Τέλος ο Ελ. Τύπος

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τέλος ο Ελ. Τύπος

Κάτι περισσότερο από λύκειο και πάντα αναγνωρισμένο απο το κράτος που ζούμε.

Άνετα μπορεί να θεωρήσει κανείς την ερώτηση προβοκατόρικη. Ή αυτοεκπληρούμενη προφητεία που λέει και ο ΓΔ μας.

Είναι γνωστό ότι μέχρι το 1990 δεν υπήρχε τμήμα πανεπιστημιακό γι αδημοσιογραφικές σπουδές στην Ελλάδα. Άρα οι πρώτοι απόφοιτοι των Τμημάτων Δημοσιογραφίας πρέπει να έπιασαν δουλειά το 1995-6 (να θυμίσω ότι σήμερα έχουμε τρία τμήματα δημοσιογραφίας, στο Καποδιστριακό, το Πάντειο και το Αριστοτέλειο).

Μέχρι το 1985 περίπου δημοσιογράφος γινόσουν με την εισαγωγή σου σε κάποια μεγάλη εφημερίδα. Εκεί καθόσουν ως δόκιμος περίπου 2 ή περισσότερο και για να γίνεις δημοσιογράφος περνούσε η αίτησή σου από την ΕΣΗΕΑ ή της ΕΣΗΕΜΘ. Και δεν γίνονταν όλοι δημοσιογράφοι μέλη της Ένωσης.

Μετά το 1987-1989 με το ιδιωτικό ραδιόφωνο και τηλεόραση είχαμε το μπουμ στα ραδιοτηλεοπτικά και οι ανάγκες για δημοσιογράφους και τεχνικούς αυξήθηκαν σε καταπληκτικό βαθμό. Επόμενο ήταν, να μπουν στο επάγγελμα πολλοί άσχετοι. Άλλοι επιβίωσαν μαθαίνοντας τη δουλειά πάνω στη δουλειά, άλλοι έφυγαν. Επρόκειτο όμως για την ίδια διαδικασία που συνέβη και στις άλλες ευρωπαικές χώρες την ίδια περίοδο ή την προηγούμενη δεκαετία.

Δεν θα έλεγα ότι έχουμε κακούς δημοσιογράφους σε σχέση με τις άλλες χώρες.

ΥΣΤ. Αλήθεια ένας κρεοπώλης, ή υφασματέμπορος ποιά σχολή έβγαλε για να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στον πολίτη;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τέλος ο Ελ. Τύπος

Κάτι περισσότερο από λύκειο και πάντα αναγνωρισμένο απο το κράτος που ζούμε.

Πέρα απο αυτό μεγάλη μεριδα τού Τύπου θέλει ´δημοσιογράφους´οσφυοκάμπτες,πού πουλάνε και λιγάκι life-style και λίγο κατάσταση In.
Kαι σαφώς και οσοι γινονται σήμερα (δηλαδή απο τά μέσα τού 90 και μετά)Διευθυντές και Στελέχη εφημερίδων δέν έχουν τά απαραίτητα προσόντα(πού δεν έχουν να κάνουν πάντα με το Πανεπιστήμιο).
Θα συγκρίνω τον Λέοντα Καραπαναγιώτη ,τον μακαρίτη,μέ τον κύριο Κοτρώτσο τού 2004??
Ημαρτον.

Και υπενθυμίζω ποιά στάση ακολούθησαν σημερινοί Δημοσιογράφοι Stars(δεν εννοώ Τιβι Περσόνες)σε σημαντικα Παγκόσμια Γεγονότα.
Πρόχειρα θυμάμαι πώς οσοι επι παραδειγματι χειροκροτούσαν τούς Βομβαρδισμούς τής Γιουγκοσλαβίας σέ ένα παναθλιο Κλίκ τής Εποχής σημερα έχουν γίνει όλοι ´Αξιόπιστοι´.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τέλος ο Ελ. Τύπος

Πέρα απο αυτό μεγάλη μεριδα τού Τύπου θέλει ´δημοσιογράφους´οσφυοκάμπτες,πού πουλάνε και λιγάκι life-style και λίγο κατάσταση In.
Kαι σαφώς και οσοι γινονται σήμερα (δηλαδή απο τά μέσα τού 90 και μετά)Διευθυντές και Στελέχη εφημερίδων δέν έχουν τά απαραίτητα προσόντα(πού δεν έχουν να κάνουν πάντα με το Πανεπιστήμιο).
Θα συγκρίνω τον Λέοντα Καραπαναγιώτη ,τον μακαρίτη,μέ τον κύριο Κοτρώτσο τού 2004??
Ημαρτον

θα έπρεπε Σπύρο να θυμόμαστε ότι όλοι οι διευθυντές δεν ήταν Καραπαναγιώτηδες. Υπήρξαν και σε παλιότερες εποχές άνθρωποι τυχαίοι που κυβέρνησαν μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, άλλοτε ανεπιτυχώς κι άλλοτε (παραδόξως) με επιτυχία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τέλος ο Ελ. Τύπος

θα έπρεπε Σπύρο να θυμόμαστε ότι όλοι οι διευθυντές δεν ήταν Καραπαναγιώτηδες. Υπήρξαν και σε παλιότερες εποχές άνθρωποι τυχαίοι που κυβέρνησαν μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, άλλοτε ανεπιτυχώς κι άλλοτε (παραδόξως) με επιτυχία.

Δέν λέω.
Αλλά το φαινόμενο τής πλήρους υποταγής των Δημοσιογράφων(πλήν τιμητικών εξαιρέσεων)σέ συγκεκριμένες ´καταστάσεις´ξεκίνησε μέ τον Κοσκωτά (ας μην θυμίσω ποιοι τον στηριξαν στην ´Πρώτη´τότε)και απο το 96 μέχρις σήμερα έχει γινει πλέον Καθεστώς.

Ποιοι ρε παιδια για να σοβαρολογουμε ειναι αληθιμοι δημοσιογραφοι ?

Οχι σαν ατομα . Εξαιρεσεις σιγουρα υπαρχουνε. Σαν συγκροτημα η σαν μοναχικο εντυπο εννοω.

Ενας που να χαιρεσαι που υπαρχει και να λες μεσα σου οτι αυτος ειναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.

Ποιος ?

Ισως για αυτο πια δεν ενημερωνομαι απο ΜΜΕ παρα μονο για αθλητικα για να γελαμε.

Τα blogs ναναι καλα αν και θελουν πολυ φιλτραρισμα και να ξερεις 5 πραγματα για τα δικα τους "κονε".

Ισως για αυτο πια δεν ενημερωνομαι απο ΜΜΕ παρα μονο για αθλητικα για να γελαμε.

Τα blogs ναναι καλα αν και θελουν πολυ φιλτραρισμα και να ξερεις 5 πραγματα για τα δικα τους "κονε".

Μάλλον έχετε παρεξηγήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

Απάντηση: Re: Τέλος ο Ελ. Τύπος

Μάλλον έχετε παρεξηγήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

Μιλάμε για Δημοσιογράφους πού παρουσιάζουν την Ειδηση,δημοσιογράφους πού είναι κομματικά φερέφωνα,δημοσιογράφους πού βρισκονται σε pay-rolls,ή Δημοσιογράφους ανεξάρτητης γνώμης.??

Στο Κλίκ ,επι παραδειγματι ποιοι σημερινοί ´εγκυροι´Δημοσιογράφοι και ´πρωταγωνιστές´έγραφαν???

Last edited:
Βλάση αντιλαμβάνομαι τον συλογισμό σου καθώς και την διάθεσή σου να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα...

Η ερώτηση μου ήταν μια έμεση απάντηση στον Lary ή καλύτερα ένα μέρος της απάντησης που γνωρίζουμε όλοι, αλλά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορούμε να στηρίξουμε.

Ο προβοκάτορας, ελπίζω να συμφωνείς, είναι θετικότατος χαρακτηρισμός για κάποιον που απευθύνεται σε καθοδηγούμενους γλύφτες και ενσυνείδητους παραπληροφορητές της κοινωνίας (και αναφέρομαι στο κομμάτι αυτό των δημοσιογράφων που τους αξίζουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί).

Άλλο ένα στοιχείο για δαύτους είναι ότι ενώ είναι η τέταρτη εξουσία ακόμα αναζητούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ενώ ϊσχύει και το ακόλουθο:
δημοσιογράφος είναι αυτός που πληρώνεται από τον εργοδότη του ...

Να θυμηθώ την ιστορική διαδρομή των Χατζηνικολάου, Αυτιά, Ρίζου κτλ?
Να θυμηθώ την εναλλάγή προσώπων στην κρατική τηλεόραση που κατά σύμπτωση ακολουθεί την συχνότητα εναλλαγών των κομμάτων στην εξουσία?
Να θυμηθώ το λόγο ύπαρξης εφημερίδων όπως ο ριζοσπάστης, η εστία αλλά και η απογευματινή, βραδυνή, αυριανή κοκ?

Άστο! καλύτερα να θυμηθώ τους πρώην εργαζόμενους στα εργοστάσια της Νάουσας, της Κομοτηνής και αλλού...
Φυσικά και τους 50-60 από τους εργαζόμενους στον ΕΤ που παρότι είναι ικανοί και άξιοι λόγω κρίσης θα πεινάσουν.
Για τους υπόλοιπους... όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν ...
Ας ζητήσουν δουλειά από τον δεσπότη ...

Για το εξωτερικό δεν το πολυκατάλαβα να σου πώ την αλήθεια, αλλά με όσα κατάλαβα θα σε ρωτήσω κάτι άλλο. Κατά τη λογική σου επειδή πιθανώς στο Καναδά, την Αμερική και όπου αλλού το επίπεδο είναι αντίστοιχο ή χειρότερο πρέπει εμείς να διατηρούμε αυτά τα χάλια?
Αν ναι, φαντάζομαι ότι κάποιοι από τους προγόνους μας έπρεπε να φύγουν από ακαδημίες, σχολές, αγορές και κήπους και να ανέβουν στα δέντρα ...

Βλάση η σύψη είναι γενικευμένη και μεγάλο μέρος ευθύνης για αυτό έχουν παίξει τα περισσότερα από τα ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι (?) σε αυτά.

Γνώμη μου είναι και δεν θέλω να πείσω κανένα:
Το παρόν νήμα περιγράφει το έγκλημα και τιμωρία ...

Last edited:
Re: Απάντηση: Τέλος ο Ελ. Τύπος

Βλάση αντιλαμβάνομαι τον συλογισμό σου καθώς και την διάθεσή σου να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα...

Η ερώτηση μου ήταν μια έμεση απάντηση στον Lary ή καλύτερα ένα μέρος της απάντησης που γνωρίζουμε όλοι, αλλά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορούμε να στηρίξουμε.

Ο προβοκάτορας, ελπίζω να συμφωνείς, είναι θετικότατος χαρακτηρισμός για κάποιον που απευθύνεται σε καθοδηγούμενους γλύφτες και ενσυνείδητους παραπληροφορητές της κοινωνίας (και αναφέρομαι στο κομμάτι αυτό των δημοσιογράφων που τους αξίζουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί).

Άλλο ένα στοιχείο για δαύτους είναι ότι ενώ είναι η τέταρτη εξουσία ακόμα αναζητούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ενώ ϊσχύει και το ακόλουθο:
δημοσιογράφος είναι αυτός που πληρώνεται από τον εργοδότη του ...

Να θυμηθώ την ιστορική διαδρομή των Χατζηνικολάου, Αυτιά, Ρίζου κτλ?
Να θυμηθώ την εναλλάγή προσώπων στην κρατική τηλεόραση που κατά σύμπτωση ακολουθεί την συχνότητα εναλλαγών των κομμάτων στην εξουσία?
Να θυμηθώ το λόγο ύπαρξης εφημερίδων όπως ο ριζοσπάστης, η εστία αλλά και η απογευματινή, βραδυνή, αυριανή κοκ?

Άστο! καλύτερα να θυμηθώ τους πρώην εργαζόμενους στα εργοστάσια της Νάουσας, της Κομοτηνής και αλλού...
Φυσικά και τους 50-60 από τους εργαζόμενους στον ΕΤ που παρότι είναι ικανοί και άξιοι λόγω κρίσης θα πεινάσουν.
Για τους υπόλοιπους... όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν ...
Ας ζητήσουν δουλειά από τον δεσπότη ...

Για το εξωτερικό δεν το πολυκατάλαβα να σου πώ την αλήθεια, αλλά με όσα κατάλαβα θα σε ρωτήσω κάτι άλλο. Κατά τη λογική σου επειδή πιθανώς στο Καναδά, την Αμερική και όπου αλλού το επίπεδο είναι αντίστοιχο ή χειρότερο πρέπει εμείς να διατηρούμε αυτά τα χάλια?
Αν ναι, φαντάζομαι ότι κάποιοι από τους προγόνους μας έπρεπε να φύγουν από ακαδημίες, σχολές, αγορές και κήπους και να ανέβουν στα δέντρα ...

Βλάση η σύψη είναι γενικευμένη και μεγάλο μέρος ευθύνης για αυτό έχουν παίξει τα περισσότερα από τα ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι (?) σε αυτά.

Γνώμη μου είναι και δεν θέλω να πείσω κανένα:
Το παρόν νήμα περιγράφει το έγκλημα και τιμωρία ...

δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση, όπου εσείς ταυτίζετε τη δημοσιογραφία με τους τηλεοπτικούς μεγαλοδημοσιογράφους, Καληνύχτα.

Τι να κάνουν σε μια εφημερίδα με τόσο βαρύ παρελθόν? Καθαρά, φανατικά, μέχρι πρίν μερικά χρόνια, νεοδημοκρατική. Ο Α. Παπανδρέου την είχε πεί και "πατσαβούρα"! Τότε με τις δημοσιεύεσεις των φωτο της Μιμής... Τις θυμάστε? Τι εποχές! Εκεί που δεν φθανόταν ήταν τα κοσμικά της Νίνα Βλάχου! Θυμάμαι , πριν την ιδιωτική τηλεόραση, πολλές γυναίκες να αγοράζουν ΕΤ μόνο και μόνο για τη Νίνα Βλάχου. Καλή η προσπάθεια των Αγγελόπουλων, αλλά αργά! Αυτό έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον πριν 10 χρόνια. Τι περίμεναν. Αυτοί που διαβάζουν ΝΕΑ, ΕΛΕΥΡΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΘΝΟΣ να πάνε στον ΕΤ? Αστείο! Ή, οι της Καθημερινής να το γυρίσουν στον ΕΤ? Να πάρουν τη λίγη πελατεία της Απογευματινής και του Αδέσμευτου του Ρίζου? Δεν τους έσωζε τίποτα! Να γινόταν μια επιπλέον Καθημερινή? Θα ήταν ανέκδοτο. Εγώ πιστεύω έπρεπε να γίνει κάτι σε Εσπρέσσο πολυτελείας. Θα είχε λιγότερο κόστος. Άλλωστε οι τότε αναγνώστες τέτοια ήθελαν. Οι Αγγελόπουλου έπρεπε να βγάλουν μια δεξιά εφημερίδα αντίπαλο της Καθημερινής και να έχουν το ΕΤ ως λαικό έντυπο. Τώρα, η Καθημερινή είναι η μοναδική εφημερίδα της κεντροδεξιας. Οι άλλες είναι κρατικοδίαιτες και δεν έχουν επιρροή. Εκτός της Εστίας , αλλά κι αυτή περιμένει να πεθάνουν οι αναγνώστες της. Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον την Εστία έπρεπε να αγοράσουν οι Αγγελόπουλου και να την κάνουν κάτι σε Wall Street Journal! Αλλά σιγά μη την έδιναν οι Κύρου! Μεγάλη περιέργεια έχω να δώ που θα πάνε οι αναγνώστες.

Εγώ πιστεύω οτι πάνω απο τους μισούς , 60%, θα τους πάρει η Καθημερινή.

Βρέ παιδιά (τώρα διάβασα όσα γράψατε), τι συγγρίσεις είναι αυτές?

Να υποθέσω ότι και εγώ που δεν μπορώ να γράψω πέντε λέξεις στη σειρά χωρίς ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος μπορώ να χρησιμοποιήσω τα "μέσα και τα έξω" και να συγγριθώ αύριο με το Καραπαναγιώτη? Έλεος! Αξία τους δίνετε...

@ kosh: ειναι τόσοι λίγοι που έχεις δίκιο κανένας ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τέλος ο Ελ. Τύπος

δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση, όπου εσείς ταυτίζετε τη δημοσιογραφία με τους τηλεοπτικούς μεγαλοδημοσιογράφους, Καληνύχτα.

Αγενές αλλά δεκτόν ...:ernaehrung004:

παντως εγω απαντηση δεν πηρα, 200 περιοδικα και 30 εφημεριδες ποιος τα συντηρει?

παλι εγω (Λαος) πληρωνω την λεζαντα?

παντως εγω απαντηση δεν πηρα, 200 περιοδικα και 30 εφημεριδες ποιος τα συντηρει?

Στην ουσία εμείς τους συντηρούμε, συντηρώντας τους πολιτικούς, οι οποίοι συντηρούνται από τα μεγάλα κεφάλια που παίρνουν δουλειές για να συντηρηθούν..

Απάντηση: Re: Τέλος ο Ελ. Τύπος

Lary έχει δωθεί ή απάντηση...
Θα το κάνω και ψιλά αλλά θα χρειαζόταν ολόκληρη μελέτη για να το τεκμηριώσω (και δεν είμαι και καλός σ' αυτά).

Α) Τα κόμματα έχουν δικά τους παραδοσιακά μέσα για να έχουν διαφήμηση και κάλυψη των ανοσιουργημάτων τους. (προπαγάνδα)
Β) Ένας μεγαλοεργολάβος θέλει να πάρει δουλειές από το δημόσιο.
Ανοίγει εφημερίδα/ραδιόφωνο/κανάλι, πιέζει την κυβέρνηση και πέρνει δουλειές που αποσβαίνουν τα έξοδα του μέσου.
Γ) Ενας βηομήχανος, ένας εφοπλιστής, ένας προμηθευτής (όπλων για παράδειγμα) ... δες τον συλογισμό του (Β)

Κάποιοι βέβαια δέχονται να εργάζονται για αυτούς ...

Πάντως πολλά νήματα πλέον παίρνουν τη τροπή του τσουβαλιάσματος.

Φυσικά και υπάρχουν δημοσιογράφοι, και δεν είναι όλοι τηλεπερσόνες-σόουμεν.

Τα συντηρεί το κράτος. Υπάρχει και νόμος που καθορίζει πως γίνεται και η διανομή! Εδώ φτιάχνουν στην επαρχία εφημερίδες, ιδρύουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, μόνο και μόνο για τη κρατική διαφήμιση. Υπάρχουν εφημερίδες με κυκλοφορία 200 φύλλα. Πολλές φορές τα αγοράζουν και οι ίδιοι για να φαίνεται οτι υπάρχει. Στην ουσία οι δημοσιογράφοι είναι ημι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκδοτικές, ΜΜΕ εταιρείες, ημι ΔΕΚΟ! Αν το Av club αποφασίσει να φτιάξει εφημερίδα θα δικαιούται κρατική διαφήμιση και μετά ένα χρόνο και δικαίωμα για δημοσίευση ισολογισμών. Αλλη ελληνική πατέντα αυτή. Αναγκάζουν 30.000 ΑΕ και ΕΠΕ να δημοσιεύουν κάθε χρόνο σε μια πολιτική και μια οικονομική ισολογισμό κάθε χρόνο! Αμ το 2% επι του τζίρου που μπορούσαν να διαθέτουν μαύρα?