Τελωνείο και τελώνια :bang:

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
3,132
Τι γίνεται στην περίπτωση που πακέτο με δωρεάν δείγματα ηλεκτρονικών τα "πιάνουν" στο τελωνείο...
Με τον τελωνειακό που μίλησα μου είπε πως πληρώνω το ΦΠΑ επί της αξίας που αναγράφεται στο τιμολόγιο...(αν είναι μόνο αυτό εντάξει)
Η ΤΙ άλλα λέει όμως- οτι δηλαδή δεν πληρώνω τίποτα αλλά βέβαια προειδοποιεί :singer:... για μη "κανονικές" χρεώσεις :drummer:.

Ακόμα δεν ξέρω τη λυπητερή αλλά μου φαίνεται πως δεν το γλιτώνω το ταξίδι, το τρέξιμο και τις ...:slapface:

Edit: Άκυρο το [noparse]:bang:[\noparse] στον τίτλο

Last edited:
Λογικά θα πρέπει να γράφει πάνω η συσκευασία "Gift - Free sample" στο κουτί και στην φορτωτική την αξία μόνο για διεκπεραιωτικους λόγους, οπως και gift ή free sample στις notes της φορτωτικής.
Αν συντρέχουν αυτά τοτε θα εισαι οκ.

Αναφέρει "samples" και "do not attempt to provide payment" και κάτι άλλα
ψαρωτικά του στυλ "diversion contrary to U.S. law prohibited" :flipout:
και αναφέρει πως η τιμή αφορά μόνο για "εισαγωγικούς-εξαγωγικούς λόγους".
Αλλά μου είπαν από το τελωνείο πως το κόστος (πάνω από 45ε) είναι τέτοιο
που το πακέτο κάνει μια "στασούλα" για εκτελωνισμό.
Η μλκία είναι πως θα χρειαστεί να τρέχω να το εκτελωνίσω για να μη μου
πιάσουν το κ...ο από τη μεταφορική (fedex) για να το εκτελωνίσουν αυτοί.

Η τιμή, ο μόνος λόγος για τον οποίο αναγράφεται, ειναι για τον ισολογισμό του δωρητή (οτι τόσα δαπανήθηκαν για προσφορές γνωριμίας). Δεν εχει σχεση με το κοστος που εσυ διαθέτεις. Δεν πρέπει να πληρώσεις αν το πακέτο και η φορτωτική γράφουν επάνω sample. Διεκδήκησέ το και πάρε ο'τι σου πουν γραπτά.

κάνε αιτηση για απαλλαγή δασμών για το πακέτο και ζήτα αριθμό πρωτοκόλλου. Αστο εκεί για λιγο αν δεν βιάζεσαι. Αιτιολόγησε οτι ειναι δειγμα δωρεαν και οτι η οποια αξία αναγράφεται για τον λόγο που προανέφερα και μόνο. Αν το πακέτο ειναι φτηνιάρικο, πιό πολύ το βλέπω να το περάσουν ετσι παρά να τους βγάλεις (υποτίθεται) στο κυνήγι καταστάσεων.
Πάντα, βέβαια, εχεις την επιλογή να το πληρώσεις και να το πάρεις.
Απλά βοηθάς και τους επόμενους ετσι.

Εάν στο μαγκώσουν στο τελωνείο , πας για 100 ευρά και πάνω !!!
Στην περίπτωση που το εκτελωνίσουν από τη fedex...
Το τρέξιμο πάντως δε το γλιτώνω εκτός κι αν τη βγάλω καθαρή...
Πάντως για ολοκληρωμένα ισχύει αυτό

Απάντηση: Re: Τελωνείο και τελώνια :bang:

Η τιμή, ο μόνος λόγος για τον οποίο αναγράφεται, ειναι για τον ισολογισμό του δωρητή (οτι τόσα δαπανήθηκαν για προσφορές γνωριμίας). Δεν εχει σχεση με το κοστος που εσυ διαθέτεις. Δεν πρέπει να πληρώσεις αν το πακέτο και η φορτωτική γράφουν επάνω sample. Διεκδήκησέ το και πάρε ο'τι σου πουν γραπτά.

κάνε αιτηση για απαλλαγή δασμών για το πακέτο και ζήτα αριθμό πρωτοκόλλου. Αστο εκεί για λιγο αν δεν βιάζεσαι. Αιτιολόγησε οτι ειναι δειγμα δωρεαν και οτι η οποια αξία αναγράφεται για τον λόγο που προανέφερα και μόνο. Αν το πακέτο ειναι φτηνιάρικο, πιό πολύ το βλέπω να το περάσουν ετσι παρά να τους βγάλεις (υποτίθεται) στο κυνήγι καταστάσεων.
Πάντα, βέβαια, εχεις την επιλογή να το πληρώσεις και να το πάρεις.
Απλά βοηθάς και τους επόμενους ετσι.

Μα και εγώ νομίζω πως δεν πληρώνω τίποτα.
Στο λινκ παραπάνω αναφέρει ρητά πως για την κατηγορία 8542 (κωδικός TARIC) δεν πληρώνω δασμούς. Αλλά με τον όρο "δασμοί" τι α-κρι-βώς εννοεί ο Έλληνας ποιητής; Ο ΦΠΑ είναι κι αυτός "δασμός";
Αν ναι τότε δεν τους δίνω μία. Αν όμως η επιβολή του ΦΠΑ σε αυτό το είδος (ολοκληρωμένα) υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις (δωρεάν δείγματα από Αμερική για τα οποία η εταιρεία πληρώνει shipping-handling) επιβάλλεται από το νόμο τότε δεν μπορώ να κάνω κάτι...:nounder:

αφου η ευρώπη ακολουθεί πλέον ενιαια πολιτική στο θέμα των δασμών (ουτως ή άλλως δεν εχει νόημα, καθως αν δυσκολευεσαι εδω, το παραλαμβάνει για σενα ο κολλητός στην Γερμανία στην Ιταλια ή στην Μ.Βρετανία και στο στέλνει αδεσμευτο) Ψαξε το λίγο και στο ιντερνετ, κάποια ντιρεκτίβα θα βρεις.

ακυρο - τις βρήκατε - τυπώστε τις, λαβετε τις ανα χειρας και βουρ για το τελωνειο.

Ποιό ΦΠΑ - VAT και κουρκουμπελα? αφου ΔΕΝ πληρώνει ο καταναλωτής την αγορά του προιοντος (δλδ η αξία ειναι μηδαμινή για τον ληπτη (και όχι αγοραστη) τότε ποιός "Φορος προστιθέμενης....αξίας(!)" εφαρμόζεται?

Τουλάχιστο δεν ειναι αμάξι (εκεί το ξέρουμε οτι η "ελληνικές" κυβερνήσεις και τα υπουργεία μαμιουνται ασυστολα και μέχρι τελικής ρηξης πρωκτου, αλλά.....)

Last edited:
Οταν είμαστε πλεονέκτες με τα φιλανθρωπικά ιδρύματα (TI, LT, N κτλ) αυτά συμβαίνουν.

Αυτοσυγκράτηση την επόμενη φορά.

Οταν είμαστε πλεονέκτες με τα φιλανθρωπικά ιδρύματα (TI, LT, N κτλ) αυτά συμβαίνουν.

Πολύ σωστά !

PS
Το δε πιο κουφό απ όλα είναι οτι ξέρω πάρα πολύ κόσμο που έχει ένα ματσο τέτοια δείγματα (και καλά...) και ΔΕΝ τα χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό , είναι πεταμένα σε κάποιο συρτάρι και απλά τα κοιτάει ή λέει στούς φίλους του , ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΧΩ , ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΒΡΗΚΑ ΤΣΑΜΠΑ .....

Μα δεν είναι θέμα των "φιλανθρωπικών ιδρυμάτων".
Θα ήταν παράλογο να παραπονεθώ πχ. επειδή η ΤΙ με έβαλε στη μαύρη λίστα
και δε μου στέλνει ούτε φάκελο με άνθρακα (τον ιό) και θα είχατε δίκιο ό,τι
και να έλεγα. Αλλά εδώ δεν έχω να κάνω με την εταιρεία αλλά με το τελωνείο.
Κι άλλες φορές έχω παραγγείλει και με αρκετές δόσεις αυτοσυγκράτησης
(ακριβώ όσα χρειάζομαι), απλά τώρα έτυχε να μαζευτούν πολλά.

PS: Ήθελε DIY usb dac με PCM1794 και με balanced έξοδο η αφεντομουτσουνάρα μου.:BDGBGDB55:

...και θα το αποκτήσει :firstprize:

Last edited:
σε μία αγορά 100 που είχα κάνει απο αμέρικα, το τσίμπησαν τελωνείο και πλήρωσα μόνο το ΦΠΑ+2% έξοδα ,προσκομίζοντας με fax την απόδειξη πληρωμής από το paypal. ΔΕΝ υπάρχουν άλλα έξοδα.

http://www.ti.com/sc/docs/sampfaq.htm

How much do the samples cost?

TI is pleased to provide free devices, order processing, and shipping for those who want hands-on experience with TI devices. TI normally also pays customs fees. FedEx is the customs broker and charges these fees to TI. A few countries, like Russia and Ukraine, require the consignee to pay the duties or tariffs and do not allow TI to pay these fees. Also if your company uses a third party customs broker, then you will be charged the customs fees.
Some countries charge a value-added tax (VAT) or user tax. In these countries you may be required to pay these fees when the samples are delivered.

σε μία αγορά 100 που είχα κάνει απο αμέρικα, το τσίμπησαν τελωνείο και πλήρωσα μόνο το ΦΠΑ+2% έξοδα ,προσκομίζοντας με fax την απόδειξη πληρωμής από το paypal. ΔΕΝ υπάρχουν άλλα έξοδα.
Το ξέρω πως στη χειρότερη θα πληρώσω ΦΠΑ, αλλά δεν είναι ολίγον τι
κουφό να πληρώσω ΦΠΑ για κάτι το οποίο δεν μου κόστισε και γαι το οποίο
υπάρχει διακρατική συμφωνία που αφορά και τα ηλεκτρονικά, βάσει της οποίας
δεν επιβάλλονται δασμοί (εδώ είναι που ο τελωνειακός μπορεί (?) να παίξει με τις
λέξεις και τα νεύρα μας και να πει "άλλο τελωνειακοί δασμοί και άαααλλο
δασμοί...").

Ο ΦΠΑ δε με νοιάζει (σαν μέγεθος εννοώ, γιατί το να τον πληρώσω όταν δεν
πρέπει, βάσει νόμου είναι άλλη ιστορία...), αυτό που με νοιάζει είναι η
περίπτωση να χρειαστεί να τρέξω στον Εl - Benizellos και να χάσω 7-8 ώρες
από τη ζωή μου για να διεκπεραιώσω εκτελωνισμούς και ιστορίες δια αγρίους
(...αν δεν ισχύει αυτό: "TI normally also pays customs fees. FedEx is the
customs broker and charges these fees to TI")

Αν ήμουν στην Ιταλία, Γερμανία κτλ κτλ δεν θα με έτρεχε κανείς γιατί δεν θα
ίσχυε το..."Some countries charge a value-added tax (VAT) or user tax'.
Μόνο αυτό σώνει την κατάσταση :"In these countries you may be required
to pay these fees when the samples are delivered."
Οπότε αν δεν χρειαστεί να τρέξω κάτι γίνεται.

Με ποιον τρόπο αποστολής?

Εξ όσων γνωρίζω από συγγενείς εκτελωνιστές και θυμάμαι από δική μου περίπτωση, είναι καταρχάς να μην σου κάτσει να το τσιμπίσουν. Ανάλογα με όγκο, βάρος, γενικότερη εμφάνιση πακέτου, είδη που έχει μέσα, αν έχουν κάνει sex το προηγούμενο βράδυ, αν έχουν πλακωθεί με τη γυναίκα τους...και άλλους σοβαρούς παράγοντες...:chinscratch:

Αν το τσιμπήσουν, λέει δεν λέει αξία, μπορούν αν θέλουν να βάλουν μία εκτιμώμενη ανάλογα με το τι έχει το πακέτο και πάνω σε αυτή συν επίσης εκτιμώμενο κόστος μεταφοράς να βάλουν: 1) Δασμούς ανάλογα με το είδος (μπορεί να είναι και μηδέν), 2) ΦΠΑ (όλα υπολογίζονται στη λεγόμενη αξία CIF=Cost, Insurance & Freight).
Επιπλέον πληρώνεις αν θυμάμαι καλά γύρω στα 30 ευρώπουλα κόστη αποθήκευσης και καλά...

Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος.

Καλησπέρα σε όλους.

Eχοντας ψωνίσει πάμπολες φορές απο Αμερική και ποσάπάνω απο 300 ευρώ ακολούθησα την συμβουλή φίλου και τους λέω να τα στείλουν με usps .Μεχρι τωρα δεν εχω πληρωσει ποτε τελωνειο
Μια και μονο φορα απο λαθοσ μου εστειλαν με F...EX και τρελαθηκα κανενασ δεν μασ ειδοποιησε και οταν επικοινωνησαμε με την εταιρια μασ ειπαν οτι ειχε ερθει εδω και δυο ημερεσ και επειδη η εταιρια δεν διαθετει αποθηκη πληρωσαμε για μια οθονη οκτω ιντσων τριαντα ευρω αποθηκη και τα εξοδα εκτελονισμου αλλα τοσα.Σκεψου να ρωταγαμε μετα απο καμια βδομαδα.Οπως μου ειπαν ολλα τα δεματα ασχέτως χρηματων που ερχονται με αυτην την εταιρία περνούν τελονείο και πληρώνουν φυσικα.
Με την usps μεγάλα δέματα με φακούς και ολόκληρα κιτ κατασκευών ηλεκτρονικών έρχονται τάχιστα ανέπαφα και στο σπίτι μου.

Λεωνίδας:fahne90:

Eχοντας ψωνίσει πάμπολες φορές απο Αμερική και ποσάπάνω απο 300 ευρώ ακολούθησα την συμβουλή φίλου και τους λέω να τα στείλουν με usps .Μεχρι τωρα δεν εχω πληρωσει ποτε τελωνειο
Μια και μονο φορα απο λαθοσ μου εστειλαν με F...EX και τρελαθηκα κανενασ δεν μασ ειδοποιησε και οταν επικοινωνησαμε με την εταιρια μασ ειπαν οτι ειχε ερθει εδω και δυο ημερεσ και επειδη η εταιρια δεν διαθετει αποθηκη πληρωσαμε για μια οθονη οκτω ιντσων τριαντα ευρω αποθηκη και τα εξοδα εκτελονισμου αλλα τοσα.Σκεψου να ρωταγαμε μετα απο καμια βδομαδα.Οπως μου ειπαν ολλα τα δεματα ασχέτως χρηματων που ερχονται με αυτην την εταιρία περνούν τελονείο και πληρώνουν φυσικα.
Με την usps μεγάλα δέματα με φακούς και ολόκληρα κιτ κατασκευών ηλεκτρονικών έρχονται τάχιστα ανέπαφα και στο σπίτι μου.

Λεωνίδας:fahne90:

Συμφωνω αλλα δεν ειναι παντα ετσι και με USPS μπορει να περασει τελωνειο αλλα θα ειναι σε λογικα πλαισια.Με Courier μπορει και να σου ζητησουν 170 ευρωπουλα για ενα δεμα μικρο αξιας π.χ.100 ευρω υλικα.(Το παθα κιαυτο).Προσοχη λοιπον μην παρουμε στο λαιμο μας κιαλλους. :grandpa:

Με ποιον τρόπο αποστολής?

Δεν το θυμάμαι. Ήταν ένα τηλεσκόπιο. Με είχε πάρει ο τελωνειακός και με ρώταγε την αξία κτλ. Του είπα ότι το αγόρασα 80$ από ebay και άρχισε να τσινάει...Ετσι λοιπόν του έστειλα με fax την απόδειξη πληρωμής από το paypal και πάνω σε αυτή την αξία με φορολόγησε (18% ΦΠΑ + έξοδα τελωνείου 3%). Σε λίγες μέρες μου είχε έρθει στο ταχυδρομείο.