Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

σε ευχαριστω φιλε μου για τις συμβουλες σου.
σκεφτομουν για 50λιτρο της toros (αυτον μου προτεινε και ενας γνωστος μου που ασχολειται)
το ασταρι που εχω ειναι της χρωτεξ επαγγελματικης χρησης εντονο πορτοκαλι χρωμα και το αραιωνω με διαλυτικο νιτρου βιαχρωμ...μετα εχω ντουκοχρωμα της verolac και αυτο αραιωση με διαλυτικο .. στο χρωμα δεν εχω φτασει ακομα :)
για τα μπεκ υπαρχουν καποια μεγεθη που θα μου προτεινες να κοιταξω? επισης δε ξερω τι μασκα να αγορασω ...τωρα χρησιμοποιω μια απλη αλλα ξερω οτι δεν ειναι η καταλληλη.
ποιες ειναι οι διαφορες του hvlp και του lvlp??

Στάλθηκε από το SM-N910F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

χόχλα μπορείς να βγάλεις μία φώτο της περιοχής που θα βάψεις? μιλάμε για κάγκελα βεράντας για παράδειγμα ή κάγκελα περίφραξης?

σε ευχαριστω φιλε μου για τις συμβουλες σου.
σκεφτομουν για 50λιτρο της toros (αυτον μου προτεινε και ενας γνωστος μου που ασχολειται)
το ασταρι που εχω ειναι της χρωτεξ επαγγελματικης χρησης εντονο πορτοκαλι χρωμα και το αραιωνω με διαλυτικο νιτρου βιαχρωμ...μετα εχω ντουκοχρωμα της verolac και αυτο αραιωση με διαλυτικο .. στο χρωμα δεν εχω φτασει ακομα :)
για τα μπεκ υπαρχουν καποια μεγεθη που θα μου προτεινες να κοιταξω? επισης δε ξερω τι μασκα να αγορασω ...τωρα χρησιμοποιω μια απλη αλλα ξερω οτι δεν ειναι η καταλληλη.
ποιες ειναι οι διαφορες του hvlp και του lvlp??

Εγω ειχα παρει το 50λιτρο toros και το γυρισα πισω και πηρα το 100αρι (Toros TM 100/3 3hp/100lt) ο λογος οτι αδειαζε σχεδον αμεσως και δουλευε ασταματητα το μοτερ για να ανταπεξελθει. Βεβαια το HVLP πιστολι που λεει ο φιλος δουλευει με μαξ 3bar πιεση οποτε ισως να εχεις μια αγαντα, αλλα και παλι εγω σου προτεινω το 100αρι να κανεις δουλεια σου.

Εγω ειχα παρει το 50λιτρο toros και το γυρισα πισω και πηρα το 100αρι (Toros TM 100/3 3hp/100lt) ο λογος οτι αδειαζε σχεδον αμεσως και δουλευε ασταματητα το μοτερ για να ανταπεξελθει. Βεβαια το HVLP πιστολι που λεει ο φιλος δουλευει με μαξ 3bar πιεση οποτε ισως να εχεις μια αγαντα, αλλα και παλι εγω σου προτεινω το 100αρι να κανεις δουλεια σου.

Δημήτρη μέ τό 24 άρι είχες δοκιμάσει αερόκλειδο άν δουλέυει ? άλλος μού λέει θα σταματάει θά περιμένεις να γεμίσει αλλά 4 μπουλόνια στό ιχ θά στά ξεσφίξει,αλλος ότι δέν θα ξεσφίξει τίποτα,ποιά είναι η αλήθεια γνωρίζεις ?

Μια χαρα θα το δουλεψει το αεροκλειδο.
Το 50αρι δεν θυμαμαι καν που το δουλεψα .. (πανε και κανα δυο χρονια, εχω σβησει και 2 ουζακια :ernaehrung004: ) παντως και το 24αρι και το 50αρι θα την κανουν τη δουλεια τους εφοσον η πιεση τους ειναι 8bar. Αυτο που σε 'ενοχλει' οταν εχεις μεγαλες δουλειες πχ βαψιμο, ειναι οτι αδειαζει το καζανι αερα..

TOROS Αεροσυμπιεστής Μονομπλόκ 24lt - 1.5 HP
Αεροφυλάκιο (Lt): 24
Lt / min: 155
Πίεση (bar / psi): 8 / 116
Ιπποδύναμη (HP / Kw): 1.5 / 1.1
Βάρος 22.5 kg
Διαστάσεις ( Μ Χ Π Χ Υ ) : 62 x 36 x 64

TOROS Αεροσυμπιεστής Μονομπλόκ 50lt - 1.5 HP

Αεροφυλάκιο (Lt): 50
Lt / min: 155
Πίεση (bar / psi): 8 / 116
Ιπποδύναμη (HP / Kw): 1.5 / 1.1
Βάρος 33.5 kg
Διαστάσεις ( Μ Χ Π Χ Υ ) : 77 x 33 x 73

Ευχαριστώ Δημήτρη.
Τα Toros σκυλιά μαύρα πάντος ακούγεται στήν αγορά ότι είναι.

1ed33af50d62c9a094e92963a4ab15e3.jpg
fba6ed2e45cad8325a915707b8231948.jpg
79e564082c488f0bdd16c5c0b20a070b.jpg
αυτα ειναι τα καγκελα και στο συνολο ειναι 40 κομματια οχι 50 που ειπα πριν . ο 100ρης παει πολλα σε κοστος..και ο 50ρης υπερβαση ειναι αφου κοιτουσα 24ρι αλλα μετα διαβασα οτι δεν κανει για αυτη την δουλεια.. σκοπος ειναι να βαφω 2 καγκελα στο 4ωρο ...δεν θα με φτασει ο 50ρης?

Θα σε εκνευρισει. Η μητερα μου παντως βαφει τραπεζια και με 24Lt...Απλα δεν σταματαει να δουλευει το μοτερ και κανει αρκετες παυσεις μεχρι να γεμισει.

1ed33af50d62c9a094e92963a4ab15e3.jpg
fba6ed2e45cad8325a915707b8231948.jpg
79e564082c488f0bdd16c5c0b20a070b.jpg
αυτα ειναι τα καγκελα και στο συνολο ειναι 40 κομματια οχι 50 που ειπα πριν . ο 100ρης παει πολλα σε κοστος..και ο 50ρης υπερβαση ειναι αφου κοιτουσα 24ρι αλλα μετα διαβασα οτι δεν κανει για αυτη την δουλεια.. σκοπος ειναι να βαφω 2 καγκελα στο 4ωρο ...δεν θα με φτασει ο 50ρης?

Eγω εβαψα προσφατα αρκετα τετραγωνικα με 24αρι. Για ενα περασμα μια καλη αργη στρωση θα βαφεις 3/4 εως 1 λωριδα το πολυ σε ενα κομματι του φραχτη με ενα πιστολι των 25-40 ευρω και σε υπολογιζω περιπου 8-10 δευτερολεπτα συνεχες βαψιμο. Μετα θα περιμενεις απο 20-40 δευτερα να γεμισει και αυτο γιατι το πιστολι τραβαει κοντα στα 220λt/min και τα μικρα βγαζουν απο 160-180. Αν συνεχισεις να ψεκαζεις ενω παρει μπροστα τοτε αρχιζει να πεφτει η πειση κατω απο τα 5 bar με αποτελεσμα (p.v=n.R.T) να πεφτει αποτομα και η θερμοκρασια και αρα υγροποιηση. Μετα απο 2-3 φορες θα αρχισει να πεταει σταγονες νερου μπροστα. (Στα καγκελα παντως ισως να μην σε νοιαζει). Λεω περιπου 20-25 λεπτα καθε πλευρα αρα περιπου 45 λεπτα για ενα καγκελο

Και 50αρι καζανι να εχεις θα βαψεις 20 δευτερα μολις ξεκινησεις και μετα θα περιμενεις να γεμισει ισως και περισσοτερο απο το καζανι των 24. Γι´αυτο ειναι σημαντικο να παρεις 50αρι με οσο μεγαλυτερη παροχη αερα.

Για το πιστολι τωρα.
Αυτα που κυκλοφορουν τωρα ειναι 90% hvlp, δηλαδη θελουν πολυ αερα και βγαζουν μικρη πιεση στο μπεκ για να εχεις λιγοτερη διασπορα χρωματος. Το lvlp εχει και χαμηλη ζητηση αερα αλλα προσφερει μικροτερη βενταλια και ψεκαζει λιγοτερο χρωμα (βαφεις πιο αργα). Ειναι και θεμα μαρκετινγκ γιατι καθε εταιρια εχει δικα της νουμερα παροχης αερα. Για τα καγκελα που βλεπω θα φτιαξεις μια δεσμη 30% πλατυτερη απο μια λωριδα καγκελου και θα βαφεις με ενα αργο περασμα τοσο οσο να μην τρεχει το χρωμα στην μια πλευρα απο πανω προς τα κατω με κλιση για να βαφεις και την στενη πανω λωριδα και στην αλλη πλευρα απο κατω προς τα πανω για να βαφεις την στενη κατω λωριδα. Με ενα πιστολι τυπου lidl θα κανεις ανετα δουλεια (νομιζω ομως εχει 1.4 μπεκ και ειναι μικρο). Για τα μπεκ θα πρεπει να διαβασεις την οδηγια για το χρωμα για να δεις τι μπεκ πρεπει να βαλεις. Αν το μπεκ ειναι μικρο τοτε απο το πιστολι θα βγαινει αερας πιο πολυ και λιγο χρωμα και δεν θα βαφεις. Αν ειναι μεγαλο απλα κανει πιο μεγαλα σταγονιδια-ατομιδια χρωματος και οχι πολυ καλη επιφανεια (αλλα αυτο αφορα επιπλα και αυτοκινητα). Στα καγκελα εγω πιστευω ενα 1.8 θα κανει για ολα.
Προσεχε στο πιστολι που θα παρεις να εχει και διαθεσιμα αλλα μπεκ για λεπτοτερα και παχυτερα υλικα.

jks13 σεβασμος! δε θα μπορουσες να εισαι πιο κατατοπιστικος φιλε μου ακομα και για καποιον που δεν εχει πιασει πινελο στη ζωη του.
μου επιτρεπεται αν βρω πιο πιστολι να παρω να σας παραθεσω εδω καποιο λινκ σκρουτ να μου πεις την γνωμη σου? να σαι καλα!

Το πορτοκαλι είναι θιξοτροπικο ασταρι μινίου,πολυ καλο!

Μπορεις να βαλεις και ηλεκτρικο πιστολι συνεχους ροης...

Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Φυσικα! Ισως με ενα καλο καλιμπραρισμα να αποδειχθεί καλο ερασιτεχνικό εργαλείο ή να μην κόβει τιποτα και να ειναι ενα μάτσο ακριβές λαμαρίνες .

Θα γίνουν δοκιμαστικές κοπές out of the box και μετα απο ρυθμισεις .
Μην απογοητευτείς ο,τι Κ αν δεις ! Κατά 99% με τον καιρό θα κόβεις Κ καλύτερα (θα μάθεις το εργαλείο, θα το ρυθμίσεις κλπ) . Επίσης, κατά 99.9999% ένα ιδιοκατασκευη θα έκοβε χειρότερα!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Με το καλό να το δεχτείς.

Νίκο μην είσαι τόσο σίγουρος...
Αποδείξεις εδώ μέσα παμπολες.
Ο Παναγιώτης πριν το 745 έκοβε ότι έφτιαχνε με ένα ιδιοκατασκευη του με μηχάνημα από το λιντλ!!!
Ο Γιάννης έχει ιδιοκατασκευη, εγώ έχω ιδιοκατασκευη και είμαστε ευχαριστημενοι.

Απάντηση: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Κυριάκο, όμως μόλις ο Παναγιώτης πέρασε σε άλλο επίπεδο (dewalt) απογειώθηκε και σε ποσότητα και σε ποιότητα....ο Γιάννης έχει ιδιοκατασκευή μεν αλλά είναι μακράν καλύτερη και από το dewalt και ακριβότερη φυσικά, βέβαια ο Γιάννης το 'χει γενικότερα το αντικείμενο με τις κατασκευές....θέλω να πω ότι εάν πάρεις 2 ίδιας μαστορικής αξίας τεχνίτες αυτός με τα καλύτερα σε ακρίβεια, ευκολίες κλπ εργαλεία θα αποδώσει περισσότερα και καλύτερα έργα.

Απάντηση: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Κυριάκο δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι είσαι απόλυτα καλυμμένος με την δικιά σου ιδιοκατασκευή, άμα δεν ήσουν θα αγόραζες το κίτρινο είμαι σίγουρος.
αλλά όπως και να το δεις μία ιδιοκατασκευή μάλλον έχει περισσότερα σημεία που μπορεί να αστοχήσει, μπορεί να τις λείπουν ευκολίες που έχει έτοιμες ένα παγκοπρίονο, κλπ...αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι απόλυτα καλυμμένος με αυτό που έχει...

το σύστημα που έφτιαξε ο Γιάννης είναι απλά σε άλλο επίπεδο.

Έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο.... γενικώς !!!!
Η ιδιοκατασκευή είναι κάτι που το έφτιαξα εγώ ....που σημαίνει χόμπυ, μεράκι, ικανοποίηση και πολλά άλλα.
Αν δεν κόβει εντελώς τέλεια δεν παίζει και τόσο σπουδαίο ρόλο ....μιλάμε για ερασιτεχνισμό. Τα παγκοπρίονα στα οποία αναφέρεστε είναι βοηθητικά εργαλεία των επαγγελματιών για μικροεργασίες και διορθώσεις κατά την εφαρμογή των κατασκευών τους. Τα φορτώνουν στο φορτηγάκι και εξυπηρετούνται επί τόπου. Οι σοβαροί ερασιτέχνες από ότι βλέπουμε στα βιντεάκια έχουν εργαλεία του επιπέδου του Γιάννη αλλά εργοστασιακά ... απλησίαστα για εμάς και δεν ξέρω αν συμφέρει για κάποιον ερασιτέχνη του επιπέδου μας.
Και επειδή "πενία τέχνας κατεργάζεται" αναγκαζόμαστε και καταλήγουμε στην ιδιοκατασκευή προσπαθώντας να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν.
Η επιθυμία είναι να κόψουμε ένα ξύλο σε δύο κομμάτια... αυτό το καταφέρνεις και με ένα χειροπρίονο ... δεν κάνεις χειρουργείο σε νοσοκομείο, αν πάλι δεν βγει και δέκατο του χιλιοστού ίσιο υπάρχουν τα εργαλειάκια τριψίματος και τα γυαλόχαρτα :flipout:
Προσωπικά λοιπόν προτιμώ και επαινώ τις ιδιοκατασκευές παρά να δώσω ένα σοβαρό ποσόν να αγοράσω ένα παγκοπρίονο σαν αυτά που έχουν οι "ερασιτέχνες" Αμερικάνοι για να κατασκευάσω στο τέλος ένα ντουλάπι ή ένα κομοδίνο.

Και εγω για DIY το πηγαινα και ημουν ενα κλικ απο το B&D. Μεχρι πριν μια εβδομαδα κοιτουσα στα αλουμινια στο Leroy για να φτιαξω τον diy φραχτη. Τα αυλακια στον παγκο ηταν ετοιμα εδω και ενα χρονο για να δεχτουν miter gauge και αλλα jig. Αλλα καθησα τα εβαλα κατω και το einhell θα μου εβγαινε ελαχιστα ακριβοτερο σε χρημα και πολυ φτηνο σε χρονο...

Απάντηση: Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο.... γενικώς !!!!
Η ιδιοκατασκευή είναι κάτι που το έφτιαξα εγώ ....που σημαίνει χόμπυ, μεράκι, ικανοποίηση και πολλά άλλα.
Αν δεν κόβει εντελώς τέλεια δεν παίζει και τόσο σπουδαίο ρόλο ....μιλάμε για ερασιτεχνισμό. Τα παγκοπρίονα στα οποία αναφέρεστε είναι βοηθητικά εργαλεία των επαγγελματιών για μικροεργασίες και διορθώσεις κατά την εφαρμογή των κατασκευών τους. Τα φορτώνουν στο φορτηγάκι και εξυπηρετούνται επί τόπου. Οι σοβαροί ερασιτέχνες από ότι βλέπουμε στα βιντεάκια έχουν εργαλεία του επιπέδου του Γιάννη αλλά εργοστασιακά ... απλησίαστα για εμάς και δεν ξέρω αν συμφέρει για κάποιον ερασιτέχνη του επιπέδου μας.
Και επειδή "πενία τέχνας κατεργάζεται" αναγκαζόμαστε και καταλήγουμε στην ιδιοκατασκευή προσπαθώντας να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν.
Η επιθυμία είναι να κόψουμε ένα ξύλο σε δύο κομμάτια... αυτό το καταφέρνεις και με ένα χειροπρίονο ... δεν κάνεις χειρουργείο σε νοσοκομείο, αν πάλι δεν βγει και δέκατο του χιλιοστού ίσιο υπάρχουν τα εργαλειάκια τριψίματος και τα γυαλόχαρτα :flipout:
Προσωπικά λοιπόν προτιμώ και επαινώ τις ιδιοκατασκευές παρά να δώσω ένα σοβαρό ποσόν να αγοράσω ένα παγκοπρίονο σαν αυτά που έχουν οι "ερασιτέχνες" Αμερικάνοι για να κατασκευάσω στο τέλος ένα ντουλάπι ή ένα κομοδίνο.
Συμφωνώ σε όλα.