Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??

Re: Απάντηση: Re: Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??

ώπ! όλο μισόλογα είσαι :-)

"και συ στο μεταξύ σκας χιλιάρικα" και ισχυρίζεσαι ότι πλέον καταλαβαίνεις και την μάρκα του πιάνου που παιζει :flipout:

δυστυχώς ή ευτυχώς, η μάρκα του οργάνου συνήθως δίνει τέτοιο χαρακτήρα που αποκαλύπτεται είτε το αναπαράγεις με mark levinson είτε με tele απ τη στοά

Σχετικά απλό είναι.
τον βάζεις να βαρέσει με όλη του τη δύναμη, βλέπεις τι κορυφές βγάζει και ρυθμίζεις μέγιστη στάθμη 1-3 db πιό κάτω. (γιατί πάντα μπορεί να ρίξει και παραπάνω).
Μετά ....πατας το rec.

(έχω κάπου μια ζωντανή ηχογράφηση χωρίς κομπρέσσιον καθόλου, άμα τη βρω θα στη στείλω.)
Καλά, έτσι λέει η θεωρία, αλλά...

Ζητάς από το μουσικό στην πρόβα να βαρέσει όσο πιο δυνατά μπορεί.

Το κάνει.

Ρυθμίζεις.

Αρχίζει τώρα να παίζει κανονικά.

Και γράφεις.

Και ξαφνικα, να'σου και βαράει ακόμα πιο δυνατά (έχει έλθει στα χάϊ του, έχει φτιαχτεί)! Και οι ενδείξεις;
Φουλ κόκκινο! :furious3:

Και πονοκεφαλιάζεις.
Κι' έπειτα σκέφτεσαι:
-Ρε, δε ρίχνω καλύτερα κανένα λίμιτερ, κανένα κομπρέσσορα από την αρχή, να'χω το κεφάλι μου ήσυχο!

Ο πειρασμός είναι μεγάλος! :angel:

Υ.Γ. Οι κομπρέσσορες είναι πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του ηχολήπτη. Χρειάζεται όμως γνώση και εμπειρία. Δεν πρέπει να τους χρησιμοποιείς χωρίς να ξέρεις τι κάνεις και τι θέλεις να πετύχεις.
Η πλήρης απουσία κομπρέσσορα (επειδή θέλουμε να είμαστε χάϊ-έντ) μπορεί να είναι επίσης μεγάλο λάθος. Και να οδηγήσει σε άσχημα μουσικά αποτελέσματα.
Υπάρχει και η ολότελα διαφορετική εκδοχή: Όπου η χρήση κομπρέσσορα, ο τρόπος και ο βαθμός χρησιμοποίησης αποτελούν τη μουσική άποψη, την αισθητική του παραγωγού. Και υπάρχουν και οι αντίστοιχες σχολές, η "σχολή" το Λονδίνου, της Νέας Υόρκης κλπ.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ' όσο τα νομίζουμε και δεν αφορούν μόνο τους Loudness Wars!

ώπ! όλο μισόλογα είσαι :-)

"και συ στο μεταξύ σκας χιλιάρικα" και ισχυρίζεσαι ότι πλέον καταλαβαίνεις και την μάρκα του πιάνου που παιζει :flipout:
Ώ, η μάρκα του συγκεκριμένου οργάνου είναι το πιο εύκολο. Όποιος έχει ηχογραφημένο πρωτογενές υλικό το ξέρει.

Γι' αυτό και ισχυρίζομαι ότι ως προς το βαθμό πιστότητας έχουμε πλέον τεχνολογικά πλησιάσει πάρα πολύ.

Ένα ζήτημα είναι ότι η μάρκα των συγκεκριμένων οργάνων μετά από κάποιο στάδιο επεξεργασίας εξαφανίζεται.

Ή μάλλον την εξαφανίζουμε εμείς.

Σκόπιμα. Επίτηδες!

Και στα 95 τοις εκατό των περιπτώσεων πράττουμε σωστά.

Ωραία! Χαίρομαι που έχουμε συμφορουμιτες που γνωρίζουν όλα τα όργανα και όλα τα μοντέλα που κυκλοφορούν! :BDGBGDB55:

Ώ, η μάρκα του συγκεκριμένου οργάνου είναι το πιο εύκολο. Όποιος έχει ηχογραφημένο πρωτογενές υλικό το ξέρει.

Γι' αυτό και ισχυρίζομαι ότι ως προς το βαθμό πιστότητας έχουμε πλέον τεχνολογικά πλησιάσει πάρα πολύ.

Ένα ζήτημα είναι ότι η μάρκα των συγκεκριμένων οργάνων μετά από κάποιο στάδιο επεξεργασίας εξαφανίζεται.

Σκόπιμα. Επίτηδες!

Γιατί είναι σωστό; Το κάθε όργανο δεν πρέπει να διατηρεί τον χαρακτήρα του; Ρωτάω σαν ακροατής κατά 95% κλασσικής μουσικής και γαλουχημένος με τις ιστορίες για τους πιανίστες που αρνούνται να παίξουν αν δεν έχουν τη συγκεκριμένη μάρκα πιάνου, που κουβαλάνε μαζί τους τα δικά τους πιάνα με ουρά κλπ. Κάποιος λόγος δεν υπάρχει που μπαίνουν σε όλο αυτό τον κόπο;

Πόσααααα?!?!? :flipout:

Πάρτε ένα δείγμα σύγχρονης ελληνικής ποιοτικής εγράφης να ξενερώσετε

-----------------------------------------------
Statistics for: Πάολα - Αυτά Μου Είπε Ο Θεός - Paola - Auta Mou Eipe O Theos (Official Audio Release HQ).mp3
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

left right
Peak value: over --- over
Avg RMS: -6.59 dB --- -6.60 dB
DR channel: 5.75 dB --- 5.76 dB

Statistics for: Κωνσταντίνος (PersonaS) - Η Πιο Ωραία Στην Ελλάδα - Official Video Clip 2015.mp3

left right
Peak value: -0.00 dB --- over
Avg RMS: -9.30 dB --- -9.29 dB
DR channel: 7.18 dB --- 7.25 dB
----------------------------------------------

Statistics for: Survivor - Eye Of The Tiger.mp3

left right
Peak value: -0.66 dB --- -1.38 dB
Avg RMS: -18.96 dB --- -18.59 dB
DR channel: 15.47 dB --- 15.08 dB

Και ένα δείγμα πλούσιας δυναμικής περιοχής τις δεκαετίας του 80

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και έχω πολύ σοβαρές υποψίες ότι τα δυο πρώτα με το χαμηλό dynamic range θα ακούγονται πολύ καλύτερα σε ένα φτηνό mini σύστημα με πλούσια μπάσα παρά σε ακριβά προσεγμένα συστήματα :violent-smiley-008:

Καλά, αυτή την τόσο διαδεδομένη αντίληψη, ότι υποχρεωτικά όταν είναι μόνιτορ, θα είναι κάτι πολύ ενοχλητικό, ποτέ δεν την κατάλαβα. :nounder:

Υπάρχει και μία λογική αντίφαση εδώ. Παράδειγμα:
Έστω ότι κάνω μία ηχογράφηση και μετά από πολύ δουλειά, επεξεργασίες, κλπ, κλπ, κλπ, τη φτιάχνω ν' ακούγεται από τα μόνιτορ ηχεία μου γλυκειά και ισορροπημένη. (Πολύ συνοπτική η περιγραφή). Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά μου. Να την κάνω να ακούγεται καλά.

Αν τώρα η δικιά μου παραγωγή ακούγεται από τα δικά μου μόνιτορ γλυκειά και ισορροπημένη, από τα δικά σας τα μη μόνιτορ πως θα ακούγεται;
Σαν γλυκό φουλ στο σιρόπι και έξτρα σαντιγύ; :laugh:

Θεωρώ την, ας την πούμε αντιπάθεια για τα μόνιτορ, μάλλον επιβεβαίωση της άποψης μου ότι η πιστότητα αυτή καθαυτή έχει πάψει να είναι το ζητούμενο από ένα σύστημα αναπαραγωγής.

Για να είμαστε δίκαιοι όμως υπάρχει ιστορικός λόγος που είναι τόσο διαδεδομένη αυτή η αντι-μόνιτορ άποψη.
Υπάρχουν δύο σχολές μόνιτορ.

...

Η δεύτερη σχολή μόνιτορ απαιτεί μία εντελώς επίπεδη απόκριση συχνότητας σε όλο το φάσμα. Είναι κατάλληλη για την παραγωγή, μίξη, επεξεργασία και mastering όλων των ειδών μουσικής και υποχρεωτικά όλων των ειδών της ακουστικής μουσικής. Και απαραίτητη στο mastering.

Περιττό να αναφέρω ότι αυτήν ακολουθώ. ....

.

Πόσο δίκιο έχεις. (ειδικά στο bold κείμενο που ελπίζω να μην σε ενοχλεί που μαρκάρισα)

Κατά τη γνώμη μου μόνο ένα μόνιτορ άκουσμα εκφράζει σωστά την ηχογράφηση . Μόνο εκεί παίρνεις τον χαρακτήρα της – αυτό που υπάρχει "μέσα". Μόνο ένα μόνιτορ σύστημα μεταμορφώνεται ανάλογα με τι καλείται να παίξει.
Στο « χρωματιστό» σύστημα μου όλα τα ακούσματα μοιάζουν μεταξύ τους – σαν να έχουν περάσει μέσα από ένα συνθεσάιζερ. Φτάνω η κλασσική να μου θυμίζει ..disco – soundtrack , χάνεται η ταυτότητα .

Και κάτι ακόμη – προσωπικά με κουράζει η εκτεταμένη (χρονικά) ακρόαση με χρωματιστό σύστημα σε αντίθεση ίσως με την γενική φήμη.

Αρα το ζητούμενο είναι ένα ουδέτερο σύστημα σε ένα ουδέτερο χώρο.
Ενα ποιοτικό στερεοφωνικό σε ένα μεγάλο σαλόνι και σε χαμηλή ένταση , ουσιαστικά καλύπτει το ζητούμενο. Νομίζω ότι εκεί είναι το κρυφό μυστικό που μας αρέσει κάτι απλό - ακόμη και ένα ραδιόφωνο σε ανοικτό χώρο.

Last edited:
Αυτά (Πάολα / Κωνσταντίνος) θέλουν στοιβαρά τροφοδοτικά με μπόλικα F, χαμηλού ESR εννοείται...:flipout:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μου αρέσει που έχουμε επικεντρωθεί στον πραγματικό ασθενή (την ηχογράφηση) και έχουμε αφήσει τις μηχανές - προς το παρόν - απ' έξω... :)

Είμαστε αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι και αυτές οι συζητήσεις παλιά μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον.
Βέβαια καλον είναι να τις "επικαιροποιουμε" ώστε να θυμούνται οι παλιοι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.
Εξ άλλου τα πράγματα έχουν προχωρήσει και έτσι ,όλο και κάτι θα υπάρχει προς συμπλήρωση .

Παλιά λοιπόν στη εύλογη απορία μου για την έλλειψη ρυθμιστικών στους ενισχυτές, απάντησε χαϊεντας ότι όσο πιο λίγα βάζουμε στην πορεία του σήματος, τόσο καλύτερα.
Του έβαλα λοιπόν μια φωτογραφία απο απο μια θηριώδη κονσόλα ενός στούντιο του BBC και τον ρώτησα γιατι τον πειράζουν δύο ποτενσιομετρα στον ενισχυτικο μας και οχι 172 κουμπιά που είχε πανω ή κονσολα.
Μου απαντησε""""και είναι ανάγκη να βάλουμε άλλα δύο κουμπιά...αρκετά,δεν ταλαιπώρησε το σήμα η κονσόλα"""
Σταμάτησα εκεί την κουβέντα γιατί ήθελα την ψυχική μου ηρεμία!
Σε επόμενο τοπικ έδινε συμβουλές για προενισχυτη, ο πιουριστας.
Ρε π@υστη μου τον πείραξε το κυκλωματακι των ρυθμιστικών, ενώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ συσκευή την κατάπιε αμασητη!!!!!

Last edited:
Απάντηση: Re: Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??

Πόσο δίκιο έχεις. (ειδικά στο bold κείμενο που ελπίζω να μην σε ενοχλεί που μαρκάρισα)[...]

Εσύ τώρα λες άλλο πράγμα,μιλάς προφανώς για μηχανάκια (ή σχολές μηχανακίων) με ισχυρό χαρακτήρα και υπογραφή.
Η κουβέντα εδώ όμως εξελίχτηκε πάνω στην ομαλή μεν αλλά σταδιακά μειούμενη ανεβαίνοντας καμπύλη απόκρισης στον χώρο (αυτό το πινακάκι που έχουμε ποστάρει 100 φορές ) που μόνο flat δεν είναι.
Και που οι περισσότεροι δεχόμαστε ως βέλτιστη.

Για το ποιοτικό και τον μεγάλο χώρο μαζί σου.Πιστό όμως σημαίνει και ρεαλιστική ένταση,η πίστη δεν είναι όπου μας βολεύει.Φυσικά δεν μπορούμε να το ακολουθούμε συνεχώς,είναι αδύνατον,είτε λόγω περιορισμών του χώρου,των δυνατοτήτων των μηχανακίων,της ώρας,κλπ.
Αλλά αν θέλουμε να λέμε πως προσπαθούμε να πλησιάσουμε το "σωστό",δεν αφήνουμε κάτι απ' έξω.

(Πάνω απ´ όλα όμως μην ξεχνάμε πως είναι το χόμπι μας,για να χαιρόμαστε.Δεν κάνει να το αφήσουμε να γίνει ψυχαναγκασμός. )

Ωραία η κουβέντα αλλά υπάρχει πάντα το ερώτημα που δεν είναι εφικτό να απαντήσουμε. Ποιος από μας ξέρει πως έχουν ηχογραφηθεί οι μουσικές που γουστάρουμε. Σε ποια μηχανήματα, ποιος έκανε τη μίξη, ποιος και πως το mastering και δεκάδες ακόμη ερωτήσεις. Δεν ήμασταν μπροστά. Και εγώ που ήμουν σε μία συγκεκριμένη δεν θυμάμαι Χριστό. Μόνο εκείνη την εποχή προσπαθούσα να τιουνάρω το σύστημα για να πλησιάσω. Μάλιστα σε μένα τις ηχογραφήσεις τις ακούγαμε ''καλύτερα'' (αφού έπαιζα με 30 λάμπες). Ευτυχώς που δεν επηρεάστηκε η μπάντα από εκείνες τις ακροάσεις στο σπίτι μου.
Επίσης , αν κάποιος έχει ασχοληθεί για π.χ με τη σουϊτα της Ableton, θα καταλάβει, πως το να προσπαθείς να καταλάβεις πως έχει κάτι ηχογραφηθεί και πως θα πλησιάσει την αναπαραγωγή στο σπίτι του είναι παρανοϊκό. Γιατί απλά δεν γνωρίζουμε τι και πως έχει χρησιμοποιηθεί από τους ποιητές, τα μηχανήματα, τα όργανα, η μεθοδολογία κ.τ.λ.
Η τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα ένα Cort να ακούγεται σαν Musicman και σε ότι καμπίνα θέλεις.
Άρα το σωστό ή λάθος χονδρικά είναι ένα φανταστικό πεδίο αναζήτησης.
Εντάξει παλιότερα (1960-1970) τα πράγματα ήταν πιο απλά και κάποιος έμπειρος παίρνει χαμπάρι. Σήμερα δεν...

Το κόλπο είναι να φτιάξεις ένα σύστημα που τα ΠΑΝΤΑ να τα παίζει με αξιοπρέπεια. Κάπου εκεί βρίσκεται η ευτυχία στο χόμπυ.

Υ.Γ. Αυτό που έχει παιχτεί στο στούντιο, απέχει πολύ από αυτό που ακούμε στο τελικό προϊόν. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο ,μηχανικούς ήχου ακούμε. Γι αυτό ο Rick Rubin είναι πλούσιος.

"Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??"

Διέξοδο.
Άλλοι τα σκάνε στα μπουζούκια.
Άλλοι στις πουτάνες.
Άλλοι σε μηχανάκια και αυτοκίνητα πολλών δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων.
Εδώ, τα σκάμε σε hi-fi / hi-end.

Πιστεύω ότι όλοι αναζητάμε την διέξοδο κατά βάση.
Ταϊζουμε την ανάγκη του να έχουμε να πάμε κάπου να "ξεφύγουμε" ή να "κρυφτούμε" ή να "ταξιδέψουμε" ή όπως αλλιώς θέλει να το πεί κανείς.

Γιατί ακόμα και η μουσική (που υποτίθεται όλοι θέλουμε να "υπηρετήσουμε") διέξοδος δεν είναι?

:firstprize:

........................................

Σκόπιμα. Επίτηδες!

Γιατί είναι σωστό; Το κάθε όργανο δεν πρέπει να διατηρεί τον χαρακτήρα του; Ρωτάω σαν ακροατής κατά 95% κλασσικής μουσικής και γαλουχημένος με τις ιστορίες για τους πιανίστες που αρνούνται να παίξουν αν δεν έχουν τη συγκεκριμένη μάρκα πιάνου, που κουβαλάνε μαζί τους τα δικά τους πιάνα με ουρά κλπ. Κάποιος λόγος δεν υπάρχει που μπαίνουν σε όλο αυτό τον κόπο;
Εύλογο το ερώτημα σου Κώστα.
Στην κλασσική μουσική πράγματι ισχύει αυτό που λες.
Όμως ο μεγάλος όγκος των ηχογραφήσεων -να πω πάνω από 90%;- δεν είναι ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής.

Αναφέρομαι κυρίως σε όλες τις υπόλοιπες.

Κατά κανόνα σε όλες τις ηχογραφήσεις έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε προβλήματα.
Όργανα μέτρια κατασκευαστικά, φθηνά ή ακριβά ή με ιδιαιτερότητες.
Έχεις ακούσει λαϊκό οργανοπαίκτη να παίζει πολύ όμορφα βιολί, αλλά αυτό το άτιμο να τσιρίζει και να σου παίρνει τα αυτιά;
Άλλο βιολί -από κορυφαίο μουσικό- που όμως το ίδιο το όργανο έχει ξερό χαρακτήρα;
Κιθάρα που ο ιδιοκτήτης της έχει τοποθετήσει σκληρές μεταλλικές χορδές και ειδικά η πρώτη να ακούγεται σαν να χτυπά πιο έντονα απ' ότι συνηθίζεται. Στην πρωτογενή ηχογράφηση σε βεβαιώνω ακούγεται όπως είναι, όποιος όμως δε γνωρίζει την ιδιαιτερότητα της κιθάρας θα νομίζει ότι κάτι έχουν τα μπάσα του συστήματος του.
Λαούτα μέτρια κατασκευαστικά, νεώτερης κατασκευής που όταν παίζουν ειδικά με το στυλ "βούρτσας" που συνηθίζεται, σε πιάνει πονοκέφαλος; Που είναι ο βαθύς γλυκός ήχος του λαούτου, που ξέρουμε από κλασσικές ηχογραφήσεις;
Αν πρόσεξες αναφέρομαι μόνο σε ακουστικά όργανα, αν βάλουμε στο λογαριασμό και τα ηλεκτρικά τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα.

Δυστυχώς τα περισσότερα όργανα που κυκλοφορούν απέχουν πολύ από την κλάση των Στραντιβάρι, των Αμάτι, των Σταϊνγουαίη, των Μπεζερντορφερ, των Γκίμπσον κλπ. Και οι μουσικοί μπορεί να είναι πολύ καλοί, αλλά ελάχιστοι είναι παγκόσμιες κορυφές.
Η ηχογράφηση που θα περιλαμβάνει άριστους μουσικούς σε φόρμα τεχνική και καλλιτεχνική, με τέλεια όργανα, σε τέλειους χώρους είναι η εξαίρεση, σχεδόν άπιαστο όνειρο.
Είναι σαν να κερδίζεις το λαχείο. Μπορεί να συμβεί, δε λέω. Και πρέπει πάντα να το επιδιώκουμε. Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται πολλή δουλειά. Που θα διορθώνει ατέλειες, θα λύνει προβλήματα. Και θα καταλήγει σε ένα καλλιτεχνικό και τεχνικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί και θα δικαιώνει πραγματικά όλους τους συντελεστές της παραγωγής.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιηθούν τα Equalizers, οι Copressors και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, αρκεί η χρήση τους να είναι λελογισμένη.

Κατά τη διαδικασία της διόρθωσης, της επεξεργασίας, υπεισέρχεται αναγκαστικά το υποκειμενικό κριτήριο. Το βιολί που τσιρίζει πρέπει ν' ακούγεται σαν αξιοπρεπές βιολί, χωρίς να χάνεται το παίξιμο του μουσικού. Το πιάνο να είναι ένα σωστό πιάνο κι' ας μην είναι Σταϊνγουαίη.

Και τι θα συμβεί αν η πρωτογενής ηχογράφηση έχει γίνει σε καλό χώρο με καλά όργανα, αλλά για άγνωστους λόγους έχει βγει με υπερτονισμένα πρίμα, "τσιριχτή"; Μου έχει συμβεί σε ηχογράφηση που έχει πραγματοποιηθεί από τρίτο και ήλθε σε μένα για περαιτέρω επεξεργασία. Εκεί η προσπάθεια είναι να βελτιώσεις τα πράγματα, να τα κάνεις "σωστά".

Ποιό είναι το σωστό, ιδού το ερώτημα.
Το σωστό προκύπτει από την εμπειρία και την αισθητική μας.

Επιπλέον ο ηχολήπτης/παραγωγός πρέπει να λάβει -σε κάποιο βαθμό- και τους μελλοντικούς πιθανούς ακροατές.

Πρόσθετο πρόβλημα στη διαδικασία προσδιορισμού του σωστού είναι η απουσία εμπειρίας ζωντανής μουσικής από τη μεγάλη πλειοψηφία των ακροατών. Και μάλιστα στο χώρο μας! Μιλάμε πολλές φορές για αληθοφάνεια, αλλά πως παίζουν πραγματικά τα όργανα; Στην "ζωντανή" εκτέλεση υπάρχουν πάντα ατέλειες, αδυναμίες. Οι έννοιες του σωστού και του λάθους προκύπτουν από ακροάσεις μηχανημάτων και όχι ζωντανών οργάνων, ακόμα και ηλεκτρικών. Ένας ιδεατός μέσος όρος που προκύπτει από το σύνολο των εμπειριών από ακροάσεις.

Η κατάσταση θυμίζει την παλιά διαφήμιση, όπου "Τα ψάρια είναι τετράγωνα και ζουν σ' ´ένα κουτί"!
Τρώγοντας αποκλειστικά κονσέρβες έχουμε ξεχάσει τι γεύση έχει το φρέσκο ψάρι!
Δεν είναι κακό να τρώμε κονσέρβες. Μερικές μπορεί να είναι πολύ νόστιμες και θρεπτικές.
Αλλά να μην ξεχνάμε η να αγνοούμε το φρέσκο ψάρι!

Και κατά τη γνώμη μου ένα σύστημα αναπαραγωγής πρέπει να είναι αρκετά αναλυτικό, ώστε να αποδίδει αυτές τις διαφορές.

Παρ' όλ' αυτά επιστρέφοντας στο κυρίως θέμα χρωστάμε και μία απάντηση στο συνονόματο μου που προβληματίζεται αν είναι απαραίτητα όλα εκείνα τα μπιχλιμπίδια που αφορούν το χόμπι μας. Το ατέλειωτο πλήθος από μηχανάκια, καλώδια αξεσουάρ.
Αναρωτιέται μήπως τελικά μπορούμε να ακούμε το ίδιο καλά με συστήματα πιο απλά ή μάλλον πιο ολοκληρωμένα που θα μας εξυπηρετούν πλήρως χωρίς να μας ταλαιπωρούν.
Και ρωτάει:

"Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??"

Εδώ πολλές φορές έχουμε εκπλήξεις.
Υπάρχουν μηχανήματα που τα κάνουν όλα και μάλιστα εξαιρετικά.
Και ταιριάζουν παντού.

Ένα τέτοιο είχα με είχε εντυπωσιάσει πέρυσι.
Και το είχα παρουσιάσει.

Yamaha Restio

yamaha_isx800_pu.jpg

Το είχα ακούσει πλάϊ σε Magnepan.
Κυριολεκτικά είχα εκπλαγεί!

Στο Νάκα με 7 κατοστάρικα...

Δεν υπαρχουν πουθενα φιλε μου.
Ουτε ο αντιπροσωπος δεν εχει .
Και επειδη εχω κολησει και με sub, αυτο θα ερθει σε 2-3 μηνες.
Γουρουνι στο σακι δηλ!!!

Απάντηση: Re: Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??

........................................το cd του Harry James.
.........................................

Ποιο ειναι;

Δεν εχω γνωμη, γιατι...
...ειμαι θυμα!!!

Αλλα μπροστα σε ενα αξιοπρεπες ΖΩΝΤΑΝΟ δε βαζω τιποτα αλλο!