Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Η αντιστοιχη proxxon ειναι πιο αθορυβη απο οσο ξερω. Δεν ερω ποσο μπελας ειναι η αλλαγη λαμων αφου παιρνει μονο ακεφαλες. Οι ακεφαλες παντως ειναι μεγαλο πλεονεκτημα για πολυπλοκα σχεδια. Η dremel με εχει προβληματισει αρκετες φορες που θελει τρυπα 5mm για να περασει το κεφαλι ανετα.

Για να μην εχεις πολλη φασαρια προτιμησε σεγα proxxon. Εγω εχω τη μικρη και στα διπλανα διαμερισματα δεν ακουγεται (εχω ρωτησει τους γειτονες αν ακουν καποιον ενοχλητικο θορυβο). Αν αγοραζα τωρα θα επαιρνα τη μεσαια, την dsh.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

σας ευχαριστω ολους για τις απαντήσεις σας έβλεπα την dremel γιατι μπορείς να την βάλεις και σε βαλιτσάκι δηλ απο θεμα χώρου δεν ξερω τι θα κανω νομιζω η proxxon ανεβαίνει και σε χρημα

Στάλθηκε από το SM-J710F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Η μικρη προξξον ειναι λιγο ακριβοτερη, αλλα κατα τη γνωμη μου αξιζει το εξτρα εξοδο. Το γεγονος οτι δουλευει με ακεφαλες λαμες θα σου δωσει πολυ περισσοτερες δυνατοτητες στις μικροκατασκευες.
Στο θεμα αποθηκευσης, οντως η dremel μπαινει στο βαλιτσακι της (που δεν ειναι και πολυ μικρο να ξερεις...), ενω η προξξον δεν εχει τετοια δυνατοτητα. Την στηνεις και πορευεσαι ετσι. Παρα το μειονεκτημα της αποθηκευσης παντως, εγω παλι την προξξον θα επελεγα.

Tην dremel δεν την λές και αθόρυβη ,αλλά δεν είναι και τρακτέρ ! Έχει το πλεονέκτημα με το βαλιτσάκι και η λάμες της είναι σκυλιά αλλά δεν μπορείς να βάλεις ακέφαλες λάμες και κόβει μέχρι 20mm αν και εγώ είχα κόψει μέχρι 25mm . Αν πάς στήν proxxon την μικρή που παίρνει ακέφαλες μόνο, είσαι περιορισμένος και σε λάμες και σε πάχος, μπορείς να κόψεις νομιζω μέχρι 20mm. Μια καλή επιλογή είναι η μεσαία proxxon αλλά κάνει 250!!

προς την dremel κλείνω να σας πω την αλήθεια λόγο χορου,δεν εχω εργαστήριο ουτε καποια αποθήκη.θα την βαζω πανω σε πάγκο ανοιγομενο ευχαριστω παντος για τις απαντήσεις σας

Πριν καταλήξεις αν έχεις την δυνατότητα να τις δεις κάπου από κοντά να εργάζονται ίσως τεκμηριώσεις καλύτερα την οποία επιλογή σου για σέγα.

Re: Απάντηση: Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Πριν καταλήξεις αν έχεις την δυνατότητα να τις δεις κάπου από κοντά να εργάζονται ίσως τεκμηριώσεις καλύτερα την οποία επιλογή σου για σέγα.
ευχαριστώ το σωστό αυτο ειναι αλλα ροδο δεν εχω την δυνατότητα να τα δω απο κοντα δεν τα εχω δει σε κανενα κατάστημα

Πάντως εδώ στο forum η ζυγαριά γέρνει προς την Proxxon (k δικαιολογημένα μάλλον).

Εγώ πάλι έχω μια κόκκινη Einhel η οποία είναι αθόρυβη κ "τίμια" αλλά όχι compact.

Καλό βράδυ.

σας ευχαριστω ολους για τις απαντήσεις σας έβλεπα την dremel γιατι μπορείς να την βάλεις και σε βαλιτσάκι δηλ απο θεμα χώρου δεν ξερω τι θα κανω νομιζω η proxxon ανεβαίνει και σε χρημα

Ανδρέα επειδή τυγχάνει νά έχω καί τήν μικρή Proxxon (DS230) καί τήν μεγάλη (DSH) καί έχω δοκιμάσει τήν Dremel moto saw,καί έτσι μόνο γιά αυτές τίς 3 έχω άποψη ιδίοις όμμασι,νά πώ ότι η μικρή Proxxon είναι σχεδόν αθόρυβη αλλα θέλει στερέωμα οπωσδήποτε στόν πάγκο γιατί είναι πισώβαρη μέ τόν βραχίωνα καί έχει τήν τάση νά τσουλάει,παίρνει λάμες ακέφαλες πού είναι + γιά εσωτερικές κοπές,αλλά η αλλαγή τους είναι κάπως άβολη (ξεβίδωνε μέ τό άλλεν-καί ξαναβίδωνε) καί τσεκάριζε τό σωστό τέντωμα,γιατί άν είναι πολύ σφιγκτή η λάμα,έχει τρανταγμούς καί θόρυβο.Επσης είναι πιό αδύναμη από τήν Dremel moto saw.Aν κόβεις μέχρι 8-10 mm ξύλο δέν έχεις πρόβλημα,από εκεί καί πάνω τά πράγματα ζορίζονται.

Η Dremel moto saw τώρα είναι πιό δυνατή από τήν μικρή Proxxon (DS230),έχει όμως περισσότερο θόρυβο,δέν παίρνει ακέφαλες λάμες αλλα μόνο λάμες μέ πινάκια,αλλά τό σύστημα αλλαγής λάμας είναι πολύ εύκολο,σέ δευτερόλεπτα γίνεται η αλλαγή.

Η μεγάλη Proxxon DSH είναι σχεδόν αθόρυβη,είναι πολύ πιό ισχυρή από τίς άλλες δύο (φυσικό βέβαια είναι 205 watt μοτέρ) παίρνει λάμες καί ακέφαλες καί μέ πινάκια,έχει πολύ καλή ισχύ τήν έχω δοκιμάσει μέχρι σέ 19 mm έλατο καί τό κόβει πανεύκολα.

Ανδρέα επειδή τυγχάνει νά έχω καί τήν μικρή Proxxon (DS230) καί τήν μεγάλη (DSH) καί έχω δοκιμάσει τήν Dremel moto saw,καί έτσι μόνο γιά αυτές τίς 3 έχω άποψη ιδίοις όμμασι,νά πώ ότι η μικρή Proxxon είναι σχεδόν αθόρυβη αλλα θέλει στερέωμα οπωσδήποτε στόν πάγκο γιατί είναι πισώβαρη μέ τόν βραχίωνα καί έχει τήν τάση νά τσουλάει,παίρνει λάμες ακέφαλες πού είναι + γιά εσωτερικές κοπές,αλλά η αλλαγή τους είναι κάπως άβολη (ξεβίδωνε μέ τό άλλεν-καί ξαναβίδωνε) καί τσεκάριζε τό σωστό τέντωμα,γιατί άν είναι πολύ σφιγκτή η λάμα,έχει τρανταγμούς καί θόρυβο.Επσης είναι πιό αδύναμη από τήν Dremel moto saw.Aν κόβεις μέχρι 8-10 mm ξύλο δέν έχεις πρόβλημα,από εκεί καί πάνω τά πράγματα ζορίζονται.

Η Dremel moto saw τώρα είναι πιό δυνατή από τήν μικρή Proxxon (DS230),έχει όμως περισσότερο θόρυβο,δέν παίρνει ακέφαλες λάμες αλλα μόνο λάμες μέ πινάκια,αλλά τό σύστημα αλλαγής λάμας είναι πολύ εύκολο,σέ δευτερόλεπτα γίνεται η αλλαγή.

Η μεγάλη Proxxon DSH είναι σχεδόν αθόρυβη,είναι πολύ πιό ισχυρή από τίς άλλες δύο (φυσικό βέβαια είναι 205 watt μοτέρ) παίρνει λάμες καί ακέφαλες καί μέ πινάκια,έχει πολύ καλή ισχύ τήν έχω δοκιμάσει μέχρι σέ 19 mm έλατο καί τό κόβει πανεύκολα.
καλημερα με καλυψες απόλυτα επιδει πρώτη φορα θα παρω σεγα επιτραπέζια οταν λες δεν παίρνει ακεφαλες λαμες δηλ θελει να κανεις πιο μεγάλη τρύπα για να περνάει απο μεσα η λάμα;ευχαριστώ

Επίσης δεν υπάρχουν (ή δεν το ξέρω εγώ) λάμες spiral με pin οι οποίες σου επιτρέπουν να κάνεις στροφές - κοπές επί τόπου & να κόβουν από όλες τις μεριές τους κάτι που σε πολλά μικρά & "περίτεχνα" project είναι μεγάλη ευκολία.

η λαμα της proxxon δεν κανει; η αλλης εταιρίας; η να μην το ψαξω; λογικα με της dremel εισαι καλυμμένος για οτι θες να κανεις; σας εχω πρήξει αλλα τωρα ξεκιναω τέτοιες κατασκευές

Οι λαμες της dremel απαιτουν τρυπα 5mm προκειμενου να περασει η κεφαλη τους για εσωτερικες κοπες. Αυτο κατα τη γνωμη μου καθιστα το εργαλειο αχρηστο στις μικροκατασκευες με πολλες εσωτερικες λεπτομερειες, που υποτιθεται οτι ειναι το κυριως πεδιο δρασης του. Επισης η dremel παιρνει τις δικες της και μονο λαμες. Αντιθετως η μικρη proxxon εχει μεχρι και 0.8mm λαμες οι οποιες περνουν απο οπη 0,9mm. Μπορεις να δοκιμασεις και λαμες αλλων κατασκευαστων, δεν εχει προβληματα συμβατοτητας. Ετσι και ειχα κανει το λαθος και ειχα παρει τη dremel δε θα ειχα μπορεσει να κανω ουτε τις μισες κατασκευες με σεγα που εχω κανει. Η αλλαγη και το βαλε-βγαλε των λαμων ειναι πανευκολη, εχει το κλειδακι πιασμενο στο πλαι του εργαλειου, το συνηθισα απο τη δευτερη μερα και τωρα τις αλλαζω "με κλειστα ματια"

Ετσι, με τη μικρή σεγα proxxon ξεκινάμε όλοι και τα υπόλοιπα έρχονται στη συνέχεια. Αλλοι κρατιόμαστε περισσότερο, άλλοι λιγότερο, αλλά η ζωή γίνεται κιτρινολαδοπράσινη θες δε θες... :drool1:

παιδια απ'οτι καταλαβα η Επιλογή proxxon μου φέρεται μονόδρομος και απ'οτι φαίνεται θα παω στην dsh τελικα οτι πληρώνεις παίρνεις μια που την παίρνω να παρω κατι Καλό που θα ρο εχω για χρόνια

παιδια απ'οτι καταλαβα η Επιλογή proxxon μου φέρεται μονόδρομος και απ'οτι φαίνεται θα παω στην dsh τελικα οτι πληρώνεις παίρνεις μια που την παίρνω να παρω κατι Καλό που θα ρο εχω για χρόνια

Παρακολουθουσα το νημα αλλα τωρα που γυρισα απο το ταξιδι να σου πω δυο πραγματα Ανδρεα.

Μονοδρομος δεν ειναι η proxxon, ουτε η μικρη ουτε η μεγαλη. Ολα εξαρτωνται απο το τι θες να κοβεις και με ποση ευκολια.

Η μεγαλη proxxon ειναι η πιο ισχυρη σεγα της κατηγοριας της και παιρνει και τα δυο ειδη λαμων, ακεφαλες και κανονικες. Δεν εχει ομως παπουτσακι για να συγκρατει το τεμαχιο προς κοπη. Αυτο βεβαια δεν ειναι προβλημα για πολλους, ειδικα τους πεπειραμενους. Εμενα ομως με ενοχλει καθως αν δεν υπαρχει παπουτσακι και δεν κρατας συνεχως σταθερα και γερα το τεμαχιο που κοβεις, μπορει να σου ανασηκωθει και σε λεπτο παχος ξυλου μπορει να κανει ζημια στο κομματι. Αυτο που εχει η proxxon ειναι ενα διαφανο προστατευτικο για τα δακτυλα. Η ποιοτητα κατασκευης της βεβαια ειναι η καλυτερη, οπως και η τιμη της..η μεγαλυτερη! Εναλλακτικη λυση ειναι οι σεγες που παιρνουν και ακεφαλες λαμες οπως η Holzmann, η οποια εχει και ενα χρησιμοτατο φως.

Η μικρη proxxon ειναι απο τις πιο μικρες και ησυχες σεγες. Ο περιορισμος της ειναι το μικρο παχος που μπορει να κοψει σε σκληρο ξυλο, γυρω στο 1 εκατοστο. Απο κει και πανω δυσκολευει το πραμα και ο κινδυνος να κοπει η λαμα αυξανεται. Το οτι παιρνει ακεφαλες μονο λαμες δεν ειναι προβλημα, η αλλαγη ομως απο την κατω μερια ειναι λιγο χρονοβορα, αν και το συνηθιζεις.

Η dremel ειναι η ιδανικη σεγα για να ξεκινησει καποιος -αλλα και να συνεχισει. Το μειονεκτημα της ειναι ο θορυβος καθως ειναι η πιο θορυβωδης σεγα που εχω δοκιμασει ποτε -μακραν!! Ομως ειναι και η σεγα που χρησιμοποιω πιο συχνα απ'ολες καθως η αλλαγη της λαμας γινεται σε ελαχιστα δευτερολεπτα και δεν χρειαζεται να ρυθμιζεις την ταση της λαμας. Ειναι κυριολεκτικα βαλε βγαλε. Εχει τις δικες της λαμες. Δυο ειδη για ξυλο, μια λεπτη και μια κανονικη και μια λαμα λεπτη για μεταλλα με πολλα δοντακια αλλα κανει και για ξυλο. Ειναι απο τις καλυτερες λαμες που κυκλοφορουν αλλα δεν βγαζει σε ακεφαλες. Εχει και αυτη περιορισμο στο παχος ξυλου που κοβει αλλα ειναι πιο ισχυρη απο την μικρη proxxon. Eναλλακτικη λυση ειναι ολες οι σεγες της αγορας γυρω στα 100 ευρω, που δεν παιρνουν ακεφαλες λαμες σαν την σεγα του leroi που εχει και εναν χρησιμοτατο βραχιονα με led για να φεγγει. Το ελαχιστο μεγεθος και βαρος της ομως δεν υπαρχουν πουθενα.

Το θεμα ειναι τι παχος ξυλου θα κοβεις συνηθως καθως και εαν χρειαζεσαι συχνα εσωτερικες κοπες που χρειαζεται τρυπα ~4μμ για να περασει η λαμα με τα καρφακια. Οι λαμες με τα καρφια μπορει να τροχιστουν απο την μια πλευρα με μια λιμα ωστε να χωρανε πιο ανετα απο τρυπα μικροτερη και απο 4μμ. Εαν κανεις λιγες εσωτερικες κοπες, μπορεις να παρεις και ενα πριονακι μοντελισμου που παιρνει ακεφαλες λαμες. Επισης αν κοβεις συνηθως παχος ξυλων μεγαλυτερο των 2 εκατοστων, πρεπει να κοιταξεις για σεγες εκτος της dremel και της μικρης proxxon.