διάθεση να αναλύσω αριθμητικά την κατανομή βουλευτών του εκλογικού συστήματος που εξαρτάται και από πολλούς παράγοντες.
 
Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου, Σπυρο.
Δεν μπορω να πω οτι τα ειχα τοσο ξεκαθαρα στο μυαλο μου.
Ηξερα οτι δεν ειχαμε αντιπροσωπευτικη δημοκρατια.
Αλλα δεν ηξερα σε τι βαθμο !
 
Νομίζω ο SpyrosKoutsogiannis ήταν σαφής το λευκό δεν ειναι εντελώς λευκό ειναι υποστηρικτικό των ισχυρότερων
Το ίδιο ισχύει φυσικά και με την αποχή. Κι αυτή εμμέσως υποστηρίζει τον ισχυρότερο, γιατί χρειάζονται λιγότεροι ψήφοι για να πάρει δεδομένο ποσοστό.
Επομένως η καλύτερη επιλογή για να έχετε τη συνείδηση σας ήσυχη ότι δεν ενισχύσατε κάποιον χωρίς να το επιθυμείτε, είναι να πάτε να ψηφίσετε και εάν είστε απολύτως πεπεισμένοι ότι όλοι είναι χάλια, να διαλέξετε το μικρότερο κακό. Αν θεωρείτει ότι όλοι είναι τα ίδια χάλια και μιας και δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε νέο δικό σας κόμμα, μπορείτε να επιλέξετε στην τύχη, ούτως ώστε να λάβει η τύχη (ή ο ύψιστος αν πιστεύετε σ' αυτόν) την επιλογή για το μέλλον σας.
 
Σχηματισμο κυβερνησης με 10% του εκλογικου σωματος ? :blink:

Τι δεν καταλαβα (παλι) ?

Αλλο αντιπροσωπευτική δημοκρατία και αλλο αν τα νούμερα αντιπροσωπεύουν τη ακριβή θέληση του λαού
Αντιπροσωπευτική δημοκρατία σημαίνει οτι ο λαός δίνει σε αντιπροσώπους την ισχύ να αποφασίζουν γι αυτόν


´Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου κυβερνούν οι αντιπρόσωποι του λαού. Ο λαός μπορεί και εκλέγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως με τον ακριβή τύπο του πολιτεύματος, πρόεδρο, πρωθυπουργό, βουλευτές κλπ. Οι αντιπρόσωποι ασκούν είτε την εκτελεστική, είτε τη νομοθετική εξουσία. Οι εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων αποτελούν συνήθως την κύρια μέθοδο συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, σε αντιδιαστολή με την άμεση δημοκρατία.¨