Τερματίσαμε? Ταβανώσαμε?

19 June 2006
35,670
Επειδή βλέπω Βας και γάτο σε απόλυτη ηρεμία και δεν μου αρέσει καθόλου, κάτσε να βάλω μερικά φιτίλια για να δούμε βαθμό ετοιμότητας!!:flipout:

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την ιστορία του HDR και του 4Κ, θα έχουν διαπιστώσει ότι κυριαρχεί το χάος. Για πρώτη φορά απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με την εικόνα, η ίδια η εικόνα έχει γίνει ό,τι του φανεί του κάθε λωλοστεφανή. Ένα φορμά που βολοδέρνει επί τουλάχιστον μια τριετία, εταιρείες που δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στα πρότυπα (ο θεός να τα κάνει), αλλά τους χορηγούνται οι πιστοποιήσεις γιατί κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, φωτεινότητες υψηλότερες από το ηλιακό φως (εντάξει, υπερβάλλω αλλά αντιλαμβάνεστε το νόημα), καρέ δώσε και μένα μπάρμπα (αν και δεν έχουμε δει τίποτα καινούριο), πιξελάκια να φάνε και οι κότες. Που όλα αυτά? Σε LCD τηλεοράσεις...

Αναρωτιέμαι λοιπόν..τελειώσαμε? Μπήκαμε σε φωτογραφικό mode όπου ξαφνικά τα πιξελάκια σήμαιναν αυτόματα και ποιότητα? Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι δεν βλέπαμε απολύτως τίποτα τόσα χρόνια και ήρθε το HDR να μας φωτίσει?

Τι σκέφτεστε?

ΥΓ

Μια παράκληση μονάχα...οι supermen που διακρίνουν τις διαφορές σε βάθος χρώματος και ανάλυσης από τα 8 μέτρα σε μια 32άρα, ας απέχουν πλιζ....το νήμα είναι αμιγώς τεχνικό (βάσει όσων γνωρίζουμε και έχουν αποδειχθεί τόσα χρόνια από μελέτες και έρευνες) όχι επιστημονικής φαντασίας.

Εγώ πάντως κρατώ μικρό καλάθι για τα πλεονεκτήματα του 4K και HDR, ειδικά στις μικρές ίντσες του σαλονιού μας.
Σίγουρα θα δούμε καλύτερη εικόνα, αλλα περισσότερο λόγω πηγών και υλικού 4Κ (οπου και με downconvert σε 1080p θα έχουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια από το υπάρχον υλικό 1080p). Δηλαδή και οι ταπεινοί 2Κ προβολείς θα βγουν κερδισμένοι από το 4Κ υλικό. Άσε που έχω σοβαρες αμφιβολίες αν θα μπορούμε να διακρίνουμε με το ματι τις διαφορες ανάλυσης μεταξύ 4Κ και 2Κ προβολέων σε ίντσες έως 110, εάν και οι δυο τροφοδοτούνται με 4Κ υλικό.
Ελπίζω το πιο διευρυμένο χρωματικό πρότυπο που συνοδεύει το 4Κ να φανεί και στην πράξη.
Όσο για το HDR ακόμα από ότι καταλαβαίνω είναι mess. Ας καταλήξουν σε ένα σταθερό πρότυπο και ξαναμιλάμε.

ΥΓ. Μόλις παρατήρησα πως το thread είναι στις τηλεοράσεις, αλλα και εκεί τα ιδια ισχύουν απλα οι διαφορες θα φαίνονται ακόμα λιγότερο.

Kοιτα φαντασου οτι ακομα και εγω στις ληψεις μου δεν εχω καταληξει αν το θελω παντα το HDR κι ας εχουν πλεον την δυνατοτητα. (Red Epic Dragon)

Αναλογα την περισταση. Γενικως ειναι ενας διχασμος το πραγμα. Θελω ομως να δω και τις νεωτερες εκδοσεις του HDR στις νεες καμερες 8k που εβγαλε η RED.

Παντως οταν αρχισουν να βγαινουν μαστερς σε 4k με το σωρο.....τοτε θα ξανατοποθετηθω :D

Εγώ πάντως κρατώ μικρό καλάθι για τα πλεονεκτήματα του 4K και HDR, ειδικά στις μικρές ίντσες του σαλονιού μας.
Σίγουρα θα δούμε καλύτερη εικόνα, αλλα περισσότερο λόγω πηγών και υλικού 4Κ (οπου και με downconvert σε 1080p θα έχουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια από το υπάρχον υλικό 1080p). Δηλαδή και οι ταπεινοί 2Κ προβολείς θα βγουν κερδισμένοι από το 4Κ υλικό. Άσε που έχω σοβαρες αμφιβολίες αν θα μπορούμε να διακρίνουμε με το ματι τις διαφορες ανάλυσης μεταξύ 4Κ και 2Κ προβολέων σε ίντσες έως 110, εάν και οι δυο τροφοδοτούνται με 4Κ υλικό.
Ελπίζω το πιο διευρυμένο χρωματικό πρότυπο που συνοδεύει το 4Κ να φανεί και στην πράξη.
Όσο για το HDR ακόμα από ότι καταλαβαίνω είναι mess. Ας καταλήξουν σε ένα σταθερό πρότυπο και ξαναμιλάμε.

ΥΓ. Μόλις παρατήρησα πως το thread είναι στις τηλεοράσεις, αλλα και εκεί τα ιδια ισχύουν απλα οι διαφορες θα φαίνονται ακόμα λιγότερο.

Ναι, Τάκη. Το έβαλα στην τηλεοράσεις αλλά στην υποενότητα γενικά περί τεχνολογίας, οπότε δεν μας εμποδίζει να επεκταθούμε. Άλλωστε το 4Κ και HDR αφορά όλα τα μέσα.

Συμφωνώ απολύτως σε αυτά που γράφεις...απλά κρατάω πολύ μικρότερο καλάθι από σένα βλέποντας όλο αυτό το παραπαμπέρομ ειδικά στο τεχνικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει. Οκ, ο Χ ανυποψίαστος θα ακούσει 4Κ, HDR, 10 bit χρώματος και θα πει, τύλιξέ μου τη αμέσως, χωρίς να γνωρίζει τι και πως θα δει. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η ''επόμενη μέρα'' παρουσιάζεται με τέτοιο στόμφο και έπαρση λέγοντάς μας πάνω κάτω ότι..''ξέρετε κύριοι? Μέχρι τώρα δεν βλέπατε τίποτα...τώρα σας τα αλλάζουμε όλα και θα δείτε ό,τι δεν φαντάζεστε''. Προσωπικά, όλη αυτή η υπερβολή, με οδηγεί αρχικά στην απέχθεια και μετά στην καχυποψία ότι τάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το χειρότερο δε είναι ότι υπάρχει ένα γενικό μπάχαλο χωρίς να έχουν κατασταλάξει στο που θέλουν να οδηγήσουν την εικόνα. Μας ρίχνουν 1500 νιτς, βγαίνει ο Κέιν και λέει...ποια 1500? 10000 θα σας δώσουμε.

Δηλαδή, αρχίζουμε και πάμε στην σφαίρα του φαιδρού πια...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αναλογα την περισταση. Γενικως ειναι ενας διχασμος το πραγμα. Θελω ομως να δω και τις νεωτερες εκδοσεις του HDR στις νεες καμερες 8k που εβγαλε η RED.

Γι' αυτό γράφω ότι έχουμε μπει σε φωτογραφικό mode. Είδαν ότι πούλησαν σαν ζεστό ψωμί τα πιξελάκια και σου λένε, τι να πάμε να ψάχνουμε τώρα νέες ιστορίες? Δώς τους πιξελάκια να φάνε...καλά είμαστε.

Για πες μου βρε Ναθ...τι να το κάνω το 8Κ? Πες ότι μου φτιάχνεις ένα δισκάκι και είναι 8Κ η ταινία. Πες μου σε παρακαλώ, τι κερδίζω από την αυξημένη ανάλυση με δεδομένο ότι δεν θα καθίσω στο 1 μέτρο στην κατοστάρα οθόνη για να δω την ταινία μου. Όχι μόνον εγώ εννοείται...φαντάζομαι ότι μόνον 1 στους 100 θα κάτσει στο 1 μέτρο σε 100 ίντσες για να δει την ταινία.

Το καλοκαίρι πήρα μια Panasonic 4K tv στις 55 ίντσες και αφού κατάπια τα lcd προβλήματα του banding και του λίγου χειρότερου μαύρου
από την Panasonic St30 plasma που είχα μπορώ να πω ότι με τίποτα δε γυρίζω πίσω.
Βλέπω από τα 2,80-3,00 μέτρα και η εικόνα στο 4Κ υλικό είναι καθηλωτική.
Ακόμη και στην Oled plasma του κουμπάρου μου το full hd υλικό μου φαίνεται πια θολό.
Δεν έχουν καμία δόση υπερβολής τα γραφόμενα μου αλλά η ευκρίνεια του 4Κ είναι must see.

Αν δεν δεις διπλα-διπλα τις τηλεοράσεις συνδεδεμένες με την ιδια πηγη 4Κ, φοβάμαι ότι δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα...

Ποιος ανοιξε το παρων θεμα. ?
Α ναι, ο hdr hater.
Και ποιον καλεσε να τοποθετηθει. ?
Τον JL , τον super hdr hater.

Εγω παρακολουθωντας δυο βιντεακια που ειχε ποσταρει ο xavito διαρκειας 3 ωρων και ειχαν θεμα το hdr προς το παρων με επιφυλαξη δηλωνω θετικος στο ολο εγχειρημα.
Γιατι στο βιντεο ακουσα πως το hdr δεν ειναι μονο για να σου δωσει το peak στα 4000 lumen και να σε τυφλωσει.
Αλλα οταν καταληξουν τα μεσα προβολης hdr να εχουν ολα το ιδιο στανταρ φωτεινοτητας, τοτε θα μπορουν να ρυθμισουν σωστα και τα metadata στο post processing ωστε και στα μικροτερα ire οι διαβαθμισεις να ειναι καλυτερες των τωρινων στο δυναμικο ευρος.

Ναι ακομα ειναι νωρις. Εχει παιδικες ασθενειες. Καποια στιγμη θα το φερουν σωστα.
Μας χρειαζεται. ? Δεν ξερω. Ισως καποτε οταν θα δουλευει σωστα και συνηθισουμε με αυτο, να μην θελουμε να επιστρεψουμε σε μη hdr καταστασεις.

Οποιαδηποτε σχολια γινονται ομως τωρα, (θα τυφλωθω, ειναι αχρηστο, μαρκετινγκ κλπ) αφορουν μια κατασταση που ακομα ειναι υπο διαμορφωση.

Κατα την αποψη μου πρεπει να το αφησουμε να ωριμασει και τοτε να το κρινουμε.
Αλλιως....ανοιγουμε ενα νημα, φωναζουμε τον τζεη ελ, παιρνουμε και δυο φτυαρια και ξεκινουμε την εποικοδομητικη συζητηση.

e124.gif

Last edited:
Το καλοκαίρι πήρα μια Panasonic 4K tv στις 55 ίντσες και αφού κατάπια τα lcd προβλήματα του banding και του λίγου χειρότερου μαύρου
από την Panasonic St30 plasma που είχα μπορώ να πω ότι με τίποτα δε γυρίζω πίσω.
Βλέπω από τα 2,80-3,00 μέτρα και η εικόνα στο 4Κ υλικό είναι καθηλωτική.
Ακόμη και στην Oled plasma του κουμπάρου μου το full hd υλικό μου φαίνεται πια θολό.
Δεν έχουν καμία δόση υπερβολής τα γραφόμενα μου αλλά η ευκρίνεια του 4Κ είναι must see.

oled plasma?
oled lcd ηθελες να γραψεις;

Γιαννη στο ξαναλεω, εχεις κολλησει στο peak.
Βαλε το παρακατω βιντεο να παιζει και κανε pause στο δευτερο λεπτο και κοιτα.
Θα καταλαβεις γιατι θελουμε το hdr.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

...ότι τώρα είναι χαοτική η κατάσταση είναι αλήθεια....όμως μόλις βγάλουν άκρη και σταθεροποιηθεί το πράμα και εφόσον υπάρχει μπόλικο υλικό και εφόσον μιλάμε για προβολέα (άρα 84"minimum και πάνω)..... είμαι σίγουρος ότι θα αρχίσει να φαγουρίζεται το χέρι μου για 4Κ HDR...

μέχρι τότε το μόνο που ελπίζω είναι οι 1080p να πλησιάσουν τις τιμές των 720p προβολέων:flipout:

πριν 8-9 χρονια μια 32 ιντσων τηλεοραση samsung lcd εκανε 1200 ευρω, σημερα με αυτα τα λεφτα παιρνεις μια KU6400 55 ιντσων...
σε 8-9 χρονια παλι βαζω στοιχιμα οτι 1200 ευρω θα εχουν οι 75 ιντσες HDR 4K που σημερα εχουν 4-5 χιλιαρικα :p
ταβανι δε ξερω αν εχουμε φτασει, οθονες με ολο και πιο δυνατη φωτεινότητα και πιο ευρυ χρωματικο πεδιο θα βγαινουν
Α! σε 4-5 χρονια οταν το HDR θα εχει γινει κατι που το εχουν ολοι περιμενω ενα 3D χωρις γυαλια :D

Για την ανάλυση (4K) θα σας πρότεινα να δείτε το video που έδωσα εδώ.

Η μπάρα του 100% σε τηλεόραση 65" φαίνεται ότι αποτελείται από γραμμές ακόμα και από τα 2,8 μέτρα. Αυτό σημαίνει πως η υψηλότερη ανάλυση είναι ορατή και σε μεγαλύτερες αποστάσεις και αυτό αυξάνει περισσότερο ακόμα αν δοκιμάσουμε διαγώνια patterns. Εκεί για να αποφύγουμε τα "σκαλοπατάκια" θέλουμε υπερδιπλάσια ανάλυση. Συνεπώς η παραπάνω ανάλυση είναι καλό πράγμα και δεν χρειάζεται μόνο σε αυτούς που βλέπουν από το 1 μέτρο.

Για το HDR δεν έχω άποψη.

Μέχρι σήμερα, δεν έχω δει ποτέ υλικό video/film που να πιάνει την αναλυτικοτητα ενός test pattern. Ίσως να αλλάξει αυτό με native 4K masters αλλά θα το δούμε στην πράξη.

Αυτό με τις αποστάσεις κακώς υποστηρίζεται από κάποιους.
Και σε μεγαλύτερη απόσταση η υψηλότερη ανάλυση είναι διακριτή.