Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Απάντηση: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Συμφωνω απολυτα με τον osatosa ... ενα καλα σχεδιασμενο και υλοποιημενο diy παγκοπριονο ειναι κλασεις ανωτερο απο ενα ετοιμο μεχρι 700 .
Αλωστε αυτη ειναι και η χαρα του diy ... να φτιαξεις μια τετοια κατασκευη και να σπασεις το κεφαλι σου για να την εξελιξεις. Να φτιαξεις τα δικα σου jig και πολλα άλλα καλουδια. Βεβαια αφιερωνεις πολυ χρονο για ολα αυτα αλλά η χαρα της ιδιοκατασκευης σε ανταμειβει.

Re: Απάντηση: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Συμφωνω απολυτα με τον osatosa ... ενα καλα σχεδιασμενο και υλοποιημενο diy παγκοπριονο ειναι κλασεις ανωτερο απο ενα ετοιμο μεχρι 700 .
Αλωστε αυτη ειναι και η χαρα του diy ... να φτιαξεις μια τετοια κατασκευη και να σπασεις το κεφαλι σου για να την εξελιξεις. Να φτιαξεις τα δικα σου jig και πολλα άλλα καλουδια. Βεβαια αφιερωνεις πολυ χρονο για ολα αυτα αλλά η χαρα της ιδιοκατασκευης σε ανταμειβει.
Στο ιδιο κοστος, συμπληρωνω εγω...

Σε συνέχεια της αποτυχημένης ανάρτησης...

Έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο.... γενικώς !!!!
Η ιδιοκατασκευή είναι κάτι που το έφτιαξα εγώ ....που σημαίνει χόμπυ, μεράκι, ικανοποίηση και πολλά άλλα.
Αν δεν κόβει εντελώς τέλεια δεν παίζει και τόσο σπουδαίο ρόλο ....μιλάμε για ερασιτεχνισμό. Τα παγκοπρίονα στα οποία αναφέρεστε είναι βοηθητικά εργαλεία των επαγγελματιών για μικροεργασίες και διορθώσεις κατά την εφαρμογή των κατασκευών τους. Τα φορτώνουν στο φορτηγάκι και εξυπηρετούνται επί τόπου. Οι σοβαροί ερασιτέχνες από ότι βλέπουμε στα βιντεάκια έχουν εργαλεία του επιπέδου του Γιάννη αλλά εργοστασιακά ... απλησίαστα για εμάς και δεν ξέρω αν συμφέρει για κάποιον ερασιτέχνη του επιπέδου μας.
Και επειδή "πενία τέχνας κατεργάζεται" αναγκαζόμαστε και καταλήγουμε στην ιδιοκατασκευή προσπαθώντας να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν.
Η επιθυμία είναι να κόψουμε ένα ξύλο σε δύο κομμάτια... αυτό το καταφέρνεις και με ένα χειροπρίονο ... δεν κάνεις χειρουργείο σε νοσοκομείο, αν πάλι δεν βγει και δέκατο του χιλιοστού ίσιο υπάρχουν τα εργαλειάκια τριψίματος και τα γυαλόχαρτα :flipout:
Προσωπικά λοιπόν προτιμώ και επαινώ τις ιδιοκατασκευές παρά να δώσω ένα σοβαρό ποσόν να αγοράσω ένα παγκοπρίονο σαν αυτά που έχουν οι "ερασιτέχνες" Αμερικάνοι για να κατασκευάσω στο τέλος ένα ντουλάπι ή ένα κομοδίνο.

Εγώ θα διαφωνήσω. Δεν ξέρω για άλλα παγκοπρίονα αλλά θα μιλήσω για αυτό που έχω.
Δεν βάζουμε ένα ξεκάρφωτο "ενα καλα σχεδιασμενο και υλοποιημενο diy παγκοπριονο ειναι κλασεις ανωτερο απο ενα ετοιμο μεχρι 700 " και αποθαρρύνουμε τους άλλους έτσι αόριστα. Το θέμα είναι τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, να φτιάχνουμε και να τρώμε τον χρόνο μας με την ιδιοκατασκευή και "να δεν βγήκε καλό αυτό ή να μου ξέφυγε εκείνο" ή να μας εξυπηρετεί σωστά. Δηλαδή Νικόλα κάναμε άσχημα που δώσαμε κάποια λεφτά για να κάνουμε το κέφι μας;
Αν φτιάξει κάποιος κάτι σαν τον jks13 πάω πάσο αλλά και εκεί να βάλετε τον χρόνο και τα λεφτά που χρειάστηκε. Εύχομαι να δούμε και τις κατασκευές του που σίγουρα θα είναι καλές.
Το DW745 της DeWalt δεν κάνει 700 και σίγουρα κάποιος θα έχει κάποιο άλλο φτηνότερο αξιόλογο παγκοπρίονο.
Για εμένα προσωπικά η ιδιοκατασκευή παγκοπρίονου δεν περπάτησε...
Ερασιτεχνισμός Νικόλα ότι κάνουμε κάτι άρπα κόλλα, λάθος αντίληψη, εγώ ξέρω πως η δουλεία του σωστού ερασιτέχνη αρχίζει εκεί που σταματάει του επαγγελματία. Στον επαγγελματία δεν συμφέρει να σπαταλάει πολύ χρόνο για να πετύχει άριστο αποτέλεσμα. Θέλει να τελειώσει μια δουλειά για να πάει στην επόμενη.

Last edited:
Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Μπορει να μην περπατησε Παναγιωτη αλλα μην ξεχνας εκει εκανες τα πρωτα σου βηματα και κατασκευες.

Δεν χρειαζεται να φτασετε στο τραπεζι του Γιαννη για να εχετε ενα σωστο παγκοπριονο DIY.
Χωρις να θελω να υποτιμησω την δουλεια που εχει κανει.
Παραδειγματα απειρα στον σωληνα.

Απάντηση: Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Μπορει να μην περπατησε Παναγιωτη αλλα μην ξεχνας εκει εκανες τα πρωτα σου βηματα και κατασκευες.

Δεν χρειαζεται να φτασετε στο τραπεζι του Γιαννη για να εχετε ενα σωστο παγκοπριονο DIY.
Παραδειγματα απειρα στον σωληνα.

Είπα Κυρ, εξαρτάται από τι ζητάει ο καθένας. Ναι έτσι ακριβώς ξεκίνησα αλλά είδα πως εμένα προσωπικά δεν με κάλυψε. Εσύ μπορεί να έχεις πετύχει το τέλειο, εγώ όχι.
Γιαυτό και επένδυσα εκεί μου ήθελα.

Re: Απάντηση: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Ερασιτεχνισμός Νικόλα ότι κάνουμε κάτι άρπα κόλλα, λάθος αντίληψη, εγώ ξέρω πως η δουλεία του σωστού ερασιτέχνη αρχίζει εκεί που σταματάει του επαγγελματία. Στον επαγγελματία δεν συμφέρει να σπαταλάει πολύ χρόνο για να πετύχει άριστο αποτέλεσμα. Θέλει να τελειώσει μια δουλειά για να πάει στην επόμενη.

Γι αυτο εχουμε γεμισει "μαστορες" που μας ωθουν στο DIY. Πληρωνουμε ακριβα τον "ερασιτεχνισμο" τους.

Μην απογοητευτείς ο,τι Κ αν δεις ! Κατά 99% με τον καιρό θα κόβεις Κ καλύτερα (θα μάθεις το εργαλείο, θα το ρυθμίσεις κλπ) . Επίσης, κατά 99.9999% ένα ιδιοκατασκευη θα έκοβε χειρότερα!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Στην αποψη του Νικου αναφερομαι Παναγιωτη.
Δεν κατηγορω καμια επιλογη.

Στο κατω κατω ο καθεις αξιολογει τις παραμετρους που εμπλεκονται διαφορετικα.
Απλα ξαναλεω πως υπαρχουν ιδιοκατασκευες με 200 ευρω που ειναι ισαξιες εργαλειων εμπορειου πολλαπλασιων ευρω.
Και πολυχρηστικοτερες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Γι αυτο εχουμε γεμισει "μαστορες" που μας ωθουν στο DIY. Πληρωνουμε ακριβα τον "ερασιτεχνισμο" τους.

Ακριβώς άλλο ο ερασιτεχνισμός ενός "επαγγελματία" που κοιτάει να κάνει την δουλεία και να τα αρπάξει και άλλο η δουλειά του ερασιτέχνη που φτιάχνει κάτι από
αγάπη και μεράκι. Μην μπερδεύουμε της έννοιες.

ερασιτέχνης

που ασχολείται με κάτι από ευχαρίστηση, όχι επαγγελματικά ή με σκοπό το οικονομικό κέρδος

αντώνυμα: επαγγελματίας

(κακόσημο) που δε διαθέτει επαγγελματισμό, οργανωτικότητα ή ειδικές γνώσεις, αλλά χαρακτηρίζεται από προχειρότητα κι ανευθυνότητα

Παναγιώτη πιστεύω ο Νικόλας δεν το είπε έτσι, όπως το κατάλαβα εγώ εννοούσε πως δεν τον ενδιαφέρει και τόσο για παράδειγμα να κάνει ένα κάδρο και το φάλτσο να χάνει μισό χιλιοστό στην εφαρμογή ή ο Νεκτάριος έφτιαξε το έπιπλο και δεν ορθογώνισε απολύτως σωστά το ένα με το άλλο...ε, και? πολλοί θα το δούνε και λίγοι θα το καταλάβουν...

ο επαγγελματίας από την άλλη εάν κάνει τέτοια λάθη ο πελάτης του δηλαδή εγώ δεν θα το δεχτώ και δεν θα τον πληρώσω και θα τον στείλω να το φτιάξει ξανά, χάσιμο χρόνου υλικού χρημάτων , δεν τον συμφέρει τον επαγγελματία να κάνει "ερασιτεχνικά" λάθη και για τον λόγο αυτό επενδύει σε μηχανήματα δεκάδων χιλιάδων ευρώ (γωνιάστρες, σβούρες, καταρράκτες, πλάνες, ξεχνονδρηστήρες, μορσοτρύπανα, πρέσες κλπ).

Στην αποψη του Νικου αναφερομαι Παναγιωτη.
Δεν κατηγορω καμια επιλογη.

Στο κατω κατω ο καθεις αξιολογει τις παραμετρους που εμπλεκονται διαφορετικα.
Απλα ξαναλεω πως υπαρχουν ιδιοκατασκευες με 200 ευρω που ειναι ισαξιες εργαλειων εμπορειου πολλαπλασιων ευρω.
Και πολυχρηστικοτερες.

Δεν θα διαφωνήσω. Και εγώ την προσωπική μου άποψη λέω.
Με απλά λόγια, αν με ρωτήσουν: "Μετάνιωσες που έδωσες τόσα λεφτά και πήρες το παγκοπρίονο αντί να φτιάξεις ένα καλό" η απάντηση μου είναι όχι.

Υπάρχουν απλες ιδιο-κατασκευες που μπορει καποιος να φτιαξει με συνολικο κοστος κατω απο 100ρικο (συμπεριλαμβανομενου ισως και του εργαλειου αν παμε σε μπατζετ λυση) με πολυ καλα αποτελεσματα...
υπάρχουν και οι ιδιο-κατασκευες τυπου Γιαννη, που εκει το 500ρικο μπορει και να μην φτανει σε εργατικα, και υλικά...που ομως αν πεις να το παρεις (ανταξιο) σε ετοιμο παγκοπροιονο τρομαζω να σκεφτω το κοστος του...1000+πιστευω...

Απο την αλλη με ενα 500ρικο περνεις μικροτερο απο του Γιαννη, αλλα ετοιμο επωνυμο παγκοπροιονο...βλεπε dewalt...

οποτε η επιλογη ειναι παντα σχετική με το τι θελει ο καθενας να κανει και ποσα μπορεις ή θελει να διαθεσει...

Βρε περιμενετε να ερθει το τσιποeinhell μου απο μερα σε μερα (ηρθε πρωτα ο δισκος με τα 60 δοντια) για να δουμε τι ψαρια πιανει vs μια ιδιου Low budget ιδιοκατασκευης. Γιατι εχω την εντυπωση οτι η diy κατασκευη εχει γεωμετρικη προοδο οσο ανεβαινει το budget. Η διαφορα δηλαδη ενος diy των 100 με ενα ετοιμο των 100 ειναι ελαχιστη, αλλα η διαφορα ενος diy των 500 με ενα ετοιμο των 500 ειναι ανταξια πολλαπλασιων χρηματων ενος ετοιμου.

Βρε περιμενετε να ερθει το τσιποeinhell μου απο μερα σε μερα (ηρθε πρωτα ο δισκος με τα 60 δοντια) για να δουμε τι ψαρια πιανει vs μια ιδιου Low budget ιδιοκατασκευης. Γιατι εχω την εντυπωση οτι η diy κατασκευη εχει γεωμετρικη προοδο οσο ανεβαινει το budget. Η διαφορα δηλαδη ενος diy των 100 με ενα ετοιμο των 100 ειναι ελαχιστη, αλλα η διαφορα ενος diy των 500 με ενα ετοιμο των 500 ειναι ανταξια πολλαπλασιων χρηματων ενος ετοιμου.

Με το καλό να το παραλάβεις και να πεις τις εντυπώσεις σου. Έχω δει καλές κριτικές.

Υπάρχουν απλες ιδιο-κατασκευες που μπορει καποιος να φτιαξει με συνολικο κοστος κατω απο 100ρικο (συμπεριλαμβανομενου ισως και του εργαλειου αν παμε σε μπατζετ λυση) με πολυ καλα αποτελεσματα...
υπάρχουν και οι ιδιο-κατασκευες τυπου Γιαννη, που εκει το 500ρικο μπορει και να μην φτανει σε εργατικα, και υλικά...που ομως αν πεις να το παρεις (ανταξιο) σε ετοιμο παγκοπροιονο τρομαζω να σκεφτω το κοστος του...1000+πιστευω...

Απο την αλλη με ενα 500ρικο περνεις μικροτερο απο του Γιαννη, αλλα ετοιμο επωνυμο παγκοπροιονο...βλεπε dewalt...

οποτε η επιλογη ειναι παντα σχετική με το τι θελει ο καθενας να κανει και ποσα μπορεις ή θελει να διαθεσει...

Το σκισαμε το θεμα και θα τα μεταφερω ολα αλλα ενα εχω να πω.

Μπορει καποιος να φτιαξει το τραπεζι της κουζινας του να φιλοξενησει ενα δισκοπριονο και ενα ρουτερ πληρονωντας απλα την αξια των εργαλειων και του φραχτη.
Δεν ειναι απαραιτητο να ξεφυγεις σε κοστος με ολομεταλλικο παγκο οπως εκανε ο Γιαννης ο οποιος καλα εκανε για τους λογους του.

Του Γιάννη βρε παιδιά δεν είναι ερασιτεχνική κατασκευή.
Ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας του χώρου,απ ότι έχω καταλάβει.

Και εγώ αυτό λέω! Ο Γιάννης ή ο Νίκος έχουν φτιάξει κατασκευές που αν κάνουν σωστές κ επαναλαμβανόμενες κοπες, έχουν κόστος υλικών συγκρισιμο με ένα δισκοπρίονο του εμπορίου. Αν συμπεριλαβεις , τα εργαλεία που χρειάστηκαν, τις εργατοώρες αλλά και την σύλληψη του έργου, τότε είναι μηχανήματα πολλαπλάσιες αξίας. Επιμένω λοιπόν, στα ίδια χρήματα το "ετοιματζιδικο" αποδίδει καλύτερα. Είναι λογικό εξάλλου αφού ένα εργοστάσιο με ρομπότ (ή σχιστοματιδες) κατασκευάζει κάτι, να έχει μικρότερο κόστος αν το ίδιο ακριβώς το φτιάξει ένας Ελβετός ωρολογοποιος στο χέρι!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Διαφωνω αλλα δεν μπορω να σε πεισω κιολας.

Χωρις να θελω να περιαυτολογησω με κοστος καπου 100 ευρω σε ξυλεια εχω φτιαξει ενα παγκοπριονο με αριστη επαναληψιμοτητα σε κοπες, το οποιο μετατρεπεται σε ρουτερ και παγκο εργασιας αλλα ειναι και λυομενο για να μπει σε αμαξι να το πας οπου θελεις.