Τελικά, Windows 7 Media Center. 32bit ή 64bit?

ultraxmode

Senior Member
27 August 2008
587
Athens
Ιδού το ερώτημα.

Πρόσφατα (μόλις χθές για την ακρίβεια) αφού αγόρασα πρώτα έναν SSD δίσκο Intel Postville 40GB, είπα να εγκαταστήσω Windows 7 Ultimate 64bit στα μέχρι πρότεινως Windows Vista Ultimate 32bit που είχα εγκατεστημένα στο HTPC μου.

Τον δίσκο με τα Vista δεν τον έχω σβήσει ακόμα, (ευτυχώς) σε περίπτωση που τα Windows 7 MC δεν μου άρεσαν, είχαν προβλήματα κτλ. κτλ.

Εγκατέστησα λοιπόν τα Win7 Ultimate 64bit και άρχισα να το παραμετροποιώ. Έβαλα τους codecs του Shark007 μαζί με τα x64 Components και όλα καλά.

Μέχρι που άνοιξα το Media Center.... !

1. Κοψίματα στην εικόνα (οριζόντια) κατα το Playback.
2. Αργό playback (σε άτακτες χρονικές στιγμές και για λίγο)
3. Γενικά το σύστημα όσων αφορά επεξεργασία video, σαν να ήταν αργό σε γενικές γραμμές.

Έχω βάλει τον AVC CoreCodec για matroska (MKVs βλέπω πιό πολύ) γιατι μου αρέσουν τα χρώματα του και γενικά η εικόνα του και είδα πως στο Media Center χρησιμοποιεί τον 64άρη codec ....

Μήπως τελικά είναι καλύτερα να γυρίσω σε 32bit Windows 7? Γιατι σαν να χωλαίνει...

Κι εγώ πρόσφατα έκανα format και καινούριο λειτουργικό σε SSD δίσκο.
Άφησα τα Vista κι επειδή άκουγα για προβλήματα στα Win 7 64bit αποφάσισα να βάλω τα 32bit.
Ευτυχώς, μέχρι σήμερα, δεν το μετάνοιωσα.

Αν μου εξηγήσει κάποιος γιατί να βάλει 64 bit OS σε σύστημα που προορίζεται αποκλειστικά για αναπαραγωγή βίντεο το συζητάμε.

Κανονικα δεν θα επρεπε να εχει καμμια σημασια αν ειναι 32 η 64...
Τωρα αν καποιοι drivers ειναι προβληματικοι, αυτο μονο με τη μεθοδο της δοκιμης θα το βρει κανεις.
Οπως και να χει σε τα 32bit os μας τελειωνουν συντομα..

Αν βάζεις έτοιμα codec packs τα οποία δεν ξέρεις τι κάνουν στο PC σου, δεν μπορείς να τα βάζεις με τα Windows!

Εγώ δοκιμαστικά έχω Win7 32 και 64 bit στο PC μου, και ΟΛΑ παίζουν μια χαρά με τον MPC (hardware accelerated, HD audio κλπ)

Όσον αφορά στο Media Center, είναι πονεμένη ιστορία, προσωπικά πιστεύω οτι είναι τόσο "κλειστά" που προς το παρόν μόνο με hacks μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, hacks τα οποία μπορεί στο επόμενο windows update να μην παίζουν ή να στείλουν το σύστημα αδιάβαστο.

Τα 64bit έχουν πλεονεκτήματα με σημαντικότερο τη διαχείριση μεγάλης μνήμης, τα οποία τα κάνουν μονόδρομο (σε 2 χρόνια τα 4GB RAM στα PC θα είναι το minimum).

Όσον αφορά στο Media Center, είναι πονεμένη ιστορία, προσωπικά πιστεύω οτι είναι τόσο "κλειστά" που προς το παρόν μόνο με hacks μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, hacks τα οποία μπορεί στο επόμενο windows update να μην παίζουν ή να στείλουν το σύστημα αδιάβαστο.

Με το Windows7DSFilterTweaker μπορείς να απενεργοποιήσεις αυτόν τον μηχανισμό.

Τα 64bit έχουν πλεονεκτήματα με σημαντικότερο τη διαχείριση μεγάλης μνήμης, τα οποία τα κάνουν μονόδρομο (σε 2 χρόνια τα 4GB RAM στα PC θα είναι το minimum).

Αν έχεις 4GB RAM δεσμεύεις το 1GB για την GPU στον BIOS ( που το χρειάζεται για hardware accelaration) μένεις με 3GB RAM στα Windows7 32 bit που είναι υπεραρκετά για κάθε τι που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα HTPC.

64bit OS θα είχε νόημα μόνο αν όλο οι players και οι codecs και όλα ήταν 64bit.
Αλλά δεν είναι.
Επίσης αν δουλεύεις Photoshop, adobe premier ή κάτι άλλο.
Playback κάνουμε ρε παιδιά.

..
.
...

Last edited:
Να ρωτήσω κάτι ψιλο-άσχετο;
Πώς μπορώ να αλλάξω το background του Media Center; Έψαχνα χθές αλλά δεν τα κατάφερα.

Με το Windows7DSFilterTweaker μπορείς να απενεργοποιήσεις αυτόν τον μηχανισμό.

Αυτό ακριβώς είπα, ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις hacks, τα οποία είναι της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη.

Αν έχεις 4GB RAM δεσμεύεις το 1GB για την GPU στον BIOS ( που το χρειάζεται για hardware accelaration) μένεις με 3GB RAM στα Windows7 32 bit που είναι υπεραρκετά για κάθε τι που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα HTPC.

Δεν χρειάζεται να δεσμεύσεις μνήμη για την GPU για το hardware acceleration, πόσο μάλλον 1GB!

64bit OS θα είχε νόημα μόνο αν όλο οι players και οι codecs και όλα ήταν 64bit.
Αλλά δεν είναι.
Επίσης αν δουλεύεις Photoshop, adobe premier ή κάτι άλλο.
Playback κάνουμε ρε παιδιά.

Τα 64μπιτα είναι χρήσιμα αν δουλεύεις μεγάλα files γενικά, γιατί μπορεί να τα φορτώσει και να τα δουλεψει εξ'ολοκλήρου στη μνήμη, αντί για το σκληρό (πολλές φορές χρηγορότερα δηλαδή). Ένα παράδειγμα είναι η μετατροπή files από το ένα φορμά στο άλλο, πράγμα που δουλεύεται σε αρκετά HTPC.

.........

Απάντηση: Re: Τελικά, Windows 7 Media Center. 32bit ή 64bit?

...

Αν έχεις ξεχωριστή κάρτα γραφικών, θα έχει την αυτόνομη μνήμη της. Αν έχεις ενσωματωμένη, τότε ΟΚ θα της αποδώσεις κάποιο τμήμα από την RAM. Συγκεκριμένα 256ΜΒ ή περισσότερη, ζητάει το CUDA για να παίξει με coreAVC με gpu acceleration. Αλλά και με 512ΜΒ θα παίξει μια χαρά. Τι να το κάνει το 1GB?

Re: Απάντηση: Re: Τελικά, Windows 7 Media Center. 32bit ή 64bit?

Αν έχεις ξεχωριστή κάρτα γραφικών, θα έχει την αυτόνομη μνήμη της. Αν έχεις ενσωματωμένη, τότε ΟΚ θα της αποδώσεις κάποιο τμήμα από την RAM. Συγκεκριμένα 256ΜΒ ή περισσότερη, ζητάει το CUDA για να παίξει με coreAVC με gpu acceleration. Αλλά και με 512ΜΒ θα παίξει μια χαρά. Τι να το κάνει το 1GB?

Αφού τα Win7 32 bit δεν βλέπουν πάνω από 3GB τα δίνεις τα υπόλοιπα στην GPU.

.... η οποία επίσης δεν έχει τι να τα κάνει, και πάει λέγοντας. Ασε που έχω την εντύπωση ότι σε αδύναμους επεξεργαστές γραφικών, όσο περισσότερη μνήμη τους αποδίδεις, τόσο πιο αργά γίνονται... (αυτό θα πρέπει να το επιβεβαιώσω με τα σύγχρονα gpus και δη τα ενσωματωμένα σε chipset, θυμάμαι όμως παλιότερα ότι σε παιχνίδια π.χ. οι "μικρές" κάρτες πάντα με 1GB ήταν πιο αργές από τις ίδιες με 512ΜΒ...)

Εγώ πάντως στα HTPC έχω 7@64bit, αν και δεν ασχολούμαι με τον WMC... Αλλά αν θες (ultraxmode) να τσεκάρω τι γίνεται και να σου πω, ΟΚ...

Αυτό που μπορώ να πω για το codec pack του Shark, ήταν ότι ενώ το είχα βάλει και φαινόταν αρχικά ΟΚ, μετά άρχισαν τα κομπλαρίσματα και έφυγε άκλαφτο... (και μάλιστα η δοκιμή έγινε σε 32bit εγκατάσταση των 7 στο λάπτοπ). Οπότε στα 64bit 7άρια των htpc δεν μπήκε ποτέ, παρά μόνο το coreAVC Pro v.2

Last edited:
Να σε ρωτήσω κάτι lykman?

Εγκατέστησα τελικά τα Windows 7 32bit και έχω βάλει Shark007.

Τα MKVs παίζουν κανονικότατα μέσω CoreAVC 2.0 (ναι τον έβαλα και αυτόν, έχει ασσύληπτη εικόνα για μένα). - Σαν να μου κάνει κάποιους αποσυγχρονισμούς βέβαια κατα το ff/rewind του αρχείου...με τον ήχο.. ανεπαίσθητα, αλλα το κάνει...μέχρι που ξαναβρίσκει τον συγχρονισμό... -

Το πρόβλημά μου είναι με τα AVIs. Θέλω να γίνονται scale σε ολόκληρη την οθόνη. Πώς γίνεται να παίζουν μέσω ffdshow? Μέχρι τώρα δεν το έχω πετύχει...

Στα Vista έπαιζαν μια χαρά, εδώ δεν ξέρω τί γίνεται...

Τελικά ποιό είναι το καλύτερο codecpack για Windows Media Center 7 ? (32bit)

Χμ... avi? τι είναι αυτό? :damnyou: Από τότε που γνώρισα τα mkv, δεν έχω ξαναδεί τίποτα άλλο... Οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω εδώ... -bye-

Re: Απάντηση: Τελικά, Windows 7 Media Center. 32bit ή 64bit?

Χμ... avi? τι είναι αυτό? :damnyou: Από τότε που γνώρισα τα mkv, δεν έχω ξαναδεί τίποτα άλλο... Οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω εδώ... -bye-

Μωρε έχω κάτι σειρές σε avi Και δεν μπορώ να τις βρώ σε Mkv (για να τις κάνω convert ούτε με σφαίρες γιατι δεν έχω το χρόνο...!!!!) :flipout:

Εντάξει, το έλυσα μέσα απο τους Shark'ο'codecs !!! :)

Εντωμεταξύ με έσωσες στην κυριολεξία με την αναφορά σου στη μνήμη της onboard GPU !!!

Απο απροσεξία είχα ξεχάσει την κάρτα (επειδή έκανα και Bios Update) στα 128ΜΒ μνήμης.. Της έδωσα 512ΜΒ και τρέχει όλο το 1080p υλικό ΝΕΡΟ...

Thanks!