Τέλος το κλασικό θερμόμετρο

Έχω την εντύπωση πάντως ότι τα θερμόμετρα θα επιστρέφονται στα φαρμακεία για ανακύκλωση. Τώρα το αν έχει ξεκινήσει το μέτρο είναι άλλο θέμα.

Επίσης, οι λάμπες φθορισμού (οι παλιές μακρόστενες) αλλά και οι νέες μικρής κατανάλωσης έχουν και αυτές μέσα τους υδράργυρο και όταν καίγονται δεν πρέπει να τις πετάξουμε αλλά να τις επιστρέψουμε και αυτές για ανακύκλωση στα διάφορα καταστήματα ηλεκτρικών/ηλεκτρολογικών ειδών ή στους δήμους (λέει πού στο electrocycle).
Όλα αυτά φυσικά μέχρι να βάλουμε led λάμπες και ξεμπερδέψουμε. :idea: LED-toplight καταστάσεις. :HTEHETH63::BDGBGDB55:

οι αναζητησεις-@$!@#κιες στην ηληκια των 10 εφτασαν στο σημειο να βαλω το θερμομετρο πανω απο μια κατσαρολα γιουβαρλακια για να δω ποσο ζεστος ειναι ο ατμος...πανε τα γιουβαρλακια
τελος σε μακαρονι παστιτσιου για να πω οτι εχω πυρετο
τελικα και νηστικος εμεινα και σχολειο πηγα
γενικοτερα εχω σπασει πολλα και δεν επαθα κατι.μονο να μην το φας γνωριζω εγω

Φίλε μου το κακό με τον υδράργυρο είναι ότι δε φεύγει ποτέ από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει ζημιά μακροπρόθεσμα. Οπότε το να λέμε "κοίτα, εγώ έκανα αυτό όταν ήμουνα μικρός και δεν έπαθα κάτι" δε λέει τίποτα. Δε σου λέω να τρομοκρατηθείς, το πιθανότερο είναι να μην πάθεις τίποτα, αλλά αυτό δεν καλύπτει κάποιον άλλο που μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά άμα καταπιεί υδράργυρο.

Φίλε μου το κακό με τον υδράργυρο είναι ότι δε φεύγει ποτέ από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει ζημιά μακροπρόθεσμα. Οπότε το να λέμε "κοίτα, εγώ έκανα αυτό όταν ήμουνα μικρός και δεν έπαθα κάτι" δε λέει τίποτα. Δε σου λέω να τρομοκρατηθείς, το πιθανότερο είναι να μην πάθεις τίποτα, αλλά αυτό δεν καλύπτει κάποιον άλλο που μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά άμα καταπιεί υδράργυρο.

Κάπως έτσι ίσως να "αποτελείωσε" και ο Schubert Κώστα.

Το μονο που θυμαμαι να μας λενε για τον υδραργυρο οταν ειμασταν πιτσιρικαδες, ηταν οτι δεν επρεπε να μπει στο ........αυτι μας.
Κατα τα αλλα καναμε πανυγηρια οταν εσπαζε θερμομετρο. Πως να ξεραμε δλδ το 1960 οτι αυτο μεταλικο ρευστο εξατμιζεται και ειναι μαλιστα πολυ επικινδυνο.

Αφήστε τις γυναίκες, τους θείους και την παιδική ηλικία. :D :D :D

Ο Υδράργυρος είναι κάτι αρκετά επικίνδυνο το οποίο αν υπερβεί κάποια τιμή στο αίμα μας... πάει...καπούτ. Δηλητηρίαση.

ΟΜΩΣ... δεν εξατμίζεται ΕΚΤΟΣ κι αν ζεις στην κόλαση*. Δηλαδή αυτά τα "ανοίγω παράθυρα" είναι χαζομάρες.
Φυσικά και πρέπει να το μαζέψουμε αμέσως γιατί αν για Χ λόγους μπει στο αίμα μας (κατάπωση, πληγές, κτλ) μπορεί να δηλητηριαστούμε.
Δεν του ρουφάμε με σκούπα γιατί το πιο πιθανό είναι να βγει απο το φίλτρο πίσω και να το εισπνεύσουμε !!!

Και πάλι όμως, δεν έχω βρει κάποια έρευνα που να λέει οτι τα Χgr υδράργυρο που έχει ένα θερμόμετρο είναι σίγουρο οτι θα προκαλέσουν δηλητηρίαση με την μία.

Τα θερμόμετρα τα αποσύρανε (και έπρεπε να γίνει καιρό) γιατί μετράμε την θερμοκρασία με το στόμα και με άλλες μεθόδους ( ;) ) που είναι εύκολο να μπεί ο υδράργυρος στο σώμα μας αν σπάσει. Ειδικά στα μωρά.

*Σημείο ζέσεως: 357C
Αντίδραση με αέρα: 350C

E, εντάξει, από μασχάλη είναι κομμάτι δύσκολο... πάντως θα κοιτάξω να αντικαταστήσω το δικό μας, αλλά το παλιό θα το κρατήσω για σουβενίρ...

Συμφωνώ με όλα αυτά τα περί τοξικότητας του υδραργύρου κ.λ.π., αλλά για να πούμε και την αλήθεια το μόνο πιεσόμετρο που δείχνει την πραγματική μας πίεση είναι το υδραργυρικό (ρωτήστε και τον φαρμακοποιό σας!). Όλα τα άλλα δείχνουν στο ...περίπου και αυτά του καρπού είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!", τελείως μούφα.
Αλλάργα βέβαια μη σπάσει...

Φιλικά
Γιώργος.

Που να δεις στη μέτρηση της θερμοκρασίας, πόσο αναντικατάστατος (μέχρι στιγμής) είναι ο υδράργυρος. Πρέπει να πληρώνουμε απο 5 εώς 70 φορές παραπάνω για θερμόμετρα που μας δείχνουν στο περίπου.

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΠΕΧΩΔΕ

Από τις 3-4-2009, μπήκε σε εφαρμογή στη χώρα μας η οδηγία 2007/51/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «σχετικά με τους περιορισμούς διάθεσης στην αγορά ορισμένων οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο». Η οδηγία εισάγει περιορισμούς διάθεσης στην αγορά ορισμένων οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο, όπως θερμόμετρα πυρετού και άλλα όργανα μέτρησης, που προορίζονται για πώληση στο ευρύ κοινό (βαρόμετρα, σφυγμομανόμετρα κ.λ.π.) Οι περιορισμοί αφορούν τη διάθεση στην αγορά των οργάνων μέτρησης και δεν αφορούν όργανα που χρησιμοποιούνται ήδη ή πωλούνται μεταχειρισμένα.

Σκοπός της οδηγίας είναι η πρόληψη της εισόδου του υδραργύρου στη ροή αποβλήτων που η εφαρμογή της αναμένεται να προσπορίσει οφέλη για το περιβάλλον και, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, για την ανθρώπινη υγεία.

Επειδή υδραργυρικά όργανα μέτρησης υπάρχουν περισσότερα από ένα σε κάθε σπίτι,

Επειδή ο υδράργυρος είναι ένα από τα πιο τοξικά μέταλλα και η κατάποσή ή η εισπνοή του επιφέρει από πρόσκαιρες παρενέργειες μέχρι και μόνιμες καρδιαγγειακές και νεφρικές βλάβες,

Επειδή το πρόβλημα της διαχείρισης των υδραργυρικών οργάνων μέτρησης απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει:

• Την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής σε όλα τα φαρμακεία και δημόσιους χώρους.

• Διαφημιστική καμπάνια στο κοινό για την αναγκαιότητα συνεργασίας στην ανακύκλωση των υδραργυρικών θερμομέτρων.

• Μηχανισμό συλλογής και ανακύκλωσης με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια η σημερινή κατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση των υδραργυρικών θερμομέτρων πανελλαδικά;

2. Προτίθεντε να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σταδιακής συλλογής και καταστροφής των υδραργυρικών θερμομέτρων σε πανελλαδικό επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς όφελος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

πηγή

Λόγω αεικίνητης κόρης έχω περάσει ήδη στο θερμόμετρο IR του δευτερολέπτου... Πάλι με έσωσε αυτό το παιδί... :flipout:

Όσο για την επικινδυνότητα του υδραργύρου, καλά τα λένε, αλλά γιατί δεν αναφέρουν ότι στις μεγάλες συσκευασίες εμβολίων περιέχεται θειομερσάλη, ένα οργανικό παράγωγο του υδραργύρου;

Προσέξτε λοιπόν μην το ακουμπήσετε, αλλά εμείς κατά τα άλλα το βάζουμε στο αίμα των παιδιών σας...

Θυμαμαι οταν ημουνα μικρος,η μητερα μου μου ελεγε,προσεχε με τα θερμομετρα και τις λαμπες,διοτι οταν μεγαλωσεις μπορει να παθεις οξεια
AVCLUB ιτιδα :flipout::flipout::flipout::HTEHETH63:

Πω πω ρε παιδιά εγώ είμαι φανατικός συλλέκτης σε αυτά με το μαγνητάκι από μέρη που επισκέπτομαι.Θα τα φυλάξω κειμήλιο..

Re: Απάντηση: Τέλος το κλασικό θερμόμετρο

Τις προάλλες μου έπεσε το υδραργυρικό και έσπασε, ευτυχώς μέσα στη θήκη του και δεν κυνηγούσα τις μπαλίτσες. Το πήγα σε φαρμακείο και ρώτησα τι πρέπει να το κάνω, δεν ήξεραν. Πήγα σε νοσοκομείο, δεν ήξεραν, αλλά σκέφτηκαν μήπως το ρίξουν στα ακάθαρτα (αίματα κλπ). Τελικά κάποια νοσοκόμα μου το πήρε, αλλά δεν ξέρω τι το έκανε. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, πάντως.
Ειχα παει σε φαρμακειο να ρωτησω το τι να κανω τα ληγμενα φαρμακα και δεν ηξεραν. Τελικα τα αδειασα στο νεροχυτη και πεταξα τις συσκευασιες στην ανακυκλωση.