Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Διαφωνω αλλα δεν μπορω να σε πεισω κιολας.

Χωρις να θελω να περιαυτολογησω με κοστος καπου 100 ευρω σε ξυλεια εχω φτιαξει ενα παγκοπριονο με αριστη επαναληψιμοτητα σε κοπες, το οποιο μετατρεπεται σε ρουτερ και παγκο εργασιας αλλα ειναι και λυομενο για να μπει σε αμαξι να το πας οπου θελεις.
100 ευρώ ξύλα. Το πριόνι; δεν έχει λεφτά; το ξύλο είναι το ίδιο επίπεδο με το αλουμίνιο; με τη σκόνη τι γίνεται; βάθος κοπής σε σχέση με ένα έτοιμο; riving knife; πόσο εύκολα ρυθμίζεται το ύψος και οι γωνίες; τράπεζα κινούμενη ώστε να κάνεις λόξες κοπες; διακόπτες ασφαλείας; προστατευτικό πάνω από το δίσκο; οφραχτης πόσο εύκολα "ακυρώνεται" στη θέση του;
Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα. Προσωπικά αν κατέληγα σε ιδιοκατασκευη, θα έπαιρνα ένα τούμπανο δισκοπρίονο και θα έφτιαχνε μια επιφάνεια μεταλλική και χαραγμένη με cnc ώστε να πιάσω την ακρίβεια που δεν προσφέρουν τα φθηνά εμπορικά μεταφερομενα. Μιλάμε όμως για άλλα χρήματα μάλλον περισσότερα από όσα θα ζητούσε ένα επαγγελματικό μηχάνημα.

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

100 ευρώ ξύλα.
Το πριόνι; δεν έχει λεφτά;
Το φορητο μου GKS-190 μπαινει και βγαινει σε 2 λεπτα και χρησιιμοποιειται και αλλου. Του εργοστασιακου???

το ξύλο είναι το ίδιο επίπεδο με το αλουμίνιο;
Αν κανεις σωστη επιλογη και δεσιματα ειναι και παραμενει διαχρονικα επιπεδο.

με τη σκόνη τι γίνεται;
Εχω την αναροφηση του GKS συνδεδεμενη με την Karcher. Ανεκτα επιπεδα σκονης κατα την κοπη.

βάθος κοπής σε σχέση με ένα έτοιμο;
64 χιλιοστα εχω στις 90 μοιρες για τις εργασιες που εχω κανει μεχρι τωρα με καλυπτει.

riving knife;
Θα μπει και απο αυτο και μαλλον η αλλη επιλογη δεν θυμαμαι τωρα πως λεγεται με τα pins.

πόσο εύκολα ρυθμίζεται το ύψος και οι γωνίες; τράπεζα κινούμενη ώστε να κάνεις λόξες κοπες;
Το υψος ρυθμιζεται εντος δευτερολεπτων κατω απο το τραπεζι χωρις να βγει το πριονι. Η γωνια ρυθμιζεται βγαζοντας το απο τον παγκο. Οχι απο την πλακα του.

διακόπτες ασφαλείας;
Και προστασια απο πτωση ρευματος να μην ξεκινησει και διακοπτη εκτακτης παυσης λειτουργιας.

προστατευτικό πάνω από το δίσκο;
Δεν εχει αλλα δεν ειναι δυσκολο να μπει.

ο φραχτης πόσο εύκολα "ακυρώνεται" στη θέση του;
Με 4 βιδακια εξαφανιζεται απο το τραπεζι.

Μπορουμε να το φορτωσουμε πολλα πολλα ακομα που ενα μαμα δισκοπριονο δεν εχει, οπως πχ ρουτερ, η να κρυφτουν ολα και να κανεις αλλες εργασιες καθως ειναι παγκος εργασιας.
Ορεξη να υπαρχει και χρονος.
Αλλιως ανοιγεις τον καταλογο, παραγγελνεις και τελος. Τελος?? Δε νομιζω καθως και εκεινα την θελουν την βελτιωση τους οπως εχουμε δει.

Οπότε όπως φαίνεται κύρια πρέπει να δει κανείς τις προτεραιότητες του κ να αποφασίσει τι τελικά τον εξυπηρετεί.

Σωστα.

Δείξτο μας βρε το ευλογημένο !
Μας εφτιαξες τόση ώρα με τα πλεονεκτήματα του κι ούτε μια τόση δα φωτο να το δούμε ντε ☹️

Sent from my iPad using Tapatalk

Απάντηση: Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Βρε περιμενετε να ερθει το τσιποeinhell μου απο μερα σε μερα (ηρθε πρωτα ο δισκος με τα 60 δοντια) για να δουμε τι ψαρια πιανει vs μια ιδιου Low budget ιδιοκατασκευης. Γιατι εχω την εντυπωση οτι η diy κατασκευη εχει γεωμετρικη προοδο οσο ανεβαινει το budget. Η διαφορα δηλαδη ενος diy των 100 με ενα ετοιμο των 100 ειναι ελαχιστη, αλλα η διαφορα ενος diy των 500 με ενα ετοιμο των 500 ειναι ανταξια πολλαπλασιων χρηματων ενος ετοιμου.

Ο καθενας ζυγιζει τις αναγκες του και πραττει. Λοιπον το παγκοπριονο μου ειναι 90cm x 70cm και κοβω μεχρι 55cm
Και για να εχουμε μια βαση ως προς τα κοστη …
Δισκοπριονο Lidl 40
Επιφανεια κοπης κοντρα πλακε θαλασσης 15 - 20
Επενδυση επιφανειας κοπης με λευκο etalbond (το ειχα) (ευτυχως φιλος μου το εκοψε σε κομματια και για τους οδηγους του sled με ακριβεια δεκατο του χιλιστου)
Σκελετος τραπεζιου μεταλλικος (τα σιδερα τα ειχα - τα κολλησα μονος μου)
Ροδες τραπεζιου με στοπ (τις ειχα)
Φραχτης επιφανειας κοπης ξυλινος - το εφτιαξα εγω (ακλονητος) 0
Sled το εφτιαξα εγω κοστος 0
Διακοπτης emergency 3
Κουτι κατω απο το τραπεζι (χωρις κοστος) για την σκονη με κουμπωμα της σκουπας Karcher και σκονη στο τραπεζι μονο 10%
Απο το υψος κοπης χανω μονο 4mm οσο ειναι το παχος του etalbond. Ρυθμιση υψους – γωνιας πολυ ευκολα. Η ολη κατασκευη θελει παρα πολυ μετρημα και γωνιασμα και χρονο. Το εχω 2 χρονια και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος. Εννοειται οτι οι κοπες ειναι αψογες. Οι αναγκες μου πριν 2 χρονια ηταν τετοιες που με περιορισαν στο μεγεθος του παγκου, εαν τον εφτιαχνα σημερα θα τον εφτιαχνα ακομα μεγαλυτερο.

Έχεις βάλει και φωτογραφία και την έχω χάσει ή μήπως όχι; Αν δεν έχεις βάλει θα μπορούσες να ανεβάσεις μια;.........

Re: Απάντηση: Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Ο καθενας ζυγιζει τις αναγκες του και πραττει. Λοιπον το παγκοπριονο μου ειναι 90cm x 70cm και κοβω μεχρι 55cm
Και για να εχουμε μια βαση ως προς τα κοστη …
Δισκοπριονο Lidl 40
Επιφανεια κοπης κοντρα πλακε θαλασσης 15 - 20
Επενδυση επιφανειας κοπης με λευκο etalbond (το ειχα) (ευτυχως φιλος μου το εκοψε σε κομματια και για τους οδηγους του sled με ακριβεια δεκατο του χιλιστου)
Σκελετος τραπεζιου μεταλλικος (τα σιδερα τα ειχα - τα κολλησα μονος μου)
Ροδες τραπεζιου με στοπ (τις ειχα)
Φραχτης επιφανειας κοπης ξυλινος - το εφτιαξα εγω (ακλονητος) 0
Sled το εφτιαξα εγω κοστος 0
Διακοπτης emergency 3
Κουτι κατω απο το τραπεζι (χωρις κοστος) για την σκονη με κουμπωμα της σκουπας Karcher και σκονη στο τραπεζι μονο 10%
Απο το υψος κοπης χανω μονο 4mm οσο ειναι το παχος του etalbond. Ρυθμιση υψους – γωνιας πολυ ευκολα. Η ολη κατασκευη θελει παρα πολυ μετρημα και γωνιασμα και χρονο. Το εχω 2 χρονια και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος. Εννοειται οτι οι κοπες ειναι αψογες. Οι αναγκες μου πριν 2 χρονια ηταν τετοιες που με περιορισαν στο μεγεθος του παγκου, εαν τον εφτιαχνα σημερα θα τον εφτιαχνα ακομα μεγαλυτερο.
Παλι ομως δεν μου λες το κοστος. Εγω αν πηγαινα να φτιαξω το παγκοπριονο σου , δεν εχω ουτε το δισκοπριονο του lidl ( εχει καταργηθει) , ουτε etalbond( 15 /m2 το φτηνοτερο), ουτε σιδερα και ηλεκτροκολληση, ουτε ροδακια με στοπ, ουτε ξυλα για τον φραχτη, ουτε ξυλα για το sled.
Που τα ειχες μεν καποια , αλλα δεν σημαινει οτι δεν τα πληρωσες καποτε για να υπαρχουν ή δεν θα τα αγοραζες αν δεν στα χαριζαν.

Οποτε αν το θεωρεις καλυτερο απο ενα einhell των 150 , ειναι λογικο γιατι κοστισε περισσοτερο. Αυτο λεω.

Re: Απάντηση: Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Παλι ομως δεν μου λες το κοστος. Εγω αν πηγαινα να φτιαξω το παγκοπριονο σου , δεν εχω ουτε το δισκοπριονο του lidl ( εχει καταργηθει) , ουτε etalbond( 15 /m2 το φτηνοτερο), ουτε σιδερα και ηλεκτροκολληση, ουτε ροδακια με στοπ, ουτε ξυλα για τον φραχτη, ουτε ξυλα για το sled.
Που τα ειχες μεν καποια , αλλα δεν σημαινει οτι δεν τα πληρωσες καποτε για να υπαρχουν ή δεν θα τα αγοραζες αν δεν στα χαριζαν.

Οποτε αν το θεωρεις καλυτερο απο ενα einhell των 150 , ειναι λογικο γιατι κοστισε περισσοτερο. Αυτο λεω.
+1

Ολα εξαρτωνται απο το τι θελει κανεις.
Και τα πραγματα που κατασκευαζουμε εδω πωλουνται ετοιμα στα μαγαζια.

Αν θελεις να ασχοληθεις να φτιαξεις κατι με τα χερια σου απλα το επιλεγεις και το φτιαχνεις.
Αλλιως ανοιγεις τον καταλογο και επιλεγεις.
Καλυτερο η χειροτερο φαινεται στην πραξη.
Φθινοτερο η ακριβοτερο φαινεται παλι στην πραξη.

Ολα εξαρτωνται απο το τι θελει κανεις.
Και τα πραγματα που κατασκευαζουμε εδω πωλουνται ετοιμα στα μαγαζια.

Αν θελεις να ασχοληθεις να φτιαξεις κατι με τα χερια σου απλα το επιλεγεις και το φτιαχνεις.
Εδω κανεις λαθος. Αυτα που φτιαχνουμε ως ξυλοκατασκευες , χωρις να υπολογιζω ως κοστος τις εργατοωρες ειναι αποδεδειγμενα φτηνοτερα και πιο προσεγμενα. Γιατι στα ετοιμα πληρωνεις τις εργατοωρες αυτου που το εφτιαξε και την αρχικη ιδεα.

Εδω τωρα ομως σε ενα diy παγκοπριονο vs ενα των 150 δεν βλεπω διαφορα σε κοστος υλικων, το diy ισως να ειναι και ακριβοτερο , χωρις καν να προσθεσω τις εργατοωρες.

Δεν τις προσθετω γιατι το DIY ειναι χομπυ και ευχαρίστηση και οχι επάγγελμα.

Οποτε ενα diy παγκοπριονο εχει να κανει με το αν θες να ασχοληθεις και οχι με το κοστος, οταν μιλαμε για 100-150 . Εγω πχ θεωρησα οτι το κοστος θα ηταν το ιδιο, το αποτελεσμα κοπης το ιδιο, αλλα ο χρονος μου ηταν πολυ ακριβος για να τον δαπανησω.

Βρε παιδιά , άλλο το φωτιστικό που φτιάχνω με πλετοξυλα, άλλο το χειροποίητο μαχαίρι μου, που έχουν το μεράκι μου και τις ατέλειες που γουστάρω, και άλλο το δισκοπρίονο, του οποίου τις χειροποίητες ατέλειες δεν μπορώ να ανεχτώ, ούτε του προσδίδουν αξία καλλιτεχνική! Επίσης τι λέει ο Αντώνης για το Bosch να μάθουμε κ εμείς που δεν το έχουμε παρατηρήσει;

Στην θα φανει καθως αν πας σε κατασκευη θα χασεις τα υλικα για τραπεζι φραχτη κλπ.
Ενω αν η αγορα σου δεν ειναι καλη το χανεις ολο.

Παιδια καλο ειναι να υπερασπιζομαστε τις επιλογες που κανουμε αλλα χωρις να μηδενιζουμε τις κατασκευες των υπολοιπων.
Εκει αντεδρασα εγω εξαρχης.

Στην θα φανει καθως αν πας σε κατασκευη θα χασεις τα υλικα για τραπεζι φραχτη κλπ.
Ενω αν η αγορα σου δεν ειναι καλη το χανεις ολο.

Παιδια καλο ειναι να υπερασπιζομαστε τις επιλογες που κανουμε αλλα χωρις να μηδενιζουμε τις κατασκευες των υπολοιπων.
Εκει αντεδρασα εγω εξαρχης.
Δεν μηδενισα καμια κατασκευη. Εγω πολυ απλα ειπα οτι αν θες να φτιαξεις ενα diy παγκοπριονο που θα κοστιζει και θα κοβει σαν ενα ετοιμο των 150 δεν εχει νοημα να το φτιαξεις.

Στην χειροτερη εγω το πουλαω και μισοτιμης το einhell

ΥΓ εχει κολλησει στη μεταφορικη εδω και δυο μερες και βαριουνται να το φερουν αν δεν εχουν αλλες παραδοσεις στην περιοχη μου...

Μην θεωρείτε ότι η διαφωνία συνεπάγεται προσωπική επίθεση ή μείωση του κάθε μέλους! Απόψεις ανταλλάσσουμε κ αλίμονο αν όλοι συμφωνουσαμε!
Εγώ μόνο να σημειώσω, ότι με την υπάρχουσα διαρθρωση των νηματων, σπάνια ο ερωτων βγάζει συμπέρασμα, και ακόμη πιο σπάνια έχει δυνατότητα να ανατρέξει κάνεις σε κάποιο θέμα. Ίσως έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας πιο γραμμικων και μονοσημαντων νηματων.

Δεν μηδενισα καμια κατασκευη.

Και σου ξαναγραφω ΔΕΝ αναφερομαι σε εσενα αλλα στην φραση του Νικου που εκανα quote και πιο πισω.

Εγω πολυ απλα ειπα οτι αν θες να φτιαξεις ενα diy παγκοπριονο που θα κοστιζει και θα κοβει σαν ενα ετοιμο των 150 δεν εχει νοημα να το φτιαξεις.

Σε αυτο συμφωνουμε.
Μονο το GKS που εβαλα απο κατω το ειχα αγορασει 200 ευρω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μην θεωρείτε ότι η διαφωνία συνεπάγεται προσωπική επίθεση ή μείωση του κάθε μέλους! Απόψεις ανταλλάσσουμε κ αλίμονο αν όλοι συμφωνουσαμε!

Δεν το πηγα σε μειωση του μελους Νικου.
Απλα σε γενικευση οτι κανενα DIY 99,99% δεν κοβει καλυτερα απο το συγκεκριμενο.
Εκει "αντιτιθεμαι" εγω.