Θα εχει διαφορα ? (τοποθετηση sub)

rider

Supreme Member
5 December 2006
8,069
θα ηθελα να ρωτησω το εξης .

Θελω να φτιαξω ενα επιπλο για την τηλεοραση.

Λογω χωρου περιοριζομαι σε δυο επιλογες :

Στην πρωτη το sub θα τοποθετηθει στην μεση της αποστασης μεταξυ των ηχειων ακριβως οπως εδω ....

http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=26539&d=1214245325

Μιλαμε για παρομοιο σχεδον επιπλο , και δυο ηχεια δαπεδου.

Υπαρχει και η δευτερη επιλογη ( για λογους καθαρα αισθητικης , σε σχεση με τα υπολοιπα του δικου μου χωρου παντα ) να μην υπαρχει αυτο το κενο στο επιπλο αλλα να τοποθετηθει το sub διπλα στο ενα ηχειο.Πολυ κοντα , φανταστειτε στην θεση του ενος συρταριου (οπως φαινεται στην φωτο του παιδιου ).

Στην δευτερη περιπτωση ..χανω στο δεσιμο του ηχου λογω της ανομοιομορφης αποστασης του sub ? Και αν ναι ποσο μεγαλη θα ειναι αυτη η επιπτωση ?

(συγκεκριμενα τα ηχεια απεχουν 2 μετρα )

Καλησπέρα...
Οταν έχουμε να τοποθετήσουμε μόνο ένα sub στον χώρο, η θεωρία μας λέει ότι η καλύτερη επιλογή είναι η τοποθέτησή του ακριβώς στο κέντρο ανάμεσα στα δύο κυρίως ηχεία.Προσωπικά έχω ακολουθήσει αυτη την συνταγή ,αφού προηγουμένως πειραματίστηκα με την τοποθέτηση σε γωνίες, ακριβώς δίπλα απο κάποιο εκ των δύο κυρίως ηχείων.Ακουστικά το αποτέλεσμα που πήρα με την τοποθέτηση του sub στο κέντρο των δύο κυρίως ηχείων ήταν κατά πολύ καλύτερο απο ότι σε μία γωνία δειξάη αριστερά απο τα κυρίως ηχεία.Η μεγαλύτερη ακουστική διαφορά ήταν στο ότι το μπάσο στον δικό μου χώρο απο το sub έβγαινε περισσότερο ακαθόριστα στο δωμάτιο ,με αποτέλεσμα εαν έκλεινες τα μάτια σου να μην μπορείς να προσδιορήσεις που ακριβώς είναι τοποθετημένο...αυτό είναι και το ζητούμενο.Επαναλαμβάνω ότι αυτό ισχύει στην θεωρία και επαληθεύτηκε και στο μαύρο δωμάτιο.Φυσικά και αυτές οι θεωρίες έχουν να κάνουν σε τεράστιο ποσοστό και απο την γενική ακουστική συμπεριφορά του κάθε δωματίου.

Γιάννη, επέτρεψέ μου μία παρατήρηση.
Κύριο χαρακτηριστικό των χαμηλών συχνοτήτων είναι η έλλειψη κατευθυντικότητας, δεν μπορεί δηλαδή το ανθρώπινο αυτί να εντοπίσει από που προέρχονται, κάτι που δεν συμβαίνει με τις μεσαίες και τις υψηλές συχνότητες. Οπότε είτε δεξιά είτε αριστερά τοποθετηθεί το sub, πάλι δεν θα μπορείς να εντοπίσεις που είναι τοποθετημένο. Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση που έκανες, αφού η ακουστική κάθε χώρου είναι διαφορετική. Πρέπει να πειραματιστούμε με την τοποθέτηση του sub σε διάφορες θέσεις, μέχρι να βρούμε την κατάλληλη.
Υπάρχει και μία μέθοδος που λέει ότι τοποθετούμε το sub στην θέση ακρόασης, και εν συνεχεία μετακινούμαστε σε διάφορα σημεία μέσα στο χώρο μας. Εκεί που θα πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, τοποθετούμε και το sub. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι έχουμε κατάλληλο χώρο, ότι η διαρύθμιση (και η σύζυγος :flipout:) το επιτρέπουν, κ.λ.π.
-bye-

Mόνο με μέτρηση μπορεί κάποιος να αποφανθεί για το ποια είναι η καλύτερη τοποθέτηση. Οπότε αν δεν είσαι διατεθειμένος να την κάνεις, βάλτο εκεί που σου αρέσει αισθητικά.

Ο φίλος έχει δίκιο για τα περί κατευθυντικότητας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, πρέπει και συχνοτικά να έχεις ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

H προτεινόμενη θέση του sub σύμφωνα με την THX.
http://www.thx.com/home/setup/speakers/71.html

Οι χαμηλές συχνότητες είναι παντοκαντευθυντικές βεβαίως, αλλά το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι όσο ανεβαίνουν σε Hz τόσο πιο εύκολο είναι να τις εντοπίσει κάποιος.
Ένας πολύ καλός τρόπος είναι κάτω από το κεντρικό ηχείο και να ισαπέχει από τα μπροστινά. Έτσι ακόμα και όταν το sub αναπαράγει συχνότητες πάνω από τα 80Hz (ή κοντά σε αυτό το όριο) τότε αυτές είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τη θέση ακρόασης.
Αυτά βεβαίως στη θεωρία γιατί όπως σωστά ειπώθηκε, τα ακουστικά χαρακτηριστικά του κάθε χώρου είναι στο τέλος αυτά που θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη.
Οπότε ντεσιμπελόμετρο ανά χείρας και... υπομονή. :D

Απάντηση: Re: Θα εχει διαφορα ? (τοποθετηση sub)

Γιάννη, επέτρεψέ μου μία παρατήρηση.
Κύριο χαρακτηριστικό των χαμηλών συχνοτήτων είναι η έλλειψη κατευθυντικότητας, δεν μπορεί δηλαδή το ανθρώπινο αυτί να εντοπίσει από που προέρχονται, κάτι που δεν συμβαίνει με τις μεσαίες και τις υψηλές συχνότητες. Οπότε είτε δεξιά είτε αριστερά τοποθετηθεί το sub, πάλι δεν θα μπορείς να εντοπίσεις που είναι τοποθετημένο. Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση που έκανες, αφού η ακουστική κάθε χώρου είναι διαφορετική. Πρέπει να πειραματιστούμε με την τοποθέτηση του sub σε διάφορες θέσεις, μέχρι να βρούμε την κατάλληλη.
Υπάρχει και μία μέθοδος που λέει ότι τοποθετούμε το sub στην θέση ακρόασης, και εν συνεχεία μετακινούμαστε σε διάφορα σημεία μέσα στο χώρο μας. Εκεί που θα πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, τοποθετούμε και το sub. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι έχουμε κατάλληλο χώρο, ότι η διαρύθμιση (και η σύζυγος :flipout:) το επιτρέπουν, κ.λ.π.
-bye-
Εχω διαφορετική άποψη που βγαίνει απο προσωπικούς πειραματισμούς.Μου έχει τύχει περίπτωση που σε συγκεκριμένη τοποθέτηση sub αριστερά στον χώρο και προς την θέση ακρόασης, και με πολύ καλή ρύθμιση σε έναν όχι και τόσο προβληματικό χώρο, να μπορώ να διακρίνω ότι τα χαμηλά του έφταναν στα αυτιά μου απο την συγκεκριμένη θέση.Μπορεί να είναι όπως λές παντοκατευθυντικές οι χαμηλές των sub όμως πολλές φορές η πράξη δείχνει διαφορετικά πράγματα....γιά αυτό και λέμε ψάξιμο και πειραματισμό...

Απάντηση: Re: Θα εχει διαφορα ? (τοποθετηση sub)

H προτεινόμενη θέση του sub σύμφωνα με την THX.
http://www.thx.com/home/setup/speakers/71.html

Οι χαμηλές συχνότητες είναι παντοκαντευθυντικές βεβαίως, αλλά το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι όσο ανεβαίνουν σε Hz τόσο πιο εύκολο είναι να τις εντοπίσει κάποιος.
Ένας πολύ καλός τρόπος είναι κάτω από το κεντρικό ηχείο και να ισαπέχει από τα μπροστινά. Έτσι ακόμα και όταν το sub αναπαράγει συχνότητες πάνω από τα 80Hz (ή κοντά σε αυτό το όριο) τότε αυτές είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τη θέση ακρόασης.
Αυτά βεβαίως στη θεωρία γιατί όπως σωστά ειπώθηκε, τα ακουστικά χαρακτηριστικά του κάθε χώρου είναι στο τέλος αυτά που θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη.
Οπότε ντεσιμπελόμετρο ανά χείρας και... υπομονή. :D
Ακριβώς αυτη την θέση προτείνω και εγω πιό πάνω και σε αυτη την θέση έχω καταλήξει και στον δικό μου χώρο.

Σημ...σε ρύθμιση με το ντεσιμπελόμετρο αυτό πρέπει να κοιτάει προς την οροφή και όχι προς το μέρος των ηχείων....