Τέλος και για τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ

Re: Απάντηση: Τέλος και για τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ

παρεπιπτόντως η αίτηση της εταιρίας για υπαγωγή στο άρθρο 99 μάλλον...απορρίφθηκε.

Τώρα σχετικά με τη "βλαβερότητα" του γάλακτος σε μεγάλες ηλικίες... τι να πω?

Ζούμε την εποχή της αμφισβήτησης και του εντυπωσιασμού:

1) δεν υπάρχει Θεός

2) ο Χριστός ήταν gay

3) το αλάτι δεν επηρεάζει την πίεση στον οργανισμό

4) οι class D ενισχυτές είναι καλύτεροι από τους λαμπάτους

5) η ακτινοβολία των ασύρματων συσκευών δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία

κ.ο.κ...

+1000

Και μάλιστα με τυφλή πίστη....
 
Είναι όμως η βασική πηγή ασβεστίου. Το να λέμε, πολύ σωστά, οτι δεν είναι η ενδεικνυόμενη πηγή σιδήρου δεν το κάνει απαραίτητα βλαβερό.

Μα δεν έγραψα πουθενά ότι είναι βλαβερό. :smile:
Απλά ότι τα γάλατα που διαφημίζουν σαν "πλούσια σε σίδηρο" είναι μούφα.
Μπορεί να έχουν προσθέσει σίδηρο, αλλά λόγω του ασβεστίου το σίδηρο θα πάρει την κατηφόρα για τη λεκάνη χωρίς ο οργανισμός να καταφέρει να το αφομοιώσει.
 
Τελικά σε τι βλάπτει το γάλα; ;;;

Συνοπτικα φιλε μου το γαλα για να μεταβολισθει σωστα σε εναν οργανισμο χρειαζεται ειδικα ενζυμα.
Το θεμα ειναι οτι καποια απο αυτα αρχιζουν να πεφτουν μετα την ηλικια των πεντε ετων (αυτο δεν συμβαινει σε ολους την ιδια στιιγμη). Λογικο αυτο γιατι το γαλα εχει προβλευθει απο τη φυση ως τροφη των νεογνων.

Το προβλημα τωρα το εχουν ενηλικες που δεν μπορουν να κανουν σωστα την πεψη των συστατικων του γαλακτος λογω ελλειψης (ή χαμηλων επιπεδων) των ενζυμων αυτων. Προκυπτουν σαν αποτελεσμα προιοντα μερικης πεψης που συσσωρευονται στο πεπτικο και μπορουν να δημιουργησουν διαφορα προβληματα.
 
Απο το παραπανω μηνυμα καταλαβα οτι ενας ενηλικας δεν πρεπει να πινει γαλα γιατι στην καλυτερη περιπτωση δεν θα του προσφερει τιποτα και στην χειροτερη να του προκαλεσει προβληματα υγειας...
 
Οι ενηλικες ειναι οντως καλυτερο αν τρωνε κανα κιτρινο τυρι ψηλα σε περιεκτικοτητα ασβεστιου οπως η παρμεζανα.

Εστω και λιγο εχει οντως πολυ περισσοτερο ασβεστιο αν αυτο ειναι το ζητουμενο.
 
Απο το παραπανω μηνυμα καταλαβα οτι ενας ενηλικας δεν πρεπει να πινει γαλα γιατι στην καλυτερη περιπτωση δεν θα του προσφερει τιποτα και στην χειροτερη να του προκαλεσει προβληματα υγειας...


δεν ειναι τοσο απολυτο αυτο αλλα δεν ειμαι και ειδικος για να σου πω οτι ειναι αχρηστο
πχ εχει βρεθει οτι ορισμενοι πληθυσμοι (κυριως βορειο- και ανατολικο ευρωπαιοι) εχουν αποκτησει την ικανοτητα να μεταβολιζουν το γαλα σε μεγαλο ποσοστο
προσωπικα οταν ξεκινησα να πινω γαλα σε καθημερινη βαση το πρωι, κατα το απογευματακι αρχιζαν στομαχικα διαφορα
καταλαβα οτι δεν τοχω...
το εκοψα, τελειωσαν και αυτα
 
δηλαδή μας λες οτι για να μην πάθουμε εμφραγμα να απόφευγουμε τις αθερίνες και τα σύκα και να πίνουμε γάλα άφοβα αφού έχει λιγότερο ασβεστιο;

:)

Φυσικά και δεν λέω αυτό!!
Απλά μην το φέρνει κάποιος σαν επιχείρημα ότι το λαμβάνει για πρόσληψη ασβεστίου-ως προς αυτό η σύγκριση με άλλα προιόντα-το οποίο σε μεγάλες ποσότητες αποδεδειγμένα κάνει ζημιά στον οργανισμό,άλλωστε δεν τα είναι εφευρήματα του μυαλού μου....κάποια σχέση έχω μ'όλα αυτά
Αυτά τα ολίγα
 
Last edited:
Το αγελαδινό γάλα αποτελεί την κύρια πηγή βιταμίνης D για τα παιδιά αλλά η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ενδέχεται να παρεμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου.

Εως τώρα δεν ήταν γνωστό πόση ακριβώς ποσότητα γάλακτος πρέπει να πίνουν τα παιδιά ούτως ώστε να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D και προστασίας των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Τον γρίφο επιλύει μία νέα μελέτη, η οποία έδειξε πως για τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας δύο ποτήρια γάλα την ημέρα είναι ό,τι χρειάζονται.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον Καναδά οι οποίοι επιστράτευσαν 1.311 παιδιά, ηλικίας 2 έως 5 ετών, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητά τους. Επιπλέον, τα υπέβαλαν σε εξετάσεις αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και της φερριτίνης (είναι τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Pediatrics», αποκάλυψε πως δύο ποτήρια γάλα την ημέρα είναι αρκετά για να διαθέτει ένα παιδί επαρκή επίπεδα βιταμίνης D (πάνω από 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου αίματος), δίχως να επηρεασθούν αρνητικά τα επίπεδα της φερριτίνης.

«Κάθε ποτήρι γάλα πάνω από τα δύο προκαλούσε μικρή μείωση της φερριτίνης στο αίμα των περισσότερων παιδιών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόναθον Λ. Μαγκουάιρ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και παιδίατρος στα Νοσοκομεία St. Michael’s και Παίδων της πόλης.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε πως κάθε ποτήρι γάλα πάνω από τα δύο προκαλούσε αύξηση της βιταμίνης D κατά 6,5% αλλά μείωση της φερριτίνης κατά 3,6%. «Οταν ένα παιδί έχει αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσει αναιμία επειδή διαθέτει ορισμένους παράγοντες κινδύνου, αυτή η μικρή μείωση είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο δρ Μαγκουάιρ.

Επιρροές

Ωστόσο, η ιδεώδης για κάθε παιδί ποσότητα γάλακτος φάνηκε να επηρεάζεται από τη χροιά του δέρματος, την εποχή του χρόνου και την πρόσληψη με το μπιμπερό.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά με το πιο σκούρο δέρμα δεν διέθεταν αρκετή βιταμίνη D τον χειμώνα, οπότε χρειάζονταν 3 έως 4 ποτήρια γάλα για να έχει ο οργανισμός τους επαρκή βιταμίνη D. Επιπλέον, η πρόσληψη γάλακτος με το μπιμπερό δεν αύξανε τα επίπεδα της D ενώ προκαλούσε μεγάλες μειώσεις στα επίπεδα της φερριτίνης.

Οσον αφορά την πρόσληψη γάλακτος με το μπιμπερό, ο δρ Μαγκουάιρ τόνισε ότι η χρήση του πρέπει να διακόπτεται μόλις το παιδί κλείσει τα δύο.

«Μπορεί να είναι πιο εύκολο για τους γονείς να δίνουν στο παιδί το γάλα με το μπιμπερό για να ησυχάζει, όμως, όταν μιλάμε για τα δύο συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία, το μπιμπερό όχι μόνον δεν παρέχει κανένα όφελος, αντιθέτως βλάπτει τον σίδηρο των παιδιών», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη Διατροφική Πυραμίδα που δημοσιεύει σε τακτά διαστήματα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ορίζοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής, τα παιδιά ηλικίας 2-3 ετών πρέπει να πίνουν δύο ποτήρια γάλα την ημέρα, τα παιδιά 4-8 ετών δυόμισι και τα παιδιά και οι έφηβοι 9-18 ετών τρία.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα στα παιδιά διότι περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, Α, D και Ε.

Σε πολύ μεγάλες ποσότητες όμως το αγελαδινό γάλα φαίνεται να δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου από τα άλλα τρόφιμα, αν και δεν είναι εξακριβωμένο πού ακριβώς μπορεί να οφείλεται αυτό.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=199847&catID=19
 
Απάντηση: Re: Τέλος και για τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ

Για να επανέλθουμε στο θέμα του τίτλου η ΑΓΝΟ δεν κλείνει,συνεχίζει να φέρνει γάλα στο φούρνο της γειτονιάς μου,αλλά έκανε αύξηση από 1,15 στο 1,19 χααχα.Δεν είναι αστείο,και αν πράγματι αυτή η αύξηση κρατήσει την εταιρεία ανοιχτή,τους εργαζόμενους με δουλειά,και εμάς που το έχουμε συνηθίσει και πίνουμε 2 λίτρα την ημέρα,χαλάλι να πάει και παραπάνω.
 
Από την ΑΓΝΟ μου είπε ο φούρναρης,αλλά τι να το κάνεις...το Σάββατο δεν φέρανε σε κανένα φούρνο όπου έψαξα..Και όλοι μου λέγανε ότι δεν θα ξαναφέρουν.Θα δω και σήμερα τι έχει γίνει.Κρίμα πάντως.
 
Στο Σκλαβενίτη στην Καλλιθέα,εξακολουθούν να φέρνουν το γάλα με 80% λιγότερη λακτόζη που πίνει η γυναίκα μου.Εχθές αγόρασα.Αντίθετα στον Βασιλόπουλο που έφερνε όλα τα γάλατα της Αγνό,δεν υπάρχει τίποτα πλέον.