Λοιπόν, για να μιλάμε υπεύθυνα, τα λευκά μαζί με τα άκυρα ψηφοδέλτια καταγράφονται (ξεχωριστά τα λευκά και ξεχωριστά τα άκυρα) και δεν προσμετρώνται στον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων. Φυσικά εννοείται δεν αθροίζονται στις ψήφους ΚΑΝΕΝΟΣ κόμματος.
Ωστόσο, επειδή τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα και οι αντίστοιχες έδρες υπολογίζονται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων (και βέβαια θα ήταν μάλλον αδύνατο να γίνει κάτι άλλο, αλλιώς θα έπρεπε να βγάζουμε και "άκυρους" ή "λευκούς" βουλευτές), όσο αυξάνονται τα άκυρα, τόσο αυξάνεται το ποσοστό επί των εγκύρων που λαμβάνει οποιοδήποτε κόμμα για δεδομένες ψήφους. Αυξάνονται τα ποσοστά επί των εγκύρων ΟΛΩΝ των κομμάτων, ωστόσο αυτό πάντοτε και αναγκαστικά βοηθάει λίγο περισσότερο το πρώτο κόμμα (το οποίο λαμβάνει και μπόνους 50 εδρών από το εκλογικό μας σύστημα).
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό με ένα πολύ πρόχειρο, μη ρεαλιστικό και απλοποιημένο παράδειγμα: Έστω ότι ψηφίζουν συνολικά 100 άτομα. Οι 80 ψηφίζουν λευκό και 10 άκυρο, οι 4 Σύριζα, οι 3 ΝΔ, οι 2 το ποτάμι κι ένας το ΚΚΕ (ας υποθέσουμε ότι ουδείς άλλος παίρνει ψήφους - τι να κάνω δεν φθάνουν τα κουκιά και βαριέμαι). Ο Σύριζα κανονικά έλαβε 4 ψήφους σε σύνολο 100 ψηφισάντων (άρα καταρχήν 4%). Ωστόσο, επειδή το ποσοστό του υπολογίζεται επί των εγκύρων είναι 40% (4 από τα 10, άκυρα και λευκά καταμετρώνται χωριστά αλλά δεν προσμετρώνται στα έγκυρα). Το ίδιο όμως ευνοείται και η ΝΔ που με 3/100 ψήφους λαμβάνει 30% επί των εγκύρων. Το αυτό και οι υπόλοιποι. Ευνοούνται αναλογικά με τα ποσοστά τους, επομένως ο μεγαλύτερος ευνοείται λίγο παραπάνω, ο επόμενος λίγο (αναλογικά) λιγότερο κοκ