Tελος το Ποπ+Ροκ

Εδώ είναι όλη η ουσία του θέματος. Την εποχή που ήμουν 18 ~ 20 χρονών πηγαίναμε στα μπαράκια και στις disco και ξέραμε τα πάντα που έπαιζαν, τίτλο τραγουδιού, καλλιτέχη, αλμπουμ, πότε κυκλοφόρησε κλπ.

Σήμερα πηγαίνω σε μπαράκια και όχι μόνο δεν γνωρίζω τίποτα από ότι παίζουν αλλά ούτε καν παταλαβαίνω πότε άλλαξε το κομμάτι και μπήκε το επόμενο. Και καλά εγώ που είμαι κάποιας ηλικίας πλέον και σιχαίνομαι αυτή την ντουπ-ντουπ, γραμμένη από Η/Υ, "μουσική" λογικό είναι να μην μπορώ να ξεχωρίσω τα κομμάτια μεταξύ τους.

1000% μαζί σου , για να μην αναφέρω τα δισκοπωλεία της τότε εποχής ,
όπου υπήρχε αυτή η τόσο διαφορετική σχέση (και γνώση του αντικεμένου)
με τον αγοραστή , σε αντίθεση με τα σημερινά τύπου fast food - music πολυεθνικά:mad:

Re: Απάντηση: Tελος το Ποπ+Ροκ

Εδώ είναι όλη η ουσία του θέματος. Την εποχή που ήμουν 18 ~ 20 χρονών πηγαίναμε στα μπαράκια και στις disco και ξέραμε τα πάντα που έπαιζαν, τίτλο τραγουδιού, καλλιτέχη, αλμπουμ, πότε κυκλοφόρησε κλπ.

Σήμερα πηγαίνω σε μπαράκια και όχι μόνο δεν γνωρίζω τίποτα από ότι παίζουν αλλά ούτε καν παταλαβαίνω πότε άλλαξε το κομμάτι και μπήκε το επόμενο. Και καλά εγώ που είμαι κάποιας ηλικίας πλέον και σιχαίνομαι αυτή την ντουπ-ντουπ, γραμμένη από Η/Υ, "μουσική" λογικό είναι να μην μπορώ να ξεχωρίσω τα κομμάτια μεταξύ τους.

Το κακό όμως είναι ότι και τα πιτσιρίκια, τα σημερινά 18 ~ 20χρονα που τούς αρέσει και "την βρίσκουν" με αυτά που παίζουν τα μπαράκια και τα clubs ειδικά το καλοκαίρι, ούτε αυτά γνωρίζουν έστω και έναν "καλλιτέχνη" ή τον τίτλο του κομματιού που παίζει αυτή την στιγμή στο club, ούτε είναι εις θέση να σού πουν πότε άλλαξε το κομμάτι, ούτε μπορούν να σού πουν π.χ. στην 1 ώρα που είμαστε στο μπαράκι πόσα "τραγούδια" ακούσαμε; Ενα κομμάτι, 10 κομμάτια, 20; Κανείς δεν ξέρει! Μόνο ο DJ που τα βάζει.
Αυτό που σάς λέω καρατσεκαρισμένο φέτος το καλοκαίρι σε διάφορες παρέες και σε διάφορα μέρη που πήγα.

Οπότε ποιός ενδιαφέρεται να πάρει περιοδικό για να διαβάσει για καλλιτέχνες κλπ. ;

Αχχχχχχχχχχ.... και εσυ οπως και εγω και πιθανον πολλοι αλλοι νιωθεις στην απ'εξω και δεν καταλαβαινεις τους 20ρηδες. :bigcry:
Δεν νομιζω ομως πως ειναι ακριβως ετσι εφοσον αυτοι που ενδιαφερονται ξερουν τα τραγουδια ολα η σχεδον ολα .....αλιμονο σε εμας ....αλι αλι και τρισαλι:bigcry: Ξεορυν πχ την διαφορα του Ρονυ Σαιζ απο καποιον αλλον....
εγω οσο και να προσπαθω τι να πω δυσκολευομαι.....
Παντως αυτο πιστευω οτι γινοταν παντα μεταξυ μας....απιζαν και κατι Ραφαελλες παλια αστα ;)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Tελος το Ποπ+Ροκ

Υπάρχουν άραγε ακόμα άνθρωποι και εδικά νέοι, που θα πάνε να αγοράσουν ένα cd και θα κάτσουν στον καναπέ τους να το απολαύουν διαβάζοντας παράλληλα το booklet;

Ξερω τουλαχιστον εναν, στον Αλιμο.

Το κακό όμως είναι ότι και τα πιτσιρίκια, τα σημερινά 18 ~ 20χρονα που τούς αρέσει και "την βρίσκουν" με αυτά που παίζουν τα μπαράκια και τα clubs ειδικά το καλοκαίρι, ούτε αυτά γνωρίζουν έστω και έναν "καλλιτέχνη" ή τον τίτλο του κομματιού που παίζει αυτή την στιγμή στο club, ούτε είναι εις θέση να σού πουν πότε άλλαξε το κομμάτι, ούτε μπορούν να σού πουν π.χ. στην 1 ώρα που είμαστε στο μπαράκι πόσα "τραγούδια" ακούσαμε; Ενα κομμάτι, 10 κομμάτια, 20; Κανείς δεν ξέρει! Μόνο ο DJ που τα βάζει.
Αυτό που σάς λέω καρατσεκαρισμένο φέτος το καλοκαίρι σε διάφορες παρέες και σε διάφορα μέρη που πήγα.

Οπότε ποιός ενδιαφέρεται να πάρει περιοδικό για να διαβάσει για καλλιτέχνες κλπ. ;

Διαφορετικές εποχές, διαφορετικά "καλέσματα"........

Τότε το να αγοράσεις ένα βινύλιο σαν πιτσιρικάς ήταν μεγάλη υπόθεση!
Τώρα η μουσική είναι σχεδόν free, υπάρχει σε αφθονία και δεν είναι δυνατόν να μπορέσεις να ασχοληθείς τόσο όσο παλιά.

Απο την άλλη πάλι, άλλαξε και το είδος της μουσικής.
Τότε υπήρχε στίχος, ενώ τώρα όχι.

Όσο για τους πιτσιρικάδες μην ανησυχείς,
όσοι ασχολούνται ξέρουν και κακά τα ψέματα είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις την progressive house- την electro(electro house) και τις τόσες μορφές που έχει πάρει η σύγχρονη χορευτική μουσική σε σχέση με την disco που υπήρχε παλιά!

Φιλικά πάντα,
Δημήτρης

υ.γ sorry για το :offtopic:

Οι εποχές αλλάζουν παιδιά...Τι θέμα είναι οτι πληροφορίες μπορούσες να έχεις και τότε μπορείς να έχεις και τώρα.Οι τρόποι είναι διαφορετικοί.Θυμάμαι και στα τέλη 70ς και στα 80ς οτι υπήρχαν άνθρωποι που δεν καταλάβαιναν πότε άλλαζε ο dj κομμάτι οπως και σήμερα σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που την ψάχνουν παραπάνω...για να μην σας πω οτι οι δυνατότητες πρόσβασης σε πληροφορίες τότε ήταν πολύ πιο δύσκολες συν το ότι τα διαφορα είδη μουσικής είχαν πολύ συγκεκριμένο κοινό,οπότε ακόμα και αν ψαχνόταν πολύ ο κόσμος δεν μπορούσε εύκολα να ανταλλάξει πληροφορίες αφού υπήρχαν διαφορετικά ρεύματα που πιστά ακολουθούσε ο κάθε ακροατής.
Το Ποπ+Ροκ λοιπόν θεωρώ οτι προσπαθούσε να γεφυρώσει αυτήν την διαφορά τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση μου για την περίοδο που το παρακολουθούσα εγώ.
Ισως αυτό που να μας λέιπει(εμένα σίγουρα μου λείπει) να είναι η γενικότερη αισθητική του όλου θέματος,που πήγαινες πχ στα συνοικιακά δισκοπωλεία και έβλεπες στις βιτρίνες τα εξώφυλλα, που προσπαθούσες να πετύχεις τον "πειρατικό" που θα παίζει την μουσική σου,που μόλις έβλεπες το καινούργιο τεύχος του Ποπ+Ροκ έτρεχες να το πάρεις......κοκ

Τώρα η μουσική είναι σχεδόν free, υπάρχει σε αφθονία και δεν είναι δυνατόν να μπορέσεις να ασχοληθείς τόσο όσο παλιά.

Οτι είναι free συνήθως μετά από λίγο το βαριέσαι και δεν το εκτιμάς κιόλας. Κι αν είσαι και ο δημιουργός μάλλον δεν το εκτιμάς ή δεν το θεωρείς σπουδαίο . Από την άλλη πάλι μπορεί να έχω και λάθος , αλλά ότι cd ή dvd κλπ έχω πάρει δωρεάν ή προσφορά , μετά από λίγο το πέταξα .

Οτι είναι free συνήθως μετά από λίγο το βαριέσαι και δεν το εκτιμάς κιόλας. Κι αν είσαι και ο δημιουργός μάλλον δεν το εκτιμάς ή δεν το θεωρείς σπουδαίο . Από την άλλη πάλι μπορεί να έχω και λάθος , αλλά ότι cd ή dvd κλπ έχω πάρει δωρεάν ή προσφορά , μετά από λίγο το πέταξα .

ομοίως...

και ό,τι μου δόθηκε σε αντίγραφο και μου άρεσε έπρεπε να αγοραστεί αμέσως, αλλιώς έχανε κάτι κοντά στη μισή του αξία...

άτιμο πράμα το λιμπρέτο ή αλλιώς αν θέλετε αρτγουορκ....

Σωστός ο chief:firstprize: απλά με τα δωρεάν downloads έχει εκλείψει παντελώς η έννοια της πατατιάς που έπεφτε σύννεφο παλιότερα...και μας μέναν τα βινύλια αμανάτι:flipout:
τώρα για καλό είναι αυτό ?

Η μεγάλη διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι τότε η μουσική γραφοταν από ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και διάολε για να γράψεις μουσική όσο ατάλαντος και άσχετος να είσαι, εφτά νότες έστω πρέπει να τις ξέρεις.
Και για να γράψεις μουσική κάτι θα έπρεπε να έχεις να πεις τότε.
Ενώ σήμερα η μουσική γράφεται από Η/Υ. Δεν χρειάζεται καν να ξέρεις ούτε πόσες είναι οι νότες. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι να κάνεις drag & drop με το ποντίκι εικονίδια sampled ήχων και να ορίζεις το sequence και το tempo που θα παίξουν. Μέσα σε 10 λεπτά το πολύ έχεις γράψει τραγούδι αντίστοιχο με τα σκουπίδια που παίζει κατά 98% το MTV. Γρήγορα γράφονται σήμερα τα τραγούδια, γρήγορα καταναλώνονται, γρήγορα ξεχνιούνται.
Οπότε τον "καλλιτέχνη" γιατί θα πρέπει να τον γνωρίζουμε; Τι έκανε; Για τα 10 εικονίδια που έσειρε με το ποντίκι μέσα στο software του H/Y;

Last edited:
Να συνεχίσω λίγο off topic αν και γενικά συμφωνώ μαζί σας ωστόσω υπάρχουν και εξαιρέσεις.Δηλαδή να ψάχνω κάτι απεγνωσμένα, να έχει εξαντληθεί η επανέκδοση του βινυλίου και του cd, το original να είναι φάντασμα, και ένας περίεργος τυπάς να θέλει να μου πουλήσει μεταχειρισμένο cd για € 140!!!!!, και όταν τελικά μετά απο προσπάθεια το βρίσκω Free σε έναν blogger, όχι μόνο το υποτίμησα αλλά του έφτιαξα και δικό μου εξώφυλλο που περιείχε τα original εξώφυλλα όλων των εκδόσεων συν κριτικές και διάφορες άλλες πληροφορίες.Κοινώς το καταχάρηκα....και το σεβάστηκα...

Ε ναι άμα το είχα σε βινύλιο σίγουρα θα ήταν αλλιώς η αίσθηση...

φίλτατε και συνονόματε Δημήτρη είπα στο σχόλιο μου οτι η μουσική είναι σχεδόν free...;)

στην εποχή του Internet πολύ λίγοι από εμάς που ασχολούμαστε με την σύγχρονη χορευτική μουσική αγοράζουμε μουσική..
υπάρχει σχεδόν free ότι θέλουμε στο Internet.

χώρια που, αν η πιτσιρικαρία άκουγε κλασσική μουσική, ε τότε ούτε εσείς θα είχατε την ανάγκη αγοράς της!

εκτός κι αν βέβαια υπάρχει εκείνο το πολύ όμορφο σαράκι της μουσικής δισκοθήκης(με όλη την σημασία της λέξης)-bye-

edit:
διαβάζοντας και τους υπόλοιπους συμφορουμίτες δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω σχεδόν με όλους(όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό!)

Η μεγάλη διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι τότε η μουσική γραφοταν από ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και διάολε για να γράψεις μουσική όσο ατάλαντος και άσχετος να είσαι, εφτά νότες έστω πρέπει να τις ξέρεις.
Και για να γράψεις μουσική κάτι θα έπρεπε να έχεις να πεις τότε.
Ενώ σήμερα η μουσική γράφεται από Η/Υ. Δεν χρειάζεται καν να ξέρεις ούτε πόσες είναι οι νότες. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι να κάνεις drag & drop με το ποντίκι εικονίδια sampled ήχων και να ορίζεις το sequence και το tempo που θα παίξουν. Μέσα σε 10 λεπτά το πολύ έχεις γράψει τραγούδι αντίστοιχο με τα σκουπίδια που παίζει κατά 98% το MTV. Γρήγορα γράφονται σήμερα τα τραγούδια, γρήγορα καταναλώνονται, γρήγορα ξεχνιούνται.Οπότε τον "καλλιτέχνη" γιατί θα πρέπει να τον γνωρίζουμε; Τι έκανε; Για τα 10 εικονίδια που έσειρε με το ποντίκι μέσα στο software του H/Y;

Προφανώς μιλάς για συγκεκριμένα είδη μουσικής.
Πέρα απ'αυτά τα είδη όμως υπάρχει και σημερινή μουσική που δεν γράφεται με τον τρόπο αυτό επιπροσθέτως δε υπάρχει και η μουσική του παρελθόντος κοντινού και πιο μακρινού.
Ο έχων μουσικές ανησυχίες βρίσκει διεξόδους.
Κατά τα λοιπά συμφωνώ μαζί σου.

Ανήκω στούς πάλιουρες.
Εκτιμώ την λελογισμένη εξέλιξη και δέν κατεβάζω τα βρακιά μου σε κάθε τί πού θεωρείται με τό ζόρι νεωτεριστικό ή εξελιγμένο.
Επομένως θέλω τα βινύλια ή τα c.d κομπλέ.
Και εγώ σπάνια έχω εκτιμήσει c.d. απο εφημερίδα ή περιοδικό.Ισως και γιατί πιστεύω κατά βάθος ότι για να το μοιράζουν τζάμπα σε πολλούς μάλλον θάναι δεύτερης επιλογής.Ασφαλώς κάποιες φορές ήμουν λάθος.
Τελευταία κατεβάζω ολόκληρα άλμπουμ απο το διαδίκτυο αγοράζοντάς τα και πάλι,αλλά πολύ-πολύ λιγότερα απο αυτά πού αγοράζω απο δισκοπωλεία στην Ελλάδα ή κατόπιν παραγγελιών στο εξωτερικό.
Οταν κατεβάζω κάτι απο το διαδίκτυο,όσον αφορά στήν κλασσική,είναι πάντα μιά άλλη εκτέλεση απο εργα πού ήδη γνωρίζω πολύ καλά.
Στά άλλα είδη μουσικής πλήν δίσκων τής Ε.C.M. ή και σύγχρονης τζάζ έχω γίνει λίγο πιό ελαστικός.
Οταν αντιγράφω από φίλους κάτι που θέλω να το ακούσω ,αλλά αποφασίζω ότι μού αρέσει πολύ, το αγοράζω,εκτός εάν είναι δυσεύρετο.
Εάν ήμουν βεβαια 20-25 ετών και αδημιούργητος το διαδίκτυο θα μού ήταν παράδεισος και για δωρεάν μουσική.
Και τώρα πάντως το βρίσκω χρησιμότατο,αλλά προτιμώ τίς κανονικές αγορές.
Το ίδιο ισχύει και για τα βιβλία.
Μού είναι αδύνατον να διαβάσω βιβλίο απο το διαδικτυο.
Επίσης θεωρώ ότι στο παιδί μου θα αφήσω μιά επαρκέστατη βιλιοθήκη και δισκοθήκη με κανονικά βιβλία ,δίσκους και c.d.Ας την αξιοποιήσει όπως νομίζει .
Το ίδιο έκανε και ο πατέρας μου σε μένα κατ´αναλογίαν τής εποχής του(ανευ c.d....)
Μπορεί βεβαια στο μέλλον ο κόσμος να αλλάξει και όλα τα μέσα μας να είναι άχρηστα για τούς νεώτερους.
Θα υπάρχει όμως τό πνεύμα τους.Οπότε κάτι θα τούς πεί πάλι....
Πάντως πιστέυω οτι και οι νεότεροι θα βρούν τούς δικούς τους δρόμους.
Ορεξη νάχουν να ψάχνουν και νάχουν ανοικτά αυτιά και μάτια......

μόλις τώρα είδα το topic που ανοίξατε..μα καλά δεν μας έχετε καθόλου σε εκτίμηση..(εμάς τους 20+ εννοώ).έχετε δίκιο πως η μουσική έχει αλλάξει και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο προωθείται η μουσική.απο όσο γνωρίζω τις περασμένες δεκαετίες για να ακούσεις μουσική έπρεπε να την πληρώσεις.που σημαίνει πως σεβόσουν και τον καλλιτέχνη και τη δουλειά του..αλλά κυρίως το χρόνο και την απόλαυση ή τις στιγμές χαλάρωσης που θα σου χάριζε ένας δίσκος.τώρα πια το internet έχει διευκολύνει τα πάντα..μουσική δωρεάν ή οτι άλλο ποθεί ο καθένας.αλλά αλήθεια αν με ρωτήσετε πιο ποσοστό ακούω (και ειλικρινά απολαμβάνω) από τα 250gb που έχω ''κατεβάσει'' θα σας πω το 8-10%.τα υπόλοιπα είναι μόνο για να είναι...κανένα πάρτυ ή απλά για να έχουμε συλλογή.και αυτό το 8-10% είτε το πιστεύετε είτε όχι το έχω αγοράσει σε αυθεντικά cd..δλδ χρησιμοποίησα το net σαν ´´δειγματικό'' μέσο και μετά αγόρασα...και πολλοί απο όσους γνωρίζω λειτουργούν έτσι...στο κάτω κάτω της γραφής να πληρώσω τον Β.Β king,ray charles.abbey lincoln,παπακωσταντίνου,active member(fan) αλλά όχι και τη madonna..επομένως τώρα όπως και τότε τη μουσική που μας αρέσει την πληρώνουμε και σπαταλάμε και χρόνο στην ακρόαση της.απλά τη ''σαβούρα'' την βρίσκουμε τσάμπα..ο θεός να ευλογεί το internet. :2thumb22sup:

για να μην παρεξηγηθώ...το τι είναι σαβούρα και τι όχι είναι καθαρά υποκειμενικό...:grinning-smiley-043