Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Re: Απάντηση: Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Χαιρομαι που εισαι λεπτολογος:))

Φανταζομαι οτι σαν 'κλασσικη σεγα παγκου' εννοεις την 'επιτραπεζια σεγα' (scroll saw=πριονι κυλισης).
Δυστυχως ομως αυτο το εργαλειο μονο σαν 'σεγα παγκου' μπορει να αποδοθει πιο σωστα στα Ελληνικα ειτε 'παγκοσεγα' (δοκιμος ορος), οπως το δισκοπριονο παγκου/παγκοπριονο (table saw).

Η εταιρεια βεβαια το αποκαλει 'table saw' (παγκοπριονο) ενω στην ουσια προκειται περι ενος 'table jigsaw' (~παγκοσεγα/σεγα παγκου).

'Αναποδη σεγα' ειναι η σεγα χειρος που βαζουμε αναποδα σε βασεις οπως της wolfcraft, της Neutechnik, κλπ. Αυτο το εργαλειο εχει μηχανισμο που δεν αποσπαται.

Οντως παιρνει λαμες σαν την σεγα χειρος και το πανω τμημα δεν ειναι ελευθερο, εχει οδηγο. Κατ' εμε, το μειονεκτημα της ειναι ο θορυβος. Το εργαλειο εν λειτουργια ειναι ενοχλητικα θορυβωδες.

Σε καθε περιπτωση ειναι ενα ιδιαιτερο εργαλειο που δεν εχει ακομα 'Ελληνικη' ονομασια. Επειδη το scroll saw εχει καπαρωσει τον ορο "επιτραπεζια σεγα", θα προτεινα για αυτο το εργαλειο την ονομασια "παγκοσεγα" :)

To αναεφερα επειδη οι περισοτεροι εδω μεσα ασχολειστε με κατασκευες που θελουν λεπτα πριονακια αλλα και τεντομενα για να κανουν καμπυλες. Οι οδηγοι σε αυτη την σεγα ειναι οι απλοι οδηγοι που εχουν και οι σεγες χειρος. Δεν τεντωνουν την λαμα οπως στα scroll saw. Kαι πιστευω πως η αποδοση της σε καμπυλες θα ειναι φτωχη γιατι η λαμα θα στρεβλωνει κατα το κοψιμο.

Δεν ξερω Γιαννη αν φαινεται καλα στην φωτο, αλλα η σεγα αυτη εχει κανονικο οδηγο -στο πανω μερος της λαμας- με ρουλεμαν που σταθεροποιει ικανοποιητικα τη λαμα οχι μονο στις ευθειες αλλα και στις καμπυλες κοπες.
Αυτο το εργαλειο ειναι πιστευω μια εναλλακτικη για καποιον ερασιτεχνη που δεν θελει να μπλεξει με παγκοπριονο και παραλληλα να μπορει να κοψει και καμπυλες αλλα και αλλα υλικα με τις αναλογες λαμες. Υψος κοπης ξυλου 4, μαξ 5 εκατοστα.

31273498531_b1b2727fae_b.jpg

Δημητρη, αν θυμασαι που το λεγαμε, αυτη η σεγα δεν παραδιδεται καινουρια στην Ελλαδα. Μονο μεταχειρισμενη.

Δημητρη, αν θυμασαι που το λεγαμε, αυτη η σεγα δεν παραδιδεται καινουρια στην Ελλαδα. Μονο μεταχειρισμενη.

Δέν τό θυμόμουν Μιχάλη,αλλά μεταχειρισμένη δέν θέλω νά τό ρισκάρω,θά κάνω υπομονή μήπως τήν στέλνει καινούργια στό μέλλον το Amazon Αγγλίας η τό Amazon Γερμανίας,καί φυσικά σέ ποιά τιμή.

Τα μεταχειρισμενα που ειναι rated 'as new' or 'as very good', ειναι ουσιαστικα καινουρια, με την συσκευασια να εχει καποια ατελεια. Τα προιοντα ειναι αχρησιμοποιητα. Αυτο τουλαχιστον εχω διαπιστωσει εγω.
Η παραπανω σεγα υποτιθεται οτι ηταν μεταχειρισμενη. Καποια αλλα ryobi το ιδιο, ολα σαν καινουρια ηταν με μεγαλη διαφορα ομως στην τιμη.
Το δραπανακι μακιτα το ιδιο, θα δουμε μολις ερθει σε τι κατασταση ειναι. Εαν υπαρχει θεμα -υπηρχε παλια με ενα τριβειο που ειχα παρει που ηταν ολοκαινουριο αλλα DOA-το στελλεις πισω με πληρωμενα τα μεταφορικα.

Re: Απάντηση: Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Μιχάλη ευχαριστώ πολύ,αλλά θά τήν τιμήσω όταν καί άν τήν φέρει καινούργια τελικά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ευχαριστώ Κώστα,εσύ καί ο Πάνος πού τό έχετε δουλέψει μού είπατε καλά λόγια.
Οταν λες να το ρεγουλάρεις πρίν τήν κοπή μόνον όταν θές νά κόψεις φάλτσο και το μετακινείς σέ μοίρες,εννοείς μέ αλλενόβιδες όπως έχω δεί κάτι άλλα πού βάζουν γωνία κάθετα-οριζόντια τό ρεγουλάρουν καί τέρμα,η απλά μέ τόν σφιγκτήρα πίσω δεξιά πού κρατάει τήν περιστρεφόμενη βάση ? γιατί τό περιεργαζόμουν σχολαστικά πάνω-κάτω στό Leroy-Merlin πού τό έχει 80 ευρώ (πιό φτηνά από όλους)
Συμφωνώ γιά τό radial αλλά έτσι,θέλει χώρο γιά νά τό στήσει κάποιος μόνιμα στό εργαστήρι,καί άν κόβει μέσα θέλει καί σκούπα καί καί καί .....
Με το βιδακι που εχει πισω αριστερα για να το σταθεροποιεις να μην περιστραφει. Το ελεγχω παντα οταν το περιστρεφω, μιας και οι προρυθμισμενες θεσεις του εχουν μια μικρη αποκλιση κατι λιγοτερο απο μια μοιρα στο δικο μου. Δεν ειναι και οτι πιο πρακτικο, αλλα ειναι μια παραχωρηση που δεχομαι για την τιμη του. Περισσοτερο με ενοχλει που δεν ειναι αμφιδεξιο.
Μεχρι 70-80 θα εδινα, παραπανω θα το σκεφτομουν.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Με το βιδακι που εχει πισω αριστερα για να το σταθεροποιεις να μην περιστραφει. Το ελεγχω παντα οταν το περιστρεφω, μιας και οι προρυθμισμενες θεσεις του εχουν μια μικρη αποκλιση κατι λιγοτερο απο μια μοιρα στο δικο μου. Δεν ειναι και οτι πιο πρακτικο, αλλα ειναι μια παραχωρηση που δεχομαι για την τιμη του. Περισσοτερο με ενοχλει που δεν ειναι αμφιδεξιο.
Μεχρι 70-80 θα εδινα, παραπανω θα το σκεφτομουν.

Κώστα έκατσα καί διάβασα τό manual καί έχει κάτι βιδες πού ρυθμίζεις μία καί άπαξ τήν φαλτσοκοπή,κοίτα στήν σελίδα 107-108

http://www.skileurope.com/general/e...nual/14900/mitre-saw-_manual.pdf?shadow=false

Δεν ειχα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, για να είμαι ειλικρινής, δεν μου ειχε δημιουργησει προβλημα. Πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα που χρειάστηκε να κάνω κοπές σε κομμάτια μεγαλύτερου πλάτους απ'όσο φτάνει το εργαλείο εντόπισα μικροατέλειες. Τα έκοβα μεχρι όσο έφτανε και μετά τα γύριζα τούμπα ώστε να κόψω και αυτό που απέμενε. Εκεί μου έκανε ενα μικρό σκαλοπατακι στο σημείο αλληλοκάλυψης των δύο κοπών.
Θα δω τη ρύθμιση που λες. Thanks.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Καλησπέρα κ Χρόνια πολλά.

Τον Μάρτιο του 2016 που ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τα ξυλουργικά δεν γνωρίζα κ δεν είχα ασχοληθεί ξανά με σέγα κ παρόμοια μικρά μηχανήματα, ούτε είχα (έχω) εμπειρία από κάποιο άλλο παρόμοιο "μηχανάκι".

Την συγκεκριμένη σέγα την πήρα εντελώς τυχαία αλλά με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο κ δεν λέει όχι πουθενά όσο κ να την έχω ζορίσει.

Τώρα αν αγοραζα πάλι την ίδια μάλλον όχι. Θα πήγαινα σε ένα πιο δυνατό μοντέλο, 20", & φυσικά να μπορεί να παίρνει από "μαμά" όλα τα πριονάκια.

https://www.amazon.com/DEWALT-DW788-20-Inch-Variable-Speed-Scroll/dp/B000022313?tag=sharpenup0c-20
https://www.amazon.com/Delta-Power-40-694-Variable-Scroll/dp/B00IK8DIU8?tag=sharpenup0c-20

Κ φυσικά θα σε βοηθήσω σε περίπτωση που χρειαστείς κάτι με τον αντάπτορα, αλλά αφού θα δώσεις χρήματα extra για τον αντάπτορα γιατί δεν πας σε αντίστοιχο κινέζικο μοντέλο το οποίο να δέχεται από την αρχή όλα τα πριονάκια ?

Κινέζικο μοντέλο όπως? Μπορείτε να μου προτείνεται μερικά?

Κινέζικο μοντέλο όπως? Μπορείτε να μου προτείνεται μερικά?

Καλά, δεν έχει να προτείνει κάνεις τίποτα?

Καλά, δεν έχει να προτείνει κάνεις τίποτα?

Eγραφες στο νημα της proxxon, τωρα το μετεφερα εδω.

Για κινεζικη σου ειπε ο Κωστας οτι ειναι ευχαριστημενος με την Einhel. Eχει ρυθμιζομενη ταχυτητα.
Εγω κινεζικη εχω την Boston με ρυθμιζομενη ταχυτητα που ειμαι επισης ευχαριστημενος https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=4584

Ολες αυτες ειναι μαλλον φασον και διαφερει το service.

Το έχασα το ποστ και δεν απάντησα empedoklis.
Έχω την scheppach sd1600v και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος (χωρίς βέβαια να έχω δουλέψει άλλη σοβαρή σέγα πχ proxxon).
Tην επέλεξα ανάμεσα σε άλλες κυρίως γιατί παίρνει ακέφαλες λάμες χωρίς αντάπτορα ή πατέντα,και μάλιστα ταιριάζουν και οι λάμες της proxxon που πραγματικά μεταμορφώνουν το εργαλείο.
Έχω κόψει μέχρι 36 mm κόντρα πλακέ χωρίς πρόβλημα και με καλό αποτέλεσμα.Πιστεύω ότι σηκώνει και παραπάνω (ίσως με λίγο ζόρι και υπομονή),αν και δεν το έχω αποπειραθεί ακόμα.
Φυσικά έχει ρυθμιζόμενη ταχύτητα,υποδοχή για σκούπα και δυνατότητα κοπής υπό γωνία, (ούτε αυτό το έχω δοκιμάσει,γιατί δεν το πολυεμπιστεύομαι).

Το έχασα το ποστ και δεν απάντησα empedoklis.
Έχω την scheppach sd1600v και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος (χωρίς βέβαια να έχω δουλέψει άλλη σοβαρή σέγα πχ proxxon).
Tην επέλεξα ανάμεσα σε άλλες κυρίως γιατί παίρνει ακέφαλες λάμες χωρίς αντάπτορα ή πατέντα,και μάλιστα ταιριάζουν και οι λάμες της proxxon που πραγματικά μεταμορφώνουν το εργαλείο.
Έχω κόψει μέχρι 36 mm κόντρα πλακέ χωρίς πρόβλημα και με καλό αποτέλεσμα.Πιστεύω ότι σηκώνει και παραπάνω (ίσως με λίγο ζόρι και υπομονή),αν και δεν το έχω αποπειραθεί ακόμα.
Φυσικά έχει ρυθμιζόμενη ταχύτητα,υποδοχή για σκούπα και δυνατότητα κοπής υπό γωνία, (ούτε αυτό το έχω δοκιμάσει,γιατί δεν το πολυεμπιστεύομαι).

Από που μπορώ να την παραγγείλω? Βλέπω στα σκρουτζοσαιτ ότι έχει αυτή Scheppach SD1600/SD16 η οποία δεν έχει ρυθμιστή στροφών.

Για ποιο λόγο να πάρεις σεγα χωρίς ρύθμιση ?

Μα ακριβώς αυτό λέω. Αυτή που έχουν τα Ελληνικά σάιτ δεν έχει ρυθμιστή στροφών και που μπορώ να βρω αυτή που λέει ο waldorf.

Λοιπόν, αν θες με ακούς.
Προχθές έκανα δουλειά με την σεγα του Βασίλη.
Μια Einhell με ταχυσφηκτηρα.
Μια χαρά εργαλείο!!!!

Και κυκλοφορεί ένα μοντέλο κάτω από 100 ευρω!

Είναι ότι η Einhell θέλει αντάπτορα για ακέφαλες λάμες.