Τελική επιλογή: DMC-FZ50 ή OLYMPUS E510 ?

spycon69

Banned
22 June 2006
1,216
Πολύ διάβασμα, πολλά reviews & ακόμα περισσότερες απόψεις...όλα θεμιτά και όλα καλοδεχούμενα. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να παρθεί και η τελική άπόφαση. Το αρχικό δίλημα ήταν DSLR ή όχι και το τελικο πάλι το ίδιο είναι !!!

Το ζητούμενο είναι μια μηχανή με ποιοτικό φακό, πολύ καλό ζουμ, ευχρηστία/ευκολίες για τον αδαή, αποδεκτά επίπεδα "θορύβου" (τουλάχιστον μέχρι τα 200 ISO), σταθεροποιητή εικόνας και...live view απεικόνιση την οποία καλώς ή κακώς έχω συνηθίσει...

Θα εκτιμούσα πολύ τις απόψεις σας συγκεκριμένα για τις 2 αυτές επιλογές με δεδομένο οτι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκομαι Αμερική και η μηχανή θα αγοραστεί εκει.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά -bye-

Ψηφίζω την dSLR προφανώς! Μια κατηγορία πάνω!
Της βάζεις αρχικά όσο καλό φακό μπορείς και στην συνέχεια κι όποιο καλύτερο επιλέξεις.
Τα επίπεδα θορύβου προφανώς χαμηλότερα λόγω μεγαλύτερου αισθητήρα.

Δες και τα τεστ τους:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz50/

Όχι ότι η FZ 50 είναι κακή, κάθε άλλο! Ίσως η καλύτερη στην κατηγορία της! Δεν έχει όμως την επεκτασιμότητα και την "ανοιχτή αρχιτεκτονική" μιας dSLR.

Ψηφίζω την dSLR προφανώς! Μια κατηγορία πάνω!
Της βάζεις αρχικά όσο καλό φακό μπορείς και στην συνέχεια κι όποιο καλύτερο επιλέξεις.
Τα επίπεδα θορύβου προφανώς χαμηλότερα λόγω μεγαλύτερου αισθητήρα.

Δες και τα τεστ τους:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz50/

Όχι ότι η FZ 50 είναι κακή, κάθε άλλο! Ίσως η καλύτερη στην κατηγορία της! Δεν έχει όμως την επεκτασιμότητα και την "ανοιχτή αρχιτεκτονική" μιας dSLR.

very well said!

η αλήθεια είναι οτι μαλλον προς τα εκεί με βλέπω και θα ήθελα μιας και κάνω την κίνηση να πάω σε nikon ή canon, δυστυχώς όμως στα χρήματα που διαθέτω καμμία απο τις δύο δεν υποστηρίζει το live view...οπότε μάλλον μονόδρομος προς την Olympus.

Άλλη μία ψήφος κι από μένα στη DSLR. Και παρεπιπτόντως, θα θυσίαζα το live view προκειμένου να αγοράσω κάτι που θα με βάλει στο σύστημα nikon ή canon, προκειμένου φακοί και φλας που πιθανώς θα αγοράσεις να σε ακολουθήσουν κια σε αλλαγή σώματος. Χώρια από τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα (δηλ. ευκολότερη και καλύτερη μεταπώληση) nikon ή canon έναντι olympus...

εχω στα χέρια μου την olympus e-510 και με έχει απογοητεύσει.
στα iso 100 καμμία μεγάλη διαφορά στο θέμα ευκρίνειας απο την
compact fuji E900 (που έχει ίδιο αισθητήρα με την fuji 9600)
στα 1600 iso η olympus έχει περισσότερο θόρυβο από την fuji F31 (με noise filter default)

η μόνη dslr που όταν βλέπω φωτογραφίες της μένω με το στόμα ανοικτό είναι η sigma sd14. Έχουν τρισδιάστατη υφή.

Εάν αυτό είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό σε μια μηχανή, πήγαινε σε κόμπακτ και μην παιδεύεσαι άδικα. Θέλεις πρωτίστως γκάτζετ, όχι μηχανή.

φίλε μου έχεις διαβάσει ποτέ κριτικές για την sigma sd14? έχεις δει φωτογραφίες της? έχεις διαβάσει ανάλυση συγκριτικά με την canon 5d?
για ψάξτο λιγο... είναι πολύ καλή για τα χρήματά της στην φωτογραφία σε συνθηκες ημερας

δεν το είπα για τη Sigma, την οποία θεωρώ ξεχωριστή μηχανή, για το lifeview το είπα. Απαντούσα στο αρχικό μήνυμα.

Απάντηση: Re: Τελική επιλογή: DMC-FZ50 ή OLYMPUS E510 ?

Θέλεις πρωτίστως γκάτζετ, όχι μηχανή.

και όμως κάνεις λάθος. ΕΧΕΙΣ ΤΗΛΕΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, ήξερες ότι δεν γουστάρω ογκώδεις μηχανές και γιαυτο περιμένω την sigma DP1.

η sigma sd14 όσο καλη είναι στον ένα τομέα τόσο χάλια είναι σε άλλο.

Μα κι εγώ σκέφτομαι να πάρω ξανά μία μικρή κόμπακτ. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε. Μικρή, το τονίζω.
Η φορητότητα είναι το κυριότερο ατού τους, για εμένα.
Αλλά αντιθέτως εμένα με χαλάει που δεν βρίσκω στις καινούργιες κόμπακτ οπτική σκόπευση αλλά μόνο lifeview.

Re: Απάντηση: Τελική επιλογή: DMC-FZ50 ή OLYMPUS E510 ?

εχω στα χέρια μου την olympus e-510 και με έχει απογοητεύσει.
στα iso 100 καμμία μεγάλη διαφορά στο θέμα ευκρίνειας απο την
compact fuji E900 (που έχει ίδιο αισθητήρα με την fuji 9600)
στα 1600 iso η olympus έχει περισσότερο θόρυβο από την fuji F31 (με noise filter default)

Μήπως η σύγκριση γίνεται με κάποιο φτηνό φακό του κιτ της μηχανής ή κάτι τέτοιο;
Αν και νομίζω ότι ο αισθητήρας της fuji και πάλι θα έκανε την διαφορά στα 1600 ISO...
Αν κάποιος δεν σκοπεύει να προχωρήσει και σε καλύτερους φακούς, τότε μια FZ50 (αλλά και αρκετές άλλες του είδους της) θα αποδειχθεί καλύτερη επιλογή...

Εάν αυτό είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό σε μια μηχανή, πήγαινε σε κόμπακτ και μην παιδεύεσαι άδικα. Θέλεις πρωτίστως γκάτζετ, όχι μηχανή.

Κοίταξε ΕΝΤΕΛΩΣ απαραίτητο δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά άν είναι, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλαει η συνήθεια μιας και μέχρι τώρα χρησιμοποιώ μια compact μηχανή. Σε κουβέντα που είχαμε με τον Βλάση πολύ σωστά μου είπε οτι ούτως ή αλλως όταν χρειαστεί να κρατάς με τεντωμένο χέρι μια μηχανή 500-700 γρ. αργά ή γρήγορα είναι λογικό να κουραστείς...άρα πρακτικά το liveview αχρηστεύεται...

Δεν είναι μόνο θέμα κούρασης, εάν στηρίζεις τη μηχανή μισό μέτρο από το σώμα σου και με δεδομένο το βάρος του συνόλου μηχανή+φακός, θα χρειάζεσαι διπλάσιες+ ταχύτητες για να παίρνεις απολύτως καθαρή φωτογραφία. ΚΑι δεν πιάνω καν το θέμα του καδραρίσματος.

Δεν είναι μόνο θέμα κούρασης, εάν στηρίζεις τη μηχανή μισό μέτρο από το σώμα σου και με δεδομένο το βάρος του συνόλου μηχανή+φακός, θα χρειάζεσαι διπλάσιες+ ταχύτητες για να παίρνεις απολύτως καθαρή φωτογραφία. ΚΑι δεν πιάνω καν το θέμα του καδραρίσματος.

Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Στο μυαλό μου μέχρι τώρα υπήρχε μόνο compact στην οποία έχω συνηθίσει να "τραβάω". Τελικά η πλάστιγγα γέρνει μάλλον προς μια entry-level DSLR (Canon Digital Rebel XTi ή Nikon D40x, απομένει να δω ποια "κάθετε" καλύτερα στο χέρι...)

Το τελευταίο το θεωρώ μάλλον ανθυποχαρακτηριστικό για έναν ερασιτέχνη. Να είσαι ο επαγγελματίας που θέλεις τη μηχανή προέκταση του χεριού σου να το καταλάβω. Βγήκαν και είπαν για την 350D ότι έχει μικρό γκριπ, και έκτοτε όλοι κουλάθηκαν και δεν μπορούν να βγάλουν μια σωστή φωτογραφία με αυτή.

ποιότητα εικόνας + θόρυβος, φωτομέτρηση, ταχύτητα και ακρίβεια AF, σκόπευτρο, λειτουργικότητα χειριστηρίων-μενού ("IQ"), ταχύτητα σε ριπή, και μετά γκριπ. Οι προτεραιότητες, για εμένα προσωπικώς, ως ερασιτέχνη, τονίζεται. Προσωπικώς, αμέσως μετά την ποιότητα εικόνας και τη φωτομέτρηση, θα έβαζα την επεκτασιμότητα -γκάμα διαθέσιμων φακών- η οποία είναι για εμένα πολύ σημαντική. Πχ με τις μικρές νίκον περιορίζεσαι στους σειράς G, αυστηρώς.

Στην περίπτωση του zoom τι γίνεται εφόσον η επιλογή μας είναι μια dslr ? Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τον έξτρα φακό ?

Εξαρτάται τί θέλεις να τραβάς. Αν σε ενδιαφέρουν αυτά που βρίσκονται γύρω σου, τότε όχι δεν χρειάζεσαι δεύτερο φακό ζουμ, τηλεφακό. Αν όμως θέλεις να έχεις κοντά σου οτιδήποτε είναι σε απόσταση από 10 μέτρα έως εκατοντάδες μέτρα, τότε ναι, απαραιτήτως.

Απάντηση: Re: Τελική επιλογή: DMC-FZ50 ή OLYMPUS E510 ?

Το τελευταίο το θεωρώ μάλλον ανθυποχαρακτηριστικό για έναν ερασιτέχνη. Να είσαι ο επαγγελματίας που θέλεις τη μηχανή προέκταση του χεριού σου να το καταλάβω. Βγήκαν και είπαν για την 350D ότι έχει μικρό γκριπ, και έκτοτε όλοι κουλάθηκαν και δεν μπορούν να βγάλουν μια σωστή φωτογραφία με αυτή.

ποιότητα εικόνας + θόρυβος, φωτομέτρηση, ταχύτητα και ακρίβεια AF, σκόπευτρο, λειτουργικότητα χειριστηρίων-μενού ("IQ"), ταχύτητα σε ριπή, και μετά γκριπ. Οι προτεραιότητες, για εμένα προσωπικώς, ως ερασιτέχνη, τονίζεται. Προσωπικώς, αμέσως μετά την ποιότητα εικόνας και τη φωτομέτρηση, θα έβαζα την επεκτασιμότητα -γκάμα διαθέσιμων φακών- η οποία είναι για εμένα πολύ σημαντική. Πχ με τις μικρές νίκον περιορίζεσαι στους σειράς G, αυστηρώς.
+++ 1-bye-
συμφωνω !