Η αποψη μου ειναι πως εχει πολυ μεγαλη διαφορα το ποιος φτιαχνει τι και τι θελει απο αυτο που φτιαχνει. Και θα συμφωνησω με τον Κυριακο στο οτι ο Κυριακος ή οποιοσδδηποτε αλλος μπορει ευκολα με ενα σχετικο σχεδιασμο να φτιαξει παγκοπριονο με δισκοπριονο χειρος και να εχει εξαιρετικα αποτελεσματα. Και αυτο γιατι το ολο εγχειρημα εμπεριεχει 3 πραγματα.
1. Μια επιπεδη επιφανεια.
Μπορει να ειναι ανοξειδωτη, μπορει να ειναι κοντρα πλακε, αλλα δεν μπορει να ειναι μελαμινη. Το μειονεκτημα του ξυλου εναντι του μεταλλου ειναι οτι φθειρεται αλλα με το καταλληλο πλαισιο μπορει ανετα να δωσει μια τελεια επιπεδη επιφανεια, καλυτερη και μεγαλυτερη απο ενα αγοραστο με τραπεζακι απο λαμαρινα 1 χιλιοστο.
Αν λοιπον ξεκινησεις με μια κοντρτα πλακε ή 2 κομματια σε σαντουιτς και τα νευρωσεις σωστα τοτε θα εχεις και το πρωτο στοιχειο για ενα σωστο DIY πριονι. Αν παρεις μια Κ.Π. και βαλεις 4 ποδια τοτε σιγουρα δεν θα εχεις το αποτελεσμα που θελεις.
2. Ενα πριονι. Υπαρχουν πολλες επιλογες. Φτηνα χειρος, ακριβα χειρος, παγκοπριονα ολοκληρα. Αν πας σε ενα φτηνο χειρος ειναι πιθανον να εχεις καποιες απωλειες λογω μειωμενης στιβαροτητας, αν πας σε επωνυμο δισκο χειρος θα εχεις καλυτερο αποτελεσμα και αν πας σε ολοκληρο πριονι (οπως εγω) θα εχεις ακομα καλυτερο. Και με τα 3 ομως μπορεις ανετα να φτασεις σε ακριβεια κατω απο χιλιοστο. Μην περιμενεις ομως απο ενα πριονι χειρος που κανει 40 ευρω και που με το χερι κοβει καμπυλωτα ή ελικοειδη σοκορα να το βαλεις σε παγκο και να κοψεις καλυτερα.
3. Φραχτης.
Στην πιο απλη μορφη του, ενα επιπεδο ξυλο που το τοποθετεις καθε φορα εκει που θελεις μπορει να δωσει αριστα αποτελεσματα. Μειονεκτημα οτι δεν κινειται οπως στα αγοραστα. Αλλα σε αγοραστο κατω απο 300 ευρω ετσι και αλλιως δυσκολα θα εμπιστευτεις τον φραχτη που δενει σε ενα ακρο σε συνδιασμο με λαμαρινενιο παγκο και γενικοτερα ελαφρα δεσιματα.
Αρα το μονο δυσκολο στο DIY ειναι η κινηση του φραχτη που ο καθενας μπορει να λυσει μονος του ή και να μην λυσει. Προσωπικα πιστευω πως αν βαλεις 2 μετροταινιες σωστα τοποθετημενες απο τον πριονοδισκο και στις 2 πλευρες του παγκου μπορεις ανετα να δενεις τον φραχτη με νταβιδια ακριβως στην θεση που θελεις. Ακομα πιο ευκολο αν εχεις και 2 ακιδες να δειχουν ακριβως πανω στις ταινιες.
Αν καποιος που θελει να φτιαξει το παραπανω, δεν εχει μετρησει ή δεν τον ενδιαφερει ποτε να μετρησει με παχυμετρο ή δεν εχει βαλει ποτε ριγα πανω σε επιφανεια για να δει ποσο επιπεδη ειναι τοτε και 1000 ευρω να χαλασει, παγκοπριονο σωστο δεν θα φτιαξει. Δεν μπορεις να κατασκευασεις ενα εργαλειο-μηχανημα ακριβειας Α χρησιμοποιωντας εργαλεια και μετρωντας με ακριβεια μικροτερη απο Α.
Κυριακο άλλο πράγμα συζητάμε... όχι το να κάνει κάποιος μια κορδέλα ή ένα τορνο ΑΛΛΑ να την κάνει καλύτερη και ασφαλέστερη συγκριτικά με την εργοστασιακή και με τα ίδια ή με λιγότερα χρήματα.... αυτό συζητάμε.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Νέος στο φόρουμ ο σώφρων; Ας ρίξεις μια ματιά στους κανόνες του. Υπάρχουν και υπάρχει κ διαχείριση που επιτηρεί.
Κύριοι για κάποιους το DIY επεκτείνεται και στα εργαλεια.
Ο Χρήστος φτιάχνει πριονοκορδέλα, φίλος φτιάχνει τορνο, πολλοί έχουν φτιάξει πολυπαγκο.
Αν κάποιοι δεν το έχουν ας είναι καλά τα τζάκια όπως λέει ο φίλος Δημήτρης.
Επειδή όμως αποδεδειγμενα πολλοί από εμάς είμαστε ευχαριστημενοι ας μην βγάζουμε γενικά συμπεράσματα που μηδενιζουν τα έργα αυτά.
Όσο για την μπεντλευ και τα Φορντ αυτό Νίκο πες το στον Κορρε.
Κυριακο ο Χρήστος μπορεί να φτιάξει μια κορδέλα με 200ευρω και να κόβει και παραπάνω από 16 εκ, λέμε τώρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι συγκρίσιμη με την metabo του Κώστα σχεδόν σε τίποτα και κυρίως στην ασφάλεια.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ποια είναι η ασφάλεια στην κορδέλα?
Να μην φύγει από την θέση της και να κόβουμε μόνο αψυχα αντικείμενα ?
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Επειδή αυτή η συζήτηση είναι αέναη από ότι φαίνεται ένα είναι σίγουρο.
Ο καθένας πορευεται με τις κατασκευές και επιλογές του αν είναι ευχαριστημένος αλλά ας μην υποτιμα την επιλογή του άλλου.
Αφού γίνεται κουβέντα ...να πω και εγώ κάτι.
Σήμερα ήθελα μια σανίδα για ένα ράντζο πτυσσόμενο που είχε σπάσει 80cm μήκος. Πλάτος η παλιά ήταν 5cm αυτή λέω να την κάνω περίπου 8cm.
Παίρνω ένα παλετοσάνιδο από την στοίβα 80χ12cm χωρίς πολλές τρύπες,ρόζους και σκασίματα.Το πλακώνω με την περίφημη πλάνη Parkside σε βήματα του ο,8mm και αρχίζει να ομορφαίνει. Πάμε για το πλάτος. Τραβάω τον πάγκο έξω και τσουλάω τον φράχτη στα 2cm από το πριόνι.Κόβω την μια πλευρά ...ωραία και εύκολα. Τσουλάω τον φράχτη στα 8 παρά κάτι cm από το πριόνι μετράω με τον χάρακα στο εμπρός και στο πίσω μέρος του δίσκου σφίγγω και κόβω. Το κοιτάω ....ωραίο φαίνεται. Παχύμετρο.... άκρη Νο1 = 79,9mm...άκρη Νο2= 79,8mm. :chinscratch::bang:
Τόση μεγάλη διαφορά σε σανίδα για το ράντζο ...δεν μου πάει... τι κάνω ??? κάνω την πάπια και κάνω μια καπνοσύριγγα ??? Ή ψάχνομαι ???
Αύριο έχει φινίρισμα με το απίθανο τανκ της ParksideΜην τα κάνουμε και όλα σε μια μέρα σαν κάτι άλλους
![]()
Το κοιτάω ....ωραίο φαίνεται. Παχύμετρο.... άκρη Νο1 = 79,9mm...άκρη Νο2= 79,8mm. :chinscratch::bang:
Τόση μεγάλη διαφορά σε σανίδα για το ράντζο ...δεν μου πάει... τι κάνω ??? κάνω την πάπια και κάνω μια καπνοσύριγγα ??? Ή ψάχνομαι ???
Αφού γίνεται κουβέντα ...να πω και εγώ κάτι.
Σήμερα ήθελα μια σανίδα για ένα ράντζο πτυσσόμενο που είχε σπάσει 80cm μήκος. Πλάτος η παλιά ήταν 5cm αυτή λέω να την κάνω περίπου 8cm.
Παίρνω ένα παλετοσάνιδο από την στοίβα 80χ12cm χωρίς πολλές τρύπες,ρόζους και σκασίματα.Το πλακώνω με την περίφημη πλάνη Parkside σε βήματα του ο,8mm και αρχίζει να ομορφαίνει. Πάμε για το πλάτος. Τραβάω τον πάγκο έξω και τσουλάω τον φράχτη στα 2cm από το πριόνι.Κόβω την μια πλευρά ...ωραία και εύκολα. Τσουλάω τον φράχτη στα 8 παρά κάτι cm από το πριόνι μετράω με τον χάρακα στο εμπρός και στο πίσω μέρος του δίσκου σφίγγω και κόβω. Το κοιτάω ....ωραίο φαίνεται. Παχύμετρο.... άκρη Νο1 = 79,9mm...άκρη Νο2= 79,8mm. :chinscratch::bang:
Αύριο έχει φινίρισμα με το απίθανο τανκ της ParksideΜην τα κάνουμε και όλα σε μια μέρα σαν κάτι άλλους
![]()
Μέσα στείλε μνμΣωτηρη το τριημερο θα ειμαι κατω οποτε θα προτεινα να το συζητησουμε με το κουαρτετο απο κοντα.
Κανονιστε με Αντωνη και Χρηστο καφεδακι.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.