Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Το δισκοπρίονο πάγκου, είναι για εμένα το βασικότερο εργαλείο ενός ξυλουργού. Έπονται όλα τα άλλα πριόνια, σεγες, πλάνες, ρούτερ, ακόμα και τρυπάνια σε αναγκαιότητα.
[BOOK SPOILER]Όσον αφορά τις ιδιοκατασκευες, ακόμα και όσοι έχουν φτιάξει αηιοζηλευτα και πολύ μελετημένα εργαλεία, με κόστος πολύ υψηλό, δεν έχουν απαιτήσεις που θα είχαν από ένα εργοστασιακο. Ο Νίκος ο συντοπίτης μου πχ έχει φτιάξει κατασκευή που -εγώ τουλάχιστον- ζηλεύω και δεν φαντάζομαι να μπορούσα να αντιγράψω. Παρόλα αυτά εξηγεί πολύ καλά στο νήμα για τα παγκοπριονα που σταματούν οι αιτήσεις από το εργαλείο και τι από αυτά των εργασιακών, δεν γίνεται να πετύχουμε με το χέρι.[/BOOK SPOILER]

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ετσι ακριβως. Τις δουλειες που κανει το δισκοπριονο τις καλυπτει ανετα το παγκοπριονο και κανει πολυ περισσότερες ακομη. Ουσιαστικα εχω 2 εργαλεια κοπης παραπανω και καλυπτω λιγοτερο εργο κοπης. :p

Απάντηση: Re: Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Εγω ΤΟ ΕΧΩ δοκιμασει και εφτιαξα έναν καραγκιοζη που πηγε στο τζακι.Μετα πηρα το bosch και πορεύομαι...
Το ιδιο και με το τραπεζι του ρουτερ...για εκει οδευει και αυτό...:flipout:

Βεβαια,οσο μπορει ο καθενας...

:flipout::flipout::flipout::flipout:
εγώ δεν έχω τζάκι αλλά προσαρμόστηκαν τμήματα του στον νέο μου πάγκο. :flipout:

Re: Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Οι μπαταρίες των νέων 12V της Bosch είναι συμβατές με τις παλιές 10.8?

Απάντηση: Re: Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Αυτα τα 100% λετε και με βγαζετε απο τα ρουχα μου.

Σωτηρη και Παναγιωτη το εχετε δοκιμασει και ειστε 100% σιγουροι?????????????
το έχω δοκιμάσει...αλλά επειδή δεν είμαι του επιπέδου jks, προτίμησα την σωματική και ψυχική μου υγεία...και αγόρασα ένα ευπρεπές εργοστασιακό στα 350 τελική τιμή.

Κυριάκο είναι άνθρωποι που έχουν άνεση με τις κατασκευές και άλλοι που δεν έχουν την ίδια άνεση, για παράδειγμα η Αγάπη το έχει, το ίδιο και ο μέντορας Στέλιος, το ίδιο και ο Γιάννης...τέτοιοι άνθρωποι θα ασχοληθούν 1 μήνα και θα σου φτιάξουν κάτι καλύτερο από το εργοστασιακό....είναι άλλοι που όσο και να ασχοληθούν δεν θα το καταφέρουν για παράδειγμα εγώ...

κοιτάω στο youtube έναν τύπο που έφτιαξε μία απίστευτη κορδέλα, όλα τα εξαρτήματα χειροποίητα, σε 3-4 μήνες το τελείωσε, έκανε και το κέφι του και το χαίρεται....εγώ εάν ποτέ χρειαστώ κορδέλα θα πάρω μία έτοιμη.

Καλε μου Σωτηρη μονο και μονο με αυτο που λες, αυτοδιαψευδεις το 100% που ανεφερες πριν.
Ξαναλεω ΔΕΝ ειναι απαραιτητο να εχεις ανοξειδωτο παγκο για να εχεις ενα καλο DIY polyergaleio.

Κυριάκο δεν φταίω εγώ που δεν διαβάζεις καλά αυτά που γράφω...έγραψα ότι
το να προβληματίζεσαι με ελάχιστες μικρές αστοχίες οι οποίες το πιθανότερο είναι να φτιάχνονται σχετικά εύκολα σε ένα εργοστασιακό παγκοπρίονο με τιμή κάτω των 500 ....είναι πολύ καλύτερα από το να προβληματίζεσαι στο 100% της κατασκευής εκ του μηδενός σε ένα diy παγκοπρίονο.

το 100% αναφερόταν στην κατασκευή εκ του μηδενός, από την αρχή, από το χαρτί στην υλοποίηση...αμφιβάλλεις πως όταν θες να κάνεις κάτι από τα σχέδια έχεις να αντιμετωπίσεις το 100% του έργου? ενώ κάνοντας για παράδειγμα ένα sleed έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο ένα μικρό και σχετικά εύκολο τμήμα του.
κάποιοι μπορούν να αντεπεξέλθουν άνετα στο 100%, κάποιοι σε λιγότερα ποσοστά αναλόγως της εμπειρίας και της τέχνης του καθενός...

την εμπειρία του Νεκτάριου την διάβασες πιο πάνω?

δεν καταλαβαίνω που αυτοδιαψεύδομαι....

Παιδιά υπάρχουν τύποι που φτιάχνουν με το χέρι το Bentley, και φυσάει! Για το υπόλοιπο 99,9999 % το Ford μας είναι καλύτερο από αυτό που θα έφτιαχνε ο μαστροβασιλης από σκραπ! Αν με καταλαβαίνετε

το έχω δοκιμάσει...αλλά επειδή δεν είμαι του επιπέδου jks, προτίμησα την σωματική και ψυχική μου υγεία...και αγόρασα ένα ευπρεπές εργοστασιακό στα 350 τελική τιμή.

Κυριάκο είναι άνθρωποι που έχουν άνεση με τις κατασκευές και άλλοι που δεν έχουν την ίδια άνεση, για παράδειγμα η Αγάπη το έχει, το ίδιο και ο μέντορας Στέλιος, το ίδιο και ο Γιάννης...τέτοιοι άνθρωποι θα ασχοληθούν 1 μήνα και θα σου φτιάξουν κάτι καλύτερο από το εργοστασιακό....είναι άλλοι που όσο και να ασχοληθούν δεν θα το καταφέρουν για παράδειγμα εγώ...

κοιτάω στο youtube έναν τύπο που έφτιαξε μία απίστευτη κορδέλα, όλα τα εξαρτήματα χειροποίητα, σε 3-4 μήνες το τελείωσε, έκανε και το κέφι του και το χαίρεται....εγώ εάν ποτέ χρειαστώ κορδέλα θα πάρω μία έτοιμη.

Εαν εσυ δεν το εχεις με την συγκεκριμενη κατασκευη "ΟΚ", αλλά το να τσουβαλιαζεις ολους τους αλλους που ισως το εχουν, συνυπολογιζοντας οτι δεν ξερεις μεχρι που μπορουν να φτασουν ... ε ειναι καπως !

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παιδιά υπάρχουν τύποι που φτιάχνουν με το χέρι το Bentley, και φυσάει! Για το υπόλοιπο 99,9999 % το Ford μας είναι καλύτερο από αυτό που θα έφτιαχνε ο μαστροβασιλης από σκραπ! Αν με καταλαβαίνετε

Εαν βαλουμε οπου μαστροβασιλης εσενα τοτε ναι σε καταλαβαινω

Φίλε Σοφρων ας κρατήσουμε τους τόνους χαμηλά.
Κύριοι για κάποιους το DIY επεκτείνεται και στα εργαλεια.
Ο Χρήστος φτιάχνει πριονοκορδέλα, φίλος φτιάχνει τορνο, πολλοί έχουν φτιάξει πολυπαγκο.
Αν κάποιοι δεν το έχουν ας είναι καλά τα τζάκια όπως λέει ο φίλος Δημήτρης.
Επειδή όμως αποδεδειγμενα πολλοί από εμάς είμαστε ευχαριστημενοι ας μην βγάζουμε γενικά συμπεράσματα που μηδενιζουν τα έργα αυτά.
Όσο για την μπεντλευ και τα Φορντ αυτό Νίκο πες το στον Κορρε.

Δεν τσουβαλιαζω εγώ κανένα ... η πραγματικότητα είναι έτσι. Όπως και να το δεις είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν φτιάξει από το μηδέν καλύτερο παγκοπριονο από ένα αντίστοιχων χρημάτων εργοστασιακό. Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι το έχουν πετύχει...
Αυτή είναι η γνώμη μου

Sent from my iPhone using Tapatalk

Νέος στο φόρουμ ο σώφρων; Ας ρίξεις μια ματιά στους κανόνες του. Υπάρχουν και υπάρχει κ διαχείριση που επιτηρεί. Κυριάκο με τον κορρε επιβεβαιώνεις αυτό που ανέφερα για το 99,9999% . Βάλε και τον Λεφα μέσα, να διπλάσιασεις τις εξαιρέσεις.

Εμένα η βασική μου ένσταση σε όλα αυτά τα diy τούμπανα του σωλήνα,είναι ότι αφενός για να τα φτιάξουν χρησιμοποιούν μηχανολογικό εξοπλισμό δεκάδων χιλιάδων,και εφεταίρου προφανέστατα οι άνθρωποι,κάποιοι τουλάχιστον,είναι μηχανολόγοι.Καμμία σχέση λοιπόν με τον μέσο όρο μας.Εδώ εταιριάρες όπως AEG και Makita έχουν λανσάρει παγκοπρίονα γτπ,εγώ θα φτιάξω;Και αν το κάνω θα είναι συγκηριακό,ή μετά απο 6 μήνες που θα έχουν φυράξει τα ξύλα θα κόβει στο γάμο του καραγκιόζη.My 2 cents...

Κυριοι μην αμφισβητειτε τις δυνατοτητες σας.
Η τουλαχιστον αφηστε αυτους που πιστευουν να συνεχισουν να σχεδιαζουν τα εργαλεια τους.
Εγω τουλαχιστον ετσι εμαθα απο τον παππου και τον πατερα μου.

Πεστα ρε κρητικε γιατί θα τρελαθούμε στο τέλος.... υπάρχουν 100-200 άνθρωποι στο YouTube που έχουν πετύχει το μέγιστο.... και μερικά εκατομμύρια ανθρώπων που τους χαζεύουν και τους χαίρονται.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Η αποψη μου ειναι πως εχει πολυ μεγαλη διαφορα το ποιος φτιαχνει τι και τι θελει απο αυτο που φτιαχνει. Και θα συμφωνησω με τον Κυριακο στο οτι ο Κυριακος ή οποιοσδδηποτε αλλος μπορει ευκολα με ενα σχετικο σχεδιασμο να φτιαξει παγκοπριονο με δισκοπριονο χειρος και να εχει εξαιρετικα αποτελεσματα. Και αυτο γιατι το ολο εγχειρημα εμπεριεχει 3 πραγματα.

1. Μια επιπεδη επιφανεια.
Μπορει να ειναι ανοξειδωτη, μπορει να ειναι κοντρα πλακε, αλλα δεν μπορει να ειναι μελαμινη. Το μειονεκτημα του ξυλου εναντι του μεταλλου ειναι οτι φθειρεται αλλα με το καταλληλο πλαισιο μπορει ανετα να δωσει μια τελεια επιπεδη επιφανεια, καλυτερη και μεγαλυτερη απο ενα αγοραστο με τραπεζακι απο λαμαρινα 1 χιλιοστο.
Αν λοιπον ξεκινησεις με μια κοντρτα πλακε ή 2 κομματια σε σαντουιτς και τα νευρωσεις σωστα τοτε θα εχεις και το πρωτο στοιχειο για ενα σωστο DIY πριονι. Αν παρεις μια Κ.Π. και βαλεις 4 ποδια τοτε σιγουρα δεν θα εχεις το αποτελεσμα που θελεις.
2. Ενα πριονι. Υπαρχουν πολλες επιλογες. Φτηνα χειρος, ακριβα χειρος, παγκοπριονα ολοκληρα. Αν πας σε ενα φτηνο χειρος ειναι πιθανον να εχεις καποιες απωλειες λογω μειωμενης στιβαροτητας, αν πας σε επωνυμο δισκο χειρος θα εχεις καλυτερο αποτελεσμα και αν πας σε ολοκληρο πριονι (οπως εγω) θα εχεις ακομα καλυτερο. Και με τα 3 ομως μπορεις ανετα να φτασεις σε ακριβεια κατω απο χιλιοστο. Μην περιμενεις ομως απο ενα πριονι χειρος που κανει 40 ευρω και που με το χερι κοβει καμπυλωτα ή ελικοειδη σοκορα να το βαλεις σε παγκο και να κοψεις καλυτερα.
3. Φραχτης.
Στην πιο απλη μορφη του, ενα επιπεδο ξυλο που το τοποθετεις καθε φορα εκει που θελεις μπορει να δωσει αριστα αποτελεσματα. Μειονεκτημα οτι δεν κινειται οπως στα αγοραστα. Αλλα σε αγοραστο κατω απο 300 ευρω ετσι και αλλιως δυσκολα θα εμπιστευτεις τον φραχτη που δενει σε ενα ακρο σε συνδιασμο με λαμαρινενιο παγκο και γενικοτερα ελαφρα δεσιματα.
Αρα το μονο δυσκολο στο DIY ειναι η κινηση του φραχτη που ο καθενας μπορει να λυσει μονος του ή και να μην λυσει. Προσωπικα πιστευω πως αν βαλεις 2 μετροταινιες σωστα τοποθετημενες απο τον πριονοδισκο και στις 2 πλευρες του παγκου μπορεις ανετα να δενεις τον φραχτη με νταβιδια ακριβως στην θεση που θελεις. Ακομα πιο ευκολο αν εχεις και 2 ακιδες να δειχουν ακριβως πανω στις ταινιες.

Αν καποιος που θελει να φτιαξει το παραπανω, δεν εχει μετρησει ή δεν τον ενδιαφερει ποτε να μετρησει με παχυμετρο ή δεν εχει βαλει ποτε ριγα πανω σε επιφανεια για να δει ποσο επιπεδη ειναι τοτε και 1000 ευρω να χαλασει, παγκοπριονο σωστο δεν θα φτιαξει. Δεν μπορεις να κατασκευασεις ενα εργαλειο-μηχανημα ακριβειας Α χρησιμοποιωντας εργαλεια και μετρωντας με ακριβεια μικροτερη απο Α.